Vi som er glad i bøker og leser mye leser vel kanskje om igjen enkelte bøker.
Emma av Jane Austen er den boka jeg har lest flest ganger. Jeg har virkelig forelsket meg i Emma og henter den frem når jeg har lest mye tung litteratur for å koble av med noe fornøyelig.
Diktene til Andre Bjerke og skuespillene til Henrik Ibsen er også lesestoff som jeg hele tiden tar frem og leser.
Hvilken bok/bøker henter dere frem og leser om og om igjen?
Viser 195 svar.
Jeg hører på Storeulvsyndromet av Thomas Hylland Eriksen for tiden. Elsker denne boken og planlegger å lese/høre den flere ganger. Dette må vel være unntaket som bekrefter regelen, har som regel aldri lest en bok om igjen. Storeulvsyndromet setter ord på mange ting som jeg har følt, men ikke selv klart å sette ord på så elegant som Hylland Eriksen.
Er ikke ofte jeg leser bøker flere ganger, men Harry Potter - serien har jeg lest over 30 ganger. Men det er et par år siden jeg leste noen bøker om Harry Potter nå da.
Eg les gjerne bøker om igjen. Dei som oftast blir tekne fram på nytt er "Stolthet og fordom"( på norsk eller engelsk, alt etter som), "En liten sang om kjærlighet" (fantastisk fin ungdomsbok som eg har lese jamnleg sidan 12-13 års alderen), Harry Potter-serien.
Biografi om Edvard Munch - og "Det utrolige døgnet"
Å, det er ganske mange jeg har lest både to og tre ganger. Men det er spesielt to jeg har lest iallfall tre ganger. Den ene er Rolf Stenersens biografi om Edvard Munch "Nærbilde av et geni." Den leser jeg ennå i av og til på senga når jeg er hos min datter. Den andre er "Det utrolige døgnet" av Bjørn Bjørnsen, som handler om det første døgnet da tyskerne kom og hærtok oss. Det er den beste bok om krigen i Norge (kanskje den beste bok om siste verdenskrig over hodet) som jeg har lest - og det har blitt en del om det temaet. mvh Harald Jens
Klassikerne går jo ikke ut på dato, og kan tas fram igjen og igjen...Kristin-trilogien av Undset er et sikkerstikk. Men, den boka jeg har lest flest ganger, med kanskje et års mellomrom er faktisk James Pattersons bok Suzannes dagbok til Nicholas. Og ja, den er ei skikkelig tårepersesøtsuppebok, men et eller annet fenger.. Patterson er jo kjent for sine spenningsbøker/krimbøker, bla Postcard killers med Liza Marklund, men dette er en helt annen sjanger... (Han var den forfatteren i verden som tjente mest på bøkene sine i 2010, og den første forfatteren som solgte over en million e-bøker...)
Leste Dr. Jekyll og Mr. Hyde av Robert Louis Stevenson som 15-åring, og den ble lest ca. annethvert år inntil jeg ble 25. Det er 15 år siden og boka er for meg fremdeles en udødelig klassiker.
Alt som har med Jesse Rawlins i bøkene til Kjell Hallbing :o) - og Morgan Kane (blir aldri for gammel for litt Western). Men må si som en del andre her inne "Har litt for lite tid og må prioritere uleste bøker desverre"
Veeeldig sjelden jeg har lest en bok mer én gang. I farten kommer jeg bare på "Ulysses" av Alistair McLean, men den har jeg faktisk lest hele 3 ganger!
Seriene til Anne Lise Boge og bøkene til Anne Karin Elstad<3.
Jeg skulle ønske jeg hadde et godt svar, men livet er for kort. Jeg har ikke tid!
American Psycho er en roman jeg stadig vender tilbake til for å få meg en god latter (særlig av dialogene), men jeg har aldri lest den fra perm til perm, kun stykkevis og delt, all den tid den består av ganske løsrevne fragmenter som ikke er ordnet i noen tradisjonell plottstruktur. Ellers finner jeg glede i å gjenlese Knausgårds bøker, særlig mesterverket En tid for alt.
Synes det er ekstremt få romaner som egner seg til å leses flere ganger. Unntakene for min del er romanene til Hamsun og Dostojevskij. Har lest "Pan" fire ganger, og tror jaggu det er på tide å lese den snart igjen (5-6 år siden sist)
Det begynner å bli noen år siden, men Prøvetid har jeg lest noen ganger. Den var viktig for meg da, et rom jeg innimellom trengte å gå innom. Tenker nok at den står sin prøve også i dag, men jeg tror allikevel jeg vil la den få stå der den står.
Jeg leser ofte opp igjen en gammel bok som jeg fikk da jeg var 14 år. Den heter "ikke si det til Ben" og er ikke sikker på hvem som har skrevet den. Finner den ikke her inne heller. Den er uansett en kjempe bra bok.
Jeg husker at jeg også leste en bok ved det navnet da jeg var på den alderen. Hvis det er samme bok tror jeg forfatteren heter Diane Namm, og hvis du søker på originaltittelen "Never Tell Ben", så kommer den opp :)
"Mysterier" av Knut Hamsun.
Og nå tror jeg snart jeg må lese den på nytt, først og fremst på grunn av den helt spesielle hovedpersonen, Johan Nilsen Nagel
"En kort historie om nesten alt" av Bill Bryson. Jeg har den i seks utgaver og på tre språk. En uutømmelig kilde til kunnskap - om nesten alt. :-)
Jeg innså forresten forrige helg at det er 20 år siden Sofies verden kom i hylla mi. Den revolusjonerte en 12-årings syn på verden, og synet på meg selv plassert i verden. Det er på tide med en jubileumsfeiring: Jeg legger opp til å lese den om igjen i jula, muligens. Store ord og fett flesk sitter aldri fast i halsen, vettu...
Førsteplass: Silkesvarten. Jeg ble sååå glad da jeg fant et eksemplar av Black Beauty på second hand-salg i England, gammel og forhåpentlig kjærlig lest noen ganger alt før den ble min;-D Min barndoms første om igjen-favoritt!
Andreplass: Harry Potter-serien. De har allerede blitt udødelige klassikere.
Tredjeplass: Jane Austens Stolthet og fordom/ Pride and Prejudice deler vel den med Ringenes herre-trilogien, som jeg nå har i ettbindutgave på engelsk. Foretrekker begge på engelsk, forresten.
Redigert: Dette er anslått etter hyppighet!
Hurra, Silkesvarten! Jeg leste den nettopp om igjen for første gang siden barndommen, og det var et gledelig gjensyn :) Som å se igjen noen som du kjente for lenge siden....jeg trodde jeg hadde glemt mye, men jeg husket etter hvert som jeg leste. Fin bok :) Tv-serien var selvsagt noe heeelt annet. Men søsteren min og jeg kan fortsatt nynne kjenningsmelodien, og jeg ser for meg den svarte hesten løpende i det gylne gresset (eller var det kornåkeren???) - og kjenner sommerfølelsen...
å, det er flere bøker, men alle Liza Marklund bøkene, Regines bok.. og faktisk Twilight serien :)
jeg må ha lest alle nora roberts bøkerne mine..mist 15 eller 20 ganger minst...kanskje litt mer.. :..:)
Ringenes Herre har jeg lest 4 ganger på norsk, og 1 gang på engelsk.
Har opplevd boken veldig forskjellig hver gang, og oppdaget nye ting.
Sofies Verden digget jeg de to første gangene, den tredje kunne jeg ikke fordra den. Av frykt for at noe lignende skal skje med Ringenes Herre, har jeg bestemt meg for å vente mange år til neste gang. La den ligge å godgjøre seg , som man gjør med god vin.
Det er noen få bøker som jeg bare MÅ lese om og om igjen.
" Purpurfargen" av Alice Walker " En bønn for Owen Meany" av John Irving "Hucklebery Finn " Av Mark Twain " Kong Leopolds Spøkelse " " We Wish To Inform You That Tomorrow We Will be Killed With Our Families " " Gutter er gutter " av Nick Hornby og sist men ikke minst " Jonathan Strange & Herr Norrell " av Susanna Clarke
Harry Potter-serien og Andre Bjerkes "De Dødes Tjern" er nok bøkene med mest fillete innbindinger i hylla nå.
Da jeg var yngre gikk det hardt utover Torill Thorstad Haugers "Ravnejenta", Narniabøkene og Frøken Detektiv.
Mistenker at jeg kommer til å lese True Blood-bøkene flere ganger etterhvert også :)
Som voksen er det nok Kristin Lavransdatter jeg har lest flest ganger. Tett fulgt av Viktor Hugos De elendige.
Francois Mauriac: - "Si meg hva du leser, og jeg skal si deg hvem du er" er sant nok sagt, men jeg ville kjent deg mye bedre om du sa meg hva du leser om igjen.
Det er vel tre bøker eg leser om og om igjen. Det è Stolthet og Fordom av Jane Austen, Tatt av vinden av Margaret Mitchell og Et kyss før døden av Ira Levin. Har nylig lest Bjørn Beltø-bøkene av Tom Egeland, og kan vel nesten garantere at de vil bli lest flere ganger også.
Gode bøker kan alltid leses flere ganger, syne jeg. De bøkene jeg stadig kommer tilbake til er Kristin Lavransdatter. Første gang jeg leste den var jeg 15 år, og senere har jeg lest triologien med ca 10 års mellomrom. Hver gang har jeg kjent at bøkene har hatt noe nytt å gi meg, for jeg endrer meg jo også med årene.
Jeg har med skam å melde verken lest Kristin Lavransdatter eller Olav Audunsson som jeg har i hylla. Forsøkte meg på disse bøkene i mine yngre dager, men kanskje jeg vil oppleve de på en helt annen måte i dag når jeg har blitt atskillig mer voksen.
Hvis du var meg, ville du begynt på Kristin eller Olav?
Jeg ville definitivt begynt med Kristin. Håper du finner de mer lesbare nå.
Det må være 25-30 år siden jeg har lest bøkene om Kristin Lavransdatter og nå fikk jeg lyst å lese dem på nytt. Skal sette dem opp på leseplanen min :)
Da har du noe å glede deg til! Min erfaring er i hvertfall at utbyttet er atskillig større av å lese dem nå i godt voksen alder.
Idas Dans av Gunhild Corwin! Den eneste boka jeg orker å lese om og om igjen
jeg gråt og gråt når jeg leste den. En vakker og råtrist bok, men jeg trur ikke jeg orker å lese den igjen på en stund..
Denne boka har jeg ikke lest, men har fått den anbefalt flere ganger av bokelskere her inne :) Skjønner at den må være god :)
Oj! Den måjeg vente en stund med å lese på nytt - Sterke saker!!!
Ja det er det! Men boka er jo samtidig så fin :)
Boka er veldig god og veldig sterk, anbefaler alle å lese den minst en gang.
"En bønn for Owen Meany" Den har jeg lest 2 ganger i året siden 1992 da jeg leste den for første gang. Griner like mye hver gang.
Dusørjegerserien til Janet Evanovich - lettlest krim/humor alltid like fornøyelig. Den serien leser jeg omtrent en gang i året.
Elsker bøkene til John Irving og "En bønn for Owen Meany" er den beste av dem :)
Må nok være Twilight ...
æ og...det er nokka med den boka der. ;)
Jeg har flere gjengangere: Den afrikanske farm, Det vokser et tre i Brooklyn, Farlige hvetebrødsdager, og samtidsromanene til Sigrid Undset.
Alle Discworldbøkene til Terry Pratchett dras frem og leses om igjen med jevne mellomrom. Samme gjelder Kontakt med verdensrommet av A. og B. Strugatskij. Jeg er også i gang med å lese hele Dresden Files av Jim Butcher om igjen i påvente av neste bok som kommer til sommeren en gang. Disse tåler også å bli gjenlest :)
Jeg elsker fantasysjangeren! Det å kunne drømme seg bort i en helt uvirkelig, bokstavelig talt, verden :) Jeg har lest Harry Potter og Twilightsagaen om igjen, opp til flere ganger, elsker de. :D
Om igjen og om igjen leser jeg kanskje ikke bøker, men forfattere som Undset og Skram har jeg tatt igjen etter noen år.
'Glassklokken' av Sylvia Plath og 'Echo' av Francesca Lia Block må være de jeg har lest flest ganger i voksen alder. Som barn leste jeg bøker om igjen mye oftere. Astrid Lindgrens 'Mio, min Mio' og 'Brødrene Løvehjerte' f.eks. Nå føler jeg at jeg ikke har tid til å lese bøker om igjen så ofte, det er mer enn nok av bøker jeg ikke har lest som jeg må få lest! Derfor gir jeg alltid vekk bøkene mine, for jeg kommer jo ikke til å lese dem igjen. Men jeg har noen unntak, noen får stå i hylla fordi jeg vet jeg vil lese dem igjen en dag.
Jeg leste de fleste av bøkene min som barn flere ganger. Som prepubertfal 12åring elsket jeg bøkene til Jacqueline Wilson. Må ha lest serien hennes en 5-6 ganger minst! Så må jeg dra frem Ole Brum og Kabalmysteriet som helt spesielle bøker jeg kommer til å fortsette å lese for meg selv hele livet mitt. Fantastiske bøker jeg aldri kommer til å legge helt bak meg.
Den gangen hytta vår var ny sparsomt møblert, var det ikke mye plass for bøker. Hver sommer, etter at alle bøkene jeg hadde med meg hjemmefra, var utlest, hentet jeg alltid fram Det vokser et tre i Brooklyn av Betty Smith. Den fins fortsatt på hytta, nå i ei mer innholdsrik bokhylle, og er omtrent utslitt. Må ha vært lest bortimot 20 ganger. Andre bøker leser jeg også stadig om igjen, men "Brooklyn" er i en særklasse. Sammen med en del dikt som hentes fram både titt og ofte.
Jeg er skikkelig dårlig på å lese bøker om igjen, føler på en måte at det er så mange bøker jeg vil lese at jeg ikke har tid. Men akkurat nå leser jeg Ender's Game igjen, bare fordi jeg ville tilbake til verdenen. Harry Potter serien, og bøker av Klaus Hagerup har blitt lest om igjen også.
De Elendige, av Viktor Hugo. Det er noe helt spesielt med karakterene, språket, fortellingen, stemningen... Og Ringenes Herre har jeg lest så mange ganger nå at jeg begynner å kunne den utenat. :)
De bøkene jeg har lest aller flest ganger (skal jeg tippe har jeg lest den kanskje 6-7 ganger, men kanskje bare 2-3 ganger etter den siste kom) er uten tvil Harry Potter-serien! Jeg leser dem nå, skal begynne på den sjuende og siste boken i kveld! Har også lest Den Onde Greven/A Series of Unfortunate Events en god del ganger (2-3?), og er også midt inne i denne for øyeblikket. Har lest Mannen som elsket Yngve av Tore Renberg minst tre ganger, og Kabalmysteriet av Jostein Gaarder har jeg vel lest 3-4 ganger også.
Salamanderkrigen av Karel Čapek Fluenes Herre av William Golding Dolores Claiborne av Stephen King
og selvsagt gode gamle Agatha Christie ;o)
Den boka jeg har lest flest genger tror jeg er Sølvhammeren av Vera Henriksen.Leste den første geng nåe jeg vafr ca 15 år, og har lest den menge genger senere. Historien om hennes vekst fra ungdom til voksen kvinne og valgene hun må ta i livet både i forhold til kjærlighet, religion og etiske valg skaper en spenning jeg liker.
"Markens grøde" av Knut Hamsun Triologien om Ragnhild av Olav Duun "Før hanen galer" av Jens Bjørneboe De fleste av George Elliot
Mange Agatha Christie-bøker (typisk på hytta)
Barnebøker og diktbøker leser jeg også ofte om igjen og om igjen, men "det ligger jo i deres natur", nevner derfor ingen ettersom det er så mange.
I tillegg har jeg noen bøker som jeg har sverget på å ikke lese om igjen og det er Knut Faldbakkens bøker som jeg leste som ungdom (unntaket her er "Adams dagbok" som jeg har lest et par ganger på nytt som voksen). Grunnen til det er at de gav meg så masse og jeg frykter at illusjonene vil briste om jeg leser dem på nytt; de skal liksom få være "fredet" på godt og vondt.
Ser flere her nevner LOTR-bøkene. Der har jeg besluttet å ikke lese; men å la magien fra filmene få råde.
Jeg liker også godt å lese bøker om igjen. Ofte fordi man får et litt annet perspektiv på det man leser ettersom man er i utvikling selv. Blant de bøkene jeg har lest flest ganger er Gabriel Scotts 'De Vergeløse', Vonneguts 'Slaughterhouse 5', Dostojevskij, Ibsen og Edgar Allan Poe. Dikt leser jeg også mye om igjen. Det er rart hvor mye alder, erfaringer og dagshumør spiller inn når man leser en bok, og jeg skulle virkelig ønske jeg skrev ned hva slags opplevelse jeg hadde av bøkene jeg leste da jeg var yngre.
Hm. Jeg leser ikke bøker om igjen - det er helt fremmed for meg. Bortsett fra bøker for barna, da.
Har imidlertid lest E=MC2 et par tre ganger - den er en utrolig spennende bok om Einsteins kjente ligning - historien om alle menneskene som har bidratt med deler - som til slutt ble til ligningen. Leste den på nytt for å prøve å huske litt mer av all informasjonen.
De bøkene jeg har lest flest ganger er sofies verden, kabal mysteriet, kommer morgendagen av Sidney Sheldon, (det er noe med oppbyggingen av den historien som gjør at den fengsler hver gang), twilight bøkene og Harry Potter bøkene (de har jeg ikke tall på hvor mange ganger jeg har lest, og jeg synes de sluttet perfekt)
Skal straks ta fram Little Women av Louisa Mya Alcott igjen, nydelig bok.
Jeg ble akkurar ferdig med boka : La meg synge deg stille sanger, av Linda Olsson. Den , kommer jeg til å lese flere ganger, en fantastisk bok. Ellers har jeg lest Pike med perleøredobb av Tracy Chevalier to ganger, tenkte lese den en gang til men så filmen i stedet. Ellers har jeg en liten hylle , hvor det kun står bøker som jeg gjerne leser en gang til. Men det er ikke mange.
Brødrene Løvehjerte, Bibbi Bokkens magiske bibliotek, Kabalmysteriet og Tegn til kjærlighet er alle bøker jeg har lest utallige ganger.
Det er fortsatt utrolig koselig å ta frem Brødrene L, Bibbi B og Kabalmysteriet, selv om jeg er blitt voksen og det er mange, mange år siden jeg leste dem for første gang.
Kabalmysteriet er en fantastisk bok, uavhengig av alder:)
Dei bøkene eg har lest fleire gongar er Alberte-trilogien av Cora Sandel, like gode kvar gong, men les dei på forskjellige måtar etter kor eg er i livet. Så er det Hellemyrsfolket av Amalie Skram og litt færre gongar har eg lest Kristin Lavransdatter. Men eg har fleire bøker eg skal lese opp att ( Veggen av Haushofer kjem eg iallfall på no).
Dei bøkena eg har lest flest gongar er nok Twilight-serien... Så kjem Harry Potter-bøkena, og Sofies Verden. Dersom eg liker ei bok godt synes eg det er gøy å lesa den fleire gongar, spesielt når eg oppdagar nye ting kvar gong :)
Har lest seriene "Heksemesteren" og "Lysets rike" av Margit Sandemo om igjen 4 ganger og skal kansje begynne på Sagaen om Isfolket igjen. Har også lest "Verten" flere ganger.
Har lest Stolthet & Fordom, Emma og Overtalelse av Jane Austen mange ganger. Georgette Heyer sine bøker tåler også veldig godt å bli lest om igjen (de leser jeg når jeg trenger en pause fra hverdagen - dvs. ganske ofte) Da jeg var liten kunne jeg lese noen utvalgte TL- og Pennybøker utallige ganger.
Kan ikke huske å ha lest en bok flere ganger. Unntaket må være barnebøker av Astrid Lindgren, eventyrbøker og reisebøker:)
På toppen av listen min troner klart Harry Potter. Har lest 4. og 5. boka opp mot 50 ganger hver. Resten av serien ser også rimelig medtatt ut i hylla mi. :-) Ellers har jeg lest både Den Mørke Materien og Rubinen i Røyken av Phillip Pullman en del ganger, Skammarserien, Twilight-bøkene... Dette er altså bøker som har fulgt meg fra jeg begynte å lese selv og fram til for et par år siden, så jeg kjenner litt på at jeg kanskje har lest de fleste av dem for siste gang. Har funnet gleden i litt mer "voksne" bøker. :-)
Den boken jeg har lest flest ganger er nok Sofies verden av Jostein Gaarder. Er eller flere andre jeg kunne godt tenkt meg å lese igjen, er bare det at det er så mange andre bøker som må leses også!
Pleier ikke å lese bøker om og om igjen, hvis ikke jeg virkelig liker dem.
Har lest Coraline av Neil Gaiman 7 ganger.
Fantasien slutter ikke å begeistre meg. Fra tid til annen, bosetter jeg meg i boken hans.
Enig mht Coraline (og Neil Gaiman generelt) Har du lest tegneserieversjonen også? Den er kjempebra!
Nei, det har jeg ikke. Hvor får du tak i den?
Jeg kjøpte min på nett, søk på Coraline graphic novel. Ellers kan jeg tenke meg at de har den i litt større boksjapper. Og i hvert fall på Tronsmo i Oslo. :)
Det må bli Terry Pratchett bøker og Agatha Christie bøker - jeg leser begge forfattere om igjen hele tiden. Også P.G. Wodehouse's Jeeves bøker blir ofte lest.
Det har jeg forsøkt mange ganger, og opplevelsen blir nesten aldri den samme. Ofte en nedtur, De eneste bøkene jeg virkelig har likt å lese på nytt, er de fleste bøkene til John Irving...
Enig i at Irving sine bøker egner seg godt til å bli lest på nytt :)
Jeg har ikke tall på hvor mange ganger jeg har lest Harry Potter bøkene (kanskje speseilt den første), så de er vertfall med på listen! Den Utvalgte av Philip Newt er også en bok jeg stadig lånte på biblioteket. Ellers kan jeg nevne bøker som Oliver Twist, Tom Sawyer, Kabalmysteriet (jeg har alltid vært fasinert av konseptet med en historie inni en historie) og selvfølgelig Julemysteriet som jeg tar frem hver jul;)
Charlig og sjokoladen er også en bok som jeg har vært gjennom flere ganger enn jeg kan huske, men da på lydbok:)
Hei! Jeg leser mange av Markus-bøkene om igjen. Hvis jeg er ferdig med en ny bok og ikke har noe mer å lese på, tar jeg gjerne fram en Markus bok. Jeg kan starte på den, også legge den bort igjen. Så egentlig kan jeg lese to bøker samtidig, men når begge bøkene er om Markus, går det litt surr. Hver kveld hører jeg også på Anne fra Bjørkely lydboka. Blir aldri lei av alt hun har i hodet som blir bare "problemer" :O)
Den lille prinsen. Har ikke tall på hvor mange ganger jeg har lest den. Det er noe lekende lett, men samtidig uutgrunnelig dypt over den boka som alltid griper tak i meg.
Ellers leser jeg som regel ikke bøker om igjen. Jeg liker å ta vare på den følelsen jeg fikk første gang jeg leste boka. Unntaksvis leser jeg igjen noen av disse gode bøkene jeg leste som barn. Roald Dahls bøker for eksempel. Spennende hvor forskjellig man opplever hans bøker som voksen og som barn!
Elskede Poona av Karin Fossum. Det er noko trist og ensomt over heile historien som griper meg kvar gong.
Det er nok "Sort messe" av John Dickson Carr. Synes det er en av de mest geniale krimbøker som noen gang er skrevet.
Ringenes Herre- triologien av Tolkien. Hobbiten av Tolkien. Legenden om Narnia- serien av C.S Lewis. Stolthet og Fordom av Jane Austen Twilight- sagaen av Stephenie Meyer
Elsker disse bøkene! :)
Per Olov Enqvists lille, fantastiske "Nedstörtat ängel", blir jeg aldri lei. Det er nok den boka jeg har lest flest ganger. Har også lest "Mysterier" av Hamsun noen ganger , og det samme gjelder en god del Ibsen. "Fuglane" og "Signalet" av Vesaas er også lest opp igjen et par ganger. Av nyere litteratur blir jeg aldri lei Tor Åge Bringsværd sine fantastiske Gobi-bøker. Og sist, men ikke minst, så VET jeg at Carl Frode Tillers Innsrikling 1 og 2 (og helt sikkert også 3, når den kommer), vil bli lest igjen og igjen:)
Å lese bøker om igjen synes jeg er bortkastet for min del. Uansett hvor godt jeg likte boka. Jeg får det bare ikke til, for jeg har så mange bøker å lese før jeg dør. Men kokebøker kan jeg sitte å bla i, og leksikon og andre fagtekster. Men mummibøkene av Tove Jansson kan jeg lese mange ganger, de er essensielle. :)
'Vår mann i Havanna' av Graham Green. Må lese den minst èn gang hvert 3. år. Har òg sett filmen med Alex Guinness, Maureen O'Hara og Burl Ives fra 1959. Artig sak, dette...
Georgs Magiske Medisin av Roald Dahl på lydbok, uten tvil:)
"Sofies verden" leste jeg to ganger, mest fordi jeg ikke skjønte den første gangen. "Fortellingen om Johan Pim" (av Elisabeth Young) også, men den leste jeg enda en gang etterpå, bare fordi den var fin. Men Gustav Lorentzens "Filledukke" har jeg lest fire ganger på et halvt år. Vakreste jeg har lest på en evighet.....
Mennesket og maktene av Olav Duun
Tre små venner av Kjell Aukrust
Is-slottet av Tarjei Vesaas
...og alle Mummi-bøkene til Tove Jansson
De bøkene jeg leser flere ganger, er som regel bøker jeg føler jeg kan slappe av med, men av og til gjelder dette også bøker med faglig relevans.
Først på lista over bøker å slappe av med, står Matilda av Roald Dahl, men også noen andre barnebøker kommer inn på lista mi, f.eks. flere bøker av Roald Dahl, Astrid Lindgren og Anne Cath. Vestly, men også Harry Potter bøkene, Johanna Spyris Heidi og Ole Brum.
Noen andre bøker jeg har tatt fram mer enn en gang for å slappe av, er bøker av Margit Sandemo (ikke alle vel å merke), Modesty Blaise bøker og diverse tegneserier.
Mer av kategorien voksenbøker utmerker Vera Henriksens Dronningsagaen seg, den tas også fram med jevne mellomrom (men jeg leser ikke alltid hele boka, bare deler av den).
Glemte nesten Terry Pratchett... enkelte av bøkene hans er hysterisk morsomme, men jeg har ikke sansen for de oversatte utgavene, og leser dem (nesten) alltid på engelsk.
Ellers tar jeg stadig fram ulike fagbøker, blar litt i dem og leser kanksje noen sider hist og her - sjelden hele boka; særlig bøker innenfor temaene historie, mytologi, religion og litteratur.
Av "voksenbøker" vet jeg at jeg leste "Tilværelsens uutholdelige letthet" av Milan Kundera flere ganger da jeg var i tyveårene en gang på nittitallet. Det samme gjelder faktisk Mari Osmundsens "Gode gjerninger". Ellers er det mange bøker jeg kunne tenkt meg å lese igjen, men alt for mange bøker og alt for lite tid...
Barnebøker leses gjerne mange ganger, men der vil jeg trekke fram Den lille prinsen av Antoine de Saint-Exupéry. Jeg husker ikke hvor gammel jeg var første gang jeg leste den, kanskje ti. En utrolig vakker bok som jeg har lest flere ganger også som voksen (den eneste boka jeg noensinne har stavet meg gjennom på fransk en gang på videregående), og siste gang for min datter i fjor, da var hun sju. En bok som er verdt å ta opp for alle oss som har blitt voksne med alt det rare vi bruker livet vårt på, og med kloke betrakninger om hva som er viktig i livet...som å ha en venn...
Thorkild Hansen sin Det lykkelige Arabien. Lest ca. 8-10 ganger i løpet av 4 år. Skrev oppgava mi om den. Og jeg lover deg. Jeg har ikke blitt lei historien. Mitt håp er at den blir utgitt på nytt i nyere norsk oversettelse i forhold til den litt rare fra 1968. Det fortjener den. Ellers anbefaler jeg å lese den på dansk.
"Tro intet ondt om denne mann!" Jeg har aldri glem Det lykkelige Arabien. Og der vi holder til i Danmark går jeg ofte i bokhandelen og ser på Carsten Niebuhrs bok, den skal jeg kjøpe en gang. Og så er den så vakker!
Denne hadde jeg glemt. Leste den for mange år siden og har den i hylla. Kanskje jeg skulle blåse støv av den og lese den på nytt :)
Det synes jeg så absolutt du skal gjøre. Som bokhandler hos Norli Bogstadveien fikk jeg tatt inn tre av Carsten Niebuhrs reiseskildringer på dansk. De står der kanskje ennå? De tre er noen av de sterkeste reiseskildringer som er skrevet. Punktum finale!
Skygge serien og agnes cecilia av maria gripe har jeg lest utallige ganger. De fasinerer meg like mye nå, som da de kom ut for godt over 20 år siden.
Hm, det må da være Harry Potter og Darren Shan bøkenen :3
Heidi, av Johanna Spyri, og Anne fra Bjørkely serien er de jeg har lest aller flest ganger, både som ungdom og nå i senere tid.. De er flotte bøker :) Ellers går det i perioder mye i Harry Potter, har nok lest de fleste bøkene der tre-fire ganger.. Carl Hiaasen er en forfatter jeg gjerne tar fram når jeg ikke egentlig har noe jeg har lyst til å lese akkurat da.. Gir alltid ny leseglede for meg :) spesielt boken Splitter pine, den blir bare bedre og bedre for hver gjennomlesing.. :)
Ah – Bartimeus-trilogien er tre bøker som jeg hele tiden er sulten på å lese, utenom rett etter å ha fordøyd dem. Det er bøker som sitter lenge i meg, men jeg skal likevel ha fingra tilbake i dem kort tid etter å ha lest ut alle tre. Jeg har lest gjennom hele trilogien to ganger til nå, og jeg gleder meg iherdig til neste gang jeg gir meg selv anledningen.
Hvorfor? Hovedsakelig på grunn av Bartimeus – den sarkastiske djinnien som fungerer som forteller gjennom hele trilogien. Han er en av de karakterene som klarer å kombinere sarkasme med den mørke personligheten sin så godt at leserne ikke klarer annet enn å le av hans ondskap og kose seg med det. Jeg høres vel ikke grusom ut om jeg sier at jeg gjorde det?
Litt kjapp info for eventuelle interessertes skyld: Hele trilogien er skrevet av den engelske forfatteren Jonathan Stroud. Titlene er ”The Amulet of Smarkand”, ”The Golems Eye” og ”Ptolemy’s Gate”. De finnes også i fornorskede versjoner med direkte oversatte titler og trolig like godt innhold (nå har jo jeg bare lest dem på bokmål, så jeg tør ikke uttale meg ytterligere om akkurat det; likte dem veldig, veldig, veldig godt gjorde jeg i alle fall, og jeg har relativt liten erfaring med bøker som blir dårligere som oversatte versjoner).
Strouds språk gjør at ingenting blir kjedelig – ikke den korteste tur nedi kloakken eller lengste tur over et utall hustak. Sammen med de solide (og som nevnt morsomme) karakterene kombinerer han et godt språk stappfullt av finurligheter og som på visse måter av og til lar deg delta kort og litt godt i bokens handling.
En stor nyhet for de aller mest interesserte: Forfatteren skrev nylig en prolog til denne trilogien, omhandlende Bartimeus og hans daværende herre (Bartimeus lever som andre demoner i denne trilogien av å tjene magikere til deres [ikke alltid fullt så gode] formål), med tittelen ”The Ring of Solomon”. Den har funnet seg godt til rette blant bøkene i bokhyllene til landets bokhandlere.
Jeg skulle gjerne røpt enda mer, men da spolerer jeg kanskje hele den fantastiske reisen som du kanskje har foran deg! Så, så – det er fortsatt mye du ikke har sett enda som finnes i disse tre bøkene utenom denne teksten.
Takk for engasjerende anbefaling :) Denne fikk iallfall jeg lyst til å lese!
Selv takk; jeg er bare glad for å kunne tale så vel om bøker at jeg engasjerer også andre enn meg selv. :) Du har mye godt å se frem til i disse bøkene.
Dune-bøkene er vel de som leses oftest for min del.
Spesielt den første og de to siste ("Heretics" og "Chapterhouse"). Har sikkert lest Dune en sju, åtte ganger til nå.
Utover disse så er det ikke ofte bøker (utenom tegneserier) blir lest om igjen. Unntaket er pågående serier hvor det går så lang tid i mellom hvert bind at historien forlengst er glemt når det endelig kommer en ny bok (feks. "A Song of Ice and Fire").
Har hørt så mye bra om Dune-bøkene at det er vel kanskje på tide og sette dem på bok-ønskelisten min hehe
Jeg liker å lese en bok flere ganger. En av årsakene er at jeg leser så fort første gang, at jeg knapt får med meg nyansene. Sånn at når jeg leser den andre eller tredje gang, er det som å lese den helt på nytt. Jane Eyre er en favoritt. Et knippe Terry Pratchett bøker når jeg er i dårlig humør. The Stand av Stephen King. Shikastabøkene av Doris Lessing. Stephen Kings On Writing kan jeg vel snart på rams, he,he. Mesteren og Margarita er et gjensyn jeg alltid gleder meg til. Klokkene ringer for deg leser jeg nå for 'nte gang. Og av en eller annen grunn har jeg lest Angel Falls av Nora Roberts et utall ganger.
Jeg leser OFTE bøker om igjen.Og ikke nødvendigvis de største klassikerne eller "beste" bøkene. Snarere bøker som jeg nikoser meg med. Dette er noen av favorittene: Stolthet og fordom av Jane Austen (og Emma også! egentlig de fleste av Austen) Ringenes herre av JRR Tolkien Flukten til Watership, av Richard Adams Viveca Lärns bøker om Saltön Sara Paretskys krimbøker om V.I. WArshavski Kvinnenes dekamerone, av Julia Wossnesenskaja Flere av Charles Dickens bøker 84 Charing Cross Road, av Helene Hanff
Det skjer ikke så ofte, men gode bøker kan godt leses flere ganger! "Møte ved milepælen" av Sigurd Hoel leste jeg første gang på gymnaset. Den har jeg lest flere ganger etterpå. Hovedpersonen er ca. 40, men han ser tilbake til sin ungdomstid. Interessant bok å lese, både når man 20 og når man er 40... "Vindens skygge" av Zafon og "Saman er ein mindre aleine" bløe først lest og så hørt på lydbok. "Stolthet og fordom" av Jane Austen har jeg lest både på norsk og engelsk. Nå går den på lydbok på andre gangen. Mest fordi jeg mangler noe nytt, men noen av scenene går jeg aldr lei.
Måtte tenke litt, men jeg innbiller meg at jeg har lest følgende bøker nokså mange ganger:
"Mysterier" av Knut Hamsun
"Lasso rundt fru Luna" av Agnar Mykle
"Medmenneske" av Olav Duun
"Fred" av Arne Garborg
"Middlemarch" av George Eliot
"1984" av George Orwell
Sjelden jeg ser noen omtaler favorittforfatteren min, George Elliot; hyggelig! Liker forøvrig alle nevnte verk!
Her var det mange bra bøker : ) Skjønner at du har lest dem om igjen : )
Jeg er helt sikker på at det må være "Bröderna Lejonhjärta" som jeg leste høyt for barna mine minst en gang i året etter deres eget ønske. Høyt leste jeg helt til sønn min fikk alt for hårete legger, og jenta sendte sms samtidig med fortellingen ble lest.
Jeg gleder meg til Helene er stor nok... Vi har såvidt begynt, men å følge en historie over mange dager er ikke en 5-årings sterkeste side... ennå. Og Mio min Mio... håper jeg grier la være å gråte. Kjente klumpen i halsen allerede på første side. Jeg tror det må være blandt de vakreste bøkene noensinne skrevet. Jeg er rimelig sikker på det...
Equal Rites, av Terry Pratchett. Den har jeg lest så mange ganger at jeg omtrent kan plottet på rams. Etter at jeg brukte den i en analyse-oppgave på skolen gikk jeg litt lei av den, men jeg må ha lest den i allefall 8 ganger i alt.
Bortsett fra noen barnebøker og tegneserier, så tror jeg aldri jeg har lest en bok to ganger.
Det er bare for mange bøker jeg har lyst til å lese til at jeg kan lese noen om igjen.
Hvis jeg kunne ha spist forskjellig mat hver dag, så tror jeg jammen jeg ville gjort det også.
For meg er det Harry Potter bøkene. Jeg har lest dem på både på engelsk og på norsk flere ganger, allikevel, innimellom, føler jeg behovet for å åpne en av bøkene i et spesielt kapittel og mimre ting jeg gjorde og ting jeg følte :)
Det må vel bli Agnes Cecilia - en selsom historie av Maria Gripe, Twilight-sagaen av Stephenie Meyer og første Harry Potter boka. Alle de bøkene er skikkelig slitte, haha. :)
Agnes cecilia har jeg lest utallige ganger.
Jeg glemte helt Agnes Cecilia av Maria Gripe, tror jeg må ha lest den sikker fem seks ganger. Tordivelen flyr i skumringen og.
Maria Gripe vet å sette en melankolsk og mystisk stemning som du blir helt slukt opp i. Nå fikk jeg lyst til å lese de igjen!
Mhm, hun er en av mine favorittforfattere. Hun er kjempeflink.
Den boken jeg aldri har blitt lei av er J.D. Salingers The Cather in the Rye. En helt fantastisk bok, som jeg synes fortsatt er relevant.
Barndomsfavoritten som har fulgt meg er Kabalmysteriet av Josten Gaarder, så utrolig fin og fantasirik bok. Ellers alt av Jane Austen og Frode Grytten.
Tror fremover vil jeg nok lese om igjen alle Harukui Murakamis bøker, fordi de er sååå utrolig godt skrevet at du ikke er sikker på om du leser eller drømmer!
Den boka eg har lese flest gonger, er Heidi av Johanna Spyri. Eg las ho fleire gonger som barn, har lese henne for eigne barn og for fleire skoleklassar. Kosar meg like godt kvar gong eg les denne boka. Eit par filmversjonar har eg òg sett, men "filmen " eg har i hovudet frå boka er best.
Har faktisk ingen bøker som jeg har lest flere ganger enda, men veit at jeg skal lese alle Harry Potter bøkene og Twilight bøkene igjen snart :)
Men husker da jeg var helt liten hadde jeg boka gutten i løven skrevet av Fredrik Hossmann. Og den blei visst lest ganske så ofte da jeg var helt helt liten.. :P
Jeg kan lese Anne fra Bjørkely-bøkene uendelig mange ganger uten å bli lei tror jeg. Har lest dem jevnt og trutt siden barndommen. Men må til biblioteket hver gang, da jeg ikke har greid å fått tak i dem andre steder.. Og The Outsiders har jeg også lest maange ganger, men det var innen en kort periode (ett, to år?). Jeg var vel litt besatt, haha.
Tror du vil finne Anne fra Bjørkely i bokhandelen nå, jeg har iallfall sett dem :-)
Har sett de første to eller tre bøkene jeg også, men resten av serien er utsolgt fra forlaget. Må jo lese hele rekka når jeg først er i gang ;)
Sjekk ditt lokale bibliotek! Har de ikke alle bøkene i serien inne der, så bestiller de dem gjerne for deg :)
Men kan de bestille dem så jeg får kjøpt dem på biblioteket da?
På biblioteket kan en låne, helt gratis. Dessuten samarbeider de forskjellige bibliotekene godt; de låner inn fra hverandre slik at nettopp Du skal få den boka du ønsker å lese. Neat, huh ? Kjøpe må du nok gjøre andre steder, sjekk online? haugenbok.no eller capris.no er nettsteder m bra priser bla.
Anne fra Bjørkely , ja de bøkene kunne jeg også lest flere ganger. Har du sett filmene, også den aller siste)?. Utrolig bra.
Har sett den første, den som ble sendt som serie, og likte i hvert fall den veldig godt! Vet det er flere med samme skuespillere som jeg ikke har sett.. Og så ramla jeg over noe som så ut til å være en helt ny oppdiktet historie en gang, som ikke var basert på bøkene, om Anne før hun kom til Bjørkely.. Skeptisk. Er det den siste, eller er det noen andre?
Goodnight, Mister Tom av Michelle Magorian. Den henter jeg frem med noen års mellomrom, og den rører meg like dypt hver gang.
Har også lest Harry Potter et par ganger. Var vel anvendt tid, det.
Jeg vil leve av Oscar Magnusson.
Motstandsmannen som ble tatt til fange i 1941 og videre deportert til Tyskland etter måneder i hendende på gestapos torturister. En utrolig overlevelseshistorie, som jeg til tross for de horrible hendelsene som beskrives leser om igjen og om igjen.
"INNVIELSE" av Elisabeth Haich !
Interessert i mystikk, reinkarnasjonenes lover, karma. Ja, i det hele tatt innvielsens mysterier som med sine dype sannheter alltid har pirret menneskehetens fantasi. Da er dette boka !
Jeg har lest den 3 ganger og kommer helt sikkert til å lese den for fjerde gang.
Mange av Anne Karin Elstads bøker, og Karin Lorentzen: "Stine Stankelben" er gjengangere. Boka om Stine Stankelben var den første boka jeg leste selv som 5-6åring, og siden har jeg lest den minst 20 ganger. Artig spørsmål som jeg ser engasjerer!
Jeg har mange bøker jeg har lest mange ganger. Jeg kan nevne Mrs. Dalloway og Kabalmysteriet som jeg har lest tre ganger hver seg. Det er sikkert 20-30 bøker jeg har lest om igjen minst to tre ganger. Og det er fasinerende, for hver gang finner jeg noe nytt, eller noen formuleringer som jeg ikke la så merke til første gangen.
Når man leser en bok man liker om igjen og oppdager nye sider ved historien så er det helt fantastisk. Man får ofte ikke hele bilde med seg første gangen man leser boken.
Det mest ekstreme jeg har opplevd når jeg leste en bok igjen var at synet mitt på hovedpersonen endret seg totalt. Første gangen jeg leste boken syntes jeg veldig synd på hovedpersonen, han fremsto som sympatisk og følsom. Andre gangen jeg leste boken fant jeg ikke igjen forståelsen jeg hadde for hovedpersonen. Nå syntes jeg han fremsto som egoistisk og veldig usympatisk. Grunnen til at jeg leste boken om igjen var nettopp på grunn av hovedpersonen som jeg likte så godt hehe
Jeg har lest triologien om Ragnhild om igjen flere ganger siden ungdommen. For noen år siden så jeg stykket på teater. Jeg ble mildt sagt sjokkert over hvor totalt ulikt syn jeg dannet meg av den "levende" Ragnhild - enn den jeg hadde lest om gjennom så mange år og som jeg trodde jeg kjente så godt. Måtte rett hjem og lese bøkene på nytt - og inntrykket fra scenen er det som har festet seg hos meg. Min beundring for Olav Duun økte betraktelig etter den opplevelsen; han forførte meg på et vis med sine formleringsmåter... (Eller kanskje det var jeg som var/er blitt eldre og klokere?) ;-)
Ble nysgjerrig på hvilken bok dette var!
Ojda, det var jo litt tragisk... Men jo, noen bøker har endret seg for hver gang, men tror ikke jeg har opplevd det så dramatisk før... Ofte vokser den heller, ved at jeg ser enda mer fasinerende ting da: )
Leser veldig mange bøker om igjen.Men for mange år siden var jeg helt hekta på Anne Karin Elstad og da særlig bøkene om Innhaugfolket.Dem tror jeg at jeg leste 10 ganger med noen måneders mellomrom.Det var jo helt manisk.Men nå er det mer sporadisk hva jeg leser om igjen.Men tar gjerne fram gamle klassikere med jevne mellomrom.
.Jeg leste Elstad for første gang ca i 1988, som 16 åring, og da om folket på Innhaug. Jeg har også lest de iallefall 15 ganger, men over et lengre tidsrom enn du.....Nå er det bøkene om Lena (også Elstad) jeg oftest tar fram igjen. Bøkene om Julie likte jeg også, men de festet seg ikke på samme måte, selv om det er mye jeg kan reflektere over der også! Artig å se at det er flere som leser det samme om igjen!
Må lese Markens grøde og Margfolket om igjen år om annet, resten blir lest bare en gang.
Jeg har faktisk aldri noensinne lest en bok mer enn en gang. Men jeg har ofte bladd i, og lest om igjen deler av bøker jeg likte godt. Den jeg tar fram oftest, er The hitchhiker's guide to the galaxy. Spesielt når jeg er i dårlig humør, og vil le litt. Fantastisk humor og herlig språk.
"The ships hung in the sky in much the same way that bricks don't. "
Jeg har aldri truffet noen som syns det er litt morsomt. Enten elsker man det, eller så liker man det ikke i det hele tatt.
Jeg liker det.
Tror nok den eneste boka jeg har lest to ganger er "Skyskraperengler" av Tove Nilsen.
Det er i grunn få bøker jeg har lyst å lese flere ganger. Eller, jeg kan ha lyst, men har liksom ikke tid. Er altfor mange uleste bøker som står i kø her.
Men, det er en bok jeg garantert skal lese en gang til, og det er "Den merkelige hendelsen med hunden den natten" av Mark Haddon. Det er en av få bøker jeg virkelig har lyst å lese om igjen.
Det er en del lyrikk + noe Ibsen som har gått igjen, men etter å ha tenkt meg grundig om, tror jeg faktisk at jeg har vært igjennom alle Jan Guillous Carl Hamilton-bøker og Mankells Wallander-bøker omtrent tre ganger hver. Disse har mannen min og jeg kjøpt etterhvert som de kom ut, og de har vært sånne ty-til-bøker når man virkelig bare trenger avkobling, nedstressing og virkelighetsflukt eller ligger på sofaen med influensa osv. Ser ikke bort fra at de plukkes fram igjen neste gang noe er litt bratt...
De dødes tjern av Bernhard Borge (André Bjerke)leser jeg flere ganger i året, pluss en gang i påska. Det er en bok jeg aldri går lei av. Heksene av Roald Dahl leser jeg også opptil flere ganger. Det er kjekt med slike bøker man kan lese flere ganger hvis man er litt "lei" av "tung" litteratur. Og Den vesle vampyren av Angela Summer-Bodenburg. Jeg vet ikke hva det er med disse bøkene. Men det er gjerne bøker jeg slapper av med hvis jeg ikke orker å lese noe annet der og da. Avslappingslitteratur:)
Å, - det er så mange bøker jeg tar fram og kikker i og leser i om og om igjen. Det er fordelen ved å ha de fleste leste (og uleste) bøker rundt seg i hyllene overalt i hele huset. :)
Jeg har lest "Lille Tre" av Forrest Carter flere ganger, og jeg har lest "Bridge across my sorrows" av Christina Noble flere ganger. Har også lest bøkene til Margaret Skjelbred flere ganger. Hennes bøker har jeg på feriestedet mitt, og de er blitt "feriebøkene" mine. - Og det er mange mange andre bøker som jeg til stadighet tar fram igjen...
Selvfølgelig også bøker med dikt i, og oppslagsbøker. Av oppslagsbøker tror jeg fremmedordboka og English Dictionary leder... - men jeg har også en del urtebøker som er i stadig bruk.
Jeg har akkurat lest "Seierherrene" for andre gang. Den boka er rett og slett fabelaktig flott skrevet om ei tid jeg gjenkjenner, som frisker opp alle detaljene jeg hadde glemt, og som gir oversikt og perspektiver til vår nyeste historie og menneskene som levde og opplevde den!
Ebba Haslunds bok "Bare et lite sammenbrudd" er den boka jeg har lest flest ganger. Som ung og nygift, som småbarnsmor, tenåringsmor og sist for et par år siden. Boka om Lillemor, en godt gift direktørfrue som bryter sammen i sin egen 50-årsdag. Om husmoryrket og hvordan dette oppfattes utenfra, om at man ikke er "tryggere" i ekteskapet enn utenfor. Har ofte tenkt over hva det er som egentlig fenger meg med denne boka, og hvorfor jeg er like betatt uavhengig av egen alder og livssituasjon. Men det er noe med hvordan Haslund beskriver personene, hvordan personene blir en del av deg og at man (jeg) både har medfølelse med Lillemor samtidig som jeg kan irritere meg over hvordan hun håndterer livet sitt. Og selvfølgelig: Ebba Haslunds bruk av språket, enkelt, men kraftfullt.
Akkurat nå kommer jeg ikke på andre bøker jeg har lest mer enn en gang, - utenom diktbøker selvfølgelig (og barnebøker for ungene). Dikt er noe man leser om og om igjen, de følger en gjennom livet som en kjær venn.
Det er en bok "Sekskanten" som gir et gjensyn med de fleste fra "Bare et lite sammenbrudd" når de er gamle. Kanskje ikke like godt skrevet, men interessant fordi den følger opp historien. Anbefales.
Boken du omtaler later til å være aldeles god litteratur! Takk for tipset. :)
Fikk veldig lyst å lese den boka : ) Ikke lest noe av Ebba Haslund så da kan jo denne boken bli den første. Flott at du fortalte litt om boken og hvorfor du liker den. Det gjorde at den hørtes ut som en bok jeg vil like også. Liker så godt bøker om mennesker, om deres tanker, deres valg, samt hvordan det påvirker livet de lever : )
Gjør det Hedvig. Håper du kan gi en tilbakemelding, er litt spent på om boka er såå bra som jeg synes den er. Jeg var jo ganske da jeg leste boka, både første og andre gang og det kan jo hende at det har farget litt av mitt inntrykk? Kanskje holder ikke boka mål i dag, - som førstegangsbok? Jeg vet ikke, men nettopp av den grunn er jeg enda mer spent på hvordan andre vil oppleve den.
Vår mann i Havana av Graham Green
Den første boka jeg virkelig elsket var Serafin og hans makeløse mesterverk. Både de fantastiske tegningene og selve historien fasinerte meg og jeg har selvsagt tatt med boka fra barndomshjemmet, slik at jeg kan bla i den når lysten kommer over meg.
Agatha Christies bøker leser jeg om igjen innimellom. Ikke fordi jeg synes dette er spesielt god litteratur, men fordi disse bøkene gir meg gode barndoms/ungdomsminner fra den gang jeg og bestemor leste dem sammen.
Enkelte verker er så gode og har så mange lag at de både kan og bør leses igjen. Eksempler på slike verker for meg er Et Dukkehjem og Gengangere av Ibsen, samt flere av Shakespeares skuespill.
For det aller meste foretrekker jeg likevel å ”oppdage” ny litteratur. Det er så mange bøker jeg gjerne vil oppleve, og tiden strekker ikke til når man gjerne vil ha både i pose og sekk…
Jeg må si at du får boken, skuespillene og forfatterne i denne teksten til å virket meget interessante i måten du taler om dem på!
Takk! Om det virker sånn, er det på grunn av pur kjærlighet, enten til forfatterskapet eller det enkelte verket. Som bokelsker gjennom et ganske langt liv har smaken min forandret seg, men heldigvis finnes fremdeles noen konstanter..
Bare hyggelig! Men helt sant også.
Det så godt å oppleve et menneskes lidenskap, også når det er gjennom interaktiv teksting og spesielt for noe man i grunnen lever for selv også. Jeg er kjempe, kjempeglad i både lesing og skriving og håper at jeg en dag strekker til med tekstene jeg til nå har lagt grunnlaget for å skrive og som jeg vil skrive i fremtiden. Og at jeg med noen av dem muligens blir publisert som forfatter.
Så artig å høre at du skriver selv! Jeg drømte om å bli forfatter da jeg var yngre (eller, som den veslevoksne Anja proklamerte på sin 7årsdag: ”jeg vil bli forfatter, dikter, lyriker og poet!”), men måtte etter hvert innse at jeg ikke hadde talentet… Krysser fingrene for at du skal nå dine mål; samtidslitteraturen trenger unge stemmer. Jeg lover å kjøpe boka di når den kommer ut!
Men er det ikke talent jeg skimter gjennom alle de meldinger som jeg leser av deg? Jeg synes du skriver kjempebra jeg! Rene fryden å lese. Det må ha vært kjempekjekt for deg å ha slike drømmer i så lav alder!
Mange, mange takker til deg for dine gode, gode ord. Interessen du viser gir meg mye av det lille ekstra jeg kan trenge på veien mot å nå drømmen.
Jeg ser likheter i lesesmak hos hver av oss, blant andre later vi begge til å interesse oss for både Karl Ove Knausgårds, Lars Saabye Christensens og Stephen Kings verk, samt noen godbiter innen fantasy som også jeg selv kan nyte. Aspektet over alle de ulike bokhyllene dine er nå digert i forhold til mitt eget, og jeg ønsker ofte å bevege meg utenfor sjangeren det oftest går i – fantasy, nettopp. Det er en veldig attraktiv sjanger, men jeg føler at det blir litt mye på meg av bare det. Jeg tror altså at følget vårt sammen kan lede inn i bedre innsikt i andre deler av den litterære verden, for å si det på den måten. :)
Jeg tror Harry Potter-serien må være de bøkene jeg har lest flest ganger (hørte alle på lydbok senest i oktober). Ellers har jeg lett for å finne frem tegneserieromaner om igjen. Akkurat nå er det så mange bøker jeg aldri har lest før som jeg gjerne skulle ha opplevd, så det blir lite "gjenbruk" i disse dager.
Ina bøkene, Prestens datter av Deborah Simmons og oppfølgeren Et ufortjent rykte, Ivanhoe (selv om det er en del år siden jeg leste den sist), div bøker i serien Djevelens Ryttere av J T Edson, Margit Sandemos Grav under høstløv Knut Gribb utg, andre Gribb bøker og utvalgte nr av Detektivmagasinet, Piken med sølvhåret, Fossegrimes fele (julehefte), Trapp med ni trinn av Odd Bang-Hansen, Beleiret Hjerte (Steepwood 15) av Sylvia Andrew, utvalget Star Trek bøker, serien Lykkejegerne av Jan H Jensen, Duchess in Disguise - Kärleksmaskeraden av Caroline Courtney, Greven av Monte Christo, Heksemesteren 14, Isfolket, Laurie R Kings Sherlock Holmes bøker, andre Sherlock Holmes bøker, Heksen Belladonna av Eva Ibbotson, Lyklige Vinland og Vestover før Columbus av Kåre Prytz.
Det ble mange, men da har jeg også over 200 bøker som favoritter og de fleste av dem + en del andre er bøker jeg gjerne leser flere ganger.
Harry Potter-serien! :) De fem første bøkene har jeg sikkert lest en 6-7 ganger, og de to siste kanskje 4. Mine Erlend Loe-favoritter er også blitt lest igjen og igjen, sist i forbindelse med særemne. Og jeg tror kanskje det er på tide å gå i gang med dem på nytt snart.
Er generelt en ganske flittig gjenleser, og leser alle bøker jeg har likt om igjen i hvert fall 1 gang. Men disse har jeg altså lest flest ganger. Som jeg husker i hvert fall.
"Sent i november" av Tove Janson. Uten tvil. Da jeg hadde lånt den for 4. gang på biblioteket, måtte jeg bare kjøpe den. Det var i 1975. Og jeg har lest den mange ganger siden det.
Når man leser samme bok mange ganger gjennom livet, kan en observere sin egen vekst eller forandring. Det er interessant.
Det er egentlig flere. Sagaen om Isfolket har jeg lest 2,5 ganger. Kom halvveis siste gangen jeg leste den. Harry Potter bøkene har jeg vel lest 4 ganger, så de ligger nok på toppen. Bøkene til Sidney Sheldon og Robin Cook har jeg lest minst 2 ganger hver.
Sovende floke av Tore Renberg, og Herfra blir du bare eldre av Johan Harstad.
Har lest Harry Potter (særlig føniksordenen), Ina bøkene, Hans mørke materier og Skammarserien helt ihjel. Vel, ihjel er feil ord, for man kan aldri lese en god bok (eller bøker) ihjel :) De bare lever og lever..hehe. Har lest de mange ganger ivertfall! Og det er like koselig hver gang.
Det er tre bøker som jeg henter frem, igjen og igjen. Først er det "84 Charing Cross Road" med sin engelske stiff upper lip og sjarmerende chutzpah fra New York. Deretter kommer Lagerlöf's "Gösta Berlings Saga". Den er så full av fantasi og dype betraktninger av menneskene, at jeg stadig finner noe nytt i den. Til sist er det "The Story of San Michele" som jeg har lest på Norsk, Engelsk og Fransk. Også en bok som er full av fantastiske mennesker og hendelser. Sikkert ingen helt sann historie, men hva spiller vel det for rolle bare den kan underholde leseren. Igjen og igjen.
Ja, det er sant! "Gøsta Berlings saga" har jeg også lest mange ganger! :-)
Som nevnt i andre tråder tidligere har jeg lest Sigrid Boo's "Vi som går kjøkkenveien" ørten ganger! Hver gang jeg har villet kose og trøste meg litt. Men jeg har også både lest og sett "The Importance of beeing Ernest" av Oscar Wilde utallige ganger, - den er så herlig!
Av mer seriøs litteratur (og atskillig lengre!) har jeg lest både "Kristin Lavransdatter" og "Nattens brød" i hvert fall tre ganger. Og "Haugtussa" har jeg lest hver sommer, den ligger på hytta! Og det samme gjelder for Agatha Christies "Mord pr. korrespondanse"! Å jo, det har blitt en del gjenlesing, men mindre etterhvert, - nå føler jeg at jeg ikke har tid til det lenger, det er jo så mye annet jeg skulle ha lest også!
Og alle de barnebøker som jeg har lest maaange ganger, først for den ene og så for den andre, orker jeg ikke å tenke over;)
The Chronicles of Narnia og Harry Potter-serien. Usikker på hvilken serie jeg faktisk har lest flest ganger, men jeg vil gjette på førstnevnte. Av enkeltbøker tror jeg nok at Roald Dahls Boy er den som har blitt lest mest.
Så moro at flere leser Edda! Det gjør jeg også med jevne mellomrom. Ellers skjer det stadig sjeldnere at jeg tillater meg å lese om igjen, for det er jo så mye som venter ... Men Harry Potter har jeg også lest flere ganger, på samme måte som en del andre fantasyserier der jeg leser forrige bok opp igjen når det kommer ny får å huske hva som skjedde. Og Sort Messe og Sandman-serien kan leser hvor mange ganger som helst på selvstendig grunnlag.
Men hvis spørsmplet var hva jeg har lest flest ganger, tror jeg det må bli Hvem kan trøste knøttet. Den leser jeg for meg selv og for alle barn som kommer i nærheten av meg så ofte jeg bare kan. Dvs. Jeg viser frem bildene mens jeg resiterer, for jeg kan den på rams.
uff..vet ikke om det er flaut men...Harry Potter-bøkene. Satt akkurat å vurderte om jeg skulle lese opp igjen bok nr. 6 og 7.
Er det for sent å begynne på Harry Potter når man er 20? :p
Hehe...absolutt ikke! De er nok like fantastiske(for de som liker Harry Potter) uansett om man er 10år eller 100år.
Jaa, Harry Potter er best right? xD
Hehe...nei, ikke ekstremt flaut slik sett...men la liksom merke til at alle de andre som hadde svart skrev eksempler som Hamsun og snorre...også kommer jeg med Harry Potter liksom...men men...det er jo sant da :)
Har også lest dem flere ganger på norsk og engelsk:) Ikke spesielt flau over det, men er nok litt flau over at jeg har lest "Uten en tråd" av Jens Bjørneboe tre ganger. To ganger som ungdom, blant annet i forbindelse med en oppgave jeg skrev om "Seksualmoral og erotisk litteratur", og en gang som voksen.
Har også lest bøkene om De tre(/fire) Musketerer flere ganger.
Harry Potter-bøkene er herlige gang på gang, de! Du oppdager alltid noe nytt, eller noe du har glemt :)
Eg synes ikkje det er noko å vere flau over. Sjølv har eg lese bøkene på engelsk og høyrt alle som lydbok på både norsk og engelsk.
Om du ynskjer å lese dei omatt kan det jo vere ein ide å høyre dei på lydbok. Dei har veldig behaglege opplesarar på både norsk og engelsk, men eg trur eg føretrekke dei på norsk.
Det må nok bli "Robinson Crusoe" :)
Den boka har jeg ikke lest, har glemt at den finnes rett og slett. Takk for at du minnet meg på den. Den skal føres inn på lista over bøker jeg ønsker meg : )
Det er to bøker jeg til stadighet blar i og leser, og det er "Den eldre eddaen" og "Haugtussa", ellers så er det så mange nye bøker å lese at jeg slett ikke har tid til å lese samme om igjen. Ikke det at det ikke frister, for innimellom blir jeg så forelsket i bøkene at jeg vil lese dem om igjen med en gang. Men det blir nok å begynne på en ny hver gang, for hvem vet om ikke neste vil være like bra?
De bøkene jeg leser om og om igjen er "Stormfulle høyder" av Emily Brontë og "Poplene på St.Hanshaugen" og "Elsi Lund" av Bjørg Vik (2/3 av Elsi Lund - triologien).
Har lest Stormfulle høyder 2-3 ganger, men de andre bøkene du nevner har jeg ikke lest : )
De anbefaler jeg på det sterkeste :-) Det er egentlig en triologi: "Små nøkler store rom", "Poplene på St. Hanshaugen" og "Elsi Lund". Vi blir kjent med Elsi Lund og får ta del i hennes drømmer, forelskelser, usikkerhet, vennskap, ønsket om å gjøre det hun selv vil, sammenbrudd .... på 1940 - 1950 tallet. Alt er beskrevet på en slik nydelig og var måte, og du kommer ordentlig under huden på hovedpersonen. (Dette ble rotete...)
Avalon av Marion Zimmer Bradley er bøker som leses om igjen. Samme med Voluspå fra Edda. Er også ofte innom Snorre og Håvamålet. Også har jeg lest Onkel Monokkel og det store trommeslageriet av Arlid Nyqvist utallige ganger for barn og barnebarn. :D
Jeg leser Sigbjørn Obstfelders dikt rimelig ofte, og har lest John Steinbecks 'Om mus og menn' flere ganger.
Jeg er jo veldig glad i dikt, men har ikke hørt om Sigbjørn Obstfeld. Han skal jeg sjekke ut : ) Har du lagt ut et dikt fra han i dikttråden?
Obstfelder anbefales paa det hoeyeste, en av mine favoritter! Helt siden analyse av "Jeg Ser" paa ungdomsskolen, til jeg lattermildt oppdaget "Regn" for noen aar siden, som jeg alltid har trodd var en barneregle, men som faktisk er skrevet av Obstfelder. Han har ogsaa mange hjerteskjaerende melankolske dikt. Noe for ethvert humoer? Dikt av ham leser jeg ofte :)
Nei, jeg har ikke det, men har lagt ut ett par i bloggen min :)
http://www.erkjennelser.com/?tag=sigbj%c3%b8rn-obstfelder