Det norske språket drar sammen flere ord til ett langt ord mer enn de for eksempel gjør i det engelske språket. Men noen ganger deler man ord på norsk så det blir mer enn merkelig, - og rett og slett slik at det kan misforstås totalt, - slik som f.eksempel på plakaten utenfor en butikk der det sto følgende:
PENT BRUKT
DAME
SKO og
KLÆR
Ved en annen butikk sto det DYRE TØFLER der man solgte dyretøfler, dvs tøfler med dyrefjes.
Skiltet som vil fortelle deg at du må passe på helsa di, men som har denne henstillingen, sier faktisk noe helt annet:
"Unngå helse
skadelig oljedamp
i luften!"
Slik kan man holde på. Det kan oppstå mange rare uttrykk, misforståelser og mye moro på den måten. Jeg regner med at mange her kan komme med mange flere gode eksempler på tvilsomme og helt feil bruk av orddelinger.

Godt sagt! (13) Varsle Svar

Viser 38 svar.

I dag var det over hele baksiden på avisa; NAPPING MED TRÅD FRA 100,-, hva slags napp eller napping det er snakk om er det ikke lett å vite, men ryktet forteller at det dreier seg om hårfjerning.(!) :o)

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Man får mao ikke noe særlig med fisk i den nappinga der, altså... ;)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Den skulle jeg likt å se i så fall. For en tanke :0)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Fant en i avisa i dag. TORSKELÅR 19.90pr.kg. Det er godt gjort å finne låret på en torsk. :0)

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Du verden! Den torsken skulle jeg gjerne ha sett! :D

Godt sagt! (0) Varsle Svar

haha, jo eg syns orddeling er morsomt til tider ja!! hvertfall når det som er skrevetfår en helt ny mening. Det samme gjelder ofte kommafeil som for eksempel: "Vi rekker det ikke sant?" eller lignende. Ja, jeg syns det er helt utrolig at folk som jobber i reklamebransjen ikke kan se til at det de skriver er riktig før de kopierer opp i tusenvis og sender det ut :P

En ting jeg ikke liker derimot, er folk som skal pirke på alle skrivefeil folk har i feks. et forum. plutselig snakker man ikke om tema for tråden lenger, men diskuterer skrivefeil frem og tilbake og det er bare tøys syns jeg. Jeg er glad det ikke er sånn her. Folk må jo få si det de vil uten å gå over med en ordbok etterpå, det er jo ikke akkurat eksamen!!

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Nei, man må selvsagt få skrive slik man føler for når man skriver privat og i et uformelt selskap. :-)
Men det er jo greit at man skriver slik at man blir forstått, og slik at folk slipper å spørre om hva som egentlig er meninga med det du skriver.
En annen ting er at hvis du har mange skrivefeil, så blir du nok ikke alltid tatt så seriøst som hvis du skriver korrekt.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Ja, helt enig i det =)

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Det er ikke bare dumt å si fra, heller, selv om det kanskje bør begrenses til intern prat mellom venner. Jeg er godt voksen og relativt god til å skrive, men jeg har oppdaget noen seiglivede skrivefeil jeg har brukt hele livet, og som jeg godt kunne likt at noen hadde gjort meg oppmerksom på. Er det kanskje sånn at når en regner seg som nokså flink, så går en lettere ut fra at alt en skriver er riktig ?

Skrivefeil kan jo skyldes dysleksi eller dårlig koordinering i hendene, for å nevne to grunner som ikke har med intellekt eller kunnskapsnivå å gjøre. Jeg har det siste problemet, og skriver en del feil på grunn av feiltasting. "Ikek", er det vanligste. Jeg tror at hvis en ser på innholdet i teksten, vil en ikke undervurdere folk av den grunn. Men det kan gjøre tekst tung å lese.

Den skrivefeilen jeg liker dårligst, er "de" for "dem" som i "Jeg sa det til de". Den oppstod i utgangspunktet ved at folk som naturlig sa "dem" i alle kasus, prøvde å snakke fint. Dermed assosierer jeg det med jåleri, men nå har det nok blitt en taleform som hos mange er innlært som naturlig, en slags sosiolekt.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Veldig enig i mye av det du skriver her, Inger Johanne. Jeg er også en sånn som tror at jeg skriver riktig og bra. ;)
Det som er fint her på bokelskere, er at vi kan gå inn på det vi har skrevet når som helst etterpå, og redigere det vi har skrevet. På den måten kan man rette opp "ikek" og diverse andre slurvefeil man oppdager i ettertid.
Og jeg er enig med deg i at de fleste burde sette pris på at noen vil rette opp feilskriving man har gjort. På den måten lærer man av feilene, og blir flinkere til å skrive riktig.
Jeg kjenner en godt voksen mann som har dysleksi, som jeg har rettet på mange ganger, og han sier at han gjerne vil bli rettet på. Så det hender ofte at han spør meg om hvordan ordene skal staves. Det setter jo jeg pris på!

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Jeg har oppdaget rettemuligheten, så jeg retter når jeg oppdager feiltastingene og tåler tips om dem også. Og nå inspirerte du meg til å bli flinkere til å lese over mine egne ytringer fra dager tilbake, for da er det lettere å se dem.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Ja, det er sant. :)
Det har hendt at jeg også har oppdaget litt forskjellig å rette på i lang tid etter at jeg har skrevet noe. Så jeg setter stor pris på at det aldri blir for sent å gå inn i tekstene for å redigere litt.

Godt sagt! (0) Varsle Svar
[ Slettet av bruker ]

Eller kanskje det skulle være "Ville drager"?
Det er uansett morsomt å finne slike ting å more seg over. Kan bli mange artige historier ut av slike ordspill.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Noen ganger har grafiske designere også skylda. De er nemlig allergiske mot bindestreker fordi det ser stygt ut! Det mest graverende eksemplet jeg har vært borti så langt, må være framsidene på Bokmåls ordboka og Nynorsk ordboka! Fonten som er brukt er så stor at det ikke går an å skrive ordene i ett, men bindestrek er fy!

Ser også at mange har problemer med orddeling på slutten av linja når de skriver for hånd eller i andre sammenhenger. Der har nok i hvert fall Word skylda som flytter hele ordet ned hvis det blir for langt.

Godt sagt! (6) Varsle Svar

He he kom til å tenke på en håndskrevet plakat jeg så på butikken her om dagen. Der stod det: "Sørlandschisp halv pris på grunn av dårlig dato" Første gang jeg har sett den varianten. He he

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Lamme lår Tunfisk biter

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Huffja, disse dyra... ;)

Rudolf Steiner skolen

(Nå må noen se å få stoppa denne bølla Rudolf!)

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Eksempler på orddeling hvor det er rom for misforståelser;) "Fri syre til alle" (Greit med alt som er gratis), "pc pult i lønn" (hmm går det an?), "ananas biter"/ "ananas ringer" (noen liker å advare), "Skilt leverandør" (klar for nytt forhold...)

Godt sagt! (8) Varsle Svar

Jeg så også noe pult-relatert en gang. Jeg tenkte først at dette var meninga å være et slikt typisk reklametriks i et samfunn der alt henspiller på sex, men da jeg påpekte det for noen andre viste det seg at de ikke hadde tenkt tanken engang. De hadde visst lært seg å oppfatte budskap med orddelingsfeil korrekt...

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Utrolig! En kollega av meg rev ned reklame for en sportsaktivitet en gang, nettopp på grunn av delte sammensatte ord. Han er norsklærer:-)

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Akkurat! :)
Jeg har også hørt om "pc pult i glass"...

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Nå har jeg ledd godt og kost meg en stund. Utrolig hva man kan finne på trykk

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Tror ikke jeg har husket på å skrive opp skiltet i en butikk hvor det sto følgende melding:

FJERN STYRTMUS

Lurer mye på hvordan man fjerner slike mus...? ;)

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Interessant; moderne salgstriks kanskje?

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Tja, fungerer det som et vellykket salgstriks da, tro?

Her er også et salgstriks: "Nyslaktet okse lever" ...

Godt sagt! (8) Varsle Svar

Et mirakel har skjedd!!!! HE HE den var god:)

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Jeg er muligens litt pedantisk når det kommer til særskriving (deling av sammensatte ord) og har meldt meg inn i en gruppe på facebook som heter "Den nasjonale forening mot særskriving". Der finner en mange eksempler å fornøye seg med. Eks "Rimelige fly reiser over hele verden"

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Ja, men å ha en forening som "Den nasjonale forening mot særskriving" syns jeg jamen er helt på sin plass!

Et grelt eksempel på orddeling kommer her:

GJENNOM KJØ
RING FOR
BUDT

Veivesenet burde kanskje gi sine ansatte noen norsktimer?

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Personlig synes jeg det er tragisk når man mister så fullstendig grepet på språket som man gjør i forbindelse med å dele opp sammensatte ord. Selv journalister og norsklærere synder her. Ulike varianter av reklameskilt foran spisesteder f eks: "Spise og drikke gjester". Kannibalisme trodde jeg var ulovlig i dette landet...

Eller matvareprodukter som "Tomat suppe", "Brekk bønner" osv.

Noe av grunnen tror jeg skyldes rettekontrollen i Word. Det samme gjelder stor bokstav i måneder (etter punktum). De fleste har en innstilling på pc'en sin som sier at programmets autokorrektur setter stor bokstav etter punktum. Og folk stoler mer på en maskin enn sine egne norskkunnskaper.

Om det skyldes påvirkning av det enkelske språket er jeg litt usikker på.

Vi burde fått en "folkebevegelse" MOT feil deling av sammensatte ord!

Godt sagt! (9) Varsle Svar

Med tre sønner (store nå) med lese- og skriveproblemer vet jeg at skolen har noe av "skylden". Våre gutter skulle få et lettere liv ved å lære å dele opp ord. Om det har fungert etter hensikten er jeg noe usikker på. Men det var godt ment....

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Å dele ord inn i stavelser eller dele opp sammensatte ord gjør ordet lettere å lese, spesielt for dem med lese-og skrivevansker. Når dette blir tatt opp her tror jeg vi alle er enige om at det ikke er den gruppen vi er "ute etter";) Nei, det er alle de andre, en stor del av det norske folk, uten spesielle lese-og skrivevansker som ikke vet bedre, ikke har lært dette, eller evt har avlært dette pga for eks engelsk innflytelse.

I Bergen har vi/hadde (usikker på om det fortsatt eksisterer)et firma som kalte seg "Bergen flytningsbyrå", har selvfølgelig ikke noe med særskriving å gjøre, men det er veldig sært,hehe. Men her sitter de jo også på kaffen/ vaskemaskinen og ligger fra seg ting overalt, ungene sier de har mast (mistet) både det ene og det andre, så det er kanskje ikke så rart allikevel;)

Godt sagt! (5) Varsle Svar

Ja, det er mye som har vært (og er) godt ment i skolen, men som senere har vist (og viser) seg å ikke være så lurt allikevel.
Kanskje man kan lære å skrive kurs på skrivekurs?

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Det finnes allerede en slags folkebevegelse mot ordelingsfeil; AMO (astronomer mot orddeling). AMO har samlet inn mange eksempler på slike svært irriterende feil. Jeg kan bidra med et lokalt eksempel; her i byen befinner det seg en SMÅDYR KLINIKK. Sukk...

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Det finnes! "Astronomer mot orddeling" er en av flere som har nettsider som presenterer uheldig orddeling. Du finner den på denne adressen: http://www.astro.uio.no/~tfredvik/amo/

Vet ikke helt om denne adressen fungerer for jeg fant sida via Google, men da jeg prøvde å hente den opp ved å skrive adressen i nettleseren, fungerte det ikke. Men du finner den iallefall ved å søke på Google på "Astronomer mot orddeling". Og denne sida ønsker spesielt velkommen medlemmer som er ikke-astronomer ;o))

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Ja, enig i at ordet tragisk kan brukes om mange av rettskrivningsfeilene som florerer overalt, både i media, på plakater og blant "vanlige folk". Vi trenger så absolutt en "folkebevegelse mot feil orddeling"!

Gode eksempler du kom med her, Hilde.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Fikk akkurat et nytt eksempel på orddeling nå nylig.
Hvis man har 1000 lapper i lommeboka, vil det si det samme som at man har mange tusenlapper?

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Sist sett

ritaolineHarald KAnne-Stine Ruud HusevågEirin EftevandKirsten LundEgil StangelandTatiana WesserlingTherese LierIngunn SLisbeth Kingsrud KvistenGroCathrine PedersenBenedikteRufsetufsaIngeborg GNinaStig TVannflaskeTonjeIvar SandTheaLiv-Torill AustgulenAlice NordliTonesen81EvagretemorHelge-Mikal HartvedtDemeterKarin BergRisRosOgKlagingJan-Olav SelforsHeidi LChristinasiljehusmorToveEllen E. MartolTone HTor-Arne JensenVegard BorgenTine Victoria