Jeg likte også stykket godt, og leste både på norsk og engelsk for å ikke gå glipp av disse klassiske sitatene og referansene som stadig dukker opp i filmer, bøker og sanger. Jeg prøvde å gå til teksten med blanke ark og ta den for det den er. Jeg har heller ikke sett noen av filmatiseringene (muligens en klassisk innspilling på NRK for hundre år siden), men jeg kjente selvfølgelig godt til historien fra før. Hadde litt problemer med å la meg rive helt med av tragedien, og ikke tenke på stykket som oppbrukt, eller noe som har blitt en klisjé, og endte vel opp med – igjen - å la meg fascinere dypt og inderlig av språket og billedbruken mer enn tragedien kanskje. Dessuten tenkte jeg også mye, som deg Anja, på aktualiteten i stykket. Tror det finnes en dokumentar (?) som heter Romeo og Julie i Sarajevo som jeg heller ikke har sett, men som det var mye snakk om da den kom under Balkankrigen.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Viser 9 svar.

Eg og las stykket på både norsk og engelsk, og synes at dette er den beste omsettinga (av dei eg har lese så langt). Originalen har eit meir flytande, poetisk språk, men det var fleire partiere eg likte betre på norsk..

Sjølv om eg har sett fleire filmatiseringar og lese fleire bøker som har basert seg på dette stykket, vart eg overraska over kor lite eg tenkte gjennom dette medan eg las. På førehånd hadde eg bestemt meg for å finne minst 3 argument for at stykket ikkje er tidlaust. Eg fann ingen som var nemneverdige..

No som du har lese stykket bør du prøve deg på filmen "Romeo + Juliet" av Baz Luhrmann, den er utruleg bra! =)

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Eg likte også omsetjinga godt, leste André Bjerke si. Eg får heilt sikkert med meg meir når eg les på norsk i tillegg, ikkje minst synes eg Bjerke er ein meistar i å omsetje puns og humoristiske innslag. I den utgåva eg har, er det eit føreord der Bjerke skriv om kvifor det han driv med er gjendikting og ikkje omsetjing, og korleis han til dømes var i kontakt med ikkje berre filologar og historikarar men botanikarar og geografar osv i arbeidet sitt. Kjempeinteressant! Elles er det vel Edvard Hoem (Richard III) som har gjort størst inntrykk som gjendiktar ved sidan av Bjerke. Har bestilt Hoems gjendiktingar av MacBeth, Othello og Kong Lear (dei store stykka må eg eige!) og gler meg allereie.

Yepp, lyt nok få med meg den filmen ja!

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Vurderte som deg å lese stykket på norsk også, men tiden strakk ikke til denne uka. Det hender at arbeidslivet kommer litt i veien for privatlivet.

Det hadde sannelig vært interessant å se den dokumentaren! Shakespeares stadige aktualitet er en av tingene som fasinerer meg; menneskenaturen er den samme som i dikterens samtid og sannelig har verden rundt på mange måter endret seg lite, også..

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Fant mer om dokumentaren her. Sterk historie.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Takk! Skal prøve å få tak i den.

Hver gang eg hører historier frå tidligere Jugoslavia føler jeg meg opprørt; kunne dette virkelig skje i vår tid og så nært vårt eget land? Link til Romeo and Juliet eller ei; dette er gripende, ufattelig, trist, sinnefremkallende, sårt og uhyggelig stoff…

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Jobber sammen med en bosnisk dame som flyktet sammen med sin mann og to små gutter. Hun snakker aldri om det hun har opplevd og jeg har aldri oppfattet at hun er bitter. Det var bare en gang i forbindelse med en diskusjon på teamrommet om en av kollegene skulle kjøpe den eller den sofaen at hun sa: "Det er ikke så viktig med farge på sofaen når man har opplevd å måtte forlate alt over natta." Får gåsehud fortsatt når jeg tenker på det.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

På skolen der jeg jobber var det en god del elever fra tidligere Jugoslavia (spesielt Bosnia) da jeg begynte å jobbe for over ti år siden. Husker at disse elevenes atferd var litt spesiell; de brydde seg sjelden om det de andre elevene var opptatt av; pc-spill, musikk, film… Men når det kom til diskusjoner om menneskets verd, religion eller historie hadde de mye å bidra med. Enig; det er til å få gåsehud av!

Har forresten vært spesielt interessert i Bosnia en stund; vet du av noen romaner eller dokumentariske bøker det er verdt å få med seg?

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Nei, jeg vet ikke om noe. Du får legge ut spørsmål i en tråd. Det hadde vært veldig interessant å lese mer om, ikke minst siden det er så nær oss både i tid og avstand. Dessuten er det vel ikke helt fred og harmoni i en del av områdene der ennå.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Takk for tipset, skal vurdere en slik tråd - emnet er unektelig interessant, selv om jeg for det aller meste foretrekker romaner framfor dokumentarer..

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Sist sett

Harald KLinda PaulsenNils PharoKirsten LundTorill RevheimHeleneÅsmund ÅdnøyHenrik  Holtvedt AndersenritaolineToveLinda NyrudBirkaAnne-Stine Ruud HusevågPiippokattaNicolai Alexander StyveLailaBjørn BakkenBård StøresiljehusmorAkima MontgomeryBeathe SolbergKjerstiHilde Merete GjessingEster STorAmanda ALilleviFrisk NordvestAnn-Kristin RobstadJMerethe SolstadMorten MüllerEllen E. MartolGro-Anita RoenBenedikteAstrid Terese Bjorland SkjeggerudIngunnBerit RIngunn SLisbeth Kingsrud KvistenThomas Kihlman