Velskrevet, skarp og "annerledes" krigsbok. Jeg har nettopp gjort meg ferdig med denne, etter først å ha lest forfatterens nyeste bok om klimakrisen(!). I etterkant ser jeg at dette er en av fjorårets mest omtalte og kritikerroste krigsbøker, men at den også skapte betydelige kontroverser.

Fanebust tar utgangspunkt i sin farfars historie; en antinazistisk redaktør som etter boken å dømme fikk en meget urettferdig medfart i etterkrigsårene. Forfatteren har gravet seg gjennom kasse på kasse med etterlatt materiale, men i prosessen også tatt for seg hyllemetre med krigslitteratur. Resultatet har blitt en krigsbok som skiller seg fra det alle meste. Det finnes riktignok klare paralleller til Bjørn Westlies glitrende gode "Fars krig". Men mens Westlie i første rekke tar et oppgjør med sin far, til dels også seg selv, går Fanebust løs på krigen i sin fulle bredde. Det vil si: Han mener å ha identifisert en rekke myter om Norge og nordmenn under krigen, og sprenger disse i biter. Ettertrykkelig. Mange av mytene vil for øvrig være kjent for historikere, men det er ikke disse Fanebust henvender seg til. Tvert imot anklager han historikerne for ikke å ha lyktes i å gjøre sin kunnskap til allemannseie, og tar derfor på seg oppgaven. Beskjeden er han altså ikke!

Boken er uvanlig godt skrevet for genren, og i delen som handler om hans farfar, nærmest for en kriminalroman å regne. Men noen vil nok ha problemer både med den bitende ironien og den hensynsløse beskrivelsen av øvrighetspersoner og deres feiltrinn - alle under fullt navn. Ikke så at Fanebust har problemer med å forstå eller akseptere at man trådte feil, men hans toleranse overfor de som skinnhellig dømte andre for mindre feil enn sine egne, er meget liten. Særlig hardt går det ut over en forhenværende riksadvokat, som er svært nær å bli hengt ut som angiver. Dessverre med rette, fremgår det av bokens grundige dokumentasjon, og det er nok grunnen til at riksadvokatens gjenlevende familie ikke maktet å hindre at boken ble utgitt.

Dette er absolutt en bok å anbefale. Mye å lære, men fremstilt på en lesverdig måte. Men dersom du ikke allerede kjenner krigshistorien inngående, bør du være forberedt på å bli både overrasket, sjokkert og forbannet. Det er med god grunn våre besteforeldre har vært sparsomme med sine fortellinger fra etterkrigsårene.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Sist sett

mgePiippokattaWencheAnne-Stine Ruud HusevågDressmyshelfEllen E. MartolRisRosOgKlagingMarit HåverstadLisbeth Marie UvaagReidun Anette AugustinHarald KBeathe SolbergAstrid Terese Bjorland SkjeggerudBjørn SturødTheaAnn ChristinPilarisKjerstiVigdis VoldCathrine PedersenTanteMamieSolveigTove Obrestad WøienAvaAnne Berit GrønbechMarianne  SkageGrete AastorpMartinMorten BolstadJan-Olav SelforsHeidiIngeborg GLeseaaseTonje SivertsenJakob SæthreGro-Anita RoenKirsten LundStig THanne Kvernmo RyeAndreas HesselbergTove