Jeg har passet en liten gutt idag og fant frem gamle eventyrbøker og leste for han. Det var en hyggelig stund med minner fra min barndom med eventyrstunder.

Mitt favoritt-eventyr er Hans og Grete av brødrene Grimm. Husker hvor spennende den historien var, samt at det var litt skummelt, men så kom den lykkelige slutten med gjennforening med faren.
Teskjekjerringa av Alf Prøysen er også eventyr med gode minner. Her var det mye morsomt og mange artige påfunn som fikk latteren frem hver gang.

Alle har vel et eller annet forhold til eventyr. Har dere også et favoritt-eventyr og hvorfor har akkurat det eventyret blitt en favoritt?

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Viser 21 svar.

Jeg syns Regine Normanns eventyr var fantastiske da jeg var barn, er det flere som husker samlingen Ringelihorn? Den kom i bokklubbens barn på 70/80 tallet og var blå med blide av en gutt som flyr på en diger fugl. De eventyrene var virkelig blodige og fæle, og når jeg har lest dem igjen ser jeg jo at språket er så gammeldags at jeg sikkert ikke skjønte alt. Men oi, så fasinert jeg var!

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Åh, DEN husker jeg! Har ikke lest den siden jeg var unge, men husker at det var skumle saker! Så skummelt at jeg måtte legge boka på bordet lengst unna senga, og at alle bamsene måtte ligge rundt meg når jeg skulle sove.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Jeg elsker eventyr, de av Brødrene Grimm og H. C Andersen er mine absolutte favoritter. Spessielt nå som jeg har blitt eldre har jeg begynt å like "stilen" på disse eventyrene, det er mørke og mystiske, triste og ofte en smule groteske, men veldig fine. Men et norsk eventyr som jeg alltid har elsket er kvitebjørn kong valemon!

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Det eventyret jeg har lest flest ganger er nok Rapunsel. Har også lest det for mine barn. Tror det var det enormt lange håret som gjorde mest inntrykk,hehe. Som barn fikk jeg to eventyrsamlinger, Sigøynereventyr og Steppeeventyr, som jeg synes var utrolig fascinerende og eksotiske. Litt "Tusen og en natt" over disse. Illustrasjonene var også flotte.

For å være helt ærlig har jeg aldri vært spesielt glad i eventyr selv om jeg har lest mange. Tror det har noe med all ondskapen og volden som kan skremme "livskiten" ut av hvilken som helst liten unge. Moralen er høy og udiskutabel, ihvertfall i folkeeventyrene.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Jeg elsket å bli lest eventyr til som barn, og hadde nok mange favoritter, men et av de jeg husker best i dag er "Kvitebjørn Kong Valemon". Kanskje fordi jeg også var veldig glad i filmversjonen.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Reven som gjeter! Navnet mitt rimer på "reven", så jeg ble kalt det når jeg var liten. Så eventyret om reven som skulle gjete var liksom Mitt eventyr.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Eg var veldig glad i eventyr som barn, - og er det for såvidt ennå. Asbjørnsen og Moe var favorittar. Juleheftet Tuss og troll med teikna eventyr gleda eg meg alltid til å lese! Har samla ein del av dei.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Jeg er litt usikker på hva som er favoritteventyret mitt. Men da jeg var liten hadde jeg en liten bildebok med Hans & Grethe, denne ble flittig lest. Ellers hadde jeg Asbjørnsen og Moes eventyrsamlinger. To bind. Likte dem godt. Kanskje kvitebjørn kongvalemon, askeladden osv. Husker da kvitebjørn kongvalemon kom på kino, tror jeg så den 3 ganger. Ellers likte jeg jo Ivo Caprino eventyrene/figurene som gikk på tv.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Pannekaka. Mitt favoritt eventyr som barn. Jeg kunne det på rams. Det var det første jeg leste som 5 åring på oppdagelsesferd i bøkenes verden på egen hånd, og siden har jeg vandret på mange bokveier, men er fortsatt glad i eventyrene til Asbjørnsen og Moe. :D

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Kom forresten på at "Piken med svovelstikkene" av H.C.Andersen har betydd noe ekstra for meg. Vanskelig å høre den historien uten å få et vått øye...
Jeg tror det var da jeg gikk i tredje klasse på barneskolen at jeg fikk i oppdrag å være oppleser på scenen på årets juleforestilling, - for fullsatt sal med foreldre og foresatte, angivelig fordi jeg var den i klassen som var best i å lese (littegranne må man vel få lov til å skryte av seg selv her?).
Jeg tror ikke det var et tørt øye i hele salen da jeg hadde lest ferdig. Da vi hadde 40-årsjubileumsfest med klassen for et par år siden og satt der og mimret om "gamle dager", var det mange som husket denne opplesningen.
Per Aabel er vel ellers den som har gjort "Piken med svovelstikkene" levende og udødelig for meg.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Helt enig :) Piken med svovelstikkene av H.C. Andersen er et eventyr som både er vakkert og trist.
Det blir ofte sendt på tv i julen og jeg har sett det noen ganger og det er like fantastisk hver gang.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Ja, det er et vakkert eventyr å gråte litt over... - hver eneste gang...
Og det er jo bare godt at vi lar oss berøre av slikt. For da har vi kontakt med følelsene våre, vi har empati, og er ikke blitt fullstendig ødelagt eller avstumpa av alt det forferdelige vi hører og ser på nyhetene hver eneste dag.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Jeg ble lest for på sengekanten da jeg var liten, og den gangen var det de gamle gode eventyrene til Asbjørnsen og Moe. Vet ikke om jeg skal trekke frem noen spesielle her; da må det kanskje bli Smørbukk, De tre bukkene bruse og selvfølgelig alle klassikerne med Per, Pål og Espen Askeladd. Men også eventyr jeg husker godt fra den gangen er Reven og bjørnen, De tre mostrene, Kjetta som var så fæl til å ete og ikke minst Grimsborken, Mestertyven og Kvitebjørn kong Valemon! Det går ikke an å trekke ut bare ett eneste eventyr her, for alle eventyrene ble gjerne lest om og om igjen, kveld etter kveld.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Jeg leste veldig mye H.C Andersen som liten, og hadde en stor rød eventyr bok med ett godt utvalg eventyr. Ellers så har jeg en bok med eventyr, sagn og historier fra verdenshistorien som jeg har lest mye i. Boka heter "Familiens Store Lesebok" av William J. Bennett og EX Libris forlag.

Jeg kan nevne noen av eventyrene jeg likte(er):

  1. Askeladden og de gode hjelperne
  2. Den lille piken med svovelstikkene
  3. Da musene holdt møte
  4. Froskeprinsen
  5. Haren og skilpadden
  6. Tommelise
  7. Den standhaftige tinnsoldaten
Godt sagt! (0) Varsle Svar

Åååå, Den standhaftige tinnsoldaten hadde jeg glemt. Det er definitivt et av favorittene mine. Nydelig eventyr og veldig dramatisk når han blir offer for flammene.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Jeg elsker eventyr. Har lest mange av de opp gjennom årene. Men er usikker på om jeg har noen direkte favoritt egentlig. Veldig glad i Asbjørnsen og Moe sine eventyr, men også Brødrene Grimm.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Å, det blir Asbjørnsen og Moe, det! Med de kjente illustrasjonene! Jeg husker jeg var veldig fascinert av historien om "Mestertyven", syntes han var så utrolig smart! Og så historien om "De tre kongsdøtrene i berget det blå" med tegningene av prinsessene, og "De tolv vildendene" om prinsessen som plukket myrull for å redde brødrene sine, - og minstebroren som måtte fortsette å gå med en vinge i stedenfor arm, også historien om Lille Kort og kong Lavring og ... Jeg kunne fortsette og fortsette! Bøkene sto i hyllen under radioen hjemme, så mandagskvelden satt jeg og hørte Ønskekonserten og leste eventyr:-)

Takk for at du minnet meg på dem! :-)

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Husker at klassen min i syvende klasse holdt teater i forhold til den faste basaren vært år. Og da gjorde vi eventyret om de tolv vilendene, jeg spilte heksa :p Hehe...har også en filmatisering av det eventyret, og synes historien er fin, trist og rørende.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Også Kittelsens maleri av hun som går og plukker myrull! Det har gitt meg en evig fascinasjon for myrer i tåkedis! :)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Det er kjempefint! Jeg har en eventyrbok med Kittelsens illustrasjoer i, den settes høyt her i huset.
Kvitebjørn Kong Valemon-illustrasjonen og de to av nøkken (både den med hodet i vannet og med den hvite nøkkehesten) er også tre jeg liker godt.

Eventyr leses veldig gjerne her i huset også, men det er en stund siden sist nå. Det er enkelt å bøte på - tror jeg har minst 6 ulike samlinger i bokhylla for tiden ;) Jeg har nok ikke noe favoritteventyr, ikke som jeg kan komme på i farten i alle fall.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Husker jeg leste flere ganger en eventyrbok på svensk med illustrasjoner av John Bauer, de bildene var så fine, hadde til og med en plaket på veggen av Prinsessan Lillegull? som stirret ned i et tjern etter smykket sitt (bildet ble også brukt som reklame for shampo). Det var også noen bilde i boka uten det tilhørede eventyret, som jeg alltid hadde lyst til å lese.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Sist sett

Anne-Stine Ruud HusevågsvarteperHarald KNicolai Alexander StyveBård StøreAlice NordliAnniken LKirsten LundEmil ChristiansenSteinar HansenToveTor-Arne JensenEileen BørresenMarianne  SkageBenedikteMartinEster SRufsetufsaBjørg L.Bjørg RistvedtTanteMamieVariosaCecilie69Dolly DuckNeraHilde Merete GjessingPiippokattaKetilVanja Solemdalingar hSiljeKristine LouiseSynnøve H HoelBeathe SolbergSolTatiana WesserlingHilde H HelsethArne SjønnesenGroMonica Carlsen