Jeg er så lei av å lese bøker med lange, kjedelige innledninger. Er forundret over at så mange forfattere ikke greier å skrive bedre og mer interessante og "fangende" innledninger til den egentlige historien de vil fortelle.

Mange ganger avbryter jeg bøker, for så å begynne på dem igjen fordi andre boklesere får meg til å fortsette. Da hender det at jeg av og til ombestemmer meg og synes at boka er ok likevel og av og til veldig bra.

Det å lese "kjedelige" bøker ser jeg på som bortkastet tid. Når det er sagt så har jeg det som regel at jeg leser 150 - 200 sider før jeg uttaler meg for mye om ei bok. Etter 200 sider mener jeg, som jeg tidligere har sagt her på siden, at jeg er berettiget til å sette terningkast og gjør det selv om jeg avbryter boka der og da.

Helst synes jeg boka bør "fange" en leser i løpet av de første sidene ( de første 10 sidene) uansett hva forfatteren har tenkt å skrive om. En god forfatter bør greie det. Men leseren bør kanskje kunne tåle å kjede seg gjennom 40 - 50 sider før "historien" fanger ?

Setter jeg for store krav til forfatteren nå eller ?

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Viser 18 svar.

Det som er greia er at ofte stiller forfatteren høyere krav til leseren. Ikke motsatt, det har vi ikke anledning til.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Sant nok! Når en ikke blir satt krav til så yter en jo heller ikke noe. Da får en heller ikke den samme tilfredsstillelsen...

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Når forfattere prøver for hardt å fange min oppmerksomhet, da føler jeg meg bare utnyttet og legger boka vekk . . .

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Jeg er helt enig. Det er en av de primære lærdommene for forfattere.

"Grab your reader by the throat on the first line, drag them through the story and don't let go until the last full stop!"

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Det høres for meg ut som en lærdom for en bestemt type forfattere (krim?). Mange av bøkene jeg liker starter som underlige små spirer som vokser seg store, sakte men sikkert. Jeg har ikke nødvendigvis noe ønske om å bli dratt etter håret.

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Sannelig godt at Steinbeck ikke hadde lært det før han skrev "Vredens druer"! ;-)

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Helt enig med deg. Du skylder ingen å lese boka hvis du ikke synes den er bra nok :) Klarer ikke forfatteren å selge boka si i løpet av de første sidene, så har hun/han ikke solgt godt nok - for deg:) Da er det så fint at man har forskjellig smak, ellers hadde det vært mange fattige forfattere!

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Jeg er tildels enig med deg. Boka må fenge meg iløpet av de første ti sidene. Men den trenger ikke å komme ordentlig i gang før etter 50-100 sider. Jeg takler lange innledninger så lenge innledningen fenger meg. Om det er forståelig.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Jeg er uenig med deg fordi jeg kan elske lange innledninger på en bok. En lang innledning får meg til å bli mer nysgjerrig på boka og historien den skal formidle :)
Forøvrig så bruker jeg ikke å avbryte bøker. Jeg leser så mye bra at en dårlig bok en gang i blant tåler jeg hehe

Godt sagt! (3) Varsle Svar

To av mine favorittbøker, Underworld av Don De Lillo og The Grapes of Wrath (Steinbeck), har det som på sett å vis kan karakteriseres som treige starter. Førstnevnte begynner med en ca 50 siders stemningsrapport fra en baseballkamp. Kjedelig? Nei, herlig!

Sistnevnte Vredenes drue (eller var det Druenes vrede?) husker jeg mest av alt pga en det jeg husker som en 20 siders beskrivelse av en skilpadde som krysser en vei. Mulig hukommelsen min spiller meg et puss mht fakta om hva som krysset hva, men du verden for en leseopplevelse.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Det er nå en gang sånn at det er forskjellig hva som fenger hos folk. En stille stemning kan fenge noen, - en rask oppbygging av et plot, noen andre;)

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Må si meg enig med Charlotte og Øystein her. Ofte har det noe med en selv å gjøre tenker jeg. Hvis jeg har lest "underholdning" en stund, så krever det mer av meg som leser når jeg starter på tyngre stoff. Hvis jeg er litt ukonsentrert (pga ytre eller indre hendelser/påvirkninger) så er det også mer krevende å lese. Så når jeg legger fra meg en bok så gjør jeg dette i første omgang kun for en kort tid. Dette fordi at mitt utgangspunkt er at det ikke alltid er boken som er skyld i at det ikke fenger der og da, men like mye noe i meg selv. Selvfølgelig gjelder ikke dette alle bøker, men mange nok til at det er en erkjennelse for meg at det er slik det forholder seg.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Veldig enig i det du skriver her. Min egen sinnsstemning har ganske mye å si for meg om ei bok fenger eller ikke. Av og til klarer jeg ikke å komme inn i handlingen på ei bok fordi jeg ikke klarer å konsentrere meg om akkurat det temaet boka handler om. Da legger jeg den på vent mens jeg leser noe annet i mellomtida. Det skal ganske mye til før jeg gir opp ei bok.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Oisann ! :-) Her var det ikke mange som var enige med meg gitt ! :-)) Jeg er visst en utålmodig sjel når jeg leser.

Kan nok til en viss grad være enig med deg i at det har noe med en selv å gjøre om en liker eller ikke liker det en leser. Men har nå ofte merket at jeg er enige med andre når de har nevnt enkelte bøker med lange innledninger. Jeg kunne nå ha nevnt flere eksempler, men tror jeg lar det være.... hehe ....

Jeg tror også det kan ha noe med det å gjøre, at jeg i det siste har prøvd meg på bøker mer av nysgjerrighet enn det at jeg tror jeg kommer til å like boka.

En bør kanskje være litt ekstra tålmodig når en begynner å lese ei bok som ikke helt er i den sjangeren en pleier å like. Av og til så er det jo også litt vanskelig å vite i hvilken sjanger en kan plassere bøkene en skal lese.

Artig å se at her er så mange tålmodige sjeler blant oss boklesere :-))

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Ja, vi bokelskere/boklesere må da være noen tålmodige vesener. :) - Tenk å bruke så mye tid på å lese...
Om du lar de bøkene som ikke fenger akkurat nå, - få en liten hvilepause mens du leser noe annet som fenger mer, så kan du gi de bøkene nye sjanser senere, når du kanskje er i stemning for dem. Jeg har gjort dette mange ganger, og har funnet ut at det rett og slett er meg og mitt modus det ofte kommer an på.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Å forvente å bli fenget etter bare ti sider er vel litt drøyt, ofte tar det litt tid å komme inn i en skikkelig historie, men når en først er skikkelig inni boken er det knapt nok mulig å legge den fra seg igjen.

For min del må jeg alltid venne meg til bøkene helt i begynnelsen, men så blir jeg sakte, men sikkert mer oppslukt etter hvert. Det er jo en hel ny verden fra en bok til en annen, så inntrykkene i begynnelsen er ofte litt preget fra den forrige i tillegg. De bøkene som fenger kjempemye fra første sekund viser seg ofte(for min del) å tape seg etter innledningen.

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Ja. Det å forvente at alle forfattere skriver bøkene sine med oppbygging og "fenge-evne" etter din personlige smak vil jeg si er å stille for store krav.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Opplever ofte bl.a. her på Bokelskere at lesere blir advart vedr. bøker som er bra, men har lange kjedelige innledninger. Tror ofte at mange har samme oppfatning av det som blir skrevet, hvis de liker bøker innforbi samme sjanger.

Jeg er en av dem som tidligere var ganske rask til å hive fra meg ei bok hvis den ikke fanget meg fort. Har blitt litt mer tålmodig etter at jeg kom her på siden da :-))

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Sist sett

Karin  JensenTrude OmaAnne-Stine Ruud HusevågMetteAlice NordliHelge-Mikal HartvedtHarald KFinn Arthur JohansenKarin BergKirsten LundTor-Arne JensenToveJan Arne NygaardEgil StangelandSilje BorvikBente L.Tine SundalTorill RevheimHeidi LCaroline Ekornes JohannessenBenediktesnurreVegardCathrine PedersenDaffy EnglundMarit HåverstadEli HagelundJan-Olav SelforsLinda RastenAnn EkerhovdCamillaDemetersomniferumPär J ThorssonGrete AastorpStine SevilhaugMangosaft45Synnøve H HoelBertyCecilie