Jeg prøver å lage meg et lite "mentalt bibliotek" såvel som et fysisk bibliotek over bøker som egner seg særlig godt til høytlesing. Jeg har delt det inn i bøker som er særlig egnet til barn i 1.-4.klasse og 5.-7.klasse.

Håper det er noen som har gode tips! :) Setter pris på alle forslag!

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Viser 25 svar.

Mange av Roald Dahl sine beste er alt for vanskelige for de yngste - Mathilda og Heksene og Danny og de har en språkføring som de færreste klarer å følge med på før 4. klasse. Men Giraffen og Pelli og Jeg og Georgs magiske medisin og Den magiske fingeren funker strålende fra første dag, og Charlie går fint fra 2. klasse hvis de er bokvante. Ellers skriver Torill Thorstad Hauger veldig høytlseningvennlig - greie perioder og god flyt - men bøkene er gammeldagse, sakte og ofte med et gammelmodig språk slik at jeg ville ventet med vikingserien til 6. klasse for å være helt trygg. Lindgren er en fryd å lese høyt. Kurt-serien er fantastisk. Og Roberto og Samson funker i alle fall fra 3. klasse, kjempemorsome bøker. Og så liker jeg å lese den første boka i leseløveseriene - om stian og Ivar, om Kasper som spiller fotball og Mia og Mette på håndballbanen og min personlige favoritt - Tae-Kwan-Do serien til Lise Blomquist. Det inspirer ungene til å lese de neste bøkene i seriene selv. Det gjelder også Lassemaja, forresten, og Viggo Vampyr.

To advarsler også: Harry Potter og Nifse Nella er forferdelige å lese høyt. Tungekrøll og sår gane, altså.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Bokserien Den vesle vampyren. Den ble jeg lest til da jeg var lita og det var både morsomme og spennende bøker, og har veldig stor skrift.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Hva med Svein og rotta bøkene for de yngste? Mine to barnebarn på 6 og 8 syns de er kjempekule. For de litt eldre syns jeg Mio min Mio, Brødrene Løvehjerte er fine ,også er det mye fin fantasy litteratur for den aldersgruppen bla bøkene om Septimus Heap av Angie Sage. Lykke til :D

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Jeg leste høyt for barna mine hver kveld under en tiårsperiode. Og det var spesielt tre forfattere som ble lest om og om igjen, etter ønske fra krapylene. Som Bjarte skriver under, Roald Dahl og Ole Lund Kirkegaard og så da førstås Astrid Lindgren. De tre forfatterne holdt i ti år.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Roal Dahls "Danny og den store fasanjakten", og Ole Lund Kirkegaards "Gummi-Tarzan", er begge hylende festlige bøker for store og små. Har veldig gode minner til disse, og i skrivende stund fikk jeg sannelig lyst til å finne de fram igjen:)

Har hørt om lærere som har hatt stor suksess med å lese høyt fra Maria Parrs "Vaffelhjarte" og "Tonje Glimmerdal", noe jeg levende kan se for meg. Leser ikke mye barnelitteratur om dagen, men disse har jeg lest,- og jeg elsker dem!

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Jeg vil ambefale "Dødsmyra" til høytlesningsbok. Den er spennende, og er skrevet med god humor. Jeg har lest den to ganger og går ikke lei!

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Klaus Hagerup!

Jeg er ikke lærer, men har to jenter på 10 og 11 år som liker å bli lest for. (Altså 5. og 6. klasse.) Vi har vært gjennom Markusbøkene, alle med stor suksess. Klaus Hagerup har en fabelaktig evne til å ta opp temaer som ungene i den rette alderen er opptatt av. Bøkene er humoristiske, såre og klokt skrevet. Det var mye oppmerksomhet rundt Markusbøkene for noen år siden, nå er det litt mer stille rundt dem. Det undrer meg. Mitt inntrykk er at bøkene er evig aktuelle. Høyere enn himmelen er også en flott bok av samme forfatter.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Hvis du skal lese dem selv, tror jeg lytteopplevelsen er best om du liker boka godt selv. Unger har ofte "radar" på sånt. Faren er at en kan komme til å oppdage litt seint at lytteren kjeder seg...

Jeg har lest mye for unger, og Mummitrollet er en favoritt hos både meg og ungene. Noen barn liker at en bruker ulike stemmer ( dersom en får til det), og her passer mummitrollet bra. Men noen barn kan ikke fordra det. Kanskje de føler som noen av oss når ei bok blir filmatisert? At det ødelegger bildene i hodet. Eh... lydene, burde jeg sagt.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Det tror jeg du har helt rett i, for å kunne lese med innlevelse og være troverdig er det nok viktig å like boken selv også. Da er det flott at jeg er kjempeglad i barnebøker. :)

Når det gjelder stemmer er jeg litt usikker, for jeg vet at noen liker det og andre orker det ikke.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Hei

God erfaring i høytlesing som lærer, og elever i 3 og 4 klasse elsker LassaMajas dektivbyrå. MAnge bøker og de finnes og på lydbok. Språket er passe vanskelig og treffer mange ulike typer barn. 1.2 klasse liker jeg godt go´bokens faktaserie og den andre serien om tall.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Takk for gode tips! Jeg går lærerskolen selv, er derfor jeg er så interessert i dette. :)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Å kor bra. Der skal jeg følge med. Jeg hadde en tråd her for litt siden, der jeg ba om forslag for bøker som egnet seg godt som høytleseing i 6. klasse, og der fikk jeg flere forslag. :)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Jeg lette opp den tråden, der var det mange gode tips - håper det kommer flere her også! :)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Garmann - bøkene til Stian Hole, samt Kumatpakkene, Myggsprayen og de andre bøkene om Reven og grisungen (Rørvik)synes jeg passer veldig godt til de aller minste. I tillegg er det mange eventyr som fenger. Til 3. - 4. klasse vil jeg anbefale Mio min Mio av Astrid Lindgren. Og som Norah skriver: Heksene, Mathilda, Georgs magiske medisin og SVK treffer godt 3. -4. klassinger.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Tusen takk for tips! De bøkene av Rørvik, blir de for de aller minste syns du? Jeg har ikke studert de så nøye, jeg har bladd igjennom et par i farta nare.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Jeg syns at Rørvik sine bøker passer godt for elever lengre oppe i klassene også. Har lest alle utgitte bøkene om Reven og grisungen for 4.trinn i høst, og de elsker bøkene. Det er mye ironi og litt voksne tanker skrevet på en barnslig måte som ikke alltid de aller minste får med seg. Bøkene er super-vittige!!!

Godt sagt! (0) Varsle Svar

De passer i allefall veldig godt for 1. og 2. klasse, synes jeg. De er morsomme og fenger de aller fleste.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Roar Dahls bøker: Mathilda, Heksene, Georgs magiske medisin osv osv... må da i hvert fall passe for 1.-4.klasse, tenker jeg.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Supre tips! Takk skal du ha! :D

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Håper at alle elevene dine får mange fine høytlesnings-opplevelser! :)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Det håper jeg også! Jeg har så utrolig mange gode minner fra disse stundene da jeg selv gikk på barneskolen, så jeg vet på en måte hva det er verdt. :)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Jeg hadde klasser trollbundet med Mummitrollet, men kanskje fordi jeg elsker dem selv, Ole Brumm også for de minste, folekeeventyrene våre er også vinnere i høytlesing.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Mummitrollet var jeg utrolig fascinert av selv som liten, deet var et kjempetips. :)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

... Er forresten enig i at vi burde bruke de gamle folkeeventyrene litt mer til de minste også.

Og Ole Brumm er jo snadder for de aller minste, da.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Ja, jeg kan tenke meg at Mummitrollet kan passe fint for 1. og 2.klassinger. :)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Sist sett

Bjørg  FrøysaaHeidi HoltanBente L.Ellen E. MartolKrishHanneTine VictoriaKine Selbekk OttersenPiippokattaHeidiLinda NyrudTheaIngvild STone SundlandStine SevilhaugMonaBLVariosaHarald KTorFlettietteMonica CarlsenHilde Merete GjessingReadninggirl30DemeterPacosiljehusmorgretemorBjørg RistvedtHilde H HelsethStig TJarleLeseberta_23BenedikteHelena EGrete AastorpEileen BørresensomniferumLisbeth Marie UvaagTone HGrete Amundsen