Det er en del kvinneskikkelser i litteraturen som vi aldri blir ferdige med og som fortsatt i dag utgjør referansepunkter for vår lesning. Jeg tenker for eksempel på Nora, Hedda, Jane Eyre, Madame Bovary, Julie, Anna Karenina og Kristin Lavransdatter.

Hva med kvinneskikkelser i norsk og internasjonal samtidslitteratur? Hvilke av disse vil bli husket om 50 år? 100 år? (La oss si at "samtidslitteratur" inkluderer det som er skrevet etter 1980, så har vi litt å gå på :))

Godt sagt! (5) Varsle Svar

Viser 20 svar.

En litterær kvinneskikkelse jeg synes er svært fascinerende er Lee Fiora, hovedpersonen i Curtis Sittenfelds bok "Prep". Jeg vil ihvertfall huske henne om 50 år:) Monika Fagerholms kvinneskikkelser Sandra og Doris fra "Den amerikanske flickan" og "Glitterscenen" er også fantastiske.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Oj! Disse var ukjente for meg. Takk for tipset :)

Godt sagt! (0) Varsle Svar
[ Slettet av bruker ]

Dina og Lisbeth Salander var de første som dukket opp i mitt hode nå i kveld. (Tror kanskje jeg må sove litt på det der gitt.)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Hva med Bridget Jones? Hun har jo allerede etablert seg som et symbol for moderne kvinne på 90 tallet.

Selv er jeg svak for Special Agent Clarice Starling. Men det er kanskje også pga. filmen.

Men hvis vi også inkluderer kvinner fra film og andre media er jeg redd for det er figurer som Lara Croft o.l. som kommer til å bli husket.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Skal ikke se bort fra at du tipper rett her, Morten. Men la oss i hvertfall håpe det ikke bare blir Bridget som huskes. Clarice og Lara er da oppegående damer sjøl om sistnevnte må drasse rundt på heftige fordeler stakkar.

Men for å ta det du sier på alvor, du har rett i at alle disse tre representerer ulike kvinnebilder i vår samtid og at de viser ulike sider ved kvinnerollen i vår tid både som subjekter og objekter.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Ja, kanskje jeg snubla over et tilnærmet representativt konglomerat av kvinnebilder i vår tid?

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Tenkte ikke på en kriminalroman, men ja, kanskje Lisbeth Salander?

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Veldig godt spørsmål - og veldig irriterende at jeg for min del ikke klarer å komme opp med et eneste forslag... Men så tenkte jeg: javel - men hva hvis jeg skal forsøke å komme opp med en mannlig "samtidslitterær" skikkelse med klassikerpotensial, da? Jeg sliter med den også, jeg - og da tenker jeg: Er kanskje problemet like mye at det generelt er så vanskelig å se samtidskunst objektivt, og forestille seg hva som vil bli stående i ettertiden? Vi trenger litt distanse, rett og slett - for å kunne ta et overblikk, ikke en nærsynt gransking?

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Jeg er helt enig i at det kanskje egentlig er spådomskunst jeg er ute etter og at en viss distanse nok er en forutsetning, ja.

Men om jeg omformulerer og spør hvilke kvinneskikkelser overhodet i samtidslitteraturen som har gjort et dypt inntrykk da?

Når jeg ser gjennom bokhyllene mine er det en veldig stor overvekt av mannlige forfattere med mannlige hovedpersoner. Men dette er et kjent faktum og ikke det jeg egentlig var ute etter å diskutere denne gangen.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Noen av de kvinneskikkelsene du nevner var samtidige med forfatteren, mens noen var historiske skikkelser.

Anne Karin Elstads Ann Magrit i "Folket på Innhaug" er jo en markant kvinneskikkelse som fyller fire bind. De er vel hovedsakelig skrevet på 1980-tallet, men handler fra 1800-tallet, og jeg har problemer med å se på henne som en del av vår samtidslitteratur. Jeg tror nok Lisbeth Salander er et bedre eksempel på en kvinneskikkelse i samtidslitteraturen!

Men ellers er jeg veldig enig, - det er vanskelig å komme på noen!

Godt sagt! (1) Varsle Svar

ja detta vakke lett...det slo meg at en kvinne i de mestselgende bøkene på verdensbasis er en jentunge,,Hermine Grange i Harry Potter bøkene. De bøkene har jo solgt i millioner og det må jo gjøre sitt at hun vil bli husket i 100 år. I norsk litteratur kan kanskje Hanne Willhelmsen bli husket.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Hmm... Om salgstall er et kriterie for "klassiker"-stempel, så står det altså mellom Hermoine Granger og Bella Swan? :D

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Ja hvorfor ikke :D Det er jo etterspørsel og omtale som skaper en klassiker. Klart, det er jo langt fra Jane Eyre til Hermoine Granger. Det er vel ettermæle til en bok som bestemmer om den skal bli glemt eller husket. Vil tro at en del unge jenter (og gutter) vil huske både Harry Potter bøkene og Twilight sagaen resten av livet og mimre om dem til barnebarna om 50år. Dermed er vel en klassiker skapt? Men, det er ikke opp til meg å bestemme. Jeg er for et mangfold i litteraturen. :D :D

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Først, da jeg leste svaret ditt med Hermine, tenkte jeg at OK, hun vil nok huskes fordi Harry Potter-serien var så populær, men er hun en representant for kvinner på tidlig 2000-tall? Jeg har lest et par av bøkene for barna mine og sett filmene med et halvt øye, så jeg kan ikke riktig uttale meg. Men hun er i hvertfall en sterk og selvstendig kvinnelig helt på lik linje med gutta?

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Lisbeth Salander, kanskje...? hehe

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Eg trudde det skulle verte enkelt å ramse opp nokre "samtidsdømer" på kvinneskikkelser som har festa seg på minnet, men det viste seg å vere vanskelegare enn eg trudde. Faktisk var den einaste kvinneskikkelsen eg kom på, Marianne i Erlend Loes "Tatt av kvinnen.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Ikkje sant? Det var jo fordi eg ikkje klarte å komme på ei einaste ei sjølv at eg la ut spørsmålet til kloke med-bokelskarar. No lyt eg nok lese "Tatt av kvinnen" ja...

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Hadde same problem sjølv, måtte kike gjennom boksamlinga og fann ut at dei fleste bøkene eg har lest handlar om menn; her er få sterke kvinner å spore.. Kanskje med eitt unntak; Herbjørg Wassmos Dina. No er det rett lenge sidan eg las desse bøkene, men eg husker godt at denne sterke kvinneskikkelsen gjorde inntrykk!

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Dina, Hermine og Lisbeth er nok gode kandidatar ja :)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Sist sett

Harald KLinda PaulsenNils PharoKirsten LundTorill RevheimHeleneÅsmund ÅdnøyHenrik  Holtvedt AndersenritaolineToveLinda NyrudBirkaAnne-Stine Ruud HusevågPiippokattaNicolai Alexander StyveLailaBjørn BakkenBård StøresiljehusmorAkima MontgomeryBeathe SolbergKjerstiHilde Merete GjessingEster STorAmanda ALilleviFrisk NordvestAnn-Kristin RobstadJMerethe SolstadMorten MüllerEllen E. MartolGro-Anita RoenBenedikteAstrid Terese Bjorland SkjeggerudIngunnBerit RIngunn SLisbeth Kingsrud KvistenThomas Kihlman