Jeg synes det er kjekt at en mer kjent forfatter får prisen. Så gjerne flere priser til Vargas Llosa, Pamuk, Coetzee, Lessing og slike! Men ser også poenget med å oppdage nye. Har nå liggende på vent ei av Clezio, som jeg er spent på. Uten Nobelprisen hadde jeg sikkert ikke prøvd han.

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Viser 2 svar.

Skal vi lese bøker av forfattere fordi de har mottatt Nobels litteraturpris? Eller skal forfattere få litteraturprisen fordi vi leser de?

Og mottar de prisen for litterær kvalitet, eller for personlig engasjement? Vargas LLosa fikk prisen «for sin kartografi av maktstrukturer og sine bitende bilder av den enkeltes motstand, opprør og nederlag» Kanskje jeg ikke er så veldig smart... Men hva i all verden betyr det?

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Det er vel liten tvil om at denne forfatteren har fått prisen først og fremst fordi han skriver knakende godt! Men det er det også mange andre som gjør. Så da må man finne noen knagger å henge en begrunnelse på som gjør at han skiller seg ut fra mengden. Han har skrevet mange virkelig gode bøker om mennesker som blir undertrykt i diktaturer (fortrinnsvis i Latin-Amerika), og om deres motstand mot makteliten. Sånn sett føyer denne pristildelingen seg inn i en lang tradisjon, hvor det i stor grad er litteratur med eksistensielle temaer som blir premiert. Av den grunn vil nok feel good-litteraturen aldri nå opp, uansett hvor godt skrevet bøkene er.

Spørsmålet du stiller - om vi skal lese bøker av forfattere fordi de har mottatt Nobels litteraturpris, eller om forfattere skal få prisen fordi vi leser bøkene deres - er for øvrig meget interessant! Men behøver det ene å utelukke det andre? Jeg trodde for øvrig at de fleste bokelskere - i alle fall de som har levd en stund - hadde et forhold til Llosa. Og så oppdaget jeg at det faktisk ikke var tilfelle. Denne forfatterens bøker er utilsomt mye lest i andre deler av verden, men her hjemme er han altså ikke så kjent. Jeg har selv bare lest en håndfull av bøkene hans. Men nå får jeg garantert både lyst og anledning til å lese mer av ham - rett og slett fordi at forlagene kommer til å trykke opp mengder av bøkene hans igjen.

Det er for øvrig ingen selvfølge at Nobelprisvinnere blir lest spesielt mye - jeg holdt på å si verken før eller etter pristildelingen. Skjønt dette heldigvis hører til sjeldenhetene. Fjorårets prisvinner kan vel neppe sies å ha slått veldig an i det brede lag av befolkningen. Jeg har lest en bok av henne fra før av, men jeg "hærer" ikke fortellerstilen hennes. Jeg klarer den bare ikke. Så da blir det med den ene boka ... Sånn er det med DEN saken ...

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Sist sett

HeidiBjørn SturødAre SkårDolly DuckmgeTheaKaren PatriciaCarine OlsrødTuridmajaSolIvar SandTjommiEileen BørresenIngeborg GritaolineTone SundlandBjørg  FrøysaaKirsten LundEgil StangelandsomniferumBeathe SolbergAmanda AIreneleserMarianne  SkageGrete AastorpHanneTine VictoriaLailaAnniken RøilMonoiskTove Obrestad WøienAneLisbeth Marie UvaagTatiana WesserlingJBRandiAnne-Stine Ruud HusevågNina SolåsRufsetufsaPer Åge Serigstad