FOR en festdag!

Flere enn meg som spretter champagnekorken i dag?

Godt sagt! (6) Varsle Svar

Viser 44 svar.

Takk for at du informerte meg om at Mario Vargas Llosas "La fiesta del chivo" er filma som "The Feast of the Goat"! Eg har sett filmen på dvd i kveld, og vart sett tilbake til dei to opphalda mine i Den dominikanske republikken - der eg har sett eit minnesmerke Trujillo ville byggje over seg sjølv, palasset hans, byen som Antonio de la Maza kom frå, skolen som er kalla opp etter Antonio de la Maza, huset som Mirabel-systrene voks opp i og bilen som dei vart drepne i. Å gå inn i den klassiske debatten om kva som er best av filmen og boka har lite føre seg, så eg nøyer meg med å seie at filmen var nyttig og perspektivrik.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Venter på den DVD'n jeg fra biblioteket..ellers hadde jeg ikke tenkt å prioritere Llosa mer enn det jeg allerede har lest av han.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Bare noen dager siden jeg var ferdig med boka som på norsk heter "Bukkefesten". Det var sterke saker og interessant å lese hvordan en mann og hans undersotter med makt styrer etter godtbefinnende og egen vinning.
Farlig god bok.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Jeg har ikke lest noe av ham, men gikk selvfølgelig rett til bokhyllen fordi jeg visste at jeg hadde en bok av ham der. 'Rigobertos notatbøker' heter den, og jeg var klar til å hive meg over den. Men så leste jeg bak på boken at den er en frittstående fortsettelse av en annen bok, 'Til stemorens pris'. Og da må jeg jo nesten lese den først, ikke sant? Så da får Mario vente litt til. Nå skal jeg tråle bokhandlere på nettet og sørge for at jeg får noe i posten om ikke så lenge. Jeg gleder meg til å bli kjent med denne forfatteren :-)

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Og derrr fikk jeg fatt i 'Til stemorens pris' på Antikvariat.net :-D

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Og da sier jeg bare: Enjoy!!!! Selv fikk jeg "Dommedagskrigen" i posten i dag, og så har jeg "Bukkefesten" liggende. Masse å glede seg over i tiden fremover! ;-D

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Jeg har bestilt "Rigobertos notatbøker" fra et antikvariat og venter denne boka en av de nærmeste dagene. "Til stemorens pris" leste jeg for så mange år siden at jeg nok bør gjenoppfriske boka.

Jeg gleder meg til alle nyutgivelsene som garantert kommer nå!

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Jøss, jeg har Til stemorens pris, (meget sensuell), men har visst ikke fortsettelsen...hmmm. kanskje jeg finner den om jeg leter godt i hyllene.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

...må nok gi mannen en ny sjanse. Leste Dommedagskrigen for lenge, lenge siden - en roman som irriterte meg grenseløst. Syntes han var en blek avskygning av Marquez og Allende... Kan være jeg var ung og bastant og når han i tillegg plasserte seg på den politiske temmelig mørkeblå sida blomstret fordommene mine som i Jan van Husyums blomsterstykke... Og siden jeg bramfritt hevder at det jeg liker bedre enn å holde på mine fordommer er å gi slipp på dem, skjønner jeg at det bare er å lese. Noen tips om hvor jeg bør fortsette?

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Godt at vi er flere, Tone... - men jeg må innrømme at jeg har jo ikke så mye å bygge på, da jeg har lest mye mer av Allende enn av Llosa... (og jeg har bare to bøker av Marquez også) Jeg har altså tenkt å gjøre noe med den saken nå. Vinterens mørke kvelder er fine å ha til bøkene som ligger foran meg.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Hmmm - trodde han var mer liberaler enn mørkeblå. Imidlertid synes jeg hans politiske standpunkt er en grunn til å lese Llosa - ikke en avskrekking. Dommedagskrigen fant jeg forøvrig på Fretex på Møllenberg på lørdag, den skal leses i god tid før utdelingen av Nobelprisen i desember.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Jeg er på ingen måte utlært eller utlest på Mario Vargas Llosa, så mine tips har en noe begrenset verdi. Bl.a. har jeg ikke lest "Dommedagskrigen", men kjøpte den i går. Og jeg har "Bukkefesten" liggende på vent (har imidlertid sett filmen) - en bok jeg med stor møye klarte å få fatt i fra et antikvariat for en tid tilbake. Både "Bukkefesten" og "Dommedagskrigen" går vel for å være blant hans viktigste bøker.

En lett inngangsport til forfatterskapet hans kan kanskje være å starte med "Rampejenta". Det er en intens besettende kjærlighetshistorie, og boka er temmelig annerledes det meste han har skrevet tidligere.

Ellers er "Tante Julia og han som skriver" utrolig fornøyelig, og "Paradiset på det andre hjørnet" er virkelig utrolig bra (men jeg jobbet litt for å komme i gang - men så løsnet det og jeg var oppslukt)!

Det jeg gleder meg til nå er alle nyutgivelsene av bøkene hans. Det kommer garantert til å føre til at bøker som tidligere har vært mer eller mindre fullstendig utilgjengelige, nå vil være å få tak i. Jeg var bl.a. innom www.antikvariat.net ut på ettermiddagen i går, og det er tydelig at det var mange før meg som hadde tenkt samme tanken - for det meste sto oppført som "allerede solgt" ...

Jeg håper i alle fall at dette er en forfatter som kommer til å bli MYE lest! Det fortjener han! Han er kanskje hakket mer seriøs i formen enn Allende og Marquez, samtidig som han også er mye mer humoristisk når det kommer til stykket (jf. bl.a. "Tante Julia og han som skriver" - der tar han omtrent helt av).

Lykke til med lesingen!

Godt sagt! (6) Varsle Svar

Så "Bukkefesten" er filmatisert?

Godt sagt! (0) Varsle Svar
[ Slettet av bruker ]

Takk skal du ha! Fin blogg!

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Det skal jeg lese når jeg får DVD'n jeg har bestilt fra Biblioteket. (Den bloggen din er en skikkelig gullgruve!)

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Og det synes jeg var så godt sagt at det fortjener en stjerne, Randi! Alt for å dyrke min egen fortreffelighet, vet du! ;-) Jeg bare tuller! (Nesten da .... ;-) )

Det er kjempemoro at bloggen min blir funnet verdifull av mange! Primært startet jeg jo dette med å skrive bokomtaler og filmomtaler for egen del - for jeg tar jo vare på minnene mye bedre på denne måten. Og nå som jeg har samlet så mange bok- og filmomtaler, er det fint å kunne gå tilbake og se ... for å få en reminder om hva den boka eller den filmen faktisk handlet om. ;-)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Jeg lurer på om det går an å printe ut bloggen sin jeg, lage et slags hefte av det...det hadde da vært fint, men jeg tror man bare må åpne mange post-sider da og lime det inn et sted, et doc eller noe for så å printe ut...sikkert en løsning på det..men en del arbeid er det nok.. (Gjorde det en gang med noen gamle hjemmesider)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Det hadde vært kjekt!

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Takk for tipset - tror jeg skal begynne med rampejenta - og som sagt - jeg liker faktisk når fordommene mine får fyken, stser på at det skjer nå også;-)

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Jeg sikret meg Rampejenta i lydbok fra biblioteketi går rett etter kunngjøringen, nå fikk jeg tips her om film på The Feast of the Goat som jeg fikk reservert. Ellers er de jeg husker å ha lest: Dommedagskrigen og Til stemorens pris.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Jeg skal notere meg dine boktips, Rose-Marie! :) Skal også følge med på hans nyutgivelser.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Ja, det er flott! :) Men Isabel Allende hadde også fortjent en pris...

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Synes du virkelig? Jeg synes hun har vært så ujevn de siste 10-15 årene. Noen av bøkene er rett og slett elendige etter min oppfatning. I starten av forfatterskapet skrev hun derimot fantastisk! Jeg tror uansett at dersom man skal fortjene denne gjeve prisen, må man holde jevnt høy kvalitet ...

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Helt uenig med Norah at Allende fortjener pris. Hun har kun en god bok _ Åndenes hus. Llosa derimot har jeg heiet på i mange, mange år. Nå som jeg hadde gitt opp, fikk han den endelig.HURRA! Anbefaler sterkt "Bukkefesten". "Paradiset på hjørnet" ligger på vent sammen med "Til stemorens pris"

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Vel... ja... Nå har jeg lest flere bøker av Isabel Allende enn jeg har lest av Mario Vargas Llosa, så jeg er vel egentlig ikke den rette til å bedømme dette... :)

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Det er nok ikke jeg heller, er jeg redd. ;-) Rent bortsett fra at jeg personlig mener at Llosa er en mer emminent forfatter enn Allende ...

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Mario Vargas Llosa har skrevet utrolig mange gode bøker: "Til stemorens pris", "Bukkefesten", "Rampejenta", "Paradiset på det andre hjørnet", "Tante Julia og han som skriver" og "Dommedagskrigen".

... bare for å ha nevnt noen. Noen av bøkene kan være litt tunge i begynnelsen, men etter hvert blir man som regel så oppslukt av historien at man glemmer dette ... Det er virkelig verdt å stifte bekjentskap med denne forfatteren!

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Litt flaut, men ser nå at jeg har to bøker i bokhylla av Mario Vargas Llosa, og jeg har faktisk lest dem også, men hadde glemt det. Omsider en nobelprisvinner jeg har lest:)

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Har du bare to du også? Da er vi to om det...

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Bare? For ti minutter siden trodde jeg ikke at jeg hadde noen, hehe. Har ikke så mange bøker at jeg kan skylde på det heller, men det er en stund siden jeg leste dem. Kjente forøvrig igjen navnet og etterhvert tittelen på den ene boken.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Jeg ser at du ikke har de samme to bøkene som jeg har. Vi kunne ha byttelånt bøker hvis vi hadde bodd litt nærmere hverandre... ;)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Vi har ganske lik lesesmak i følge bokelskere. Siden jeg bor i Bergen og du på Hedmarken er det litt upraktisk med den byttingen. Men det er en hyggelig tanke. Jeg har forøvrig en haug med bøker på vent så jeg har ikke behov for flere, men låner selvfølgelig bort hvis noen skulle finne på å stikke innom;)

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Jeg har det jo på samme måten, mer enn nok bøker å ta av for lang tid framover, og i tillegg driver jeg og finner bøker som jeg setter på ønskelista mi...

Skal huske på det tilbudet ditt om å låne og stikke innom. ;)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

He-he ... Det kan jo skje den beste, det! ;-)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Kan man si 'ENTLIGEN!'? Har dessverre ikke hverken lest eller hørt om ham... (flaut?)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Svensk og betyr endelig. Har hørt navnet, men ikke lest.

Godt sagt! (1) Varsle Svar
[ Slettet av bruker ]

Jeg har akkurat lånt Bukkefesten på biblioteket etter din anbefaling. Liker jeg den så godt som deg skal jeg sprette champagnekorken jeg også =)

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Jeg har aldri hørt om fyren... Men det sier sikkert mer om meg enn forfatteren. :)

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Velfortjent pris, men hadde likevel heller sett at en mer ukjent forfatter vant prisen; Llosa har allerede en årelang internasjonal karriere...

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Jeg synes det er kjekt at en mer kjent forfatter får prisen. Så gjerne flere priser til Vargas Llosa, Pamuk, Coetzee, Lessing og slike! Men ser også poenget med å oppdage nye. Har nå liggende på vent ei av Clezio, som jeg er spent på. Uten Nobelprisen hadde jeg sikkert ikke prøvd han.

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Skal vi lese bøker av forfattere fordi de har mottatt Nobels litteraturpris? Eller skal forfattere få litteraturprisen fordi vi leser de?

Og mottar de prisen for litterær kvalitet, eller for personlig engasjement? Vargas LLosa fikk prisen «for sin kartografi av maktstrukturer og sine bitende bilder av den enkeltes motstand, opprør og nederlag» Kanskje jeg ikke er så veldig smart... Men hva i all verden betyr det?

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Det er vel liten tvil om at denne forfatteren har fått prisen først og fremst fordi han skriver knakende godt! Men det er det også mange andre som gjør. Så da må man finne noen knagger å henge en begrunnelse på som gjør at han skiller seg ut fra mengden. Han har skrevet mange virkelig gode bøker om mennesker som blir undertrykt i diktaturer (fortrinnsvis i Latin-Amerika), og om deres motstand mot makteliten. Sånn sett føyer denne pristildelingen seg inn i en lang tradisjon, hvor det i stor grad er litteratur med eksistensielle temaer som blir premiert. Av den grunn vil nok feel good-litteraturen aldri nå opp, uansett hvor godt skrevet bøkene er.

Spørsmålet du stiller - om vi skal lese bøker av forfattere fordi de har mottatt Nobels litteraturpris, eller om forfattere skal få prisen fordi vi leser bøkene deres - er for øvrig meget interessant! Men behøver det ene å utelukke det andre? Jeg trodde for øvrig at de fleste bokelskere - i alle fall de som har levd en stund - hadde et forhold til Llosa. Og så oppdaget jeg at det faktisk ikke var tilfelle. Denne forfatterens bøker er utilsomt mye lest i andre deler av verden, men her hjemme er han altså ikke så kjent. Jeg har selv bare lest en håndfull av bøkene hans. Men nå får jeg garantert både lyst og anledning til å lese mer av ham - rett og slett fordi at forlagene kommer til å trykke opp mengder av bøkene hans igjen.

Det er for øvrig ingen selvfølge at Nobelprisvinnere blir lest spesielt mye - jeg holdt på å si verken før eller etter pristildelingen. Skjønt dette heldigvis hører til sjeldenhetene. Fjorårets prisvinner kan vel neppe sies å ha slått veldig an i det brede lag av befolkningen. Jeg har lest en bok av henne fra før av, men jeg "hærer" ikke fortellerstilen hennes. Jeg klarer den bare ikke. Så da blir det med den ene boka ... Sånn er det med DEN saken ...

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Sist sett

HeidiBjørn SturødAre SkårDolly DuckmgeTheaKaren PatriciaCarine OlsrødTuridmajaSolIvar SandTjommiEileen BørresenIngeborg GritaolineTone SundlandBjørg  FrøysaaKirsten LundEgil StangelandsomniferumBeathe SolbergAmanda AIreneleserMarianne  SkageGrete AastorpHanneTine VictoriaLailaAnniken RøilMonoiskTove Obrestad WøienAneLisbeth Marie UvaagTatiana WesserlingJBRandiAnne-Stine Ruud HusevågNina SolåsRufsetufsaPer Åge Serigstad