[ Slettet av bruker ]

Viser 26 svar.

Ja jeg synes det er dyrt. Kjøper man de engelske bøkene istedet sparer man ganske mange hundrelapper. Kan ikke tro at det skal koste så mye ekstra å lage en bok i vanlig form istedetfor en pocket bok. Men det er nå meg da. Jeg bruker en liten formue hvert år på bøker, og jeg har faktisk ikke råd til å kjøpe innbundre bøker hele veien om jeg skal ha de på norsk.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Jeg venter spent på at oppblomstringen av digitale bøker og lesebrett skal revolusjonere bokbransjen. Men norske forlag skyter seg selv i foten ved å sitte på gjerdet å vente. Og nå ser det ut som det legges opp til moms på digitale varer i statsbudsjettet. Helt høl i huet selvsagt, men det vil uansett bli store forandringer, og det er grunn til å tro at litteratur kommer til å bli nødt til å bli billigere.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

George Orwell skriver ganske morsomt og selvkritisk om dette i essayet Books v. Cigarettes.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Kun en brøkdel av de 500-600 bøkene jeg har hjemme er norske skjønnlitterære bøker kjøpt nye. Norske bøker kjøper jeg aller helst på Mamut, bruktbutikker/ -markeder eller som pocket. Tidligere shoppet jeg velkomsttilbud i bokklubber, men har meldt meg ut av alt.

Så ja, bøker er for dyre. Bruker masse penger på bøker, men å betale 350 kr på en ny bok er ikke interessant, med mindre det er en gave. Når det gjelder fagbøker kjøper jeg nytt, da er aktualitet viktigere. Og da helst på Tronsmo.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Jeg synes egentlig ikke det er såå dyrt med bøker, referer til alle ledda som det skal gjennom. Og at forfattere ikke tjener pengene på bøkene sine er vel heller ikke helt sant? Forfattere som ikke selger blir ikke rike (og sånn bør det være), men forfattere med suksess tjener godt! (KOK: 50 millioner eller deromkring må vel sies å være penger..)

Og hva som er dyrt og hva som ikke er avhenger jo av hva man sammenligner det med. Jeg har noen i min bekjentskapskrets som røyker; kan få flere bøker i uka for de pengene...

Godt sagt! (0) Varsle Svar
[ Slettet av bruker ]

Forfattere tjener i gjennomsnitt 25% av salget på boka. Bokbransjen her i Norge er ganske "låst" i form av at den er fritatt for konkurranselovgivning, har fastprisordning, statlige innkjøpsordninger, momsfritak (som du har laget en ny tråd på..) og de største forlagene eier hver sin bokhandelskjede.

I Sverige har de fri konkurranse på bokmarkedet, og der er bøkene 2-3 ganger så billige som her hos oss.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Det med at forlagene også eier bokhandelskjeder gjør det veldig vanskelig for småforlag å nå ut også...

Godt sagt! (0) Varsle Svar
[ Slettet av bruker ]

Jeg er bare nysgjerrig, men hvor har du det fra at forfattere tjener i gjennomsnitt 25% av salget på boka?

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Jeg måtte sjekke notatene mine nå, vi har besøk av forfattere på jobb innimellom, og de sier egentlig 15%, så jeg må nok moderere prosentsatsen.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Det hørtes mer riktig ut. Hvis du sjekker normalkontraktene er nemlig royaltysatsen et sted mellom 10 og 15 prosent på skjønnlitteratur. Og, viktig å presisere, det er ikke av utsalgsprisen, men av hefteprisen!

Dessuten er det alltid en mengde frieksemplarer (gratis bøker som går til presse, bokhandel, bokklubb, skoler osv) i hvert opplag, og disse får forfatterne heller ikke betalt for.

Godt sagt! (0) Varsle Svar
[ Slettet av bruker ]

Jeg synes ikke at bøker er dyrt. Med tanke på hvor mange som er med på prosessen er det egentlig utolig billig! Bare tenk etter; forfatter (utallige arbeidstimer, mange jobber jo i flere år med ei bok - det blir litt av ei timelønn), redaktør, manusvasker, korrekturleser, setter, trykkerne, pakkerne, sjåføren, distribusjonen, utsendinga, bokhandelmedhjelperne...

De som tjener mest på bøker er bokhandelen, som har rabattsatser på mellom 40 og 50% av utsalgspris hos de aller fleste forlag (men her skal det også sies at de fleste butikker kun har et overskudd på 2-4%, noe som er svært lite). Videre er det forlaget som tjener nest mest. Avhengig av type bok har forfatteren en fast royaltysats som er regna ut fra grunnlaget av 85% av heftepris. Billigbøkene har en egen sats. Dette kan du forøvrig sjekke i de ulike normalkontraktene som foreligger.

Distribusjon og trykking koster som regel et sted mellom 5 og 15 kroner per utgave av ei bok - avhengig av trykkested, transportmetode, papirkvalitet, bilder/illustrasjoner og utsalgspris.

Et tankekors for meg er (og dette er ikke ment som kritikk til deg, Rune, jeg bare tenker høyt): Hvorfor er det sånn at mange reagerer når ei bok koster 300 eller 400 kroner, men ofte betaler det dobbelte for en genser eller ei bukse? Klær er enda billigere å lage og å frakte, produseres i et mye større volum og butikkene har enda større fortjeneste.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Skjønner helt klart hva du mener med det siste der, med at klær er jo minst like dyre. Det er bare det at...uff...når jeg handler klær, så er det som regel fordi jeg trenger ei ny bukse og da blir det jo bare den ene nye buksa til 500kr (Jeg vet jeg er unormal til å være jente.) Men når jeg står i en bokhandel så får jeg et slik sug over meg og bare skuer ut over masse tittler jeg bare Mååå ha i bokhylla mi. Så det blir til at jeg vil hamstre kanskje 10 bøker på en gang. Og da blir det liksom nærmere 4000kr og det har jeg ikke akkurat muligheten til å bruke hver gang jeg er i en bokhandel :p

Godt sagt! (1) Varsle Svar

God oversikt over pris og gode poenger, men jeg synes fortsatt bøker føles dyre. Det er sikkert fordi det er andre og billigere bøker enkelt tilgjengelig. Når jeg står der i butikken eller er på nett, så er det egentlig mest bøker for pengene - og da får man flere engelske eller svenske bøker for prisen av en norsk ny skjønnlitterær.

Jeg leser også mye mindre norsk litteratur egentlig. Biblioteket er jo veldig greit og det blir en del innkjøp på tilbud og mammut og lån, men det er det.

HeddaM, jeg har gitt opp å forstå pris og klær. Spesielt hvorfor jeg plutselig finner det helt rimelig at en genser koster mange hundre kroner. Kanskje vi har blitt proppet for fulle av reklame, design og moteprat?

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Er helt enig med deg i det siste der!

Og når det gjelder bøker, så er det dessverre sånn at prisen er viktig for de aller fleste, av forskjellige grunner. Det tror jeg er fordi bøker er blitt en vare og noe vi forbruker i mye høyere grad enn før. Men det er en helt annen diskusjon...

Godt sagt! (0) Varsle Svar
[ Slettet av bruker ]

Ja, det blir fort penger av det uansett hva en gjør:) Men sett i forhold til andre hobbyer som involverer dykkerutstyr eller nye skjermkort eller golfkøller eller kajakkårer eller lignende hvert år, så synes jeg lesing er en billig affære. Særlig om en er flink til å benytte seg Mammutsalget og lignende.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Jeg tviler det er forfatteren som tjener mest i hvertfall!

Det er i hvertfall umulig å gå i bokhandelen og handle bøker til full pris i hvertfall. Bra det er så mye bokskred fra tid til en annen hele året igjennom. Handler kun på tilbud. Og de gangene jeg har en ny bok til full pris så har jeg som regel fått den i gave :p Var på bruktbokhandelen som ligger i nærheten av meg i går, og der kjøpte jeg meg 4 flunkende "nye" nærmest uleste bøker. Ganske gode tittler som jeg gleder meg stort til å lese!

  • Veien av Cormac McCarthy

  • Broder Grimm av Craig Russell

  • Darling Jim av Christian Mørk

  • Atlantis Funnet av Clive Cussler

Godt sagt! (0) Varsle Svar
[ Slettet av bruker ]

Det er jo en del bøker å få tak i på QXL og det er flere her inne, meg selv medregnet, som gjerne er interessert i å bytte bøker. Jeg handler også noen bøker fra England, portofritt og billigere bøker...

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Bøker er dyre og jeg lurer virkelig på hvor mye penger jeg bruker på bøker. Jeg kjøper nesten alt nytt så det blir noen kroner i måneden. Siden det begynner å bli fullt i bokhyllene rundt omkring burde jeg virkelig begynne å vurdere å bruke biblioteket aktivt.

Uten at jeg har satt meg så grundig inn i dette regner jeg med at forlagene tar en stor bit av kaka. Dette er vel en av argumentene for lesebrett og nedlasting av bøker. Færre ledd å lønne og forfatterne vil allikevel få sitt.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Ja, det er synd at bøker er så dyre. Men det går ikke så lang tid før de kommer på tilbud, heldigvis. Og jeg går mye på bokskred og andre boksalg, auksjoner og loppemarkeder, hvis jeg har anledning. Ja, hvordan er prisen fordelt på de menneskene som tjener på ei bok? Det kunne være interessant å vite.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Helt uavhengig av hvilken prosess som ligger bak en bokutgivelse og hva forfatter, forlag og andre tjener på det - synes jeg ut i fra min egen lommebok at nye bøker er dyre. Det er sjelden jeg kjøper nye bøker til full pris, men gleder meg over at mange kommer i en billigere utgave etterhvert. Priser under 200,- kroner synes jeg er overkommelig.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Ja, det kan jeg være tilbøyelig til å være enig i! Og når boklagrene til de forskjellige bokhandlerne blir lagt ut på tilbud for henholdsvis kr.25,- pr. stk. og opp til kr.49,- pr.stk. - eller man kan fylle en bærepose for kr.100,- så blir det rett og slett kjempegøy! Jeg har funnet noen godbiter på den måten. :)

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Sist sett

Egil StangelandAnne-Stine Ruud HusevågChristinaToveHildeHeidi HoltanRisRosOgKlagingIngeborgMette-MMads Leonard HolvikAstrid Terese Bjorland SkjeggerudOleTanteMamieLailaLilleviKarina HillestadKirsten LundTheaVannflaskeAnne Berit GrønbechTone HEvaTor-Arne JensenKaren RamsvikMonika SvarstadTine SundalReadninggirl30Tore OlsensiljehusmormgeJarmo LarsenDinaStig THanne Kvernmo RyeAnniken LBjørn SturødBeate KristinHallgrim BarlaupTorill RevheimTrude Jensen