Kjempemorsomt hvis du henger deg på :) Jo fler, jo bedre! Jeg må innrømme at jeg har falt av lasset når det gjelder sonettene, så dem får jeg ta fram igjen en annen gang.

Så en film om Molière på en av filmkanalene for en tid tilbake da jeg lå syk på sofaen en dag. De sender en del gode, litt smalere filmer på dagtid når folk vanligvis er på jobb og så sparer de block-busterne til kvelden! Må innrømme at jeg ikke husker så mye av den, jeg var jo syk! Jeg leste Misantropen da jeg studerte for hundre år siden, men jeg husker ikke så mye av den heller... Molières samtidige Racine derimot, gjorde et uutslettelig inntrykk den gangen med sin tragedie Fedra. Der er det store spenninger og følelser på gang innenfor et strengt fransk-klassisk drama-regime. Haldis Moren Vesaas har oversatt den for oss som ikke behersker fransk og da blir som vanlig språket praktfullt. Så også Racines Andromake på Det Norske Teatret" for et par år siden, med Ellen Dorrit Petersen og Trond Espen Seim. De strippet ned historien fra klassisk gresk drama og fokuserte på hva som skjedde med menneskene og mellom menneskene og eneste rekvisitt var et par sko! Den forestillingen gjorde veldig dypt inntrykk og jeg tror aldri jeg kommer til å glemme den!

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Viser 2 svar.

Lurer på om den Andromake-forestillingen på Det norske ikke var en Jon Fosse-parafrase over Racines stykke? Så ikke oppsetningen, men mener å ha lest noe sånt. Uansett er det utrolig hva som kan funke på en scene med en god regissør og gode skuespillere!

Jeg var på teaterfestivalen i Avignon for noen år siden (FANTASTISK opplevelse! Men man bør nok kunne fransk...), og da så vi blant annet to høyst ulike oppsetninger av Moliêre som begge var helt uforglemmelige. Den ene var gjort så stilriktig som mulig; kun levende lys i salen, skuespillerne snakket slik man tror teaterreplikker ble fremført rundt år 1600. Etter teppefall gikk vi rundt og hermet på "gammeldags teaterfransk" resten av oppholdet. Den andre forestillingen var ble et Molière-stykke oppført à la Commedia dell'Arte. Kjempemorsomt - gjøgling og dansende "bjørn" som innslag i handlingen. Også veldig i Molières ånd, å dømme etter den filmen jeg nevnte ovenfor. Det kan godt være den samme som du så da du var syk - hvis den var kjeeeempelang (på kino pleier de å dele den opp i to forestillinger) og fransk.

Ser absolutt gjerne på Shakespeare-prosjektplanen, som sagt - synd dere har tydeligvis gjort dere ferdige med sonettene alt, jeg har såvidt snust på noen av dem, og har lenge hatt som mål å sette meg inn i flere! Men altså: jeg kan ikke love at det er tak nok i meg til faktisk å bidra i prosjektet - for tiden leser jeg veldig etter innfallsmetoden, og har generelt aldri vært god til å lese etter oppsatt plan, som sagt. Da blir det brått så mye annet som frister mer...

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Leseplan er sendt til deg :), så vet du i hvertfall hvor vi er i løypa.

Det er mulig du har rett ndg Andromake ja. Jeg fikk lyst til å lese Racines stykke etterpå, og har det liggende inne som "ønske" på antikvariat.net på norsk, svensk eller dansk, uten å få napp ennå. Fransk C-språk fra videregående kvalifiserer ikke til å lese på originalspråket :( Men nå ble jeg i hvertfall fristet til å ta fram Molière igjen... So many books, so short a life!

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Sist sett

Monica CarlsenThomas Røst StenerudIngvild SAmanda AMaikenChristinaTonesen81Beathe SolbergDaffy EnglundAnn-ElinHanne MidtsundNorahFriskusenBjørg  FrøysaaAnna Katharina MyklebustNabodamaMarianne  SkageIngunnJBjørg RistvedtToveandreas h. o.PirelliLars Johann MiljeHarald KPiippokattaingar hPär J ThorssonKirsten LundGodemineVannflaskeNina M. Haugan FinnsonTor Arne DahlAnne Lise JohannessenMads Leonard HolvikRufsetufsaElisabeth SveeJarmo LarsenKristine Louisemay britt FagertveitGro