Gogoyoko er en ny musikktjeneste. Islandsk. Omtrent som iTunes, du kjøper med kredittkort og et album koster omlag 8 euro. En sang omtrent en tidel. Bare med den forskjell at det er artisten som får pengene. Opptil 80 % går til artistene, og de kan laste opp platene sine direkte, uten å gå veien om plateselskap. Björk og Sigurd Ròs selger skivene sine på gogoyoko nå. Det har fått resten av det islandske musikklivet til å komme etter. Prøv selv: www.gogoyoko.com.

Så tenker jeg: Det er ikke mye i veien for å lage en tilsvarende nett-butikk med digitale bøker, er det vel? Vi laster opp manuskriptene og leserne laster dem ned til leseplatene sine. Eller til iPodene sine, for det koster en drue og litt tid å lese inn lydbøker selv. 80 % av inntektene går til oss, og da har vi penger til å holde oss med en konsulent slik at vi ikke blir altfor navlebeskuende. Så hva skal forlagene gjøre da? Hva kan de tilføre av verdier? Markedsføring? Ja, kanskje det. Hva skal bokhandelen gjøre? Tja. Det blir vel mest blyanter, papir og bursdagskort. Jeg mener ikke sånn akkurat i morgen, men gi denne utviklingen fem år? Ti år? Jeg har (pr 13.11.2009) kjøpt 1081 sanger på iTunes, og i den samme perioden har jeg handlet tre CD-plater. (Men hos iTunes er det plateselskapene som stikker av med penga, mens artistene får omkring 6 %). Skjønner hvorfor det snart ikke finnes platesjapper igjen i denne byen? Sånn tror jeg det vil gå med bokhandlere også. Forlagene vil nok leve litt lenger, for de har gode backlister å lene seg på, men det kommer til å gå over.

Vi er i dataalderens spede barndom, pleier jeg å si. Datamaskinen er så vidt født. Gogoyoko er en tjeneste som peker ut et nytt landskap vi må forholde oss til. Enten vi er forfattere, forlag eller bokhandlere. Enten vi vil eller ei.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Viser 24 svar.

[ Slettet av bruker ]

Nei, i hvert fall ikke ennå. Send gjerne en mail til Tine Kjær i Piratforlaget (tine@piratforlaget.no) og etterlys dem!

Kommer ellers med en ny bok neste år: «Bløtkakemannen og Robin» - der jeg har fått låne Tor Åge Bringsværds romanfigur van Thomassen og redder ham fra en neddopet (av marsipankake) tilværelse på Vestby eldresenter. En slags pop-art roman, der den liniære fortellingen kanskje ikke er den viktigste.

Godt sagt! (0) Varsle Svar
[ Slettet av bruker ]

Jada, jeg håper da det. Men det er også kapitler der som fikk forleggeren min til å angre på flere ting hun har gjort tidligere i livet.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Det hørtes ut som er bok jeg kunne hatt sansen for! Når på året tenker du den kommer? Vår eller høst?

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Hm. Si det? Om våren er det jo færre konkurrenter, men folk flest ønsker seg kanskje paperbacks. På høsten er det kamp om oppmerksomheten, men det er også flere som skal kjøpe bøker. Hva tror du?

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Tja, vanskelig det der. Høsten har egentlig alltid vært tiden da jeg leser flere bøker, med mørke kvelder foran peisen og alt det der. Dessuten kommer jo også julen, og mange gir bøker i gave. Men samtidig er det morsomt med noe ekstra på våren. "Alle" kommer jo med nye bøker i høstmånedene virker det som. Så, det blir vel bare å veie for og imot egentlig :)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

En digital nettbutikk der forfatterne selger sine egne produkter høres jo bra ut, men det blir trist for dem som elsker å gå i bokhandelen for å lete etter bøker.

For dem som ønsker ordentlige bøker, kan kanskje en ordning med Print on Demand bli en framtidig løsning?

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Print on demand finnes rent teknologisk; www.lulu.com. For eksempel. Det som gjenstår, er at forlagene lar en pdf av ønsket bok gå til produksjon. Men, det er ikke noe i veien for at du scanner en bok fra biblioteket, og printer denne hos lulu.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Ikke noe i veien bortsett fra at det tar innmari lang tid...

For ting som det rent pengemessig ikke er aktuellt for forlagene å lagerføre, og for bøker som kom i så små opplag orginalt at de er vanskelige å få tak i brukt og er for "smale" til å rettferdiggjøre nye opplag er print on demand genialt.

Men jeg er blandt dem som elsker fysiske bøker, så jeg er litt nervøs for utviklingen. Kommer godt bokbindehåndverk til å dø ut? Er det allerede døende? Nye såkalte innbundne bøker er ofte ikke mer enn glorifisert pocket - limt rygg og papir av slett kvalitet. For ikke å snakke om at svære bøker viser seg å være lette som luft når du tar i dem - alltid en enorm skuffelse.

Kanskje dagens metoder virkelig gir like solide bøker som mine hundre år (+) gamle utgaver som har sydd rygg og halvskinn, men jeg forebeholder meg retten til å tvile.

På den annen side er det kanskje bare sånne særinger som meg som kommer til å ha noe ønske om å fylle alle mulige vegger med bokhyller og alle bokhyllene med bøker om 20-30 år når leseplate er blitt allemannseie og standard utgivelseskanal?

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Etter å ha unnagjort årets julehandel på lørdag (godt planlagt) kom jeg til å tenke på om noen har lyst til å gi bort en fil til jul? Her er et lite kort med en kode på, og plopp, så har du en ny bok på leseplata di? Liksom? For jeg har tilgode å få en billedfil gave av noen, alle forstørrer bildet og rammer det inn, for at det skal være en ordentlig gave. Og når vi vet hvor mange prosent av årets sogte bøker som havner under juletreet, griper jeg meg i å undres på hva som vil skje her. Jeg klarer ikke bli helt overbevist om at tekstfiler er tingen. Jeg har hatt iTunes siden begynnelsen, og selv om det er mulig å gi bort CD'er der også, har jeg ennå tilgode å gjøre det.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Dette er virkelig ikke noe for meg tenker jeg nå iallefall. Elsker bøker, elsker å besøke bokbutikker og rusle rundt og kikke på bøker. Jeg er ofte en spontanshopper, dvs at jeg ikke har bestemt meg på forhånd for hva jeg skal ha. Liker å kikke på bokomslaget, lese bakpå, bla litt i boka og lese litt i den.

Klarer ikke å se for meg at jeg går til sengs med en lydfil og ikke en fysisk bok.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Godt poeng. Gavekort på nedlastingstjeneste funker jo, men det blir ganske kjedelig, og hvor kult er det å pakke inn en fil, liksom?

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Det eneste måtte være hvis man stakk innom en jernvarehandel og kjøpte en fil (sukk) som en rent billedlig fremstilling av gaven. Men idéen er jo fort oppbrukt.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Til gjengjeld miljøvennlig. Den samme fila kunne jo gå på rundgang i årevis.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Godt vi er flere! Den dagen fysiske bøker utgår, da går jeg rett og slett og legger meg.

Og jeg kommer alltid til å foretrekke innbundne bøker. Blir til stadighet litt lei meg når jeg finner ut at det bare er mulig få tak i pocket-versjonen av en bok jeg ønsker meg.

Folk sier gjerne at innbundne bøker tar så stor plass, og at de er så tunge og bære på, men det kan da umulig være et stort problem. Liker at bøkene tar plass og "syns litt"! Det eneste er at de er litt dyre. Men det er de absolutt verdt.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Snakket med en som mente det var praktisk å kunne ta med seg tusen bøker på ferie. Jeg lurte naturligvis på hvorfor han skulle dra på ferie da, og ikke i stedet bli hjemme og lese alle bøkene?

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Jeg kunne godt tenkt meg et lesebrett, faktisk. Tusen bøker er litt i overkant, men jeg ser absolutt en fordel i å kunne ta med et lite utvalg - særlig på litt lengre ferier. Det er ikke alltid like lett å gjette seg til hva jeg kommer til å ha lyst til å lese om to uker.

Og så har man selvsagt fordelen med umiddelbar tilgjengelighet. Si at jeg leser Philip Pullmans Dark Materials og som konsekvens bestemmer meg for at nå er det jaggu meg på tide at jeg får lest Paradise Lost - da kan jeg bare laste den ned umiddelbart. Lykke!

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Så sant, så sant!

Godt sagt! (0) Varsle Svar
[ Slettet av bruker ]

Det der med plassen er jo helt avhengig av utgaven. Favoritteksemplaret mitt av Pride and Prejudice (jada, jeg har selvsagt flere) er innbundet og med kassett, men er mindre enn Penguin-utgaven, har illustrasjoner og er både leselig (i hvert fall med mitt syn, og jeg bruker briller) og har nok margplass til litt notater dann og vann.

Men at bøker kan bli for tunge, det mener jeg. Jeg skulle av og til ønske at man kunne gå tilbake til å utgi store romaner i tre bind i stedet for ett, for det er slitsomt for håndleddene å holde på enkelte av de nye utgivelsene (det gjelder forsåvidt også pocket). Jeg har en del pocket-eksemplarer som jeg rett og slett har splittet i ryggen og lagd flerbindsverk av...

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Ja, det kan ofte bli litt tungt for håndleddene, særlig hvis det er snakk om en del timer. Men som du sier, pocketene er jo ikke alltid sånn kjempelette de heller. F.eks. Ringenes Herre fikk jeg i pocket en gang, med alle tre i en bok pluss ganske mye ekstramateriale. Og den husker jeg at jeg stadig måtte ta fysiske "hvilepauser" fra. Hadde absolutt foretrukket og ha dem i flere bind! Men tror ikke resultatene hadde blitt så gode hvis jeg skulle prøvd og splitte dem selv. Så da er du heldig som får det til!

Men de av vennene mine som er svorne pocket-fans mener ikke at bøkene er tunge og sitte og holde i. De mener at det er tungt og gå rundt med dem. Men er det så ofte man trenger og bære bøker rundt omkring da? (Hvis det ikke er snakk om skolebøker o.l.) Bøkene mine forlater vel egentlig ikke huset så ofte. Hehe

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Jeg har stort sett med meg en bok overalt, man vet jo aldri når man får sjansen til å lese litt, men det siden jeg uansett alltid leser flere bøker samtidig er det som regel ikke noe problem å velge den som det er lett å ta med seg.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Jeg hører absolutt og heldigvis til den samme særinggruppa. Tenk så mange som kommer til å misunne oss - eller i alle fall våre fysiske boksamlinger.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Sist sett

Morten JensenCathrine PedersenDemeterStig TVegardritaolineIngeborg GKirsten LundChristoffersomniferumKristinHarald KGunn DuaasBerit ROlav Brostrup MüllerHauk1Beathe SolbergKjerstin BrutehaugJulie StensethPiippokattaBertyFriskusenEgil StangelandmgePrunellaNabodamaMonimeiEllen E. MartolAlice NordliAnniken BjørnesHegeIngunn SMarianne  SkageToveNina M. Haugan FinnsonToneSolveig StrandLilleviLabbelineGrete Amundsen