Jeg sitter med en nedtrykkene tanke, og følte jeg måtte lage en diskusjon av den. Like ved veis ende av en bok sitter jeg å går over mine "skal lese" bøker for å se hvilken bok jeg skal få gleden av å sette tennene i nå. Jeg har 216 bøker i den kategorien, så det er noen å velge imellom. Gleden over å alltid ha en ny bok liggende jeg kan lese er der, men trangene til å få lest alle så fort så mulig så jeg ikke går glipp av noe er også stor¨. Så da slo det meg, hvor lang tid vil det ta meg å lese disse(intil nå) 216 bøkene. Jeg leser i gjennomsnitt 2 bøker i mnd. Det blir da 24 bøker på ett år. Så..216/24 = 9år. Det vil altså ta meg ni år å få lest igjennom disse bøkene. Og da ble jeg rett og slett frustrert. Hvordan kan jeg da velge hvilken bok jeg skal lese neste gang når jeg kanskje dømmer en bok til å måtte vente 9 år med å bli lest.

Har noen opplevd samme frustrasjon? Tenker dere over dette når dere velger deres neste bok. Eller hvordan velger dere den neste boken dere skal lese?

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Viser 25 svar.

Det høres så trist ut at man på død og liv skal lese så mange bøker som mulig. Hvordan kan man ha fult fokus på boken man leser når man samtidig tenker på den neste boken som skal leses. Jeg leser ca 2-3 bøker i måneden og konsentrerer meg fult og helt om historien uten tanke på hvilken bok som skal leses etterpå.
Lesebunken som skal leses er stor også hos meg, men det syntes jeg bare er en fryd. Når jeg skal velge meg en ny bok så har jeg samme følelsen som jeg har når jeg er i bokhandelen. Jeg tar frem bøker, blar i dem, leser litt bak, ser på omslag og smaker på tittelen. Jeg bruker gjerne og "falle" for en bok og det er den som da blir mitt nye leseprosjekt :)

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Visst har jeg i likhet med deg opplevd denne frustrasjonen! Jeg leser mellom 5-6 og 10-12 bøker pr. måned, men opplever at også dette er altfor lite. I alle fall i forhold til mengden bøker som kommer inn i huset. Min løsning på problemet har vært følgende: Når jeg har flere bøker liggende på vent, låner jeg lydbokutgavene på biblioteket. Og når jeg holder på med min store hobby bilderedigering, hører jeg samtidig på lydbøkene. Eller når jeg går løs på strykehaugen ... Dermed går det LITT fortere! Og jeg har da heller ikke dårlig samvittighet for all tiden jeg bruker på lesing til fortrengsel for andre nødvendige sysler. ;-)

For øvrig har erkjennelsen av at det er altfor mange bøker jeg aldri kommer til å få lest gjort meg litt mer kritisk til hvilke bøker jeg tross alt velger.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Etter at jeg hørte Mengele Zoo på lydbok har jeg vært litt skeptisk til lydbøker. Men har vurderte å prøve det ut igjen. For som du sier så får du da gjort flere ting på en gang. Også har jeg funnet noen bøker som jeg ønsker å få med meg men som jeg trur jeg kanskje kommer til å få det vanskelig med å lese meg igjennom(litt vanskelig å forklare.) Så derfor skal jeg prøve å høre de på lydbok.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Jeg har en del bøker i min samling som jeg på ingen måte ville ha klart å kommet meg igjennom hvis jeg skulle ha lest dem selv ;-)

Godt sagt! (1) Varsle Svar

I en periode var jeg kjempeentusiatisk på lydbøker, og mens jeg holdt på, klarte jeg å lese over 200 bøker på ett år (rekord for mitt vedkommende og helt i grenseland av hva jeg er i stand til ved siden av sånn ca. 125 % jobb + familie). Jeg er veldig kresen på opplesere selv, men jeg fikk i alle fall en grei oversikt over hvem jeg likte å høre på. Så mitt råd må i grunnen bli at du må finne ut selv hvem DU liker, og så satse på dem! ;-) Dette med lydbøker er i alle fall en fin måte å speede opp lesetempoet på, uten at det nødvendigvis går på bekostning av andre ting man også ønsker å få ut av tilværelsen!

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Fikk den briliante idèen at jeg skulle ta meg en tur inn på de ulike forlagenes nettsider og se på årets høstkataloger. Det gjorde ikke akkurat bunken med "skal lese" bøker noe mindre ;p

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Tips: skaff deg en tom notatbok og notér alle idéer/nye tanker/kule ord/ morsomme tankesprang du får når du leser. Dermed får du et nytt og mer givende fokus enn å "komme gjennom alle uleste bøker".

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Har ofte det samme problemet selv. Kjøper som regel flere bøker enn jeg rekker å lese...

Venter en god del på bussen etter forelesninger og for å drepe litt tid stikker jeg alltid innom en eller annen bokhandel. Og hver gang jeg stikker innom tenker jeg at jeg skal ikke kjøpe noe, for jeg har mer enn nok bøker hjemme å lese, men nei da, det ender opp med at jeg stort sett kjøper 1-2 bøker hver gang. Så jeg går ikke tom for lesestoff for å si det sånn, men det er verre å velge en bok når man virkelig vil lese noe. For av og til kan jeg være temmelig ubestemmelig.

Men jeg har prøvd to sære måter å velge bøker på når jeg ikke kan bestemme meg bare ved å se på bokhyllene. De metodene jeg har prøvd er.

Den første: Lukke øynene, dra fingrene bortover bokryggene og tenk stopp. Og så velge den boka hånda hviler på.

Den andre måten: Skrev ned alle boktitlene på papirlapper, brettet dem sammen og la dem i en skål. Hver gang jeg hadde lest ut en bok, trakk jeg en ny lapp og leste så deretter boka som lappen beordret meg til å gjøre.

Sære metoder kanskje, men det er ikke alltid like lett å velge en bok etter humøret heller;) Så stort sett er det tilfeldige valg jeg tar. Da er det lettere med litt variasjon også...

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Jeg har brukt den "dra fingeren bortover bokryggene"-metoden jeg også noen ganger. Problemet er at jeg aner litt hvor de enkelte bøkene står (de har fast plass, noen av dem har hatt den i årevis), så da blir det ikke så tilfeldig likevel for meg.
Så den dagen jeg gidder skal jeg lage meg noen og hundre lapper og legge i en skål og trekke fra heller, hehe....

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Hehe, ja, kanskje det ikke var så tilfeldig med denne dra fingeren bortover bokryggene metoden, for jeg også har bøker som står på det samme stedet og har gjort det stort sett hele tiden, men det er ikke sånn at jeg kan den kronologiske rekkefølgen etter hukommelsen eller kjenne igjen bøkene med fingrene, så av og til blir jeg litt overrasket over valget likevel, selv om jeg vet sånn omtrent hva jeg får. Det gjør uansett valget litt raskere likevel. Skal jeg se på bøkene så klarer jeg aldri å velge fordi det er så mange av dem jeg vil lese på en gang, men det er dessverre ikke mulig:(

Men å skrive lapper er ikke så tungvint som det høres ut som. Skrev vel rundt 150-200 lapper sist gang med boktitler, men et tips. Ingen grunn til å skrive opp hele boktitlene. Da sparer du masse tid;)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Fine metoder ;)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Hehe, takk. Kanskje litt rare metoder, men,men...

Har du noen gode metodetips til meg? Er litt lei av de jeg har brukt og kunne tenke meg andre måter, men jeg er dessverre veldig lite kreativ.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Jeg er litt i samme situasjon. Over 500 uleste bøker, og selv om jeg leser flere hundre hvert år vet jeg at det vil ta tid å slanke skal-lese-lista, i og med at jeg også stadig kjøper nye. Har forsåvidt tatt et grep i riktig retning nå ved å innføre full innkjøpsstopp resten av året, så får vi se om det hjelper ;)

Men nei, jeg blir ikke frustrert. Selv om det hadde vært greit å være a jour, så er det ikke noe problem at de ligger der heller. Jeg har alltid en bok eller 10 å velge mellom, og kan velge etter humør og dagsform og andre omstendigheter. Så jeg finner alltid noe som passer i hylla, er jo nesten litt som å ha et eget bibliotek å "jakte i" ;)

Ikke har jeg tenkt å legge inn årene med det første heller, så om det skulle ta flere år gjør det meg egentlig ingenting. Så lenge jeg uansett koser meg mens jeg leser, og det aldri blir pliktlesing for å bli ferdig.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Bare vent til jul du ;p For du kommer sikkert til å få bøker i julegave. Også etter nyttår, kommer januarsalg og mammutsalg(Men da er det jo et nytt år så da tells vel ikke kjøpestoppen lengre... :p)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Valgte bevisst ut dette året med tanke på mammutsalg neste år ja, for det kan ikke unnværes. Selv om jeg ennå har uleste mammutbøker fra både 2010, 2009, 2008, 2007, osv... ;)

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Oi. Har du mange hundre bøker liggende som du ikke har lest?! Da skjønner jeg at du er frustrert.

Jeg prøver å kjøpe bøker når jeg skal lese dem, og når jeg har vært i bokhandelen, leser jeg som hovedregel ut før jeg kjøper nytt. Det betyr at det er masse bøker jeg tenkte at jeg hadde lyst til å lese som jeg ikke kom til, men det er jo fordi det var andre ting jeg hadde mer lyst på hele den perioden boka var i butikk. Og når de uleste bøkene ikke er hjemme hos meg (hvordan i all verden får du plass!?) eller finnes på noen liste, glemmer jeg dem som oftest så jeg slipper frustrasjonen.

Man kan ikke lese alt. Det kommer, som noen påpeker lenger ned, garantert mange nye bøker i løpet av de ni årene som du har mer lyst til å lese enn mange av de to hundre du har på vent. Kanskje du skulle velge ut de hundre som er minst fristende og gi dem bort til noen du kan låne dem av igjen seinere hvis du fortsatt husker at de finnes?

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Jeg har de ikke liggende hos meg i den forstand, har en god del selv, men mye er bøker jeg bare har lagret her inne som "skal lese", men som jeg må på biblioteke for å låne eller kjøpe de selv etterhvert.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Jeg har faktisk lurt på hva som er forskjellen på "skal lese" og "ønsker meg". Tenkte at "skal lese" var bøker en hadde liggende som enda ikke var lest, men "ønsker meg" er bøker en ønsker seg og ikke eier eller har lånt.

Jeg har også noen bøker liggende, men ikke en brøkdel av det du nevner her. Er selvfølgelig litt frustrert over at bunken aldri blir mindre, men jeg klarer å begrense meg slik at det ikke tar helt overhånd.

Hva er forresten det verste som kan skje? Veldig mye en kan bekymre seg over i grunnen hvis en bare prøver nok;)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Ok, hørtes fornuftig ut det også :) Jeg har tenkt slik at "skal lese" er alle bøkene jeg har funnet som jeg ønsker å lese uansett om jeg eier de selv eller ikke. Også "ønsker meg" er mer slike bøker som er litt spesielle(ulike faktabøker eller spesialversjoner) som jeg skal kjøpe meg uansett liksom.

Vel det verste som kan skje er at jeg innen de neste 9årene dør, og jeg da aldri får lest de resterende bøkene. Men vi korser oss for at det ikke skjer!

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Vi får satse på at det finnes evig liv så du får lest alt du ønsker;) Lykket til!

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Ni år er lenge. Kanskje har du ombestemt deg fullstendig om hvilke bøker du vil lese innen den tid? Og som Norah sier dukker det alltid opp nye.

Jeg har også veldig mange bøker jeg vil lese, og selv om jeg kan lese opptil to-tre bøker i uka så vil det ta lang tid å få lest alle. Men det prøver jeg å ikke tenke så mye på. Jeg leser det jeg har mest lyst til å lese der og da, og blir glad for hver nye bok jeg finner. Jeg kommer jo aldri til å kjede meg igjen. :)

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Nei, - og det er et viktig poeng: Vi som leser mye, kjeder oss aldri!

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Ingen vet hva framtiden vil bringe Stine og ett år eller ti år framover er utrolig langt tid synes nå jeg da :-) Så nei jeg tenker ikke på hva jeg skal lese om 1 år eller om en 1 mnd for den del.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Frustrerende ja, absolutt. Og tenk bare på alle de bøkene som garantert vil dukke opp i løpet av de 9 årene også...

Jeg bare plukker ei bok av mine uleste, så leser jeg. Ingen fast plan der. Men det burde jeg kanskje ha? Noen ganger får jeg en "dytt" av noen som anbefaler ei bok spesielt.

PS: Jeg fant akkurat ut at jeg har 528 bøker i kategorien "ulest", og jeg tør ikke sette i gang noe regnestykke på det, rett og slett.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Har selv aldri laget noe regnestykke over hvor mange år det vil ta å få lest alle bøkene jeg har lyst til å lese, men jeg forstår allikevel din frustrasjon, Stine! Det med valgets kvaler kjenner jeg meg jo igjen i da! For min egen del er det litt forskj. omstendigheter som avgjør hvilken bok som blir den neste. Hvis jeg f.eks venter spent på en nyutgivelse og nettopp har skaffet meg den blir den ofte prioritert. Har jeg nettopp lest en krim, velger jeg ofte en vanlig skjønnlitt. bok etterpå. Har jeg lest en god del "lettleste" bøker, velger jeg muligens en noe "tyngre" bok som blir neste. Liker å veksle litt mellom de forskj. sjangrene. Humør og omstendigheter i livet kan også spille inn. Er jeg på ferie f.eks. velger jeg ofte litt lettleste bøker eller krim. Kikket litt igjennom de bøkene du har liggende "på vent" og der er det jo en god del varierte bøker så da håper jeg kanskje "rådene" mine kan funke for deg også. Skulle gjerne selv ha lest omtrent alle bøker i verden for å si det litt enkelt, men har innsett at det går jo ikke, livet er for kort! Prøv å ikke la tankene på antall år det vil ta å få lest alt få dominere. Kos deg med boka du leser i øyeblikket. Lykke til!

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Sist sett

Elisabeth SveeBeathe SolbergalpakkaMariannePiippokattaIngunn SHarald KTone SundlandAliceInsaneHilde H HelsethKirsten LundKaramasov11Kari ElisabethAmanda ATanteMamieAnne Berit GrønbechEivind  VaksvikMarianne MAnniken RøilConnieMarianne  SkageTorill RevheimReidun SvensliGroSolCecilie EllefsenBertyAnneWangFindusBjørg L.Oda Marie HIngunnCamillaRonnyNicolai Alexander StyveVibekeHegeRisRosOgKlagingLars MæhlumGeir Sundet