Jeg håper virkelig at de trykkede bøkene IKKE blir borte noengang i fremtiden. Da vil fremtidens mennesker ha mistet noe meget verdifullt...

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Viser 24 svar.

Mistet noe verdifullt? I tekst på papir? No offence, men hva er forskjellen på litteratur på papir og litteratur på skjerm? Det er jo samme litteraturen?

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Forskjellen er at hvis du bare har bøkene på digital skjerm, så kan de plutselig "bli borte", slettet, forsvinne. Det kan selvsagt vanlige bøker bli også (bli borte, og mistes). Men det er noe helt annet å ha ei ordentlig bok i bokhylla, som du kan ta ut og bla i og slå opp i, enn å ha en skjerm å lese fra. Digitale apparater kan bli ødelagt, og dermed hele "boksamlingen" din...

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Papir mugner, tar fyr etc. Digitale filer holder seg trygt på harddisken, og du kan ta sikkerhetskopier av alt.

En ebok gir deg søkefunksjon som gjør det enklere å slå opp, og du slipper faktisk å forholde deg til hvor mye hylleplass du har når du kjøper store mengder bøker. Dessuten kan du slette det du ikke likte uten at det blir noe søppel.

Jeg må innrømme at som en person som har hatt alt av film og musikk på disk siden tidlig totusentall er det en merkelig idé at det digitale apparatet blir ødelagt og filene forsvinner.

Jeg anbefaler deg å få bedre vaner på sikkerhetskopiering om det er erfaringen din.

Dessuten er jo ikke fremtiden å lagre lokalt. Det er ikke som om Spotify går i stykker og all musikken blir borte, siden det ligger i et fellesarkiv alt henter alt fra.

Generelt er papirbøker upraktiske, men koselige, så langt jeg ser det.

Godt sagt! (6) Varsle Svar

Det er nettopp det der med at bøker er så mye koseligere å ha, ta i, kjenne på og bla i og lukte på og i det hele tatt ha et forhold til.

Selvfølgelig må man sikkerhetskopiere. Er det noen som tør å ha alt man vil ta vare på bare på pc-en? Jeg sikkerhetskopierer bildene mine. Har massevis av cd-er med kopier og en ekstra hard-disk. Men cd-er er heller ikke evigvarende, og heller ikke ekstra hard-disker... Men det blir ofte til at jeg savner slik det var før med bilder å sette i album. For nå blir det å lage bilder til et billedalbum en sjeldenhet man ikke lenger prioriterer.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

På CD? Oi, du lever på nittitallet. Kjøp serverplass eller en skikkelig ekstern harddisk som er støtbeskyttet.

Og nei, ingenting varer evig-evig, men digitale filer varer lengre enn fysiske gjenstander. Jeg sitter her med falmede fotografier fra førtitallet. Jeg ville mye heller hatt en fil enn et solbleket foto det ikke er mulig å restaurere skikkelig.

Jeg må tilstå at jeg tilhører en generasjon som ikke har noe romantisk forhold til fotoalbum, men hver sin lyst.

Jeg kan skjønne det taktile elementet, og derfor tror jeg at det blir flere luksusutgaver av bøker i salg når eboka blir stor (med tykk lærperm, marmorerte ark, relieffskrift etc).

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Jeg har da en ekstern harddisk.

Du har vokst opp i en tid der alt går så fort, og nå får du meg til å føle at jeg er helt forhistorisk...

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Medievitenskapelig sett tilhører jeg «generasjon kaos», altså vi som er så vant til at medieformene endrer seg at det ikke innebærer noe angst eller bekymring.

Og dette er ikke ment frekt eller fornærmende, men det du snakker om er jo fenomener som er i ferd med å bli forhistoriske (c;

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Vel, jeg vil ikke si at jeg har så stor angst eller bekymring fordi medieformene endrer seg så fort. Men det at alt er i så rask endring, vil vel ikke alltid si at alt endrer seg bare til noe som er bedre...? Må vi omfavne alt nytt bare fordi det er nytt? Uten røtter blir vi .... - rotløse...

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Nei, jeg tror vi hverken blir rotløse eller omfavner alt fordi det er nytt. Vi tar jo med oss Shakespeare og Bibelen og alt mulig over i det nye formatet. Dessuten har vi lest tekst på skjerm i over tyve år nå, det er bare teksten som blir bedre. Og det er ikke som om musikken har blitt dårligere av å bo på en Ipod akkurat.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Ja akkurat , der sa du det. Våre verdifulle bøker som vi har masse minner , bare ved å betrakte dem.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Men er det at du har et bånd til et objekt en så stor verdi at neste generasjon vil bli fattigere om de ikke har den tilknyttningen? Jeg ser jo at det er mer romantisk med en skrivemaskin enn en laptop, men jeg ville ikke byttet, uansett hvor mye bestefar var knyttet til sin.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Ja, man blir jo glad i de bøkene man har. Det blir i hvert fall jeg.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Det er den samme litteraturen men på film får man servert alt fiks ferdig. I bøkenes verden kan vi skape våre egne bilder og dvele ved tanker som filmen ikke har med.

Ps : trodde du mente film jeg , sorry men du mente vel lesebrett, he he er ikke der jeg. Har ikke en gang sett en sånn dings.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Et lesebrett er jo bare en skjerm med eblekk - altså en matt, papirlignende skjerm som ikke gjør deg sliten i øynene og der du kan ha noen tusen bøker av gangen. Jeg spør hva folk mister om dette erstatter papirbøker. Film er jo et annet medie.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

En trist liten skjerm med alle bøkene inni... Uten fargerike, spennende bokomslag og forskjellig info om forfatteren på omslaget. Nei, der er ikke jeg, gitt. Hvor holdbar er en slik skjerm? Aner ikke hva noe slikt koster i dag, men jeg tror slett ikke at vanlige bøker blir borte selv om slike lesebrett blir mer vanlige med tida.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Du får bokomslag, du får ekstrainfo, du får bilde av forfatteren. Har noen av dere prøvd å lese en ebok? For sånn som det høres ut her virker det som om dere tror dere må lese bøker i notepad på en liten maskin som går i stykker rundt neste sving :D

Godt sagt! (5) Varsle Svar

Javel, men alt sammen ligger fortsatt der inne i den grå skjermen... - og hva er vel en liten grå skjerm mot ordentlige bøker?

Godt sagt! (0) Varsle Svar

«Grå skjerm»? Vel, Kindle og Nook er papirfarget (altså som et ark), mens Ipad har masse farger. Så jeg vet ikke hva du mener med «grå skjerm». Men ja, det er på en skjerm. Men jeg synes ikke at kvaliteten «papir» er så viktig for at det skal bli en ordentlig bok. Du leser teksten på skjermen, og forskjellen er at du blar med knapp eller fingernavigasjon, ikke ved å snu et ark.

Jeg ser ikke hva som er så spesielt ved «ordentlige bøker» bortsett fra at det er det vi er vant med.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Det har nok sikkert noe med "vanen" å gjøre, selvfølgelig. Dessuten så er ikke jeg blant dem som hele tida MÅ kaste seg over alle de nye tingene som kommer (og som man blir fortalt at man MÅ kjøpe). Er ganske avventende og avslappet til det jaget der.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Fint, da er vi enige om at det er vane det er snakk om, og kan dermed konkludere med at neste generasjon ikke kommer til å lide noen nød når denne vanen blir erstattet med en ny vane (c;

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Ikke bare vane, men massevis med følelser. Det virker som om denne diskusjonen er tildels fastlåst pga. at det diskuteres mye utifra (ureflekterte) følelser, mens Ida inntar et ikaldt, rasjonelt standpunkt.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Jeg håper at kommende generasjoner også vil sette pris på gode gamle bøker. Nye vaner er ikke alltid bedre enn gamle vaner.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Jeg håper den kommende generasjon vil lese masse fantastisk litteratur, og alltid ha noe de vil lese i veska. Om de leser det på dødt tre eller skjerm eller noe av det de ser for seg i filmen her er faktisk irrelevant.

Det er ikke noen essensiell verdi i bokformatet som forsvinner når vi bytter format. Det er teksten som står for verdien her.

Du hadde ingen skikkelige argumenter så langt jeg kunne se for hvorfor den gamle vanen var bedre enn den nye heller, bortsett fra at du liker vanen din.

Ebøker er derimot bedre for miljøet, gjør at folk kan eie flere bøker og slipper å få vondt i ryggen når de bærer rundt store mengder. For ikke å snakke om at du kan få en ny bok på et sekund når som helst, hvor som helst i verden.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Enig i at teksten i en bok er den klart største verdien. Men er det den eneste?

Hva med bokdesign, innbinding, førsteutgaver etc? Jeg er klar over at dette betyr mer for bokSAMLERE (som også kan være bokelskere).

Jeg ser i grunnen på teksten som et rent åndsprodukt (som man ikke "eier" før man har lest (tilegnet seg) den).

En papirutgave av en bok har både en materiell og åndelig verdi, og kan dermed gi en estetisk opplevelse i dobbel forstand: innhold (tekst) og form (bokdesign).
Det beste er nok at det finnes bøker i alle mulige formater, så kan jo hver enkelt velge akkurat det som passer best for anledning og lommebok.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Sist sett

Egil StangelandAnne-Stine Ruud HusevågChristinaToveHildeHeidi HoltanRisRosOgKlagingIngeborgMette-MMads Leonard HolvikAstrid Terese Bjorland SkjeggerudOleTanteMamieLailaLilleviKarina HillestadKirsten LundTheaVannflaskeAnne Berit GrønbechTone HEvaTor-Arne JensenKaren RamsvikMonika SvarstadTine SundalReadninggirl30Tore OlsensiljehusmormgeJarmo LarsenDinaStig THanne Kvernmo RyeAnniken LBjørn SturødBeate KristinHallgrim BarlaupTorill RevheimTrude Jensen