En bok som fantes i "alle hjem" da jeg vokste opp var "SYVENDE SANS" - en avtalebok/kalender i størrelse ca 6x9 cm. Noen brukte 7.sansen til dagbok med notering av vær og tidspunkt for årets første snøvær, årets grøde. etc. Interessant lesning når vi finner det generasjoner senere. Er det noen som vet når første 7. sans utkom? Det er vel Almanakkforlaget som har stått for utgivelsen, og en kan kanskje finne ut mer om denne populære bokas historie ved å henvende seg dit. Men jeg kunne tenke meg å spille ballen over til bokelskere. Hvem har den eldste/ eller mest interessante SYVENDE SANS? Fantes den under krigen, forteller den om store lokale begivenheter, ulykker, etc.
Viser 5 svar.
"Alle" som bodde på landet hadde almanakk, spes viktig for de som drev gård. Den ble mer eller mindre brukt som en dagbok.
Her ble det nedtegnet når potetene ble satt i jorda, størrelsen på innhøsningene. Dyrefødsler, slakting, tømmerhogst, skogplanting, bærsanking, været (Ikke minst) osv osv. Ja, det du kan tenke deg forgikk på en gård i allefall i min oppvekst der. Det var viktig å holde kontroll over saker og ting og sammenligne fra årene før.
Det sto jo mye interessante og lærerike ting i den også som nok ble lest. Det var vel den mest leste boka på den tiden kan jeg tenke meg.
Det var nok ikke så vanlig med store boksamlinger i hjemmene slik som vi har i dag.
Den fantes i hvert fall på 1930-40-tallet, for Quislings 7. sanser er bevart på Riksarkivet, og de ser helt vanlige ut. I disse noterte han når og hvor han holdt taler, hvor mange som hørte på ham osv, - samt et kryss (eller tre?) for den dagen han avla besøk hos Hitler!
Interessant, skal tro om andre fordums kjente menn og kvinner har etterlatt seg sine 7. sanser.
Dagbok og brevskriving i stor stil var en fordums geskjeft som ble tatt alvorlig av f.eks. overklassen.
Det har vi glede av i dag når biografier skrives om kjente personer.
Det kan man kanskje finne ut av ved å søke på arkivportalen.no :)