Har lest altfor lite av den sjangeren og merker jeg har lyst til å lese en god biografi (eller selvbiografi), en som er velskrevet i tillegg til å handle om et interessant menneske. Er både kultur- og historieinteressert. Er ikke like interessert i politikk, hvertfall ikke norske samtidspolitikere som carl i hagen og karita bekemellem.. Så - noen som har noen gode tips?
Viser 27 svar.
To utrolig bra forfatterbiografier er: "Mykle - Et diktet liv" av Anders Heger og "Fjodor Dostojevskij - et dikterliv" av Geir Kjetsaa
Kanskje jeg synes de er så bra fordi Mykle og Dostojevskij er to av mine favorittromanforfattere. Men biografiene om dem er nærmest romaner de også. Anbefales.
tusen takk, liker også godt Mykle og er i ferd med å bli kjent med Dostojevskij! (ikke ferdig med forbrytelse og straff så vil ikke uttale meg enda)
Men disse fikk jeg lyst til å lese. Fått så mange gode tips nå at jeg lurer på når jeg skal få lest alt dette :)
Jeg er stor fan av Richard Herrmanns biografier av britiske historiske personer. Selv om disse bøkene like mye blir biografier over en periode som over personen han portretterer, liker jeg måten han skriver dem på. Leste akkurat "livet med Elizabeth" for n'te gang. Ikke det mest dyptpløyende innen historie-sjangeren kanskje, men skrevet med varme, innsikt og (tørr) humor.
En annen "littutenomdetvanlige"-biografi er Blond av Joyce Carol Oates som handler om Marilyn Monroe. Den heter vel egentlig roman og ikke biografi, men den handler likevel om hennes liv, og gir et bilde av en epoke i amerikansk kulturhistorie...
Jeg skal snart begynne på Kvinne blant krigsherrer - om Malalai Joya - spent på den. ser frem til en historie og en sterk kvinneskikkelse - og å lære mer om Afghtanistan. Noen som har lest boken?
Per Olov Enqvists Et annet liv. Fabelaktig! Noe av det beste jeg har lest, uansett genre.
The Duty of Genius - elsket den.
"Tell them I've had a wonderful life" - L. Wittgenstein
Eirin, hva med Svermeren og Erobreren av Ingar Sletten Kolloen? Det er en biografi på to bind om Knut Hamsun. Her vil jeg påstå at du får både kultur og historie.
Husket når jeg startet på Svermeren, ble så oppslukt at jeg tok ikke en pause på 2 timer. Kolloen skriver utrolig godt og engasjerende.
Har du dem? Da kan jeg låne de av deg kanskje? :)
Jeg har begge to,ja:) Selvsagt kan du låne!
Jeg hadde stor glede av å lese Irving Stones bok om Van Gogh, A lust for life. Han har også skrevet en rekke biografier om kjente personer opp gjennom historien, Michelangelo, Freud, Darwin m.fl. Bøkene hans ligger tett opp til fiksjonen og er underholdende lesning, synes jeg.
Så gøy at du også har lest den og opplevde den på samme måte, castro. Jeg tror boka må ligge nedpakket et sted, for jeg kan ikke finne den, og jeg husker ikke akkurat hvilke malerier som var avbildet i boka. Men den gjorde et dypt inntrykk da jeg leste den. Og nå kommer hele historien tilbake til meg, om potetspiserne, om den ulykkelige kjærligheten og om det intense lyset i Provence.
Jeg reiste ikke bare til Amsterdam. Jeg oppsøkte også det lille impresjonist-museet rett bortenfor Louvre i Paris, der det var/er? en egen Van Gogh-avdeling. Dessuten var jeg heldig å fikk se separatutstillingen av Van Gogh som ifjor besøkte Budapest.
Det er noe med den kunstneren, noe nesten overjordisk som skinner ut av hvert eneste bilde.
Har vært på museet, må kanskje kikke på boka også? Fikk med meg kun en kalender over bildene jeg:-)
Herlig - da skal jeg se om jeg finner denne!
Den fantes en gang i norsk oversettelse, men jeg kunne ikke finne den i bokdatabasen. Prøv evt. biblioteket.
men den er ikke så tung å lese på engelsk eller?
Tror ikke det. Stone skriver populært, ikke påfallende akademisk. Selv leste jeg boka på norsk den gangen den var hovedbok i Bokklubben Ekstraboka. En gang på 70-tallet. Den inspirerte meg i hvert fall til å dra til Amsterdam for å se Van Gogh-museet. :)
Hvis du har sansen for Olav H. Hauge så MÅ du lese Mitt liv var draum av Knut Olav Almås; det er noe av det beste jeg har lest!
Tordis Ørjaseter sin biografi av Sigrid Undset synes jeg også er veldig bra.
Torvald Stoltenberg si bok: Det handler om mennesker er vel verdt noen timer!
Jeg har lest lite av Olav Hauge, kan såvidt huske å ha lest et dikt av han før - så da bør jeg nok eventuelt kikke nærmere på han før jeg leser biografien ja :)
Sigrid Undset biografi er mye mer aktuelt da jeg har en viss kjennskap til forfatterskapet hennes, tusen takk for det tipset!
Her er fire i biografisjangeren, på hver sin måte i utkanten av sjangeren, om mennesker og omgivelser som du ikke finner i noe pensum:
Fun Home av Alison Bechdel er en tegnet biografi (den fins på norsk men finner den ikke på Bokelskere.no, lånte den på Torshov-biblioteket), hvor Alison beskriver sin egen oppvekst og farens rolle i livet hennes. Et turbulent familieliv forkledd i interiører og bøker.
Kathe, alltid vært i Norge av Espen Søbye er en den sterkeste biografien jeg har lest. Språklig og innholdsmessig skrellet til beinet, om et ukjent lite menneske i den store krigen som aldri rakk å bli voksen.
Claus Beck-Nielsen (1963-2001) av Claus Beck-Nielsen er en bok jeg har lyst til å lese, biografi om et iscenesatt liv som muligens bikket over og ble sant.
Meg eier ingen av Åsa Linderborg er også skrellet og usentimental, og kanskje nettopp derfor også hjerteskjærende, som boken om Kathe. Åsa beskriver samlivet med en far som drikker og omgivelsene rundt dem.
Tusen takk :) Har bare lest Linderborg, elsket den!