Leste i Aftenposten om Audun Mortensen som har gitt ut Lolita baklengs og byttet ut hovedpersonen med Roman Polanski. Audun hevder at Lolitas forfatter Nabokov selv kan ha lånt ideen til boka fra en novelle skrevet i 1916 som heter The two Lolitas. Copy with pride or copy in shame?

Jeg sitter med to bøker i fanget som er bemerkelsesverdig lik, døm selv: The Woods (Harlan Coben): For 20 år siden forsvinner 4 ungdommer i skogen. 20 år senere oppdager man et lik, kan dette være et av de forsvunne ungdommene?

In the woods (Tana French): For 20 år siden lekte 3 barn i skogen, noe fryktelig skjer og bare en unge kommer ut av skogen. 20 år senere oppdages liket av en pike. Kan dette være et av de forsvunne barna?

Jeg tror det finnes mange eksempler på slikt. Jeg tror vår kjære Erlend Loe f.eks har hentet "inspirasjon" fra en bok som jeg dessverre ikke husker navnet på. Boken er rød og hvit og viser en mann i et badekar på forsiden. Noen som kan hjelpe meg med identifisering? Boka har, som Tatt av Kvinnen, nummererte korte avsnitt som i stil er veldig lik.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Viser 6 svar.

Erlend Loe-inspirasjonen du sikter til, er nok Jean-Philippe Toussaints På badet =)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Jau, det er akkurat det jeg mente. Er du enig med meg??

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Tom Egeland - Sirkelens ende og Dan Brown - Da Vinci-Koden er vel også ganske lik hvis jeg ikke husker feil.

Men det er vel kanskje ikke så merkelig. I musikken er dette ganske vanlig synes jeg så blir ikke så overrasket når det også skjer i litteraturen :)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Enig! Sirkelens ende og Da Vinci-koden er kjent for å være like. Tom Egeland skrev sin bok 2 år før Dan Brown skrev sin, så i den grad noen har hentet isnpirasjon fra noen, så kan ikke Egeland "klandres". I nyutgivelsen hans av boka i pocketutgave omhandler han nettopp dette med likhetstrekk i begge bøkene. Tom Egeland er en forfatter som i alle bøkene sine skriver om religiøse historiske hemmeligheter, og lager gjerne gåter/koder som både Bjørn Beltø (hovedpersonen) og jeg som leser må løse og tenke på for å komme til løsningen i bøkene. Paktens voktere har jeg likt best!

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Mulig, eller i Browns tilfelle er det vel bombesikkert, at begge to hadde kopiert liberalt fra teoriene i "Hellig blod, hellig gral".

Ellers er det veldig vanlig at forfattere kopierer seg selv ad infinitum...

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Jepp. Mange forfattere har hatt "Hellig blod, hellig gral som inspirasjonskilde, og tyvlånt ideer. Dan Brown ble vel imidlertid saksøkt for plagiat av forfatterne til "Hellig blod, hellig gral" - og mange mener det var fordi "Da Vinci koden" ble en verdensuksess, og her var penger å hente...

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Sist sett

Bjørg  FrøysaaHelge-Mikal HartvedtKirsten LundHarald KRune U. FurbergLilleviIngunn SBjørn SturødCarine OlsrødTralteHanne Kvernmo RyeOleBeathe SolbergAlice NordliLene AndresenAmanda AJulie StensethSynnøve H HoelMarit AamdalMartinAkima MontgomeryMarit HåverstadAvamgeBertyKaramasov11Aud- HelenLinda NyrudChristoffer SmedaasGrete AastorpMarianne MIngeborg GPiippokattaTherese HolmSigrid NygaardBjørg RistvedtEgil StangelandPi_MesonStig TAne