Formidabel tekst! Særlig første delen er veldig medrivende og lettlest. Englenes historie er stor lesning. Flommen som kommer og Noah som bygger båten sin. Det er like før man tar fram bibelen... Er litt mer forvirret over siste del. Jeg skal lese denne om igjen snart! Men det hoper seg visst litt opp med Knausgård-bøker man skal lese... 8-)

Godt sagt! (10) Varsle Svar

Viser 14 svar.

Åh! For en fantastisk bok! Jeg liker veldig godt vekslingen mellom historiefortelling og filosofiske avstikkere (som jo er typisk for ham). Det glimrende språket hans kommer virkelig til sin rett i denne boka. Ren nytelse, tror den seiler opp som en av de 20 beste bøkene jeg har lest.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Då eg hadde lagt inn denne boka, som eg las i 2004, tenkte eg at eg skulle skrive at fyrste delen var kjempeinteressant og elegant skriven, så eg vart berre riven med og måtte lese og lese og lese, men at det så dabba av i siste delen og eg vart sitjande og lure på kva denne romanen eigentleg var om. Så då har vi vel oppfatta dette romanprosjektet likt ...

Godt sagt! (2) Varsle Svar
[ Slettet av bruker ]

Jeg koser meg med denne nå. Var litt skeptisk til konseptet, men så elsker jeg bare de Knausgårdske beksrivelser og innlevelser i menneskesinn og relasjoner, så når jeg kom over kneika, kjenner jeg jo igjen skrivemåten, og også tematikken jeg liker så godt i de andre bøkene hans. Forleden dag tok jeg faktisk fram konfirmasjonsbibelen min, for å sjekke noen av "bakgrunnshistoriene", og tok meg i å bli sittende å smålese både her og der. Interessant nok det også. Enn at Knausgårds skulle få meg til å lese bibelen for første gang på sikkert et kvart århundre da! Jeg gleder meg til fortsettelsen, må gå å lese nå (Knausgård altså, ikke bibelen).

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Jeg deler din entusiasme for boka, Freuder!

Her er min omtale av boka:

Mens jeg hørte meg gjennom lydbokutgaven av "En tid for alt", tenkte jeg på hvor vanskelig det ville bli å skulle gjenfortelle hva denne boka egentlig handler om. Kanskje kan det sies så enkelt som at den er beretningen om englenes historie fra tilblivelsen av verden slik dette fremstilles i første Mosebok i Det gamle testamentet, og frem til 1600-tallet, der nesten alle spor etter deres eksistens på jorda forsvinner? Samtidig handler denne boka om så mye, mye mer. Det hele knyttes sammen av det som foregis å være bokas hovedperson, den nålevende Henrik Vankel, som holder til på øya Sandholmen, der han frivillig har valgt å oppholde seg i ensomhet.

Forfatteren har gjort flere dypdykk i de mest sentrale historiene i Bibelen. Det hele begynner med Adam og Evas syndefall i paradiset, som endte med at Gud kastet dem ut av Eden. Inngangen til Eden ble etter dette voktet av engler. Siden følger vi bl.a. Kain og Abel og rivaliseringen dem i mellom, byggingen av Noahs ark, syndefloden, flukten fra Sodoma og Gomorra, Jesu´vandring på jorden og frem til inkvisisjonen på 1500-tallet. Med utgangspunkt i alt som finnes av historiske nedtegnelser, herunder de apokryfiske skifter, forsøker forfatteren å menneskeliggjøre skikkelser vi fra før av kun kjenner gjennom nokså knappe beskrivelser fra Bibelen. For å skrive en slik bok må forfatteren ha hatt tilgjengelig absolutt alt som er skrevet om engler. "Det du ikke vet om engler etter å ha lest denne boka, er knapt verdt å vite". (Sitatet er hentet fra en bokanmeldelse av "En tid for alt" i Dagbladet 01.11.2004.)

Det er virkelig noen dramatiske historier som fortelles! Vi er f.eks. vant til å tenke på Abel som den gode og Kain som den onde (brodermorderen), men var det egentlig slik det forholdt seg? Historien rundt syndefloden, hvor hele jorda ble oversvømmet av vann og bare de som befant seg i Noahs ark overlevde, er så intenst levendegjort at jeg satt som fjetret og hørte på. Da de desperate menneskene som befant seg utenfor arken forsøkte å entre denne i håp om å overleve, opplevde de å få skallene sine knust av dem som var ombord ... Det hele beskrevet som en gigantisk naturkatastrofe, hvor kun Guds utvalgte overlevde.

Det mest interessante med denne boka er på den ene siden hvordan forfatteren levendegjør menneskene fra Det gamle testamentet, og på den annen side foretar analyser av det guddommelige opp mot det menneskelige. Er f.eks. Gud så allmektig som han fremstilles? Vet han virkelig alt? Var englene bare gode? Ble menneskene skapt i Guds bilde eller i englenes bilde? Forventet Gud for mye av menneskene da de befant seg i Edens hage, fordi han ved en misforståelse tenkte på dem som guddommelige skapninger? Etc. Alle disse spørsmålene gjør meg viss på at dette er en bok jeg kommer til å lese igjen en dag!

Jeg vet ikke helt hva jeg forventet meg da jeg begynte på denne boka. Kanskje at mer av den skulle handle om nåtiden? I stedet er det kun en liten del av den helt på slutten som handler om Henrik Vankel, en figur jeg - for å være helt ærlig - aldri helt skjønte hva hadde å gjøre i fortellingen. Dette trakk ned helhetsinntrykket, og gjør at jeg ikke gir boka terningkast seks. Men resten av boka er rett og slett fantastisk spennende! Det er helt klart en fordel å kjenne til de mest sentrale historiene i Det gamle testamentet for å få fullt utbytte av denne boka. Selv vokste jeg opp i et hjem hvor diskusjonene rundt de apokryfiske skriftene gikk høylytt helt tilbake til 1970-tallet, antakelig fordi Erik van Dänikens bøker på den tiden ble lest med stor nysgjerrighet. Historier om kjempene som vandret på jorden og engler som fikk barn med de vakre menneskedøtrene er for øvrig ikke tatt helt ut av det blå, men er funnet i gamle skrifter som i sin tid angivelig ble tatt bort da Bibelens tekster ble samlet og det ble skilt mellom det man mente var guddommelig inspirerte tekster og andre tekster.

En ekstra dimmensjon ved opplevelsen av å lese nettopp denne boka synes jeg det har vært å ha lest Min kamp-bøkene på forhånd - særlig den som omhandler skriveprosessen da Knausgård slet med oppfølgeren etter "Ute av verden".

"En tid for alt" er både spennende og svært godt skrevet, og jeg mener at den fortjener terningkast fem. Anders Ribu fungerte for øvrig godt som oppleser, selv om jeg noen ganger synes han kan virke litt vel formell. Boka ble innstilt til Nordisk råds litteraturpris i 2004.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Alle romaner bør begynne med kirkefedrene.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Er dette en "religiøs" bok eller?

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Neida, det er ingen religiøs bok, men en noe alternativ framstilling av "kjente" personer og episoder i bibelhistorien.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Det er jo også en roman som forholder seg til det vi bygger vår kultur på; vår måte å tenke på, forholde seg til både oss selv og verden på. Bibelen ligger der som et fundament for hele den europeiske litteraturen,kunsten og filosofien - enten vi vil det eller ei. Knausgård rører ved dette fundamentet; betrakter,underliggjør,snur opp ned på noe (spesielt ved historien om Kain og Abel)... Denne romanen var en av mine beste leseopplevelser på lang tid.

Godt sagt! (5) Varsle Svar
[ Slettet av bruker ]
[ Slettet av bruker ]

Er enig med din beskrivelse av boka, og den gjorde et sterkt inntrykk. På ønskeliste mi står de nyeste bøkene..snart jul.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Ja, den er flott! Og mitt forhold til måker er endra for alltid... :-)

Godt sagt! (6) Varsle Svar

hehe, mitt også, leste nettopp om den døde måken.. må sjekke ut det en gang:)

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Sist sett

Alice NordliVanja SolemdalMathildeHildaTone SundlandLilleviCatrine Olsen ArnesenFredrikPiippokattaHelena EKarin BergDemeterAnniken RøilKarin  JensenRisRosOgKlagingAnniken LIngvild SEivind  VaksvikTanteMamiePrunellalittymseBerit RSolveigHilde Merete GjessingEvaMarieBeate KristinKirsten LundAvaelmeReadninggirl30Jan Arne NygaardJarmo LarsenLars MæhlumVariosaLailaKaramasov11Monica CarlsenbrekChristoffer