Nå holder det for min del, men jeg må få presisert: Temaet er å være stolt av å ha lest - og mitt poeng var at å ha lest en vanskelig tilgjengelig filosofisk tekst kan være noe å være stolt av. Når jeg kommer "trekkende" med Bourdieu er det for å spøke med noe jeg opplever som akademisk ensretting. Du forstår ikke spøken Ellen, og gir meg merkelapper. Har ikke du gått litt for langt her? Mekanismene i en akademisk ensretting har jeg kjent like mye på kroppen som de du liksom forsvarer. Er jeg nedlatende ovenfor meg selv? Ok. Du har ikke forstått spøken, men hvordan dømme noe vi ikke har forstått? Du tar nemlig skrittet fra å tolke til å dømme ...
Viser 12 svar.
Vet ikke om dette er lurt, fordi nå forvirrer jeg kanskje i en allerede litt trøbblete diskusjon. Prøver likevel! Jeg leser dette som dere misforstår hverandre og at Rune ikke fortjener pepperen han får....hehe :-)
Bordieus teorier gir en metode vi kan tolke menneskers samhandling igjennom (svært forenklet). I noen akademiske miljøer har hans teorier blitt oppfattet som et "must". For noen har det kunnet føles som ensretting og at det i tillegg for studenter og andre blir et poeng å ha lest/være stolt av å ha lest disse teoriene. Jeg har opplevd det samme med Foucalt og diskursanalyse. "Alle" skulle tolke tekster med hans diskursanalyse som veileder. Jeg mener de som faktisk hadde lest Focault og forstått metoden, hadde grunn til å være litt stolte. Vi andre som bare kunne referere hva andre hadde sagt og skrevet om den, var bare med på lasset. Og som lenkestarter skrev, og jeg oppfattet litt på spøk: "kunne blafre litt med i selskapslivet". Derfor kunne jeg også godt sett for meg at den type referanseverk ville komme opp når folk ble oppfordret til å nevne noen de var litt stolte av å ha lest.
En skjønnlitterær paralell er kanskje Cervantes Don Quiote. Jeg er imponert over de som kommer helt igjennom og vil sikkert være "stolt" om jeg lykkes en gang:-)Iliaden Dantes inferno, Ulysses.... det er masse sånne bøker som regnes som referanseverk, men som jeg har inntrykk av at få leser. Kanskje ville jeg vært stolt om jeg klarte det!
Hm....., og samtidig som jeg skrev dette kommer jeg ikke på en eneste bok jeg har lest og er veldig stolt av. Så jeg skulle jo strengt tatt holdt meg langt unna denne tråden ;-)!
Ja, ja, - jeg tror konklusjonen må bli, nå som i mange andre tilfeller: kommunikasjon er vanskelig! Når begge parter misforstår, og tolker og dømmer deretter, så går det i "badl" som de sier i Stavanger! ;-)
Jeg har aldri i mitt liv lest bøker for å kunne si at jeg er stolt av det. "Å blafre med bøker i selskapslivet" blir derfor rimelig fjernt for lille meg. Men interessant å se hva andre mener om denne saken, og denne diskusjonen ble ekstra interessant, i og med alle forvirrende misforståelser og kommunikasjonssvikt. Jeg lærer så lenge jeg leser, det er jeg glad for!
Det er vel ingen her som har skrevet at de leser bøker kun for å ha noe å være stolt av? For alt jeg vet kan jo det være en av hovedgrunnene til at folk leser klassikere og alt det der, men jeg håper ikke det. Det blir litt som å gå Besseggen når man ikke engang liker å gå tur...
Ja? Det var bare det at jeg fikk mange tanker omkring det å være stolt over å ha lest det ene eller det andre, og slik har jeg aldri tenkt før... Jeg leser fordi jeg ikke kan la være.
Jeg bare syntes det virket som at når du skrev "Jeg har aldri i mitt liv lest bøker for å kunne si at jeg er stolt av det.", så mente du at det var andre her som gjorde det. Men da misforsto jeg sikkert bare, beklager. :)
Vel, spørsmålet på denne diskusjonen er jo om man har lest noe man er stolt over å ha lest. Jeg prøvde å tenke meg noe jeg skulle være ekstra stolt over å ha lest, men kom ikke på noe i farta. Derimot var det noen andre her som nevnte at de var stolte over å ha lest "Sofies verden", så hvis det er noe å være stolt av, ja så kan jo jeg også være litt stolt over å ha lest akkurat den boka :o). Men først og fremst likte jeg boka og syntes ikke den var vanskelig å lese ut.
Er det noe man gjør....blafrer med bøker i selskapslivet? :-)
Hehehe..... - nei, jeg har aldri kommet på den tanken selv. Men jeg liker å snakke om bøker med noen som også liker å snakke om bøker. :o)
Enig! Jeg begynte et øyeblikk i løpet av diskusjonen å lure på om jeg vanker i feil krets.....eller har for snevert sosialt liv :-). Jeg er med i lesesirkel og der har vi mange nyttige diskusjoner. Mangfoldet av hvordan vi oppfatter de ulike bøkene er utrolig givende!
I en slik lesesirkel, leser da alle medlemmene de samme bøkene samtidig?
Ja, vi gjør det sånn at vi leser de samme bøkene. Vi skifter på å ha møtet, og den som har møtet bestemmer hvilken bok vi skal lese til neste gang.