"I kjølvannet" er den femte boka om Arvid Jansen og hans familie. Det er 6 år siden katastrofen har rammet familien, og Arvid er langt nede. Dette er ei mørk bok. Arvid er full av skyldfølelse overfor sin far. Denne faren som var "God overalt og best ingensteder". Vi får tilbakeblikk på episoder fra familielivet, men som vanlig forteller ikke Petterson alt. Det er mye rom for leserens fortolkninger og gjetninger.

Petterson gjør det heller ikke enklere for leseren å komplettere bildet når han i de fem bøkene ikke opererer med den samme søskenflokken hele tiden, og også forteller ulike versjoner av flere viktige hendelser.

Men du verden som denne mannen kan skrive!

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Viser 6 svar.

Jeg ser at det er 10 mnd siden boken ble nevnt av deg Bjørg L, men jeg spør bokelskere her inne alikevel;det sies at " I kjølevannet er bok nr fem om Arvid Jansen og hans familie. Jeg blir litt forvirret. Har Per Petterson skrevet så mange bøker, og i hvilken rekkefølge er de i. ? Jeg leste " det er greit for meg og leser nå : I kjølevannet. Er disse nr 4 og 5.? Har jeg gått glipp av masse ved ikke å lese de tre første Å

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Den første boka om Arvid er så vidt jeg vet "Aske i munnen, sand i skoa". Dette er en novellesamling utgitt i 1987, og den handler mest om den 6 år gamle Arvid og forholdet hans til faren.

Deretter kom romanen "Ekkoland" i 1989. Her er Arvid blitt 12 år gammel, og handlingen foregår på en ferietur til besteforeldrene på Jylland.

I 1996 kom romanen "Til Sibir". Her får vi moras historie fram til ekteskapet med Arvids far.

"I kjølvannet" ble utgitt i 2000, og er handlingsmessig den siste boka.

"Jeg forbanner tidens elv" kom i 2008. Arvids ekteskap har gått i oppløsning og han oppsøker sin alvorlig syke mor i sommerhuset i Danmark. Handlingen her er altså før den forrige boka.

Jeg vet ikke om det er så nøye å lese disse bøkene i handlingsmessig rekkefølge. Som jeg nevnte i innlegget over, har Petterson ikke de samme familiemedlemmene med i alle bøkene, og viktige hendelser fortelles i ulike versjoner. Jeg har ikke lest dem i rekkefølge iallefall.

Det er mulig det er skrevet flere bøker om Arvid, men det er disse jeg har kommet over så langt.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Takk BjørgL. Jeg har lest meg igjennom de tre siste, og det er greit nok. Mulig jeg tar for meg de andre senere men nå er jeg "mett".

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Det er sikkert lurt med en pause for å unngå "overdose". Jeg leste også andre bøker imellom før jeg var klar for neste bok.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Jeg synes at det at det faktisk ikke er snakk om helt den samme familien hele tiden nettopp viser hvor god han er, - ellers ville det jo vært ren "slektshistorie". Men nå kan han jo dikte i vei og vri og vende på opplevelsene.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Ja, det gjør slett ikke bøkene dårligere, men det var litt forvirrende inntil jeg fikk sjekket opp at det ikke bare var jeg som hadde husket feil fra de forrige bøkene. Jeg synes jeg ser Per Petterson for meg der han sitter og smiler i skjegget over å har skapt forvirring hos lesere som trodde de hadde fått oversikten over historiene ;-)

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Sist sett

Harald KalpakkaAnneWangStig TAlice NordliLilleviMathiasPiippokattaKirsten LundJoannAnne Berit GrønbechFarfalleMarianne MLinda NyrudLisbeth Marie UvaagConnieNerakntschjrldMarit HøvdeTurid KjendlieVioleta JakobsensomniferumRune U. FurbergChristofer GabrielsenTheaJan Arne NygaardIngunn STor-Arne JensenTine VictoriaMarianne_Hanne Kvernmo RyeVannflaskeGodemineSigrid Blytt TøsdalAnita NessIngvild SBeathe SolbergritaolineBookiacJakob Sæthre