Trist for deg at du blei så provosert av min anmeldelse.

Dersom du leste det jeg skreiv, ville du se at jeg før den siste setningen du siterer skreiv Likte også "røverhistoriene", men merker meg at fortellingen er utgitt som roman og IKKE faktabok.

SÅ kommer: Det er da altfor fantastisk at jeg-personen overlever alle disse prøvelsene fysisk og psykisk??? Disse to setningene hører sammen.

Det at denne fortellingen er gitt ut som en roman - altså en fiksjon - betyr at forfatteren har "lov til" å ta seg store friheter mht sannhetsgehaltet i boka. Av dette følger at ikke alt er sant, dvs at ikke alt han hevder har skjedd med jeg-personen virkelig har skjedd. Det er forfatterens soleklare rett å bruke dette litterære grepet.

Av dette følger også at vi som lesere må kunne skille mellom forfatteren og jeg-personen. De to er ikke nødvendigvis den samme. Selv om forfatteren kan ønske at vi skal tro det. Og, som i dette tilfellet, legger opp til det.

Dersom han virkelig ønska at vi skulle tro at forfatteren var jeg-personen og at alt som skjedde i fortellingen var sant, kunne han ha gitt ut boka som fagbok.

For å sette dette i perspektiv henviser jeg til diskusjonen omkring Knausgårds romanserie "Min kamp" samt faktaboka "Bokhandleren i Kabul" av Seierstad.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Viser 2 svar.

Ifølge Wikipedia er alle de viktigste hendelsene i boka sanne, både med mafiaen, smuglingen, fengselsoppholdet og Afghanistan. Men ja, mye er fiksjon.

Godt sagt! (0) Varsle Svar
[ Slettet av bruker ]

Sist sett

AleksanderPiippokattaAnniken LHanne Kvernmo RyeReidun SvensliGladleserBjørn SturødFarfalleVilde Gran JohansenMarianne_Tove Obrestad WøienAnne Berit GrønbechElin FjellheimRune U. FurbergTralteToveHarald KJorund KorbiKirsten LundMartineDemeterIngunn SNorahOddvarGLilleviMarteKristine LouiseRufsetufsaAnette Christin MjøsFindusPrunellasiljehusmorBerit RAkima MontgomeryConnieIreneleserLene MMarianneNCecilieJarmo Larsen