Har en 10-åring sliter med lese motivasjonen til tider. Dog har han likt veldig godt bøkene av Jo Nesbø, Roald Dahl og Ole Lund Kirkegård. Narnia, Svein og Rotta har ikke falt helt i smak.

Innspill på klassikere og nyere bøker mottas med en stor takk.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Viser 15 svar.

Jeg vil takke for en fantastisk respons. Vi har gått gjennom alle forslagene. Noen av bøkene var lest på skolen Bjørn Sortland leser han allerede på skolen og disse har falt i smak.

Nye og ukjente bøker som har havnet på ventelista er: Storm og Albrikt bygger kassebil av Thomas Framnes Sannhetsstøv, type 1 av Ulf-Arvid Mejlænder Byttingen av Anan Singh Loftet av Anan Singh

I tillegg har jeg blitt anbefalt av en kollega Muffe tar saken av Arne Garvang

Så får vi se hva det blir til.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Hva med Pelle og Proffen-bøkene av Ingvar Ambjørnsen. Lesenivået står er for 13-16 åringer, men husker jeg begynte å lese disse bøkene før jeg ble tennåring. De er veldige gode bøker, mye spenning og en liten posjon dagsaktuelle temaer man kan lære noe fra.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Bøkene om Molly Moon er morsomme og spennende, det samme gjelder Blekkhjertebøkene av Cornelia Funke. Ellers er alltid Mesterdetektiven Blomkvist god ... til tross for alderen.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

De jeg husker å elske da jeg var ti år var vel "Kanine synger i mørket", Harry Potter-bøkene, Mange av bøkene til Arne Svingen, "Gutten i den stripete pyjamasen". Også likte jeg veldig godt bøkene av Bjørn Sortland, som handler om kunstdetektivene. Jeg var også oppslukt av serien som heter Spenning til sjøs, av Tor Torkildsen. Men mange av de nevnte bøkene er ganske skumle, så jeg vet ikke om ti år er litt ungt?

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Hei! Jeg er en elleve år gammel jente. Mitt tips er Dødsmyra av Arne Svingen. Markus-bøkene av Klaus Hagerup er også favoritter. Hvis han liker Jo Nesbø, har jeg også lest doktor Proktors prompepulver/tidsbadekar. (doktor Proktors tidsbadekar synes jeg er best;O) ). Håper de slår godt an! Karina

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Den første boka jeg leste var Robinson Crusoe, som tiåring. Husker jeg syntes det var veldig stas og voksent å lese en så gammel bok, som atpåtil var spennende. Det ble starten på min lesebane, kanskje det er noe for din tiåring også.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Det er mulig jeg har blitt miljøskadet av å komme fra en lærerfamilie, men jeg har alltid likt bøker hvor jeg lærer noe. Som 10-åring leste jeg mange av "Historien om..."-bøkene (f.eks. Walt Disney, Madame Curie osv). Og også en bokserie om stjernebildene på himmelen (gresk mytologi) hvor stjernekartene fulgte med så man kunne gå rett ut i natta og se det man hadde lest om. "Stjernene forteller" av Maj Samzelius. Også Torill Thorstad Haugers bøker om vikingtiden gjorde inntrykk og var svært spennende. Alle disse er skjønnlitterære bøker med "skjult" kunnskap (hvis man kan si det sånn :).

Nå veit jeg jo ikke om dette er bøker som ville fenge en 10-åring idag, men noen barn har det sånn at de ikke syns det er noe gøy å lese hvis det de leser ikke kommer til noen nytte. Broren min leste f.eks aldri skjønnlitterære bøker som liten, men faktabøker om dinosaurer slukte han fra perm til perm (noe som var nyttig for han som elsket dinosauruser).

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Kanskje Den Vesle Vampyren? Den er litt alla Kirkegård... Eller phenomena? Spenning OG enkel!

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Eg les ein del for sonen min på 9, og han les ein del sjølv og. Men av og til startar eg å lese høgt frå ei bok, stoppar når det er som mest spennande, og seier (og meiner) at eg vil lese meir seinare. Ofte les han då vidare sjølv, fordi det er for spennande til å vente på neste høgtlesing, og han har på den måten fått sans for fleire seriar som han har lese mange bøker i.

Du seier ingenting om kor lesedyktig tiåringen din er. Det varierer mykje i den alderen kor tjukke bøker som verkar overkommelege og kor stor skrift bøkene bør ha.

Nokre tips av ulike storleikar og vanskegradar:

  • Serien om LasseMajas detektivbyrå av Martin Widmark er spennande, men ikkje skummel, har ganske stor skrift og mange bilete (nesten på kvart oppslag). Får han sansen for desse, har han mange titlar å gle seg til. Same forfattar har og gjeve ut serien om monsteragenten Nelly Rapp, ein serie som og slår godt an i aldersgruppa.

  • Maria Parr kom i fjor ut med romanen Tonje Glimmerdal, som er både spennande, trygg, koseleg og fantastisk på ein gong. Kan absolutt anbefalast som høgtlesingsbok, men eg trur nok og dei rette vil like henne som eigenlesing. Litt tjukk.

  • Philip Newths bøker om roboten Matilda (med Roboten er løs som første bok) er midt i blinken for gutar som er opptekne av romskip, robotar og verdsrommet. Dessutan er det masse humor i dei. Her i huset går dei som blanding av høgtlesing og eigenlesing for tida.

  • Veit at eg har fått tilbakemeldingar frå foreldre (eg jobbar som skulebibliotekar) som meiner at deira gutar har lært å bli glad i bøker gjennom Angela Sommer-Bodenburgs bøker om Den vesle vampyren.

  • Anan Singh og Natalie Normann har skrive to tynne spenningsbøker for barn ca. 5.-7. klasse (Loftet og Byttingen). Dei er svært gode, men ganske skumle (nesten skummelt ekle, sjølv for meg, men eg er kanskje litt sart?). Ville ikkje anbefalt dei til ein som frå før av er litt engsteleg av seg, eller er mørkredd.

  • Er det humor som er tingen, kan du jo prøve Ulf-Arvid Mæjlender: Sannhetsstøv type 1. Gutar med den rette humoren vil falle for denne, sjølv om ikkje eg gjorde det. ;-)

  • Josefine Ottesens serie Drageherren passar for dei som treng svært enkle bøker (stor skrift, mykje illustrasjonar). Herleg å ha noko som kan "slukast" også av dei som elles har litt lesevanskar. Historisk fantasy-spenning.

Håper noko av dette fell i smak. Kan gje fleire tips om du finn ut kva "retning" ønskene og evnene hans går i.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Har akkurat lest "Tam, tiggergutten", første bok en ny serie som heter Drageriddere og likte den godt. Ganske lettlest, kan være fint hvis han sliter litt med lesemotivasjon. Kunstdetektivene er jo også en fin serie. :-)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Hei, Kim Are! Jeg vil anbefale Arne Svingen (Dødsmyra), Sverre Henmo (Bendik og Maria-bøkene) og Trond Brænne (Vi bare gjør det) og (Vi gir oss ikke). Ellers har "fortellingen om ..."-bøkene slått godt an hos mine barn. Det er faktabøker om kjente personer, skrevet for barn.

Et annet tips: Kikk litt i bokhyllene til de barna som har profil her inne, eller la barnet ditt lage sin egen profil, så kan han selv utveksle boktips med andre barn. -Det har mine gjort, med stor suksess!! Hilsen Kari

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Jeg kjøpte nettopp Gutten i den stripete pyjamasen (John Boyne) til en ti-åring nå...synes det er en viktig bok, og den er allerede lest med stor interesse; den må snakkes litt om da, både før-underveis-og etter.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

"En gang" og "Så" av Morris Gleitzman anbefales også. Gode bøker om barn i krig.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Bøkene til Bjørn Ingvaldsen er morosame. Jeg er super, Jeg er genial og andre Jeg er.. - bøker. Mysteriebøkene til Bjørn Sortland kan også vere aktuelle. Dette er spenningsbøker.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Niåringen min ler så han griner når han leser "Storm og Albrikt bygger kassebil". Det beste er når mamma leser med skrik å skrål, selvfølgelig, og den er like morsom hver gang, selv om han leser selv. Vi har lest Nifse Nella, men det er en lang historie. Som med Prompeproktor har den mange paraleller til historiske folk og hendelser.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Sist sett

PiippokattaLeseberta_23IngeborgTine SundalSol SkipnesTore HalsaBjørg Marit TinholtAnniken BjørnesKirsten LundNorahSynnøve H HoelMorten GranheimEvaStein R. OlsenStig TJulie StensethBjørg L.Harald AndersenTove Obrestad WøienBente NogvaIngvild STone SundlandEli HagelundKristinAmanda AKaren RamsvikMonica CarlsenMona AarebrotCecilie EllefsenJoannTrude OmaRisRosOgKlagingsomniferumTorill RevheimHarald KTralteVanja SolemdalTatiana WesserlingBård StøreOle