Jeg har med stor interesse fulgt diskusjonen som har gått på en annen tråd, hvor spørsmålet har vært om Nobelpris-litteratur er for tung. Dette ansporet meg til å finne ut hvor mange Nobelprisvinnere jeg selv har vært innom, og jeg endte da på 36 forfattere (og selvsagt atskillig flere bøker av disse forfatterne).

Jeg ble for øvrig temmelig overrasket over hvor mange navn det var på listen over Nobelprisvinnere jeg faktisk aldri har hørt om. Mens mange forfattere har blitt stående som "klipper" etter pristildelingen, og som "alle" vet hvem er, er det andre som har blitt glemt. Hvorfor kan man jo lure på. Ble bøkene for spesielle? Overlevde de ikke tidens tann? Kom det aldri noen flere bøker fra samme forfatter? Eller er det mine kunnskaper som rett og slett er mangelfulle? Jeg er åpen for det meste!

Jeg ønsker altså anbefalinger av bøker skrevet av de mindre kjente Nobelprisvinner-forfatterne.

Godt sagt! (5) Varsle Svar

Viser 38 svar.

[ Slettet av bruker ]

Hva med Banevokter Thiel av Gerhart Hauptmann, vinner av Nobelprisen i 1912? Med sine 60 sider er det fort gjort å lese boka.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Tusen takk til alle som har bidratt med tips! Jeg har nå fått notert meg en mengde forfatternavn, og skal møysommelig jobbe meg gjennom disse i løpet av vinteren!

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Det er så inspirerende og moro når slike tråder kommer opp, og det har også engasjert mange bokelskere ser det ut til. Veldig positivt og hyggelig.
"Problemet" er at jeg får så ustyrtelig mange uleste bøker.

Men det er bare å smile å lese videre med krum hals.
Så kan en jo av og til sende en tanke til alle disse forfatterne som opp gjennom årene har sittet å grubla og tenkt, røyka, drukket og det som værre er når de skulle ta fatt på neste avsnitt.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Jeg husker at jeg i min ungdom kjøpte en bok av Yasunari Kawabata,(ser at det ikke finnes noen oversatte bøker av ham her), som bergtog meg. Tittelen var et eller annet med snö, (leste den på svensk). Sannsynligvis den som heter "Snow country"

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Jeg skal forsøke å finne mer ut om denne forfatteren, men ser at det nok kan tenkes at bøkene ikke er oversatt til norsk. Derimot til svensk og dansk. Takk for tipset!

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Har hatt superflaks denne sommeren, og funnet flere råbillige "perifere nobelprisvinnere" på bruktbokmarkedet - og i mitt barndomshjems mer bortgjemte bokhyller! Må bare få lest ut noen av dem jeg er i gang med allerede, så skal jeg vel kunne avgi rapport om et par av disse, håper jeg. Jeg har pr. dags dato følgende "nyankomne i boksamlingen":

Miguel Angel Asturias (1967): Weekend i Guatemala + Præsidenten

Czeslaw Milosz (1980): Issadalen

Johannes V. Jensen (1944): Kongens Fald

Grazia Deledda (1926): Annalena Bilsini (under lesning p.t.)

MEN i mellomtiden kan jeg anbefale Henryk Sienkiewicz' Quo Vadis - den har jeg lest siden tenårene, og sett den rett som det er på bruktmarkedet. Dette er historien om de første kristne i Roma, og om hvordan Romerriket gikk mot sin undergang under despotiske makthavere som forlystet seg med gladiatorkamper, orgier og annet skjørlevned... Dessuten får man en aldri så liten kjærlighetshistorie midt oppi det hele. Alt i alt en skikkelig røverhistorie (slik jeg tenker på den, i alle fall - det er gått noen år siden jeg leste den sist), men samtidig et bilde av en dramatisk epoke i europeisk historie. (Og fremdeles kan jeg messe frem følgende sitat fra boken: Non te peso, piscem peso. Quid me fugit, galle? Det sier mest om hvor mange ganger jeg leste "Quo Vadis" i tenårene, latin har jeg nemlig aldri lært...)

God idé med denne tråden - jeg ser frem til å sanke boktips om "de ukjentere nobelprisvinnerne" her, jeg med!

Godt sagt! (1) Varsle Svar

I dag fant jeg ei bok av Sinclair Lewis, han er fra USA og fikk Nobel-prisen i 1930. Boka jeg fant heter "Av kongelig blod". Det skal bli spennende å lese den.
Er det noen andre som har lest noe av han?

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Nå vet jeg ikke hvor lenge det er siden du studerte RandiA, men Babbitt var fortsatt obligatorisk pensum når jeg studerte engelsk. Husker ikke helt på hvilket nivå da, grunnfag, mellomfag eller hovedfag... Men uansett, absolutt lesverdig og morsom bok mener jeg å huske :D

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Babbitt la jeg et innlegg litt feil idag kanskje, kan gjenta det her: Denne var obligatorisk pensum da jeg studerte engelsk. Fant min gamle i bokhyllen, og den henger nesten ikke sammen...et rent klenodium med innskrifter i marg og masse understrekinger. Det er en paperback A Panther Book. "One of the greatest novels I have read" sier H.G. Wells på coveret. Jeg så den som en god harselas over "The American Dream", rart egentlig at den ble skrevet allerede i 1923. På baksiden av cover står betegnende: "Many important literary critics have described this novel as the greatest ever written - indeed, the author was the first American to be awarded the Nobel Prize for Literature. In his exploration of a particular facet of the American scene, Sinclar Lewis has introduced a new word into the English language: Babbitt now describes a typical American businessman"...Jobbetid var det, og ikke mange år før det store krakket; joda, en stor roman dette...fortjener vel at jeg repeterer den, så kan jeg se om jeg oppfatter den på samme måte i dag som den gang for lenge siden i studietiden...

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Bare en liten opplysning:
I 1986 ga Den Norske Bokklubben ut en bok med tittelen "Nobelprisen i litteratur 1901-1985".
Den inneholder korte artikler om Nobelpristakerne så langt (t.o.m. 1985) og har tegninger av vinnerne laget av B.O. Wennerberg.
Bak i boka er det en "Alfabetisk fortegnelse over forfattere som har mottatt Nobelprisen i litteratur. For hver forfatter angis et utvalg titler med utgivelsesår for første norske utgave, med noen få unntak."
Tror jeg kjøpte boka på en brukthandel for 2-3 år siden, og har stort sett brukt den som oppslagsbok, men kanskje jeg bør lese hele boka for å finne mer ut om disse forfatterne.
Ellers finnes det jo mye om Nobelprisvinnerne på nettet (de siste 24 års (1986-2009) er jo ikke med i boka, så der må man nok oppsøke andre kilder for å finne opplysninger om).
Ser at det finnes noen eksemplarer av boka på http://www.antikvariat.net og http://www.capris.no har noen bøker (på svensk) om Nobelprisen i litteratur.

PS. Jeg har nok ikke lest så mye av Nobelpristakere utenom de mest kjente (og "store"?).

Godt sagt! (0) Varsle Svar

For nettsøk om Nobelprisvinnerne anbefales den norske wiki-siden og Nobelkomiteens egen liste. Det fine med disse sidene er at man kan klikke seg inn på hver enkelt forfatter og få masse tilleggsinfo om dem, inkludert hvilke bøker de har utgitt på originalspråket og på norsk.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Takker for linker..Ja, hva finner man ikke på nett nå...og nå har jeg gått over til kun "klikking" jeg; akkurat når jeg trenger ting, (he,he), før drev jeg copy-paste og lagret i dokumenter, printet ut og lagret i egnede mapper..nå er det stort sett behovsklikking eller øyeblikks-klikking. (Vel noe blir pasted i litteratur-mappen min fortsatt, noe som skal brukes i relasjon til blogg eller web-site, så helt frigjort fra gammel-metoden er jeg ikke enda)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Jeg anbefaler Naguib Mahfouz - egyptisk romanforfatter som skriver slik at du kan lukte Kairo. Jeg leste flere av bøkene hans før mitt første egyptbesøk, og kunne nesten navigere utelukkende på bakgrunn av dem (men det er praktisk med litt Lonley Planet, også).

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Jeg er midt i Mellom to slott nå, han skriver bra ja! :D

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Gøy at du skriver dette, Ida. Jeg har også manøvrert meg gjennom Kairo på leting etter Middaqq-smuget. Jeg fant ganske mange smug etter hvert. Når jeg tenker meg om, har vi vel liknende småsamfunn her hjemme også, om enn ikke så eksotiske. :)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Å, takk! Jeg har bare lest Middaq-smuget, og den var bare HELT skjønn! ;-)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Så kult at du har lest den! Det er jo ikke sånn kjempevanlig! Jeg anbefaler Gelebwais barn, også, selv om det er Middaq-smuget han fikk nobelprisen for.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Ja, Gebelawis barn er kjempebra.
Er det noen som har lest Kairo-trilogien? Har den i bokhylla, men har ikke lest den ennå, så det kunne vært interessant å høre hva andre syns.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

O, ja. Les! En triologi som jeg opplevde som alt for snau. :)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Les!!

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Kairo-triologien er den beste av bøkene hans som er kommet i norsk oversettelse, synes jeg. Gled deg, få den ut av hylla, sett igang. Gebelawis barn og Middaq-smuget er selvfølgelig også veldig bra. Jeg har alltid trodd at han fikk Nobelprisen for Kairo-trioligien. Jeg var ikke tilsnakkendes den påsken jeg slukte triologien.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Jeg har også Kairo-triologien og Gabelawis barn stående på listen over bøker som jeg skal lese!

En av Nobelprisvinnerne jeg har et ekstraordinært godt forhold til, er for øvrig Isaac B. Singer. Jeg tror jeg har lest det meste av det han har skrevet. Bøkene hans er helt fabelaktige! Ikke tungleste i det hele tatt, full av humor osv. ;-) Jeg aner ikke om Singer er en forfatter mange har et forhold til, eller om også han er i ferd med å bli glemt ... ?

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Så bra da, jeg fant boka "Sjosja" av Singer. Har også funnet bøker av Canetti, Bunin, Kipling og har flere bøker av Mahfous.
Phu, nå blir det en knallhard prioritering framover.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Jeg har ikke noe forhold til Isaac B. Singer. Jeg får skaffe meg noen bøker og prøve :)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Da vil jeg anbefale "Familien Moskat" og "Fiender - en kjærlighetshistorie"! Fornøyelige bøker med et lass av humor!

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Jeg vil slå et slag for den spanske forfatteren Cela's debutroman Pascual Duartes familie, som jeg ser kun finnes i 4 boksamlinger på norsk (og 2 på spansk) her inne. Jeg leste boka da jeg studerte spansk på begynnelsen av 80-tallet og ble fascinert av den direkte og brutale realismen iblandet en eksistensialistisk lengsel etter å forstå årsakene til tilværelsens ubarmhjertighet. Boka fikk stor betydning for litteraturstrømningene i etterkrigstiden, så den har også en viss litteraturhistorisk betydning. Men først og fremst er den glitrende skrevet.

Fortelleren sitter i fengsel og skriver om sine feiltrinn. Romanen er en direkte inspirasjon til min egen bok Aldebaran. Og med sine snaut 150 sider er den absolutt overkommelig. Anbefales på det sterkeste!

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Da ble jeg også nysgjerrig på den, og har reservert den på biblioteket. (Han var ikke blant de 36 jeg har lest noe av på litteraturpris listen ....smittsomt dette, men heldigvis ingen farlig smittsomhet, snarere tvert imot)

Godt sagt! (2) Varsle Svar
[ Slettet av bruker ]

Da har jeg allerede bestilt Pascual Duartes familie fra et Antikvariat! Takk for tipset! Og snart nærmer jeg meg også lesing av boken din! ;-) Takk for tipset!

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Da vil jeg anbefale den japanske forfatteren Kenzaburo Oe, som vant prisen i 1994. På norsk finnes det en glimrende novellesamling som heter Lær oss å vokse fra vår galskap. Etter å ha lest den ble jeg inspirert til å prøve "Nip the Buds, Shoot the Kids", som også er veldig god, men ikke oversatt til norsk såvidt jeg vet.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Denne her ser det ut til at det er vanskeligere å få tak i, men jeg får legge inn en søkeagent på nett-antikvariatene! Takk for tipset!

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Alternativt kan den lånes på biblioteket. Deichmanske bibliotek har mange eksemplarer som sikkert kan bestilles av andre biblioteker i landet gjennom fjernlån.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Og dermed har jeg sikret meg et eksemplar av "Lær oss å vokse fra vår galskap" på biblioteket i dag! ;-)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Jøss, du er effektiv! Håper du liker boka!

Godt sagt! (0) Varsle Svar

God idé!

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Den var morsom, Rose-Marie...jeg teller nedover listen, ender opp med...hva tror du:36 jeg umiddelbart har lest. (Vet ikke om det er de samme som dine) Har en å anbefale hvis du ikke har lest den, meget symbolsk og jeg ble veldig grepet av den - W.Golding: The Spire. Mange favoritter på den listen, diktene til Seamus Heaney er fantastiske synes jeg. (En favoritt er "Digging")

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Jeg har laget en liten artikkel om dette på bloggen min: http://rosemariechr.blogspot.com/2010/08/nobelprisvinnere.html

;-)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Sist sett

Karamasov11PiippokattaHarald AndersenMorten BolstadTove Obrestad WøienAnn-ElinToveGroLailaKirsten LundKjell PMads Leonard HolvikAlice NordliVigdis VoldTralteVannflaskeThomas KihlmanDolly DuckWencheRune U. FurbergTonesiljehusmorIreneleserEster SLeseberta_23Heidi BBLabbelineNorahTerje MathisenSynnøve H HoelPirelliTone SundlandTore OlsenBente NogvaJarmo LarsenEmil ChristiansenHilde Merete GjessingEgil KristiansenmarithcPerSpelemann