Etter at jeg for et par uker siden var aktiv i en diskusjon om Kate Grenvilles roman Den hemmelige elven, har jeg funnet det stadig mer overraskende hvor vanskelig det er å finne oversatt fiksjonslitteratur med referanse til Australias svært spesielle historie, først som straffeanstalt i ca hundre år og deretter mål for mer tradisjonell emigrasjon, og også med sin egen gullrushepoke. Her må det være massevis av dramatisk materiale. Og historiske data vitner om at Australias egen litteratur for alvor skyter fart fra ca 1870. Er det virkelig bare "Den hemmelige elven" som har nådd frem som oversatt litteratur, i tillegg til TV-dramaseriene "Mot alle vindar" og "Der elvane møtast"? (Var begge tekstet på nynorsk?) Forøvrig vil jeg fortsatt fremheve "Den hemmelige elven" som en høyst lesverdig underholdningsroman med historisk tematikk. Jeg registrerer forøvrig at romanen ikke er listet på "Omtalte steder". Heller ikke Ragnar Kvams "Straffen" er med på listen til tross for at den finnes i 8 boksamlinger. "Straffen" handler jo om nordmannen Knud Bull (Ole Bulls bror)som ble dømt til livsvarig forrvisning til Australia. PS Kan de øvrige skandinaviske land vise til større utvalg av bøker fra dette spennende kontinentet?
Viser 18 svar.
Siste dans for Matilda av Tamara McKinley er en kjempebra historisk roman fra Australia også den boken som Hilde S H nevner er en god bok :)
Det blit noe litt anna, siden det er fantasy og ikke historisk, men Patricia Wrightson er altså en australsk barnebokforfatter som har noen få bøker på norsk. Jeg har bare lest triologien om Wirrun, som består av Isen kommer, Det mørke klare vannet og En reise bak vinden. Bøkene er fantastisk fine og skildrer vakkert australsk natur og aborginske myte-skikkelser. Anbefales på det sterkeste!
Jeg har fått et tips om å lese boka Det virkelige folket av Marlo Morgan. Om en leges opplevelser der hun vandrer sammen med arboginerstammen i den australske villmarken. Hun som anbefalte boka til meg har lest den flere ganger, men hun er "altetende" så jeg er litt spent på om jeg får det samme ut av boka som henne. For øvrig en eldre dame som jeg har mye kontakt med og noen ganger leser jeg de samme bøkene som henne for at vi kan ha noe å prate om:-)
Vet ikke om denne boka er av så stor interesse, men jeg kjøpte en bok i dag som heter Mørk Kyst av Peter Temple, dette er en krim, men handlinga foregår i Australia. http://www.ark.no/SamboWeb/produkt.do?produktId=5442767
Det kom opp en australsk bok i denne diskusjonstråden i dag - boken er A Patch of Blue av Elizabeth Kata. Jeg hadde aldri hørt om hverken bok og forfatter før, men koblet til denne tråden om australsk litteratur, så jeg krysskobler herved!
Dette var jo unektelig interessante opplysninger. Jeg får lyst til å bruke den kanaken på å "lese meg opp". Takk igjen.
Sjekk Peter Carey: "Den sanne historia om Kelly-gjengen". På engelsk ga den meg interessant informasjon om Autsralias historie, i tillegg var det ei god bok!
Jeg henger meg på og takker for tipset, den boka ser intressant ut og jeg har nå lagt den til "skal lese lista".
Boktips er en av de tingene som gjør at det er så bra å være her inne.
Det en ikke finner fram til selv kan en få hjelp av andre,
Mange takk for tipset!
Hei Tao. Veldig interessant. Jeg fant ikke disse bøkene på mine søk. Har du lest noen av de to? Det oppsiktsvekkende i dette er jo at det tross alt finnes svært lite fiction oversatt til norsk. For å være ærlig var jeg jo først og fremst på jakt etter romaner som behandler deportasjonstiden. Men like interessant vil det være å se hvordan etterkommere av de deporterte forholder seg til "sin egen" slektshistorie. Rett nok er det ikke mye afroamerikansk fiction som er oversatt til norsk heller, men på grunn av vår vestvendthet og den allmenne kampen mot rasisme er det likevel en ganske høy allmennkunnskap om afroamerikansk selvbildeutvikling, både det som kan avleses statistisk mht akademia og på kriminalstatistikken. Vi vet at mange afroamerikanere har levd med og kjempet seg ut av det en kan kalle "kollektiv skam". Dette vet vi mye om. Men når det gjelder Australia, vet vi lite, i hvert fall må jeg innrømme at min egen kunnskap om dette er minimal. Har "den kollektive skammen", hvis vi kan bruke dette som en parallell til afroamerikanernes utvikling, blitt planmessig usynliggjort (og taushetsbelagt) pga at det ikke syns på hudfargen? I tilfelle det er slik, hvilken kostnad har det hatt? Her tror jeg fiksjon på sett og vis er "sannere" enn faktalitteratur,- i hvert fall hvis den blir beskrevet av dem som har erfart det i egen slektshistorie. Takk for at du ved å respondere på min første undring, ga meg anledning til å fabulere videre på noe av det som ligger under mine fortsatte ubesvarte/ og kanskje også mangelfullt formulerte spørsmål. Er spent på å høre fra noen av dere som utvilsomt vet mer om dette enn jeg, eller som i det minste kan dele min undring.
Jeg tenkte umiddelbart på Nevil Shute da jeg så denne tråden om Australia. "En by som Alice" var imidlertid den eneste boken av ham som jeg kunne komme på. Dermed gikk jeg til Wikipedia, fant ut at han ikke har skrevet noe om deportasjonene, så vidt jeg kunne se - MEN han har skrevet en roman som er svært kritisk til "White Australia"-politikken - ifølge wikipedia: Round the Bend fra 1951.
Og så fant jeg denne boken (også på wikipedia ) - som jeg aldri hadde hørt om før, men kanskje det matcher noe av det du søker?:
Mr Darwin's Shooter is a 1998 novel by Roger McDonald. It describes the life of Syms Covington, manservant to Charles Darwin on the voyage of the Beagle. The book deals with three periods of Covington's life: childhood, adolescence whilst on the HMS Beagle, and middle age, where Covington is struggling to deal with the conflict between his religious views and his role in the formulation of the theory of natural selection
Hei Annelingua.Takk for bidraget ditt. Jeg har fulgt sporet ditt på nettet og funnet en del interessant bakgrunnsstoff/tangerende fagstoff som jeg noterer meg. Beagles tre reiser innebærer utvilsomt en del interessante registreringer og observasjoner i Darwins følge. Tredje reise synes i så måte å være den mest sentrale. Utvilsomt krevende å gå inn med dette, men det er fint å ha en del referanser til eventuelle "ekspedisjoner langs sidesporene". Takk skal du ha for den medinteressen du viser. Hilsen Jon
Spørsmål man i utgangspunktet ikke kan svare på, kan vekke nysgjerrighet som igjen fører til at man bare må "forske" litt. Så da lærer jeg litt mer, og så kan jeg jo like godt dele det lille jeg har funnet ut. Det er bra med etterlysninger av litteratur vi sjelden hører om her på berget - så takk selv for at du avdekket et "tomrom" ved å starte denne tråden! :-)
P.S. jeg glemte jo å "advare" om at den siste boken jeg nevnte var veldig mye av et sidespor - men du så forhåpentligvis at koblinger var 1) australsk forfatter som skriver historisk roman og 2) hovedperson som senere emigrerte til Australia.
http://www.snl.no/Australia/litteratur
Se der fant jeg noe litteratur om bl.a. straffanger i Australia. Håper du kan ha nytte av siden.
Mange takk skal du ha. Her var det jo nok å ta i. Jeg gleder meg til å begynne!