Trekk ved den «offisielle» historien til Israel kan lett fremstå som litt absurde eller uforståelige for utenforstående – ihvertfall har det noen ganger gjort det for meg. Derfor synes jeg Göran Rosenbergs «personlige» historie tilføyer noe viktig. Rosenberg tilbrakte viktige ungdomsår i Israel, 1962-1964: «I alt så kunne jeg se det jeg ville se: vitalitet, utfordring, mening.» (s. 23) Tilbake i Sverige tapte han etterhvert det Israel han kjente, og måtte oppdage et nytt Israel, noe han beskriver som «en dypt rystende opplevelse» (s. 317). «Jeg ser skygger som ikke syntes før. Jeg ser beretninger som aldri ble berettet.» (s. 243) og «Det jeg lærte under de intensive reisene og undersøkelsene somrene 1967, 1968, 1969 og 1970, skulle gjøre meg immun mot alle former for patriotisk retorikk og etniske lojalitetskrav.» (s. 318) Dette synes jeg er et kjempespennende utgangspunkt. Jøden Rosenberg engasjerer seg i palestinernes sak og vender stadig tilbake til Israel. Til slutt sitter han på en skattekiste av historisk kunnskap og personlige opplevelser som han dyktig fletter sammen i denne boka.

Tretti år etter gymnastiden sin i Israel tar han kontakt med de gamle klassekameratene sine, og vi får spennende innblikk i flere av deres historier. Ikke minst i historien til hans beste venn fra gymnastiden, som har endt opp som nyortodoks i Ramot Polin. Utover slike personlige møter og beretninger som gjør leseren i litt bedre stand til å komme under huden på noen israelere, sørger Rosenberg også for en solid presentasjon av sionismens ideologer, dens fremvekst og forgreninger. Boken er en solid motvekt mot forenklede fremstillinger av Israel/Palestina-konflikten og har gjort meg i stand til å se se mange flere nyanser. Og selv om boka er 14 år gammel, synes jeg den er like aktuell i dag. Det eneste jeg kan kritisere den litt for er at den noen steder hopper veldig i tid, og referer til noen hendelser før de «introduseres». Det er nok derfor en fordel å ha en viss oversikt over de viktigste hendelsene i Israels historie på forhånd.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Sist sett

Harald KBjørg Marit TinholtJarmo LarsenChristoffer SmedaasEllen E. MartolMonica CarlsenBjørg L.Tove Obrestad WøiengretemorCarine OlsrødAud- HelenPiippokattaGrete AastorpAnne-Stine Ruud HusevågKristine LouiseBerit B LieOlemgeWencheDressmyshelfRisRosOgKlagingMarit HåverstadLisbeth Marie UvaagReidun Anette AugustinBeathe SolbergAstrid Terese Bjorland SkjeggerudBjørn SturødTheaAnn ChristinPilarisKjerstiVigdis VoldCathrine PedersenTanteMamieSolveigAvaAnne Berit GrønbechMarianne  SkageMartinMorten BolstadJan-Olav Selfors