Til alle Mestern og Margarita-elskere + alle som er interessert i romanen. Kl. 22.00 søndag sender NRK2 den første delen av Bortkos filmatisering av romanen. Filmatiseringen er 10 timer lang til sammen (tror jeg) - har mottatt mye god kritikk. Har sett den og likte den godt. Gled dere. Som en liten oppvarming utfordrer jeg alle som haret forhold til romanen å fortelle hva du synes er spesielt med romanen, hva du likte/ ikke likte ved den, hvorfor du har lyst til å lese den, osv.

Jeg for min del hadde hørt mye om romanen, hadde vært i Sovjetunionen (som det het den gangen;-), studerte russisk og hadde brukbart kjennskap til landets kultur, litteratur og historie. Jeg falt umiddelbart for humoren til Bulgakov, blant annet hvordan diskusjonen om guds og djevelens eksistens blir veldig artig når det diskuteres med djevelen, hvordan banning som "faen ta", osv blir ustyrtelig morsomt når fanden selv er mottaker av banninga. Selvsagt falt jeg også pladask for djevelens følge, den elleville Korovjov, den lett furtende og uforutsigbare Behemot og den dystre Azazello. Jeg koste meg med alle de overnaturlige elementene dette følget representerer.

Jeg likte veldig godt hvordan Bulgakov harselerte med sovjetsamfunnet og sovjetborgerne, hvordan han avslørte svakhetene i systemet, latterliggjorde maktmenneskene. Jerusalem-kapitlene hadde sin styrke i en annen versjon av bibel-historien og ikke minst hvordan denne delen var vevd sammen med resten av romanen. Fascinerende er det også hvordan Bulgakov så detaljert beveger seg på gateplan i en by han aldri har satt sin fot i... Ikke minst liker jeg kjærlighetshistorien mellom Mesteren og Margarita, selv om jeg ikke helt skjønner hvorfor Margarita ikke lar ham seile sin egen sjø... Jeg synes Margarita er en fantastisk karakter, en kvinneskikkelse det ikke finnes så altfor mange av i litteraturen - dessverre. Ikke minst synes jeg de forskjellige fortellingene (jeg leser 3 fortellinger) veves sammen og blir til en roman er genialt gjort.

Denne romanen plasserer jeg som en av mine absolutte favoritter - den er sammensatt og inneholder ellevill samfunnsatire, den tar opp filosofiske spørsmål om sannhet og løgn, om svik og lojalitet og slår fast at feighet er den største synd, og ikke minst bringer han inn kjærligheten som kanskje den sterkeste drivkraften for handling.

Jeg gleder meg til å se igjen TV-serien og snike meg inn Bulgakovs univers igjen...

Godt sagt! (5) Varsle Svar

Viser 16 svar.

Takk for tipset! Dette hadde jeg aldri i verden fått med meg uten din påminnelse. Jeg har dessverer ikke rukket å lese boka enda, men det blir det kanskje en endring på ... ;-)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

... den er en opplevelse. Den kan være litt tung å komme gjennom, men det skulle ikke være til noe hinder for en drevene leser som deg;-) Om du får med deg serien, får du uansett med deg det meste - selvsagt ikke alt, men den er trofast mot romanen. Hiv deg over den - den er som sagt en reise verdt...

Godt sagt! (1) Varsle Svar

;-D MIne forventninger er nå formidable!

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Takk for et grundig innlegg, Tone! Jeg må nok innrømme at jeg ikke hadde hørt om boken (eller forfatteren) før jeg kom over den på et boksalg, men siden jeg ikke kan si nei til russere ble den fristende boken kjøpt inn. Og det angret jeg ikke på, for jeg husker den som en fantastisk opplevelse! Du har allerede trukket frem mye bra ved romanen, og siden det er en stund siden jeg leste den så vet jeg ikke om jeg klarer å tilføye så mye mer i farten. Jeg leste nok også litt for fort siden den var så spennende... men det er mange scener jeg kan se levende for meg, som diskusjonen på benken i bokens åpning, det magiske showet, Margarita som kommer rett etter at mesteren har brent opp romanen sin, Satans ball... Og jeg forelsket meg selvsagt i Margarita, hun er en spennende karakter. Men det er også mye jeg har glemt, så jeg gleder meg veldig til å friske opp historien. Det er nesten litt skummelt å skulle se denne magiske boken filmatisert, men det er betryggende å høre at du som har et godt forhold til boken også likte TV-serien :)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Så herlig at du ble forelsket i Margarita - som sagt er hun jo en fantastisk karakter - og du kan jo glede deg - ikke bare til Satans ball, men turen dit - reisen på kosteskaftet - den er også en opplevelse.

Ser du har lest en del russere - ikke minst noe av det nyere også - Ulitskaja og Petrusjevskaja (som jeg ennå ikke har lest noe av). Av russiske forfattere anbefaler jeg alltid (i tillegg til Bulgakov;-) Dostojevskij, fordi han gransker menneskesjelen på godt og vondt og Gogol, fordi han tar meg med inni et rart univers der neser plutselig kan dukke opp i brød (Nesen) og noen kan selge og kjøpe døde sjeler (Døde sjeler). Så har jeg også Viktor Pelevin og Omon Ra som jeg maser mye om. Mitt forhold til russisk litteratur er godt og sterkt - jeg unner alle andre å oppleve de store russerne - og du nevnte jo at du ikke kan si nei til russere - så det er bare å ta for seg;-)

Så er det bare å sette seg tilbake søndag kveld og nyte Bulgakovs univers festet på film av Bortko - det er en opplevelse...

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Tusen takk for tips! Forbrytelse og straff tror jeg var mitt første møte med russisk litteratur, men så langt har jeg bare lagt inn det jeg har lest de siste tre årene her. Gogol har jeg derimot ikke lest noe av, så det er vel snart på tide :) Nesen har jeg fått anbefalt tidligere også, så den står allerede på ønskelisten. Kjempeflott at du maser om Pelevin – han hadde jeg ikke hørt om før, og det er alltid gøy å oppdage nye, gode forfattere. Oman Ra ser veldig fristende ut.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

"Tre år" av Anton Tsjekhov er veldig bra.
Ellers kan du lese Geir Kjetsaa's biografier om de "store" russiske forfatterne.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Jeg vil også anbefale en liten historie ved navn "Kappen" av Gogol

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Så veldig enig - og hvor ellers kan man finne et navn som Akakij Akakijevitsj - bare navnet sier det meste om hovedpersonen;-)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Brødrene Karamzov er nok min favoritt - kanskje mest fordi han tar for seg spørsmål om tro og tvil - og at han skriver så drivende godt for ateisten og så inderlig for den troende. I tillegg kommer spørsmålet om skyld og straff inn (gjenkjennelig fra forbrytelse og straff). Idioten liker jeg også godt - nettopp fordi han så tydelig demonstrerer hvor vanvittig det er at fyrst Mysjkin som bare er snill og tror godt om andre - er idioten, mens alle som lager intriger og faenskap er de normale.

Forbrytelse og straff var også mitt første og meget sterke møte med Dostojevskij - det startet et inderlig kjærlighetsforhold til ham som forfatter - og det var stort å besøke gravstedet hans i St Petersburg i fjor. Lett småpussa lovet jeg ham dyrt og helig at jeg også skal lese De besatte - har ikke holdt det løfte ennå, men den ligger i skal lese bunken.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

For sikkerhets skyld - sendingen starter kl. 20.00

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Så ikke denne tråden jeg, så jeg nevnte serien i en annen tråd. Det skal bli spennende, jeg skal ta den opp...den har gått før altså? Det har jeg ikke fått med meg.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Serien har ikke gått på norsk TV før. Jeg fikk kjøpt et eksemplar av serien på DVD på amazon.com - det eneste eksemplaret som var å få kjøpt der og da. Likevel gleder jeg meg til å se den på NRK - veit ikke helt hvorfor - kanskje det har noe med fellesskap å gjøre - at jeg ser den samtidig som mange andre. Kanskje litt merkelig, men så er vi mennesker noen rare skapninger også;-)

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Gleder meg som en unge!

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Jeg også ;)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Takk for tipset ;-)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Sist sett

Harald KBård StøreBur1Elisabeth SveeAmanda ATove Obrestad WøienHegeCathrine HvasshovdKikkan HaugenKirsten LundWencheHilde Merete GjessingEllen E. MartolKristine LouiseBerit RPiippokattaIreneleserAkima MontgomeryLinnLene AndresenHeidi BBsiljehusmorIngvild SVibekeBjørn SturødBjørg Marit TinholtWenche VargasYvonne SandbergSigrid Blytt TøsdalTatiana WesserlingHilde H HelsethEgil StangelandKaramasov11K. H.Marit MogstadNorahKjersti SKarin  JensenTrude OmaAnne-Stine Ruud Husevåg