Nordens fremste nålevende forfatter?
Viser 16 svar.
JA!
Det er mange ting jeg sitter igjen med etter 530 sider. Først og fremst en stor leserpopplevelse, en av de største, men det hadde jeg regnet med. Dette er en bok som trenger en påske, en ferie, en fordypning. Det passer fint å lese boka i påsken; den handler om oppstandelse, gjør den ikke? Jeg sitter igjen med lysten til å lese alt han har skrevet; særlig Kaptein Nemos bibliotek en gang til. På svensk denne gangen.
Jeg gjør meg også tanker rundt hans store litterære selvtillit. Den får seg en knekk i den mørke perioden, men fra han debuterer i 1961 og fram til midten av åttitallet, så virker det så lett for ham. Han skriver og skriver, og alt han tar i blir fantastisk; når han debuterer som dramatiker, settes stykket (Tribadernas natt, 1975) opp over hele Europa og seiler rett inn på Broadway. Kan hende det er derfor han faller? Fallet er langt. Enquist er befriende blottet for psykologiserende skriving; han er en forteller som har en historie på hjertet, og det holder i bøtter og spann. Han skriver utelukkende om seg selv. Lite om andre. Hadde boka vært enda bedre hvis betoningen hadde vært lagt på flere av relasjonene i livet hans? Kan hende. Han har så inn i granskauen godt språk. Og han er ekstremt god på oppbygning, og dramaturgi. Han vet hvordan han skal vente i tre hundre sider, og så skrive to setninger som gjør at opplevelsen blir så sterk. Han er morsom, tørrvittig, til tider selvironisk.
Her er lenke til mine omtaler av Enquist: http://knirk.wordpress.com/prosjekt-per-olov-enquist/
Her er min bokomtale:
Per Olov Enquists biografi har slik jeg ser det hatt alle muligheter for å mislykkes. For det første er det han selv som har skrevet boka, og bare her er det grunn til å spørre seg om hvor selvransakende det hele faktisk kan bli ... For det andre skriver han om seg selv i tredje person entall. "Jaha", tenkte jeg ... "dette skal bli ... eh ... spennende ..." Og for det tredje er det Trond Brænne som leser, og han er ok han, men passer han til å lese denne boka da, tenkte jeg ... (etter å ha hørt ham som oppleser i "litt for mange" bøker om barn med en noe tilgjort barnestemme). Når jeg likevel valgte å lese den, skyldtes det en kombinasjon av en del nysgjerrighet (etter å ha sett et intervju med forfatteren om boka for en tid tilbake) og at jeg syntes at jeg burde få den med meg. Alle mine bekymringer ble grundig gjort til skamme, for maken til selvbiografi har jeg aldri i mine levedager lest noen gang! Enquist tok pusten fra meg! Jeg har knapt vært borte i en mer selvransakende biografi! Og hvorfor skulle han nå overlate skrivingen til noen andre, når han er en slik eminent forfatter selv?
Enquist forteller om sin oppvekst i Hjoggböle, som nærmest er en liten bygd i Västerbotten i Sverige. Moren var strengt religiøs og dette preget den unge Enquists oppvekst i betydelig grad. I tillegg var moren lærerinne, men det faktum at de liksom tilhørte middelklassen merket Per Olov strengt tatt lite til. Moren var nemlig så livredd for at noen skulle tro at de tilsnek seg privilegier, og dermed ble resultatet stikk motsatt. Det var faktisk arbeiderklassens barn som stakk av med privilegiene, slik han opplevde det. Han gikk mye for seg selv, og hadde få venner. Likevel er det ikke først og fremst en trist oppveksthistorie han forteller. I det området hvor han vokste opp ble det etter hvert klart at det var stor tetthet på forfattere. "Innavl", var forklaringen. Og dermed er tonen satt i Enquists selvbiografi, som er svært humoristisk, varm og full av selvinnsikt.
Enquist gjorde seg etter hvert sterkt bemerket som en solid forfatter. Han levde mye av sitt liv utenlands - i København, New York og Paris bare for å nevne noe. Men suksessen hadde sin pris, og etter hvert fikk han et stort alkoholproblem. Mens han var på toppen, holdt dette på å ødelegge ham fullstendig. Hans andre kone, danske Lone, hadde et hav av tålmodighet med sin alkoholiserte mann, og hun sørget for at han ble innlagt på ulike behandlingshjem, helst så langt borte fra sivilisasjonen som mulig. Men selv ikke å bli plassert i ødemarken på Island forhindret at Per Olov så sitt snitt til å rømme når trangen til alkohol ble for sterk. Til slutt overvant han heldigvis sin alkoholisme, noe som skjedde i starten av 1990-årene, og "et annet liv" kunne begynne ... Som en ren terapi skrev han "Kaptein Nemos bibliotek", en bok som handlet om hans egen oppvekst. (Denne boka tror jeg nok at jeg må lese om igjen, for akkurat dette - at den handlet om forfatterens eget liv - gikk meg, skam og melde, hus forbi den gangen jeg leste den.) Siden dette har han ikke rørt en dråpe alkohol!
Boka er så glitrende skrevet at jeg drister meg til å kalle den stor litteratur i seg selv! Enquist er skånselløs i sin selvransakelse - særlig omkring dette med sitt alkoholmisbruk. Det forhold at han skrev om seg selv i tredje person entall ga ham noen muligheter til å tilføre historien en hel del ekstra dimmensjoner, noe som heller beriket enn begrenset hans biografi. I tillegg til å høre hans historie om forfatterskapet og arbeidet på noen av de mest kjente teaterscenene i verdensmetropolene, får vi høre om hans politiske og journalistiske engasjement både i forhold til Vietnam, Pol Pot og Kambodja på 1960-70-tallet, for ikke å snakke om hans dekning av OL i München i 1972, der hele den israelske OL-troppen endte med å bli drept. Etter å ha lest Enquists selvbiografi har jeg fått jeg lyst til å kaste meg over absolutt alt han har skrevet! "Livlegens besøk" ligger i så måte klar ...
Her kan det ikke bli annet enn terningkast seks!
Dette var interessant.
Jeg har lest flere av Enquists bøker, må kanskje si slukt. Kaptein Nemos bibliotek, lå på en strand i Egypt og gråt så tårene rant mens solen gikk ned, Livlegens besøk, i løpet av ett døgn, Lewis reise og Historien om Blanche og Marie. Alle bøker jeg setter høyt.
Så hva er det med Et annet liv?
Denne selvbiografien likte jeg så dårlig at jeg avbrøt den. Den begynner å bli en stund siden jeg leste den. Jeg klarer ikke, og klarte heller ikke da, og sette fingeren eksakt på hva det var jeg mislikte. Det var "noe"... tror det har med stilen å gjøre, slitsom, anmassende(?)... blant annet det at forfatteren omtaler seg selv i tredje person. Hans holdning til seg selv... Jeg husker ikke så klart; dette blir litt høyttenking.
Jeg hadde faktisk motsatt reaksjon av deg, Rose-Marie, denne boken må jeg legge bort, ellers vil den ødelegge Enquists øvrige forfatterskap for meg!
Blir uansett artig å følge med på diskusjonen her.
De andre bøkene jeg har nevnt, anbefaler jeg på det varmeste! Også Blanche og Marie, selv om den skiller seg noe fra de andre (men så har jeg da også en litt sær hang til medisinsk historie :-)).
God lesing!
Begynte på denne i går..fengslende helt fra starten. Takk for tipset. Herlig måte han skriver på, estetisk vakkert språklig...og morsomt at han skriver om "han" om seg selv.Forholdet til moren og karakteristikken av henne er kostelig fremstilt..(det var det jeg fikk med meg på gåturen i går.)
Dette er absolutt en forfatter som fortjener Nobels litteraturpris! Jeg har så langt ikke rukket å lese veldig mange bøker av ham, men noen har det blitt. Og i skrivende stund er jeg helt fjetret av Enquists selvbiografi. Du godeste, FOR en bok!!!!!
Nå må jeg se å få satt den på prioriteringslisten, har den i lyd...takk for påminnelsen.
Du kommer til å elske denne boka, Randi! Fantastisk bok, altså! Jeg holder på med lydbokutgaven selv.
Jeg får prøve å ikke la den gå i glemmeboken da...skal snart laste inn nye på iPhone. (Har noen avslappende timer med Potensgiverne nå...søt bok)
Synes du? Jeg har også lastet "Potensgiverne" inn på Ipoden min. Begynte så vidt på den her om dagen, men kom til at jeg ikke var helt i modus for den. Jeg har lest så mange alvorlige bøker i det siste at det ble helt feil med denne akkurat nå. ;-)
Ja, synes det er greit med et slikt lettere avbrudd av og til, og den er "uanstrengt" å gå til også...slipper å konsentrere seg så mye. Absolutt ikke noe litterært storverk...men søt beskrivelse av disse gamle damene og deres forhold til omverdenen.De har da sitt liv og sine besværligheter de også, ikke urealistisk...kanskje grunnen til at jeg synes den er OK er at jeg hadde to "gammel-tanter" som bodde i et lite hus alene (barndomshjemmet det også, hadde bodd der alltid)og drev på nesten som de der. (Bortsett fra potensmiddelet da)
Han er kanskje det! Jeg liker ham veldig godt, men jeg opplever at han har to typer bøker; "Boken om Blanche og Marie" er et eksempel på det jeg synes er litt svevende bøker, mens "Livlegens besøk" eller "Lewis' reise" er mye mer klar og konkret. Noen som skjønner hva jeg mener? Biografien synes jeg var litt av begge deler.
Nettopp ferdig-lyttet Et annet liv. Den er velskrevet og interessant, særlig den siste delen med hans kamp til "et annet liv". Fant den kanskje en tanke ujevn i noen korte sekvenser, litt langdryg...men ellers vel verdt å lese. Jeg har lest noen av hans tidlige bøker for lenge siden, og har nå Livlegens besøk (lydbok) på vent....jeg forstår godt hva du mener med "svevende"....
God er han, men jeg mener Torgny Lindgren er enda bedre.
Akkurat det er jeg ikke uten videre med på, jeg har lest for lite av ham. Men memoarene avslørte mye som jeg ikke visste fra før, blant annet om teaterarbeid i meget stor skala! (Kaptein Nemos bibliotek er en perle!)
Absolutt.
Er tilbøyelig til å svare ja.