Tunge og tunge fru Blom, jeg vet ikke jeg. Jeg tittet på listen over de som har mottatt Nobelpriser i litteratur gjennom tidene og det har jo blitt en del etterhvert. Jeg må innrømmer at jeg har veldig mange tilgode å lese.
Jeg har da lest noen bøker av disse heldige forfatterne og jeg kan ikke si jeg synest de har vært spesiell tunge.

Forferdelig ide du satte meg på, for nå fikk jeg jammen lyst til å utforske dette nærmere, dvs lese minst ei bok av hver Nobelprisvinner.
Men er det bryet verdt?
Er det noen andre som har tenkt samme tanken?

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Viser 26 svar.

Jeg har vært inne på tanken, på to måter. Dels at jeg skulle lese alle, og dels for jeg ville gi favoritt-tanta mi en bursdagsgave med en bok for hvert leveår når hun fylte jevnt.

Det strandet, for begge tankene, på at jeg ikke fikk tag i alle forfatterne. Prisvinnerne blir gitt ut i ett begrenset opplag, ingen kjøper de og opplaget blir makulert etter en periode. Når jeg nå gikk gjennom lista ser jeg at jeg lyktes å få tag i 32 av forfatterne. Av de har jeg hatt størst vansker med Claude Simon, mannen som skriver uten skilletegn.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Det var jammen et bra antall forfattere.
Fikk lyst til å lage meg ei hylle her inne som heter Nobelpris vinnere så får jeg se hvor mange jeg får tak i. Så får de bli lest etterhvert av de jeg har tilgode.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Jeg har tenkt tanken, men klarte ikke å finne noe av mann nr. 1 (Sully Prudhomme fra 1901) i norske antikvariater, og så langt kom jeg.... Men for de som vil skryte må det jo være anledning til å fortelle hvor mange av de til nå 106 vinnerne man har lest. (Jeg har bare 21 på min liste, og det må da være noe bra her jeg har gått glipp av?)

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Det må da være noen der ute som har ei bok av den første Nobelpris vinneren som heter Sully Prudhomme fra Frankrike, har sett eller hørt noen som har bøker av forfatteren.
Kanskje ingen av bøkene hans oversatt til norsk, hvem vet.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

God idé! Men det ser ut til at det blir rene detektivarbeidet å spore opp den godeste Sully-Prudhomme - med eller uten bindestrek (jeg oppdaget på amazon nå at begge deler er gangbart). Han later til å være tilgjengelig på fransk og tysk - men norsk og nordisk ser det verre ut for....

Hva med å se på det som en liten konkurranse: hvem blir den første bokelskeren som klarer å skremme opp et eksemplar av skriftstykker fra Sully Prudhommes hånd?

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Bokklubben hadde Les Vaines Tendresses av Sully Prudhomme.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

capris.no har den også.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Jeg søkte i Nasjonalbibliotekets base, og der hadde de "Lyriska dikter" fra 1901, - det var det eneste nordiske jeg fant av Sully Prudhomme der.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Godt jobba Ellen. Da øker sjansene til å få lese ei bok av den første vinneren, bra.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Det var jo ikke verst - har du bestilt den da, også? Mitt amazon-søk tyder på at han tilhørte symbolistene - sammen med Baudelaire, Mallarmé og så videre. Men han skrev visstnok prosa også - igjen å dømme etter de franske amazon-titlene. Som blant annet viste en nyutgivelse fra 2010!

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Jeg har ikke bestilt den (og skal ikke), så nå er det førstemann til mølla:-)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

;-)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Du leder foran meg, i alle fall! Jeg er faktisk ikke helt stø i den regningen, for et par av forfatterne/bøkene er det så lenge siden jeg hadde mellom fingrene at jeg ikke er helt sikker på om jeg noen gang leste dem ferdig... (Sinclair Lewis' "Babbit" er en sånn en.) Jeg tror nok jeg får regne slike tvilstilfeller som uleste! :-P Og fraregnet alt som garantert ikke er ferdiglest ligger jeg på... 19. (Men jeg har et par på lur i hyllene, i tillegg, så....)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

JA - den tanken har jeg tenkt, og jeg er i gang. Jeg tar det "over langen" - går ikke veldig systematisk inn for oppgaven, leser masse annet innimellom, men innrømmer at jeg er ganske fornøyd når jeg en gang i mellom får "huket av" for en ny nobelprisvinner på min merittliste.

I år kan jeg notere meg for både Laxness og Mahfouz som "nye" bekjentskaper på "nobel-listen min", og TO nye i løpet av et par måneder er nokså selsynt. (Da jeg begynte å lete opp I.B.Singer for noen år siden, opplevde jeg at bokhandel-ekspeditrisen aldri hadde hørt om mannen. Så bare å finne nobelprislitteratur i handelen krever jo litt innsats... Men i dag fant jeg Naguib Mahfouz' Middaq-smuget til 20 kroner i en brukthandel!)

Må likevel innrømme at en veldig stor del av disse prisvinnerne fortsatt fremstår som rimelig obskure for denne leser...

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Jeg kommer også til å smugtitte på Nobel-lista som jeg ikke har laget for det har Wikipedia gjort for meg . Fant J.M.Coetze på Fretex i går så det går sakte framover. Jeg kommer heller ikke til å stormlese bøker fra Nobelprisvinnere som jeg ikke har lest noe av men vil ha navnene lett tilgjengelig på min vandring i bruktbok butikker.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Av og til kan man ha litt "flaks" også... På nattbordet i mitt fedrene hjem har jeg for tiden en bok fra 1930-tallet som jeg fant i et av husets mange bokhyller. Jeg hadde aldri hørt om forfatteren, men boken vekket min interesse. NÅ i kveld, etter å ha sjekket Nobelpris-listen på nytt - oppdager jeg at forfatteren Grazia Deledda ble tildelt prisen i 1926! Neste gang jeg oppsøker opphavet, får jeg se å lese boken ferdig. (Tittelen på boken? Vel - Maria et-eller-annet... Tull, nå har jeg sjekket på (engelsk)wikipedia: "Annalena Bilsini" heter boken!)

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Og JA - jeg synes absolutt det er bryet verdt!

Godt sagt! (0) Varsle Svar
[ Slettet av bruker ]

Ja, jeg har ofte lekt med tanken, men har ikke starta odentlig ennå ;) Men jammen meg tror jeg at jeg skal sette meg opp en liste i kveld over hvilke jeg HAR lest, he he.

Ikke alle er tunge og dystre, jeg vil f.eks. ikke kalle George Bernard Shaw hverken tung eller dyster!

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Tunge og dystre bøker kan være interessante og ha litterære kvaliteter utenom underholdningsverdien.
Av og til kan det være svært givende å lese noe som yter motstand og som er tankevekkende/lærerikt (det kan underholdende litteratur også være). Språk og stil har også svært mye å si.
Og jeg har en følelse av at MANGE Nobelprisvinnere ikke skriver/har skrevet så "tungt og dystert" som noen vil ha det til.
Tror mange som unnlater å lese bøker FORDI de er skrevet av en (Nobel)prisvinner går glipp av mange store leseropplevelser.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Heller ikke John Steinbeck og Knut Hamsun. Etter min mening!

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Jeg må innrømme at Hamsun syns jeg er tung å komme gjennom, dog syns jeg ikke Steinbeck er så tung nei. Og Toni Morrison er ikke tung :D Mye av Hemingway er lett å lese og Beckett og Marquez. Mahfouz leser jeg nå (Mellom to slott), den er heller ikke tung. Og Lessing er jo ikke tung å lese, men litt dyster lesing ja. Men for all del, det er nok MANGE tunge på vinnerlista også, men det er altså noen enklere innimellom :-P

Godt sagt! (2) Varsle Svar
[ Slettet av bruker ]

Jeg har lest Pan, Markens grøde og Sult...

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Heller ikke Undset og Morrison :)

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Ikke Halldor Laxness eller Naguib Mahfouz heller.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Sist sett

PiippokattaAlice NordliTanteMamieLailaReidun SvensliKirsten LundHilde AasnurreBente NogvaEileen BørresenStein KippersundTone HSigrid Blytt TøsdalNinaGro-Anita RoenJohn LarsenLars MæhlumIngvild SSigrid NygaardMartinCatharinaFindusKent Ivar Aasten OlsenEvaHilde H HelsethAnneWangCecilie EllefsenritaolineLena Risvik PaulsenRisRosOgKlagingIngunn SEivind  VaksvikRufsetufsaTorill RevheimHarald KVegardSynnøve H HoelLene AndresenMorten JensenJarmo Larsen