Mine erfaringer med lesebrett

E-bøker kan leses på flere forskjellige dingser: PC, mobiltelefon, iPad og lesebrett, for å nevne noen. Selv om at dedikerte lesebrett foreløpig egner seg dårlig til lærebøker og illustrerte praktverk, mener jeg at et ordentlig, e-blekkbasert lesebrett er den desidert beste måten å lese skjønnlitteratur, essaystikk, reiseskildringer og andre tekstbaserte ikke-illustrerte former for sakprosa på.

For det første er e-blekkskjermen god å lese på under de fleste lysforhold, og man blir ikke mer sliten i øynene enn av å lese på papir (i motsetning til på mobiltelefoner og PC-skjermer).

For det andre lar lesebrettet deg ta med hundrevis av bøker i en veldig lett og liten dings, noe som er et klart pluss f.eks på reise. For meg gjør dette lesebrettet til mitt foretrukne bokmedium. Spørsmålet blir da: Hvilket lesebrett skal man velge?

Som nevnt i forrige innlegg, er den norske bokbransjens e-boksomling og politikernes diskriminering av norske e-bøker en gavepakke for Amazon, og det preger også min anbefaling.

Jeg er ingen stor tilhenger av DRM og proprietære formater generelt, og i hvert fall ikke av Amazons kundeinnlåsningsbaserte forretningsmodell spesielt. Prinsippielt mener jeg at epub-formatet er det eneste fornuftige standardformatet for e-bøker, både her i Norge og internasjonalt.

Gjennom sin binding mellom Kindle og Amazon-bøker, gjør Amazon det vanskelig å lese f.eks. norske e-bøker på en Kindle. All den tid det ikke finnes særlig mange norske e-bøker på markedet, blir dette foreløpig et minimalt problem. Når Amazon i tillegg har klart å lage det jeg mener er et av markedets desidert beste lesebrett, er det vanskelig å holde på prinsippene. Motvillig må jeg derfor støtte Eirik Newths anbefaling: Kjøp en Kindle.

Noen nyttige lenker

Eirik Newth om Amazon og Kindle

Min test av Kindle 2 International Wireless

Oppsummering av NFF og Fritt Ords e-bokseminar i oktober 2009

Kulturrådets rapport om E-boka og innkjøpsordningene

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Viser 1 svar.

Takk for det utfyllende svaret!

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Sist sett

TalmaLilleviHarald KEvaKari ElisabethBerit RSynnøve H HoelIreneleserKirsten LundTanteMamieTor Arne DahlEllen E. MartolMarteTor-Arne JensenKristine LouiseAjiniakraAnne Berit GrønbechToveElisabeth SveeBeathe SolbergalpakkaMariannePiippokattaIngunn STone SundlandAliceInsaneHilde H HelsethKaramasov11Amanda AEivind  VaksvikMarianne MAnniken RøilConnieMarianne  SkageTorill RevheimReidun SvensliGroSolCecilie EllefsenBerty