I utgangspunktet ei svært interessant bok. Har ikkje lest noko av Norman Mailer sine tidlegare utgjevingar, men merkar fort at forfattaren har ein god og stødig penn. Historia omhandlar familien Hitler med særleg fokus på unge Adolf og far hans Alois, noko som nær sagt bør pirra dei aller fleste. Når Hitler sine dagbøker viste seg å vera falske må ein nøya seg med innblikk i psyken til den framtidige Füher ved hjelp av demonen Dieter, boka si forteljarstemma. Dette er også eit spnanade littrært verkty, som demon kan Dieter vita alt alle karakterane tenkjer utan at det vert brysamt eller unaturleg at forfattaren kjenner til dei indre dialogane, slik det kan verta i nokre bøker. Stort fokus gjev Mailer det seksuelle, og særleg Hitler-familien sin etter sigande trong til incest. Det vert, etter mitt syn, for sentralt i boka sin dynamikk ettersom skildringane er unaudsynt detaljerte og ikkje alltid like velskrivne. Nokre gonger kan det usagte, det unemnelege som berre indirekte vert nemnd, vera det sterkaste verkemiddel. At Mailer vann Bad Sex in Fiction Award er såleis ikkje overraskande. Overflødig er også dei tyske småordene og utropene som vert fletta inn i teksten, lesaren veit allereie at handlinga utspelar seg i Austerrike og gjev ingen større realisme.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Viser 2 svar.

Hei, der har du noen gode poenger (Bad Sex in Fiction award, pluss achtung! ); ellers syns jeg demonens grep om Hitler-familien er riktig så spennende! En parallell jeg har tenkt en del på er alle kusine/fetter ekteskapene som våre egen embetsmannstand og borgerskap i Norge inngikk i nyere moderne historie (før staten nedla forbud mot ekteskapene, noe de allikevel fikk lov til ved kongelig løyve). En annen parallell er de gammeldagse (og planlagte) ekteskapsinngåelsene som ofte innebærer en fetter/kusine (har vi hørt). Forklaringene er ofte lagt på et sosialt plan, mens her gir djevelen (Dieter) en ny dimensjon til fenomenet. En forsterkning av et gen; et typisk personlighetstrekk blir gjennomgående i familien. Det incestuøse får et skremmende perspektiv som i ettertenksomhetens navn kanskje ikke er utforsket nøye nok. "Slottet i skogen" på norsk har etter hva jeg kan forstå ikke vekt min irritasjon (H.L.V Siempre på Font forlag), men det kan like mye skyldes sløv lesning fra min side.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Det er eg einig i, å sjå seksuelle forhold mellom slektningar som ein arveleg trong heller enn naudsynt og praktisk er eit spanande perspektiv. Særleg når ein tenkjer på at dei faktiske tilhøvene i Hitler sin familie var akkurat slik, både mellom foreldra og Adolf Hitler sitt tvilsame forhold til systerdottera. Dynamikken i Adolf Hitler sin barndomsheim må unekteleg ha påverka han, om enn utan djevelsk intervasjon. Det eg kritiserar er som nemnd den overdrevne skildringa av dei incestiøse handlingane i romanen. Som eg finn overflødig, og skjemmar ei elles god bok. Er usikker på om eg er glad eller trist for at Mailer ikkje fekk gjort alvor av hintene han kom med i epilogen om at Dieter kunne skriva nye historiar om Hitler i 1920-årene.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Sist sett

Kirsten LundFindusHanne Cathrine AasMonica CarlsenHarald KAnniken LSynnøve H HoelSiriStig TLars Johann MiljeHildaDaffy EnglundmgeMarit HåverstadRune U. FurbergMarianne MAkima MontgomeryChristofer GabrielsenTanteMamiePiippokattaAstrid Terese Bjorland SkjeggerudJBIrakkLilleviKjell PMarit HøvdeFriskusenAnne-Stine Ruud HusevågYvonne JohannesenBjørg RistvedtBjørg Marit TinholtRufsetufsaReidun Anette AugustinHanneTatiana WesserlingmarithcTine SundalEllen E. MartolJohn LarsenTorill Revheim