Noen ganger ønsker man å le, andre ganger å grave seg ned. Noen ganger vil man analysere i det vide og brede - så forfatteren humrer eller vrir seg i graven, andre ganger er behovet for ren faktaopplysning til stede. Noen ganger søker man stillhet og bare det...
Jeg kjenner dem alle - nesten -og takk for det, men hei, hvor er bøkene som får meg til å le? Både høyt og tydelig, og stille humring - eh- skikkelig tørrvittig humor...
Hjelp! Noen forslag? Har sans for Are Kalvø... Andre?
Viser 47 svar.
Likte så godt overskriften din.. Mens livet skjer varierer litteraturbehovet... Er det noe du kom på selv, eller har du selv lest det en annen plass...
Hehe, takk... Nei, akkurat det var noe som bare falt meg inn...
Da traff du iallefall spikeren på hodet.:)
Hvis du ønsker å prøve noe klassisk humor, anbefaler jeg deg boka Pantagruel av renessansemannen François Rabelais, som skrev under pseudonymet 'Alcofribas Nasier' (av alle ting). Boken (som av enkelte regnes som den første roman) handler om kjempen Pantagruel, som sammen med en gruppe fargerike og fordrukne kamerater, drar rundt omkring i Frankrike på dannelsesreise og eventyr, drikker alt for mye vin, spiser seg fete, har seg med damer, kriger og myrder og diskuterer filosofiske nøtter. Det mest morsomme er likevel at rumpehumoren eksisterte allerede på den tiden, og i beste velgående. ;-)
Å, takk! Det hørtes ut til å være midt i blinken for meg! Virker litt kjent? Muligens hørte jeg noe om Rabelais under litteraturstudiet... Denne må jeg legge til! Joda, veldig mye av det vi finner i dag, det være seg livsfilosofi eller humor, eksisterte i linende versjoner på denne tiden også. Og det er ganske interessant!
Far på ferde av Klaus Sonstad. Supermamma, monstermamma av Vera Michaelsen
Veldig morsomme bøker, jeg har aldri ledd så mye når jeg har lest bløker som jeg gjorde da jeg leste disse.
Takk, takk, får utrolig mange gode tips her, og regner med å få det ganske festlig etter hvert.. Hehe
For mange år siden leste jeg "Onkel Oswald" av Roald Dahl. Tror det er noe av det morsomste jeg har lest. Ellers vil jeg også anbefale Arto Paasilinna. Har akkurat lest "Den elskelige giftblandersken" og "Kollektivt selvmord". Begge er burleske og har mye humor, men foretrekker selv "Den elskelige.." da den er litt mindre masete og har færre personer å forholde seg til.
Da må jeg i så fall starte med "Dn elskelige ..." da. Klarer ikke helt når det blir for mange personer å forholde seg til..
Bøkene til Irving har jo ofte noe tragikomisk over seg, mine favoritter er Hotell New Hampshire og Enke for et år.
Enig! Har lest den førstnevnte! Godt tips!
Michael Moore - Hjelp, hvor er landet mitt?
Mikael Niemi - Mannen som døde som en laks og Populærmusikk fra Vittula
Humret meg igjennom disse bøkene :)
Michael Moore er hysterisk morsom! Populærmusikk fra Vittula må jeg nok lese.. har fått den anbefalt av min lærerkollega opptil flere ganger, så her må det være noe å hente!
Har du sansen for språk-morsomheter kan du jo sjekke ut bøkene til Stewart Clark. Den første heter Broken english spoken perfectly, og det finnes to til også.
Eksempler:
Norsk turist, på full fart inn i sjåførsetet i London-taxi: “Oh I’m sorry, you see in Norway the rat is on the other side”!
“But didn’t you have pigs in your decks?” (programleder Odd Grythe, til amerikansk gjest som klaget over glatte veier)
“I am in the beginning of my period…” (nyutnevnt kvinnelig dansk minister)
*“Thank you for the mess.” (Kjell Magne Bondevik etter gudstjeneste i Brasil)
Jo, som engelsklærer liker jeg helt klart språk-morsomheter! Denne er nok et must!
Don Camillos lille verden er morsom med en alvorlig undertone, hvis du liker det. Og så har vi Odd Børretzen. Mange som liker Kalvø liker Børretzen. Det er jo det med humor, at vi ler ikke av det samme, alle. Johan Borgen skrev en bok under pseudonymet Mumle Gåsegg: Far mor og oss. Den lo jeg veldig av. Da får man litt nostalgi med på kjøpet.
Takk! Jeg er veldig glad i Børretzen, men Don Camillos lille verden har jeg ikke hørt om. Den må jeg undersøke. Neida, vi ler nok ikke av det samme, men jeg må si jeg har fått mange gode tips jeg skal prøve ut! Selv ler jeg jo av Thomas F's siste nedtegnelser til allmenheten også - hele veien - selv om det riktignok er et tragikomisk innhold, eller galgenhumor. Når jeg nå får tid, skal jeg samle alle tipsene i en liste slik at jeg har den lett tilgjengelig. Gleder meg!
Jeg lagde en gang en liste. Du kan jo titte på den. :)
Flott! Den skal sjekkes ut, og en er allerede lagt til listen. Takk!
Kom på to nye:
Roddy Doyle: Barrytown-trilogien - The Snapper, The Van og The Commitments. Alle tre bøkene har jo også blitt strålende filmer
Takk! Dere er så beleste! Gleder meg til å sjekke dem ut!
Vi har nok bare slumpet til å snuble over andre bøker enn deg, tenker jeg. :-)
Den andre jeg tenkte å nevne da jeg skrev Kom på to nye var Stephen Fry: Making History Noen år siden jeg leste den, men jeg syntes den var smått genial - akkurat som Stephen Fry selv. (Bare måten han bygger opp den boken på - inndelingen, kapittel-titlene...)
... OG så har du en dansk perle: Benjamin Jacobsen!!! Det finnes tre bøker, så vidt jeg vet - og i hvert fall to av dem ble nyutgitt i pocket for et par år siden. Start med Midt i en klunketid - dette er HYLENDE morsomt. Synes jeg. (Ga den til min mor, og da hun etter en stund begynte å lese den, ble hun så begeistret at hun ringte meg for å anbefale en skrekkelig morsom bok hun hadde funnet i bokhyllen forrige kveld... "Ja, mor - det var meg du fikk den av...")
Ja, jeg har en tendens til å - ikke snuble over - men løpe etter - bøker fra Afghanistan, Irak, Midt-Østen, islam and you name it...
Ellers, begge er lagt til! Stephen Fry er absolutt genial!
Jeg vil slå et slag for Ian Sansoms bøker om bokbussbibliotekaren Israel Armstrong. Artige bøker som passer meget godt for den som har lest en del. Armstrong er en lett forvirra akademiker fra London som må ta en bibliotekarstilling på den nord-irske landsbygda. Det han ikke vet er at biblioteket er nedlagt og tjenesten er erstatta av bokbuss.
Skal ikke røpe mer enn at det skjer mye rart; det er kulturkonflikter og andre uhumskheter underveis.
Morsomme bøker med mange henvinsinger til litterære verk og andre viderverdigheter.
Morsomme bøker med kulturkonflikter og andre ulumskheter! Det må jo bare være bra!
Jeg leste den første av Ian Sansoms bøker om Israel Armstrong sommeren for fire år siden - og den boken appelerte ikke til meg; jeg syntes persontegningene var stereotype (forventet ikke nobelprisnivå, bare så det er sagt) og miljøskildringene likeså. En idé med et potensial som ikke ble innfridd, var min dom etterpå - jeg ga bort boken (for å slippe å dra på den i kofferten hjem) med et unnskyldende "Men den er ikke særlig bra, altså". Men dét var nå min subjektive mening - at andre har andre oppfatninger, aksepterer jeg naturligvis; det skulle jo bare mangle!
Må innrømme at jeg er en smule inhabil: har vært bokbussbibliotekar i noen år og jobber fortsatt i bibliotek. Synes det er veldig morsomt når det kommer romaner som jeg kan kjenne meg igjen i.
Du har ganske rett: Det er ingen høy litterær kvalitet over disse bøkene, men noen småsaker er det inniblant som man kan le seg skakk av. I hvertfall gjorde jeg det...
Aha - ja, gjenkjennelsesfaktoren skal man ikke kimse av! Det blir som å lese romaner som foregår i "virkelige" geografiske områder, steder man selv kjenner veldig godt - det gir en egen fryd å kunne nikke gjenkjennende: ja, nettopp det huset husker jeg, nettopp den gatestumpen vokste jeg opp i...
Men bibliotekbussbibliotekar - da har du vel lest Alan Bennett: The Common Reader om hva som skjer når dronning Elisabeth II oppdager at en bibliotekbuss stopper utenfor slottet hennes hver uke? Fornøyelig liten sak, den boken - mener den er kommet på norsk også nå.
Jada, har lest den boka du nevner der ja. Trur den heter "En uvanlig leser" på norsk. Fornøyelig sak må jeg si!!
Anbefaler på det sterkeste danske Bjarne Reuters Løgnhalsen fra Umbria - den koste jeg med godt med. En skikkelig skrønehistorie :-)
Takk, takk! Skal sjekke ut den også.... Wow, nå blir det forhåpentligvis mye latter!
Hvis du liker krim, vil jeg anbefale Fred Vargas' bøker om Adamsberg. De inneholder en skikkelig tørrvittig og underfundig humor og jeg sitter og småhumrer gjennom hele bøkene ;-)
Jeg syns også The Catcher in the Rye av J. D. Salinger er utrolig tørrvittig og morsom.
Og så har vi jo Terry Pratchett - hvis du liker fantasy. Harry Potter-bøkene er jo også forsåvidt fulle av humor.
Vel, jeg liker tørrvittige kommentarer - Takk! Catcher in the Rye har jeg lest. Ja, den er festlig!
Så bra du spør om dette! Jeg trenger også tips om morsomme bøker. Selv ler jeg også godt av Are Kalvø. Ellers setter jeg Bill Brysons reiseskildringer høyt. De er uten tvil de morsomste bøkene jeg har lest.
Ellers lo jeg også godt da jeg leste "The Importance of Being Earnest" av Oscar Wilde og "Destoyer" av Lars Ramslie (uten det minste snev av sammenligning forøvrig ;-)). Ellers har jeg nettopp prøvd meg på Paasilinna som nevnes nedenfor, og det var virkelig morsom og annerledes lesning. En riktig positiv leseropplevelse!
Hvilken av Paasilinna? Bill Bryson er supermorsom! Hadde helt glemt han! Må jo være noen av dem jeg ikke har lest. Har lest "The Importance of Being Earnest". Ja, god! Takk!
Jeg leste "Harens år". En artig liten sak.
Og "Den elskelige giftblandersken"!
Støtter forslaget om Paasilinna.
Jeg pleier også å anbefale bøkene til David Sedaris. Start med Me talk pretty one day, for eksempel.
Har du lest Woody Allen på trykk? Without Feathers er en samling av hans tekster - og jeg tror ikke nødvendigvis du trenger å ha den store sansen for filmene hans for å more deg over Allen på papir. (Den filmen som kanskje ligger nærmest i humor, er Småkjeltringer, om du har sett den - med Tracy Ullmann som Allens kone, og Michael Rapaport som mindre begava kriminell.) Beskrivelsen av "sjelen-ut-av-kroppen"-fenomenet for eksempel: en mann forteller om hvordan sjelen hans stadig stikker av, og til slutt bare kommer hjemom for å skifte slips... De mest sinnssyke "krim-plott" finnes også blant disse historiene, og hypokonderen Allen er naturligvis også representert.
Og så Lars Saabye Christensen og hans Amatøren - jeg husker den i det minste som en "humre-bok"...
P.S. Også Wodehouse da, selvfølgelig!
P.P.S. Og Johan Borgens novelle Fra en født forbryters dagbok er jo en perle...
Jeg støtter selvfølgelig opp om anbefalinga av Sedaris. Da jeg hadde lest "Me Talk Pretty One Day" kunne jeg ikke vente med å dytte den i hendene på alle omkring meg!
Tusen takk for kjempetips! Legger meg alt på minnet, og tar med omtalene på ferie!
Ser du har ikke lest "Klokken i Makedonia" av danske Knud Thomsen, heldig er du som har den til gode.
Jeg synest det var en fornøyelig bok og smilet og latteren satt løst når jeg las den.
Det er kommentarer på den her inne.
Takk! Skal sjekke den ut, samt lese kommentar.
Har du lest noe av Arto Paasilinna?
Aldri, men skal sjekke det ut! Takk for tipset!
Knut Nærum er kanskje litt i samme sjanger. =)
Å ja, han har jeg helt glemt! Tror det kan være noe. Takk for tipset!