Jeg er veldig glad i lydbøker. Personlig er jeg en sein leser, dvs at jeg ikke skummer, men dveler ved det jeg opplever i bøkene. En lydbok forsterker opplevelsen. Dessuten finnes det mange gode stemmer som leser godt. Jeg ble lest mye for i min barndom, og jeg er opptatt av å videreføre dette til mine barn. De har også fått lydbøker av oss foreldre som de kan koble av med. En god avveksling til tv og film. Jeg elsker radio! - Kanskje det ligger en forklaring der?
Viser 8 svar.
Eg liker lydbøker av same grunn. Eg les alt for seint. Det er lettare å halda konsentrasjonen med ein stemme på øyret. Det er veldig mange gode opplesarar, og eg hugser handlinga betre når eg høyrer den. Dessuten er det så praktisk når ein kan gå, strikke, bake, osv medan ein les!
Selv kan jeg ikke skryte på meg hverken strikking eller baking, men jeg går mye, og i de tilfellene jeg ikke trenger å kommunisere med mange, setter jeg på lydbøker. Det er interessant å merke hvordan en annens tolkning av det skrevne kan nyansere ens egen fortolkning.
"Når en annens tolkning av det skrevne kan nyansere ens egen fortolkning".... Ja, en ting som er sikkert er at Sverre Anker Ousdal tolker ålen, berggylta og makrellen m.m. mye bedre og på en helt annen måte enn jeg kunne ha klart. Jeg ville nok, helt ærlig, skimmet disse passasjene, og hva ville det da ha blitt igjen?
Tror nok løsningen for meg blir lydbøker i de tilfeller jeg ønsker å bli kjent med en forfatter som jeg normalt ikke orker å gå i gang med. Lydbøker kan her tjene som en innfallsport,for at jeg evt. skal få lyst til å fortsette med forfatterskapet og ikke gå glipp av noe. Og så, hvem vet... jeg har en tendens til å bli glad i og sette pris på det meste... etter hvert!
Begynn heller med en forfatter du er kjent med og har sans for! Og velg en lydbok som leses av en skuepiller du liker. Bestiller du deg feriereiser til destinasjoner du gruer deg for? Eller går på konsert med en artist/band du ikke orker å høre på?
Nei, stikk fingeren i jorden, og erkjenn at lydbøker ikke hverken frister eller passer deg. Det viktigste er at du koser deg!
Takk for spennende diskusjon, Hilde.
Kari
Hehe, og tja.. det hender jeg går på noe jeg ikke liker 100 prosent, samt blir med på steder jeg selv ikke ville ha valgt - for å prøve, for å utvide horisonten, men skjønner poenget! Takk det samme!
Riktig! Jeg også dveler ved sitatene, opplevelsene i de skjønnlitterære bøkene, og når jeg leser de politiske, tenker og tygger jeg til tider på hver setning. Det er jo nettopp dette jeg føler blir borte ved lydbøker -fordi jeg ikke kan gå tilbake, spole hele tiden... Men enig at lydbøker også kan forsterke opplevelsen. Jeg tror aldri jeg ble lest for, husker i hvert fall ikke det. Men selv leste jeg historier fra alle verdens hjørner fra tidlig alder.
Ja, det ligger nok en forklaring i at du elsker radio. Jeg lytter sjelden til radio, men det burde jeg.
Som tidligere sagt, en kombinasjon er nok det beste. Hva som gir en best leseopplevelse der og da, er det viktigste!
PS! I rullegardinmenyen savner jeg rubrikken "har lyttet til" når det dreier seg om lydbøker...
Ja, det er et godt poeng når det gjelder politisk litteratur. Skjønnlitterært må jeg bare tillate meg å flyte litt. Men det hender jeg spoler litt jeg også. Et tips i fb med "rullegardinvalgene": Lag en bokhylle som heter "lydbøker" eller "har lyttet til". - Dog er det viktig å poengtere at valget burde ligge i rullegardinen, nettopp fordi lydbøker ikke skal ha lavere status enn ordinære bøker.
Takk, takk! Gode tips!