Jeg har et ambivalent forhold til lydbøker. Jeg elsker å høre på Sverre Anker Ousdal lese fra Kilden av Gabriel Scott. Det å bare lene seg tilbake og lytte mens freden senker seg setter en i en sinnstilstand som er uvurderlig. Men, samtidig kan det gjør meg litt stresset (har ikke mye erfaring med lydbøker, så det er sagt)fordi jeg hører alle disse gode setningene, sitatene og refleksjonene som jeg ikke får skrevet ned og tatt vare på! Jeg kan da vel ikke konstant spole tilbake? Jeg føler så absolutt at det å lytte til lydbøker gir meg noe, men samtidig synes jeg at jeg taper noe annet, hvis jeg da ikke skynder meg å skrive ned hvert sitat, hver setning... Men, uff.. stress!
Her inne er det mange som har erfaring med lydbøker. Hva gjør dere? Hva tenker dere? Som sagt, jeg er ny i bransjen...
Viser 63 svar.
Jeg bruker iPod (eller iPhone) til lydbøker. Det er ikke noe problem å stoppe eller "spole" tilbake. Dersom man hører noe man vil sitere er det bare å se hvor man er (f. eks CD2, avsnitt 4, tid 1,23) Man kan enten skrive det ned eller huske 2-4-1. Jeg har malt mye i sommer med Ringenes Herre triologien, Stormfulle høyder og Drageløperen på øret. Aldri har det vært så gøy å male hus! Jeg kunne malt hva som helst til en god lydbok. Hører nå alltid på lydbok til hus og hagearbeid. Lydbøker er selvfølgelig i tillegg til vanlige bøker, ikke i stendenfor.
Skjønner at jeg bare må få meg iPod eller iPhone! Høres lettere ut.. Og i perioder er det jo vanskelig å få tid til å sette seg ned med en bok, så det er nok løsningen. Men ja, i tillegg til..
Føler at jeg må advare deg litt før du drar på handletur. Jeg bruker en del tid på å legge CD'er inn i iTunes for deretter å kopiere dem til iPod...Man kan jo laste ned lydbøker fra iTunes Store også, men så langt er ikke utvalget noe å skryte av, iallefall ikke dersom man ønsker å høre bøker på norsk. Kanskje den yngre garde bokelskere har funnet enklere måter å administrere lydfilene på?
Jeg liker begge deler! Tror nok at det har mye å bety hva slags bok det er. Lange, snirklete og finurlige setninger fungerer dårlig i lydbøker, der må jeg kunne gå tilbake og "drøvtygge" litt. Men innholdet kan ofte bli både tydeligere og mer fengende når man får det presentert med innlevelse, betoning og levendegjøring av en god oppleser. Men lydbøkene låner jeg som regel, i hylla vil jeg ha "skikkelige" bøker!!!
Ja, i hylla skal det stå "skikkelige" bøker! Enig! Problemet er at jeg snart ikke har råd til "skikkelige" bøker lenger.. må låne mange, og må kjøpe pocket..
Jeg liker veldig godt lydbøker, spesielt når jeg tar buss eller sitter på med bil, jeg blir kvalm av å lese i buss/bil så da er lydbøker perfekt for meg. Jeg må innrømme at jeg leser mest bøker, og at lydbøker hører jeg på skjelden.. Synest av og til at det kan gå for treigt..Pluss at jeg er veldig glad i å lese..
Ja, det med kvalme er et problem! Veldig smart med lydbøker i bil, buss! Skal begynne med det!
Jeg har også hatt et anstrengt forhold til lydbøker, uten noen egentlig grunn. Som barn og ungdom koste jeg meg med barnetimeboka og radioteateret, den tidas "lydbøker". Har alltid likt å lese, holde i , bla i og lukte bøker. Må ha dem rundt meg. Denne uka, derimot, åpna jeg opp for lydbøkenes verden gjennom Gulldronning, perledronning av Margaret Skjelbred nydelig formidlet av Janne Kokkin. Jeg levde meg inn i det lille barnet, den kloke morfaren og deres reise ut av "Berget" og ble bergtatt :)). Skepsisen er over, men det blir ikke enten eller i forhold til lydbok - ppapirutgaven, men "ja takk, begge deler". MEN jeg må sitte i en god stol, lukke øynene og forsvinne inn i historien. Går ikke bra med lydbok som "bakgrunnsstøy" for meg.
Ja takk, begge deler til meg også! Du har nok tenkt litt som meg...
Jeg liker ikke lydbøker. Det er da ikke å lese i det hele tatt - det er å høre på noen som forteller en historie. Jeg må ha en fysisk bok å ta i. Kjenne kvaliteten på papiret, se på bokstavene, kjenne lukten av bok, ha noe å holde i, kunne bla frem og tilbake, kunne stoppe opp og tenke litt uten å måtte trykke på noen knapper, uten irriterende spoling.
Og hvordan i alle dager klarer man konsentrere seg om en lydbok? Selv når jeg lytter til musikk jeg virkelig liker, og setter på en sang og tenker at nå skal jeg høre godt etter, så forsvinner tankene avgårde av seg selv med mindre jeg har noter eller tekst foran meg som jeg kan fokusere blikket på.
Du sier det jeg alltid har tenkt, men tenker nå at kanskje en kombinasjon er greit? Men, strengt tatt er det ikke å lese, men å høre på noen som forteller en historie, som på radio. Det har du nok rett i... Men som allerede nevnt, det funker kanskje noen ganger...
Er delvis enig med deg. Hadde litt vansker med å fokusere på å lytte i begynnelsen, et annet problem var å holde seg våken, men etterhvert gikk det ganske greit. Det positive, som er poengtert tidligere, er alt du kan gjøre samtidig.
Du er nok mer visuell enn auditiv ;)
Fordelen med lydbøker om sommeren for en bokelsker, er at man har en sjanse til å bli brun under haka og på halsen fordi man kan "lese" bøker uten å sitte med nesa ned :-)
Så egentlig burde jeg ha hørt på lydbøker her på stranden i Malta... Vel, neste gang kanskje! Godt sagt!
Aha, så det er defor jeg er så bleik under haka. Godt sagt Bjørg!
Jeg har hatt stor glede av å lytte til bøker, særlig bak rattet. Husker enda opplevelsen av å høre Kjærstads Kongen av Europa i sin helhet på en 20 timers sammenhengende biltur gjennom, ja nesten hele Europa. Bøker bak rattet er bra. Det går ikke ut over konsentrasjonen om kjøringen. Tvert imot holder boka meg våken og gjør at jeg fryder meg mens jeg kjører, i stedet for å kjede meg.
Når det er sagt, er en lydbok både forfatterens historie og samtidig oppleserens evne til å gi den liv. Derfor unngår jeg stort sett bøker der "forfatteren leser". Jeg mener selv at jeg får større utbytte av at en profesjonell skuespiller leser. Det finnes selvsagt unntak. Loes høytlesning av boka L på en kafé i Bergen med forsamlingens humring i bakgrunnen ga en god og morsom ramme rundt bokopplevelsen. Jeg synes også Fossnes Hansen gjør en kjempejobb som leser av sin egen debutbok Falketårnet. Han synger til og med middelalderske smedeviser med troverdighet!
I sum sier jeg et rungende JA til lydboka. Det er en annerledes opplevelse enn å sitte med boka i fanget, men ofte kan opplevelsen være enda rikere enn å lese selv. Dessuten får man jo lest så mye mye mer! Særlig om man kjører mye bil. (Da anbefales det IKKE å lese med boka i fanget.)
Takk for meget godt svar! Nå vil jeg absolutt høre på Kjærstad! Du har helt rett, som jeg har sagt her tidligere, Sverre Anker Ousdal klarer å formidle boken Kilden bedre enn jeg klarer å lese/tolke den - nettopp fordi han er en veldig dyktig skuespiller. Jeg tror jeg har blitt forutinntatt fordi den første lydboka jeg hørte, var med en som lespet, snakket stakkato og leste - ikke formidlet levende. Hvem det var, husker jeg ikke, og stakkars, det skal kanskje forbli usagt...
PS! Det er beroligende å høre at du ikke leser med boka i fanget mens du kjører.. Hehe...
Jeg foretrekker å lese vanlige bøker. Har prøvd å sette meg ned hjemme med en lydbok, men merker at det ikke er helt det samme. Men når vi skal på lang biltur, da er lydbøker supert! Jeg kjører ikke selv, så jeg har vanligvis sittet med nesa i en bok, mens mannen min har kjørt. Nå lytter vi til lydbøker på turene og får en felles opplevelse.
Nøkkelen er altså bilturer og lydbøker - eller trening og lydbøker. Takk!
lydbøker nytter ikke for meg. For det første så liker jeg kosen med å sitte med ei bok i hånda og faktisk lese. Og for det andre så sovner jeg bare fra lydbøkene.
Hehe... ja, det kan jo gå den veien også...
Ja, og det er vel Min kamp (har ikke lest den, dem), så høres ut som en god idé!
Jeg er en pasjonert lydbokbruker, men jeg lytter til lydbøker nesten utelukkende når jeg kjører bil. I de senere år har jeg kjørt en del i jobben, og jeg har registret at mens jeg tidligere kunne se på kjøretiden som kjedelige tidslommer, ble tiden bak rattet spennende litterære reiser. Og det som er litt underlig er at jeg registrerte at jeg ble en mindre stresset sjåfør. Jeg er langsom av natur, jeg elsker langsom mat, langsomme refleksjoner og ja.. jeg kunne dra det ut i mange dimensjoner. Men jeg har i løpet av lang erfaring som bilbruker, fått utviklet en litt "tung høyrefot". Men med en lydbok i CD-spilleren ble jeg en mer harmonisk sjåfør. Lyttingen bidrar til at sjåførpersonligheten forenes med resten av min langsomme natur. Den er vel ganske sterk: LYDBOK FOR TRAFIKKSIKKERHET!!!
Å, det må være deilig å kunne utnytte tiden når man kjører bil, slik at du får mange, som du så fint sier - spennende litterære reiser!Og du ser ut til å ha utviklet en poetisk stemme også... Fint! Men dere som lytter mens dere kjører bil - hvordan klarer dere det? Konsentrasjon? Med mitt problematiske forhold til bilkjøring, vel... igjen imponert! Langsom mat, langsomme refleksjoner... Så viktig, så interessant! Ja, det må jeg si: Lydbok for trafikksikkerhet - jeg ville trodd det motsatte, men skjønner at her er det mer å lære! Fint!
Hei Hilde. Du har åpnet for svært interessante refleksjoner gjennom din meningsytring om lydbøker versus trykte bøker. Jeg skal ikke bringe inn eboken som en tredje formidlingskanal, da dette vil åpne for helt andre avveininger. Men det kan vi eventuelt komme tilbake til. Likevel vil jeg nevne, før jeg går tilbake til lydbøker vs trykte bøker, at det mediet en foretrekker også rører ved noen flerstemte strenger fra vårt sanseregister. For egen del må jeg innrømme at et elektronisk lesebrett gir en helt annen fysisk opplevelse enn en bok, på samme måte som papiraviser gir meg større nærhet til nyhetene enn nettaviser. De ulike mediene samspiller forskjellig med mine sanser. Og det er et moment jeg gjerne tar med meg tilbake til diskusjonen om lydbøker. Jeg tror det følbare som sansefenomen (taktiliteten) ikke spiller noen avgjørende rolle i vår opplevelse av lydmedier, men på den annen side har det auditive stor assosiasjonskraft i forhold til våre følelser i psykologisk forstand. Min opplevelse av lydbøker har nok en direkte link til barndommens litterære opplevelser. Jeg er vokst opp i en familie med en høyt utviklet høytlesnings og fortellingskultur. Dette er blitt forsterket gjennom hørespill, fra barnetime til "God aften, mitt navn er Cox". Radio har som kjent de beste bildene. Det kan sikkert diskuteres hva som stimulerer noen til å utvikle hurtiglesning, mens andre, som jeg selv, dyrker langsomlesningen. Jeg driver litt halvprofesjonelt som høytleser og forteller og har bl.a. også lest inn et par lydbøker. Selv tror jeg at jeg "leser lyttende" også vanlige bøker. Jeg skal ikke mene noe absolutt om hvorfor enkelte av oss er lydbokelskere, mens andre har problemer med å holde konsentrasjonen eller føler at det går for sent. En liten finurlighet til slutt: I mitt arbeid som terapeut hadde jeg for noen år siden en klient som var en storforbruker av bøker. Han var en ekstrem hurtigleser. Han leste nesten loddrett. Han slet med mange problem i livet sitt, og han mente selv at lesningen til en viss grad var hans flukt. Så skjedde det at han etter hvert fikk det mye bedre med seg selv. gamle spøkelser forsvant fra livet hans. Da skjedde det noe forunderlig. Han fortalte meg at han etter en tid registrerte at han begynte å lese langsommere. Og han sa at han nå hvilte mer i sin lesning. Dette er selvsagt ikke noen massediagnose av hurtiglesere, men kanskje kan det fortelle noe om hvilket sjelerom lydbøkene åpner for enkelte av oss.
Meget godt sagt! Ja, jeg tror du har rett med hensyn til påvirkningen på vårt sanseregister, og nettopp derfor er vel kombinasjonen av begge medier å foretrekke. (Tror det blir lenge til jeg begynner med e-bøker!) Etter å ha hørt på Kilden, føler jeg at jeg forstår de ulike perspektivene bedre. Det var en god opplevelse å lene seg tilbake og lytte. Jammen er han god, den godeste Sverre Anker Ousdal. Jeg følte en fullstendig ro - ingen tvil om det. Litt stresset i begynnelsen ble jeg riktignok, men er i ferd med å utvikle en teknikk - stopp, spol, og lytt en gang til mens man tar notater så raskt som bare det.
Samtidig får jeg en så god følelse når jeg kan ta på boka, stryke hendene over den, lukte på den, og andektig åpne opp på første side.
Ja, takk begge deler! PS! Interessant historie fra din hverdag som terapeut. Lesing er nok en flukt for mange. Men lyttet denne personen til lydbøker i det hele tatt? Jeg tror nok at "massediagnosen" kan stemme... for noen av oss. Det er i hvert fall viktig å hvile litt i lesingen... Det gjør godt.
Hei, jeg har aldri fått dreisen på lydboka. Samtidig hører jeg mye radio, men ingenting erstatter det å legge seg i kosekroken med en kopp te og bare forsvinne inn i sidene på en god bok!
Jeg synes det går for sent når jeg setter på ei lydbok, men hovedårsaken til at jeg ikke er frelst er nok at jeg kan ikke sette meg tilbake å fundere over ulike setninger, - "slurpe" litt fra tekoppen, - tenke "dype" eller mindre dype tanker. Alt det som gjør ei bok så mye mer enn bare noe setninger på en papirside, - og som i alle fall ikke jeg klarer å finne i ei lydbok!
Paradoksalt at du syns lydbøker går for seint, samtidig som du elsker følelsen av å ..."slurpe" litt fra tekoppen, - tenke "dype" eller mindre dype tanker ... Ikke undervurder lydboken! Når det er sagt er det fair å fortrekke papir i stedet for det auditive. God bok, Hilde :0)
Men jeg vil stoppe opp når JEG vil stoppe opp. Og når jeg leser, så leser jeg sannsynligvis fortere enn lydbokas fart.
Mener du at lydbøker hadde passet deg bedre hvis de leste fortere? Du verdsetter tid med bøker, men har ikke tid til å lytte til historien? Jeg forstår at du ikke har sansen for lydbøker (og det er helt ok), men jeg skjønner ikke argumentasjonen din.
Nei, du misforstår meg nå. Jeg ønsker å lese i MITT eget tempo, bruke lengre tid på de setninger, avsnitt, kapitler som berører meg mer enn andre. Jeg ønsker å stoppe opp når jeg selv vil, - kanskje ta en lengre pause (uten å måtte ty til pauseknappen). Og joda, jeg lytter til historien, - men på mine "premisser" om du vil kalle det det.
Der sier du det! Det er akkurat slik jeg har tenkt og følt!
Har prøvd lydbøker, men jeg synes det er vanskelig å venne seg til det. Sikkert en vanesak, men samtidig er det noe med det å holde boka,bla litt og evt. streke under ting jeg synes er viktig.Bruker boka ganske aktivt når jeg leser.Men har tenkt å fortsette med å prøve meg fram med lydbøker, særlig krim tror jeg kan være tingen her.
Enig! Krim og kanskje vanskelige bøker som man rett og slett ikke orker å lese selv...
Jeg er veldig glad i lydbøker. Personlig er jeg en sein leser, dvs at jeg ikke skummer, men dveler ved det jeg opplever i bøkene. En lydbok forsterker opplevelsen. Dessuten finnes det mange gode stemmer som leser godt. Jeg ble lest mye for i min barndom, og jeg er opptatt av å videreføre dette til mine barn. De har også fått lydbøker av oss foreldre som de kan koble av med. En god avveksling til tv og film. Jeg elsker radio! - Kanskje det ligger en forklaring der?
Eg liker lydbøker av same grunn. Eg les alt for seint. Det er lettare å halda konsentrasjonen med ein stemme på øyret. Det er veldig mange gode opplesarar, og eg hugser handlinga betre når eg høyrer den. Dessuten er det så praktisk når ein kan gå, strikke, bake, osv medan ein les!
Selv kan jeg ikke skryte på meg hverken strikking eller baking, men jeg går mye, og i de tilfellene jeg ikke trenger å kommunisere med mange, setter jeg på lydbøker. Det er interessant å merke hvordan en annens tolkning av det skrevne kan nyansere ens egen fortolkning.
"Når en annens tolkning av det skrevne kan nyansere ens egen fortolkning".... Ja, en ting som er sikkert er at Sverre Anker Ousdal tolker ålen, berggylta og makrellen m.m. mye bedre og på en helt annen måte enn jeg kunne ha klart. Jeg ville nok, helt ærlig, skimmet disse passasjene, og hva ville det da ha blitt igjen?
Tror nok løsningen for meg blir lydbøker i de tilfeller jeg ønsker å bli kjent med en forfatter som jeg normalt ikke orker å gå i gang med. Lydbøker kan her tjene som en innfallsport,for at jeg evt. skal få lyst til å fortsette med forfatterskapet og ikke gå glipp av noe. Og så, hvem vet... jeg har en tendens til å bli glad i og sette pris på det meste... etter hvert!
Begynn heller med en forfatter du er kjent med og har sans for! Og velg en lydbok som leses av en skuepiller du liker. Bestiller du deg feriereiser til destinasjoner du gruer deg for? Eller går på konsert med en artist/band du ikke orker å høre på?
Nei, stikk fingeren i jorden, og erkjenn at lydbøker ikke hverken frister eller passer deg. Det viktigste er at du koser deg!
Takk for spennende diskusjon, Hilde.
Kari
Hehe, og tja.. det hender jeg går på noe jeg ikke liker 100 prosent, samt blir med på steder jeg selv ikke ville ha valgt - for å prøve, for å utvide horisonten, men skjønner poenget! Takk det samme!
Riktig! Jeg også dveler ved sitatene, opplevelsene i de skjønnlitterære bøkene, og når jeg leser de politiske, tenker og tygger jeg til tider på hver setning. Det er jo nettopp dette jeg føler blir borte ved lydbøker -fordi jeg ikke kan gå tilbake, spole hele tiden... Men enig at lydbøker også kan forsterke opplevelsen. Jeg tror aldri jeg ble lest for, husker i hvert fall ikke det. Men selv leste jeg historier fra alle verdens hjørner fra tidlig alder.
Ja, det ligger nok en forklaring i at du elsker radio. Jeg lytter sjelden til radio, men det burde jeg.
Som tidligere sagt, en kombinasjon er nok det beste. Hva som gir en best leseopplevelse der og da, er det viktigste!
PS! I rullegardinmenyen savner jeg rubrikken "har lyttet til" når det dreier seg om lydbøker...
Ja, det er et godt poeng når det gjelder politisk litteratur. Skjønnlitterært må jeg bare tillate meg å flyte litt. Men det hender jeg spoler litt jeg også. Et tips i fb med "rullegardinvalgene": Lag en bokhylle som heter "lydbøker" eller "har lyttet til". - Dog er det viktig å poengtere at valget burde ligge i rullegardinen, nettopp fordi lydbøker ikke skal ha lavere status enn ordinære bøker.
Takk, takk! Gode tips!
Jeg tror jeg skal prøve å lytte til lydbøker mens jeg sykler på ergometersykkel, noe som er så kjedelig at tankene ikke vil vandre...
Jeg har bare prøvd lydbøker et par ganger, men jeg får det liksom ikke helt til... jeg syns det går for sent, jeg blir utålmodig og tankene svirrer i alle retninger...
Man kan regulere "hastigheten" på lyden, jeg bruker medium....og dette med konsentrasjon blir en vanesak. Etter mange års praktisering konsentrerer jeg meg mye bedre med en lydbok "på øret" nå enn når jeg sitter i en god stol og sløver ukonsentrert....men det skal medgies at den beste måten for meg å konsentrere meg på når jeg bruker lydbok er "gåing", (eller sykling)...jeg sovner ikke gående med en lydbok, slik jeg gjør sittende i en god stol med bok på fanget, eller i sengen med en bok på puten...
Oi, dette med astighet ante jeg ikke... hvordan gjør man det? sist jeg prøvde lydbok var det en cd... hastigheten er kanskje på mp3-format e.l...?
Jeg kan bare "svare for" iPhone, jeg legger inn mine lydbøker der. Og med et lite tastetrykk kan jeg variere fra speed 1/2 til 1x til 2x, jeg har den alltid på medium speed.
Bra! Jeg skal gå til anskaffelse av riktig utstyr og bruke medium! Høres ut som en fin løsning.
Hmm...nesten så jeg ikke kan uttale meg om hva som er best siden jeg nesten ikke har hørt på lydbøker. Leser kun bøker i papirutgaven. Er litt gammeldags faktisk. Føler at å lese en bok faktisk går ut på at du leser den selv, ord for ord, side for side. Og oppleve vært ord som du selv leser på din egen måte å gjøre deg opp bilder i hodet ditt av hva du leser akkurat når du leser det selv. Konsentrere seg fullt og helt om boken. Har prøvd lydbok et par ganger gjennom skolen, men føler at tankene mine da vandrer til andre steder og andre ting, noen lydbokopplesere blir så monotone i lengden at jeg ikke klarer å holde fast på hva som blir sagt over lang tid. Kanskje hører jeg på en fantastisk bok som jeg får et dårlig inntrykk av nettopp fordi den blir lest opp for meg og jeg ikke leser den selv. Og som sagt igjen jeg føler ikke at jeg har lest en bok når jeg ikke har lest den selv.
Bare en ting til.. Jeg hadde aldri klart å lese boken Kilden av Gabriel Scott så godt som Sverre Anker Ousdal! Måten han formidler denne på, med sin sørlandsdialekt, går meg en høy gang! Han gjorde denne levende for meg, så noen ganger er lydbøker topp!
Jeg ble også like begeistret som deg over denne lydboken. Alt står og faller på oppleseren av lydbøker. "Hellemyrsfolket" av Amalie Skram lest av Eilif Armann er en av de beste opplesingene jeg har hørt. Liker du Amalie Skram så lån denne og gled deg.
Helt enig! Har lest en del Amalie Skram tidligere, blant annet "Folket på Innhaug". Men, lenge siden... Husker ikke så mye. Kanskje en idé å høre på denne snart da? NB! Beklager sent svar - ferie og sjelden på nett!
Du tenker vel heller på Hellemyrsfolket? :)
Takk for godt tips.
Takk for god refleksjon! Det er jo akkurat slik jeg har tenkt og ment hele tiden - at noe går tapt fordi jeg ikke får lest på min egen måte, brukt nok tid m.m. Men igjen, skjønner at jeg må revurdere - i hvert fall prøve over tid; for å utnytte tiden bedre, når man trener osv. For meg må det kanskje bli begge deler - etter hvert.
Jeg har blitt helt avhengig av lydbøker....det begynte på en biltur jeg skulle ta alene for 8år siden. Hadde brukt litt lydbøker før det. Det fungerte vedlig fint og holdt meg våken under bilkjøringen. Så fortsatte jeg med dette for å utnytte tiden jeg brukte på gåing til og fra jobb og ellers gå- og sykkel-turer. (Utrolig hvor mange flere treningsmil jeg får med meg med lydbok på øret). Begynte først med ulike MP3 spillere, men gikk over til iPod da den kom og de siste par årene med iPhone. (Så slipper jeg å drasse på annen mobil i tillegg, dessuten har iPhone en kjekk bryter på ledningen så jeg slipper å ta den opp av lomme/sekk når jeg skal snakke med noen eller inn i en butikk). Nå er lydboken og min daglige trenings-tur blitt en fin rutine. Det hender jeg har lydbok på øret når jeg er på trenings-senteret med egen-opplegg også.(Går eller sykler minimum 10km hver dag, noe lengre turer innimellom, sist uke ble det Trondheim- Stjørdal tur-retur pluss litt ekstra, da ble det 8mil med lydbok på samme dag.) To-tre lydbøker i uken går det gjerne med da. (Fagbøker og en del bøker jeg ikke får i lyd leses ofte på sengen..) En annen fordel med lydbok er at de ikke har så lang ventetid på biblioteket. Det er mange fantastisk gode opplesere, og noen av bøkene leses av forfatteren selv, det er interessant. (Per Petterson, Erlend Loe, Tore Renberg og flere)
Samme her :) Jeg begynte å høre lydbøker fordi jeg hadde en lang busstur til jobben og blir kvalm av å lese på buss. Sånn sett er lydbøker helt perfekt. Var litt tilvenning i starten, måtte ofte spole tilbake litt for å få med meg alt. Men nå beveger jeg meg nesten ikke utenfor døra uten en lydbok på øret :)
Syntes imidlertid det kan være veldig avhengig av hvem som leser. Torbjørn Harr syntes jeg er bra, han snakker tydelig og er engasjert (leser feks Hodejegerne av Jo Nesbø). Har hørt noen andre bøker (uten at jeg husker hvilke) der oppleseren hadde en tendens til å svelge veldig høyt, da ble det vanskelig å fokusere på noe annet :)
Takk for godt svar! Sprekt! Begynner å skjønne at dette er smart med tanke på å utnytte tiden bedre. Går jo noen turer selv, selv om jeg skjønner at jeg har mye å ta igjen.. Hehe...Bør kanskje gå til anskaffelse av den lenge etterlengtede iphonen da. Men, får du med deg og husker det lille "ekstra" i bøkene? Kanskje med trening? Vel, skal jeg få med meg alle de gode bøkene som omtales her, må jeg nok begynne å tenke annerledes ja...
Det jeg ofte gjør etter en "leseøkt": I iPhone er det en notatblokk, jeg skriver inn noen stikkord eller setninger der, ikke mye..boken jeg hører på er ofte en vi har satt opp i den lille Lesesirkelen jeg har på nett, og da skal den diskuteres med innlegg etter lesingen, ofte skal jeg lage et blogg-innlegg på boken også, så jeg har et doc. liggende på datamaskinen slik at jeg har noen tanker og stikkord etter hvert. (Kanskje den skal diskuteres her også, og da er det greit å ha noen stikkord. I tillegg har jeg på egen datamaskin samlet "Min Historikk" fra biblioteket, der er alle lydbøkene lagt inn etter hvert og jeg har skrevet noen få vurderings-stikkord på hver bok etter lesing)
Jeg er imponert! Utrolig mange dyktige lesere her! Og så mye som dere klarer å rekke over.. Vel, jeg får prøve meg fram med stikkord, men å huske lange setninger og sitater fra lydbøker vil ta tid. Takk igjen!