http://www.itavisen.no/847804/ipad-eierne-er-egoister
http://www.abcnyheter.no/nyheter/teknologi/100730/%E2%80%93-ipad-eiere-er-selvsentrerte-og-uvennlige

Ja, så gjør som meg (selvsagt) og vær en helgen og fortsett å kjøpe de gode gamle pocketene og innbundne bøker! Lukten av nypresset papir burde være grunn nok til å velge denne veien. For det er et gammelt hebraisk ordtak: "Veien til helvete er brolagt med moderne dingsebomser". Mhm!

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Viser 35 svar.

iPad-PC: 1-0 iPad - Gutenberg: 0-1

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Jeg tar meg den frihet å bringe denne diskusjonen tilbake i lyset ved å dele to sitater av to store menn.

Cicero: Et rom uten bøker er som en kropp uten sjel.

Hitchcock: This paperback is very interesting, but I find it will never replace a hardcover book - it makes a very poor doorstop.

Ja - prøv å bruke en iPad eller Kindle som 'doorstop', det er en utfordring! en utfordring sier jeg.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Hehe, til Hitchcock og enig med Cicero. Selv om verden var litt annerledes på den tiden de levde. (Usikker på hvilken Cicero, Alessandro eller Marcus? Måtte google det ;))

Det digitale samfunn er nyttig og praktisk, men mangler sjarm og sjel. Sitat meg selv :)

Godt sagt! (0) Varsle Svar
[ Slettet av bruker ]

Hvem vil vel bytte ut en hel vegg med bøker mot en liten plastsnurrepiperi? Selve bokfasaden løfter et roms heluttrykk betraktelig. Dessuten virker selve pesjonen som eier bokhyllen, for å bruke et engelsk uttrykk, mer classy ;)

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Plastsnurrepiperi!

Ja jeg sier vekk med slikt, og bytt ut malerier med bokomslag og fete bokhyller som henger opptil taket. Eller bedre, la bøkene og maleriene leve sammen i harmoni - errr, en harmoni som ikke kan eksistere uten fraværet av elektroniske dingser!! Ahh, vreden slukket ...

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Bakstreverske og gammelmodige kultursnobber! Det er slike som dere som kommer til å sitte på gamlehjemmet og sutre over at alt var så mye bedre før, da man leste bøker på iPad i stedet for å få dem programmert rett inn i hjernebarken.

Godt sagt! (5) Varsle Svar

Bøker kommer aldri til å forsvinne, vel. Hvis den dagen noen gang opprinner, blir vi fattige i ånden... - Og når det gjelder Ipad... - det er fremdeles gresk for meg...

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Agh! Kom ikke med slike dommedagsskildringer!

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Hehehe. Vær trygg, kommer den dagen skal jeg gråte med deg.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Mmmmm, gode gamle bøker til å holde i hånda og bla i... - finnes ikke noe bedre i vintermørket eller på sommerlige regnværsdager, eller på solrike feriedager. Ipad er fremdeles litt gresk for meg.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Jeg er nok blant de selvsentrerte og uvennlige her - uten at jeg har ipad - ennå. Den står høyt oppe på "vil ha"-lista mi. Det betyr ikke på noen måte at jeg kommer til å slutte å kjøpe bøker - jeg kan ikke se for meg et hjem uten fulle bokhyller og stadig plassmangel til nye bøker. Jeg tror heller ikke det må være noen motsetning - de fyller for meg forskjellige funksjoner. Så ålreit å ha ipad på reise - i stedet for å fylle kofferten med flere bøker (veit aldri hvor mye jeg får lest eller hva jeg føler for å lese på tur). Så veldig greit å kjøpe konsum-bøker elektronisk (bøker jeg har lyst til å lese, men ikke behov for å ha i bokhylla mi - det ville også ha spart meg for mye hodebry angående plassmangel.

Jeg tror mange klarer å ønske ipad´en velkommen uten at de forkaster papirboka av den grunn - lenge leve både papir og elktronikk sier jeg... For om det gamle hebraiske ordtaket til Eirik Røkkum er sant - er jeg på god vei til helvete - jeg elsker moderne dingsebomser og kombinerer det helt fint med en kjærlighet til gamle ting også;-)

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Hehe, neida neida, du glemmer et annet hebraisk ordtak: "Om jeg enn skulle gå i dødsskyggens dal, frykter jeg ikke noe ondt. For du er med meg, din støvete bok og dine gammeldagse ting, de trøster meg." ;-)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Til ebok-debatten sier jeg: Ja takk, begge deler! Jeg håper på at en i fremtiden kan kjøpe en fysisk bok, og få ebok-utgaven med på kjøpet. To store fordeler med ebøker: (1) at en kan dra med seg så mange en vil overalt uten å ødelegge ryggen, og (2) at en kan søke i de! Og hvis biblioteket får i gang en låneordning på ebøker kan det bety at en aldri mer må vente på en bok :) Men så er det alle ulempene som allerede har blitt nevnt… I mine øyne er derfor eboka ikke en erstatning for boka, men et supplement.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Jeg skjønner ikke helt det konseptet med at man skal få eboka med på kjøpet. Hvis jeg vil ha en ebok, så er det jo fordi jeg ønsker at den skal være billigere enn en vanlig bok, i tillegg til at den ikke tar opp hylleplass eller "dreper trær". Greit nok hvis det er den innbundne boka jeg faktisk var ute etter å kjøpe - da ser jeg ikke noen ulemper med å få med en ebok på kjøpet, men det er ikke noe jeg ville vært villig til å betale ekstra for (jeg ville nok da uansett gitt bort en av versjonene til noen andre). For meg blir det litt som om jeg skulle fått med en pocketversjon når jeg kjøpte en innbundet bok...

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Tanken min var at jeg helst vil lese en fysisk bok, men når jeg er ferdig med å lese den kan jeg ofte tenke meg å ha den digitale utgaven med meg på laptopen. Ofte har jeg lyst til å raskt slå raskt opp igjen noe i boken, eller søke etter noe i den (Sto det ikke noe om [...] i den boken? Tar lang tid å bla gjennom for å lete). Det kan også være en idé å lage bokmerker og ta notater i den digitale utgaven, uten å klusse til den fysiske utgaven.

Dette er forresten ikke en helt original idé. Musikkbutikken Bleep tilbyr gratis MP3-nedlasting ved kjøp av enkelte vinyl-utgivelser. I pose og sekk. Men selvsagt dyrere enn kun MP3. Jeg mener selvsagt også at det må være mulig å kjøpe bare ebok-utgaven billigere. Huff, så grusomt du fikk det til å høres ut med å "drepe trær" for å lage bøker...

Godt sagt! (0) Varsle Svar

La oss ikke glemme de åpenbare fordelene ved vår elskede papirbok. Blant annet, for å nevne noe av det viktigste, kan man ligge på rygg i en hengekøye der sola steker som verst med boka holdt opp mot sola. Den fungerer utmerket som en liten parasoll mens du leser, i tillegg til at batteri og elektronikk ikke blir ødelagt av varmen. "Not to be exposed by direct sunlight" står ikke på bokrygger. Tvert imot. Det er sjarmerende med solfalmede permer i bokhylla.

Når det er snakk om store bokprosjekter, forskning etc, kan det være helt avgjørende at man kan forholde seg til de fysiske utgavene. Kanskje må man slå opp i tyve ulike verker i løpet av en time. Jeg vet ikke hvordan det er med dere, men åpner jeg tyve word-dokumenter på èn gang, blir denne maskinen både treg og uoversiktelig. En hylle med de aktuelle bøkene for hånden, er så mye enklere.

Enkelte områder innen litteraturforskning krever selvsagt originalmanuskripter.

Hva med gaver? Er det ikke litt kjipt å gi noen en elektronisk fil på bursdagen? "Gratulerer, Mari! Jeg sender deg Berlinerpoplene over mail". Hva med dine egne utgivelser. En tilegnelse for eksempel. Jeg vil ikke tilegne min bok på en fil. Jeg vil liksom ikke latterligjøre noen, på en slik måte at man må trykke videre eller scrolle ned for å slippe "Takk til mine barn, mine elskere og deres ektemenn, vår herre og hans engler osv osv", det er rett og slett en egen verdi i bokformatet, som er helt nødvendig for at over halvparten av de som vil skrive bøker i dag, faktisk skriver bøkene.

Man legger årevis i romaner, arbeider halve døgnet eller mer, setter til side mye annet, kanskje egen familie, kanskje hobbyer og annet moro. Det er et ensomt og krevende arbeid, særlig om det er selvbiografisk. Hvem vil ofre seg selv på den måten for å utgi en ipad-bok? Hvor mye god litteratur vil vi stå igjen med?

Jeg er med på kasett - cd. Jeg er med på vhs - dvd. Ja jeg er med på dvd - bluray til og med! Der har forandringen av formatet vært forbedringer.

Men å se et Munch-maleri på google bildesøk er ikke det samme som å stå på Nasjonalgalleriet med originalverket hengende foran seg. Man hugger fortsatt ut skulpturer av stein, ikke hardplast. Det skulle bare mangle at også papirformatet lever videre som et helt nødvendig kunstnerisk uttrykk. Så frykt ikke! :)

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Ser ikke helt sammenlikningen din med maleri/skulptur og litteratur. For en forfatter er vel det kunstneriske uttrykket innholdet i boka, ikke papiret den er trykket på? Ihvertfall er det det for meg som leser. Hvis man er så opptatt av det fysiske formatet, hva da med dårlige pocketutgaver som faller fra hverandre før man er halvveis i boka? Hvis forfattere er så opptatt av det fysiske som du antyder, hvorfor tillater de at bøkene deres blir utgitt slik?

En iPad-bok gir også flere muligheter som papirboka ikke har. For eksempel er det flere som eksperimenterer med videointervjuer med forfattere o.l.

Kan være enig i at det må være mer stas på noen måter å stå med det ferdige produktet mellom hendene, men dette er noe som skjer i mange kunstneriske bransjer. Ta for eksempel film eller fotografi. Det er kanskje fortsatt noen regissører som savner følelsen av å tape sammen filmklippene til en 3000 meter lang masterrull, og mange fotografer som hest vil se bildene tre frem i mørkerommet, men av praktiske hensyn så er det andre metoder som har tatt over. Dette gjør ikke produktet noe mindre verdifullt.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Jeg vil påstå at film ikke tok skade av å introdusere lyd, som var en forbedring, men at den har tatt skade av digitalisering, som er en forenkling. Praktiske hensyn bør ikke prioriteres før de kunstneriske. Nåvel, hvis det er kunst vi er på utkikk etter.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Noen vil påstå at filmen som medium var renere uten dialog og at lyd har gjort at opplevelsen av film i overdrevet grad har blitt avhengig av dens innhold i stedet for dens visuelle uttrykk, som jo kan sies å være kjernen. Så må man også huske på at selv stumfilmene alltid var tenkt å skulle vises med musikk. Og det digitale formatet velges av flere regissører også av kunstneriske hensyn, dersom det passer deres visjon bedre. Noen kunstnerisk forenkling er det i hvert fall automatisk ikke, selv om det selvsagt gjør det enklere å lage film, men i manges øyne er dette en god ting, da nåløyet for å få tildelt midler er trangt i denne bransjen.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Jeg følger det du sier, men jeg vet ikke om jeg kan si meg fornøyd! Kanskje det bare er kultursnobberi og nostalgi fra min side, men jeg er virkelig kjær i gammel film, særlig fra perioden 40- til 70-tallet - Hitchcock, Welles, Kurosawa, Leone, Melville, Herzog, osv osv og selvsagt Humphrey Bogart. Mainstreamen i disses tid har flyttet seg fra musikaler og sverd-og-sandal-filmer til CGI-fester fra Hollywood, og med mindre jeg tar feil kan vi takke digitaliseringen for dette. Forhåpentligvis vil digitalisering føre til at vi også kan se "smal film" på kino, ikke bare kassasuksesser.

Easy Rider og Godard klarte seg forøvrig utmerket på magre midler og 35 mm! ;-)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Men det er mange uavhengige filmskapere som bruker det digitale formatet til noe personlig og spennende. Men det er mulig du først og fremst snakker om CGI nå, og ikke det digitale videoformatet, slik jeg antok. I så fall kan jeg si meg enig, men det er -igjen- smak ;)

Godard has gone digital, forøvrig. Jeg er av den oppfatning at mannen har laget sine beste verker de siste ti årene.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Godt poeng. Dylan went electric. Skal du på Murakamifestivalen?

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Ja, det er et enormt viktig poeng, altså ikke bare hvordan man vil lese litteratur (som er den vanligste tilnærmingen), men også hva slags litteratur som da vil skrives, hvis digitale formater helt overtar markedet. Ikke bare er det mindre personlig og langt mindre stas å gi ut en fil enn en vakker bok (som faktisk veier noe mellom hendene, som er en fysisk størrelse i seg selv), men tenk, ja akk tenk, et digitalt format setter ingen krav til kvaliteten på det som publiseres. Hvorfor? Fordi det ikke går gjennom forlag som risikerer å tape penger på (unnskyld uttrykket) dårlige bøker.

Nåvel, et motargument kan vel være at "men hei, hvis bøker blir uavhengige av forlag og andre sperrer, vil litteraturen bli fri, kunstnerisk og alt annet godt (for forlag er griske og satser kun på det som selger)", men det synes meg en smule optimistisk til de kommende forfatteres vilje, og litt vel pessimistisk til forlagenes forsetter.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Dessverre for oss papirelskende bokentusiaster er det nok denne veien utviklingen går. Amazon.com oppgir at de den siste måneden har solgt 183 digitale bøker for hver 100 solgte innbundne bok. Den norske bokbransjen ligger langt etter utviklingen internasjonalt! For meg er det helt perfekt! Tenk hvor identitetsløse våre hjem vil bli om noen år: Ingen fotoalbum - ingen CD-samling -ingen bøker for alt er lagret elektronisk. Skal vi spørre husverten; kan jeg få låne PC-en så jeg får se på boksamlingen din? Jeg kommer til å kjøpe bøker til krampa tar meg. Mine vegger skal være dekket av bøker! For den som eier en boksamling og en hage, mangler intet!

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Til Hilde Eriksen: du trenger ikke spørre verten om å låne PCen, for dere er vel bokvenner? :-)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

he he.. Ikke alle er like gale som oss her inne. Vi er vel godt over snittet bokinteresserte, kan man si. Når det gjelder iPad, har jeg testet den ut. En hendig sak som er ypperlig til å lese mail, nettaviser og surfe med, men som lesebrett for mine bøker? Not! jeg er ikke der ennå - kanksje om noen år? Hvem vet; vi lar oss jo påvirke fra alle kanter...

Godt sagt! (0) Varsle Svar

For min del så er det at den norske forlagsbransjen ligger så langt etter et kjempeproblem. Jeg har begynt å teste ut ebøker, og funnet ut at jeg liker det kjempegodt. Det er praktisk å ta med seg mange bøker, og bøkene er alltid tilgjengelige når man har litt tid til å lese (jeg leser både på iPad og på mobilen, og alt synkes enkelt mellom enhetene)

Problemet er at det jo praktisk talt ikke finnes noe på norsk, mens bøker på engelsk er det er veldig stort og billig utvalg av. Dette fører til at jeg leser flere og flere bøker på engelsk, og merker at jeg begynner å venne meg til dette. Det skjedde fortere enn jeg hadde ventet. Regner med at dette kommer til å skje med mange andre også, og hva vil skje med den norske språktradisjonen dersom mange nok nordmenn venner seg til at bøker kjøpes fra Amazon?

Dette høres kanske litt dommedagsprofetisk ut, og jeg tror heller ikke at papirboka kommer til å dø helt ut. Jeg kjøper mange bøker, men vil helst ha innbundne. Ser for meg at mitt behov for pocketbøker forsvinner til fordel for ebøker; det vil si at jeg vil kjøpe lettere underholdningslitteratur og bøker der jeg ikke får tak i innbundet versjon som ebøker fra nå av.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Tror nå dette e-bok hysteriet på amazon kommer til å dabbe av etterhvert.. Nå er det nytt og spennende, og spesielt pga mange vil teste ut Ipad... Tror ikke papirbøker forsvinner med det første... Forøvrig kunne jeg ha tenkt meg å ha pensumlitteratur på et lesebrett... Hendig og greit å ta med seg i stedet for 8 kilo bøker på skoleveien.. foruttsatt at de kan understrekes, markeres, noteres i margen på dem, digitalt...

Godt sagt! (0) Varsle Svar
[ Slettet av bruker ]

Nå kom jeg til å tenke på en Futurama-episode hvor de er på Mars University. Professoren skryter av at universitetet har den største boksamlingen i verden og peker mot en stor bygning, men når de titter inn så er det bare to CD-er der, en med non-ficition og en med fiction.

Når det gjelder e-bøker, så kommer jeg nok til å teste det ut, og er det en god løsning så kommer jeg til å bruke det. Når det gjelder debatten om det å ha et fysisk eksemplar å holde i og hvor mye bedre det er, så gikk jeg gjennom den prosessen i forbindelse med musikk-CD'en. Jeg så ikke poenget med å ikke ha CD-en i hylla, men i dag bruker jeg Spotify, mp3-spiller osv., og CD-er har jeg så å si slutta å kjøpe. Det skal nevnes at jeg vurderer å kjøpe meg en LP-spiller, og begynne en platesamling, men av både økonomiske og plassmessige hensyn har jeg ikke tatt sjansen på det enda.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Ja, fysj - tilgjengelig hylleplass er så innmari ekkelt, assa.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Jeg er så enig. Ja takk til innbundne bøker og pocketbøker. Det er så mye tiltrekkende med bilder med farger på bokcovere. Føle permene i hendene. Åpne boka og høre den fantastiske lyden når vi går videre til neste side. Og hvor irriterende måtte det ikke være å komme til den spennende delen og så må man skynde seg å lade opp dingsen før den slår seg av selv pga for lite strøm? Nei takk. Dessuten blir jeg fortere sliten i øynene av å lese tekst på en skjerm enn når jeg leser i bøker. Dessuten vil jeg se boksamlingen min stående i hyllene enn å se dem på skjerm som filer. Grøss og gru. Lenge leve boktrykkerkunsten:)

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Jeg er mer for skriftrullen og pergament selv, får ikke samme lukten av papir. Særlig med nymotens trykkpresser, før var ting håndskrevet og kaligrafert. Da var bøkene verdt å lese. Med bøker kan jo hvem som helst trykke opp store mengder, mens i gamle dager måtte man vente i måndesvis. Da visste man at det var kvalitet som ble produsert...

Spøk til side, bokens innhold må jo være hovedpoenget her, ikke formatet. Selvsagt er det noe eget med å lese en bok i innbundet form, men hver ganger jeg flytter eller drar på feire, eller bare tar T-banen, drar jeg med meg store mengde bøker. Gleder meg til å få muligheten til alltid å ha tilgang til bøkene jeg vil lese.

Overgangen til e-bøker er som med overgangen fra CD til mp3, plasssparende og ikke videre problematisk. Nå kan jeg endelig gjøre plass i hylla til de gode, innbundene verkene jeg virkelig vil ha på utstilling, og kan kvitte meg med pocketversjonene av bøker jeg bare leser en gang i blandt.

For ikke å snakke om at forfatteren raskt får mellom 40-50% av salgsverdien på e-bøker, og blir ikke avspist med 17-20% av de store forlagene.

Anbefaler likevel Kindle over Ipad om man bare skal lese på den, ikke bare er Apple et fælt selvskap, men Kindle har en skjerm som sparer øynene mye mer.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Jo da, du har helt rett i at det er innholdet som teller, og man sparer jo plass når ting blir lagret som filer. Men syns da at bøkene mister mye av personligheten. Designet er jo med på å pirre nysgjerrigheten til leseren. Dessuten blir jeg ikke helt gira med tanke på at når man leser og er konsentrert og skjermen slår seg plutselig av på grunn av strømmangel. Nei, det har jeg ikke tålmodighet til. Da vil jeg heller plukke opp en papirutgave jeg kan slappe av med i stedet å håpe at skjermen ikke slår seg av før jeg har lest ut et kapittel eller lest noen sider til. Dessuten syns jeg det er litt trist om alt skal være på skjerm. Men, men hver sin smak og behag. Jeg holder meg til papirutgaver så lenge som mulig. Jeg vil heller fylle hyllene mine med bøker enn med nips jeg ikke har bruk for :)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Sist sett

Harald KHeleneErlend Rødal VikhagenRisRosOgKlagingWilliam BillisonMonaBLPiippokattaBeate KristinBente NogvaEivind  VaksvikTone HDemeterKirsten LundTrude OmaToveDolly DuckAvaRandiAElisabeth SveeJoannHilde H HelsethStine SevilhaugKathinka HoldenTove Obrestad WøienJarmo LarsenAstrid Terese Bjorland SkjeggerudInger-LiseIngunn ØvrebøHilde Merete GjessingritaolineElin FjellheimRufsetufsaTonesen81Synnøve H HoelMarteSverreReadninggirl30FredrikIngunn SJon Torger Hetland Salte