Har du noe spesielt system for hvordan du sorterer bøkene dine i bokhylla hjemme? Alfabetisk etter forfatter? Etter genre? Eller etter hvordan du personlig kategoriserer bøkene?

Selv har jeg kun et vagt omriss av et system, men det er egentlig ikke spesielt gjennomført. Nå har jeg ikke hele boksamlinga mi i den leiligheten jeg bor i nå heller, men da jeg skulle plassere bøkene mine i en ny bokhylle slo det meg at jeg burde finne et bedre vis å sortere dem på.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Viser 23 svar.

Min bokhylle er et salig kaos, men med en system i rotet som jeg skjønner.
All poesi er samlet, all krim er samlet og alle gamle klassikere.
Ellers er all skjønnlitteratur temmelig blandet, men det er noen regler. Bøker av samme forfatter er samlet og uleste bøker står for seg selv.

Jeg må ofte bruke tid på å finne en bok og det skjer av og til at jeg ikke finner boka umiddelbart.

Hadde jeg hatt bedre plass så hadde jeg kanskje hatt et litt bedre system, men bokhylla fungerer og jeg er fornøyd :-)

Godt sagt! (0) Varsle Svar
[ Slettet av bruker ]

Flertallet av bøkene mine, som er skjønnlitteratur, har jeg alltid sortert alfabetisk etter forfattere. Uten et slikt system hadde jeg aldri i verden funnet tilbake til spesielle bøker.

Jeg har uleste bøker for seg, og de plasserer jeg i hovedbokhyllene mine etter hvert som de blir lest.

Ellers har jeg ulike genre for seg - reiseliv, kunstbøker, kokebøker, arkitektur etc., etc. stående bolkevis - og da som regel i systemer etter steder (alfabetisk), etter størrelse (gjelder kokebøkene bl.a.)osv. Antall bøker og ønsket om gjenfinning avgjør hvilke systemer jeg velger.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Jeg har alltid hatt skjønnlitteraturen etter forfatter, helt fra da jeg hadde en meter med bøker, og jo flere jeg har, jo mer pris setter jeg på systemet.

Unntak: Barnebøker og krim. Så har jeg Lyrikk, Store bøker og kokebøker. De andre skifter jeg inndeling på med noen års mellomrom, for med alder og visdom kan det en oppfatter som naturlige kategorier forandre seg.Fagbøker står for seg, og lykkelig var den tiden disse også hadde mer enn to underkategorier.

Jeg har alltid en avdeling i kjellerboden, der bare krim har egen avdeling, dvs kasse. Mer enn en gang har jeg vært glad ei bok ikke har vært gitt bort selv om det ble trangt oppe. (Men jeg gir bort også.)

Hva krim angår: Karin Fossum har fått stå oppe blant skjønnlitteraturen, men det kan hende jeg legger ned de siste hun har skrevet.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Nå har jeg brukt over en uke på å sortere alle bøker og få et system. Jeg valgte å bruke systemet jeg har hatt hele tiden - alfabetisk på forfatter, pocket/hardback og norsk/engelsk/svensk/dansk i god blanding. Som den tvileren jeg er, så har jeg en god del bøker om forskjellige religioner. Dette står for seg, og også reisebøker.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Jeg sorterer etter farge. Merkelig nok finner jeg alltid den boken jeg vil ha, for man husker ofte fargen på omslaget. Det ser litt teit og litt göyt ut, alt etter som.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Jeg sorterer både etter forfatter og genre jeg...

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Fikk endelig gått gjennom bøkene mine i forrige uke, så nå er de sortert alfabetisk etter forfatters etternavn med noen unntak: tegneserier og oppslagsbøker for seg, og favorittbøkene stilt ut i egen hylle.

Collector's Edition av Harry Potter-bøkene (http://tinyurl.com/35ksko6) har hedersplassen ved siden av tv'n :D

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Praktiserer nok en kombinasjon av noe av det jeg ser andre gjør her, men i tillegg har jeg et eget "skattekiste"-sted i bokhyllene der favorittene er plukket ut og samlet uavhengig av kronologi, forfatter, språk osv. Der står feks Olav H. Hauge sammen med Rushdies Trollkvinnen fra Firenze og Goethes Faust på tysk... Det er kanskje yndlingstedet mitt i hele huset (bortsett fra senga) og jeg tror at parketten er blitt litt ekstra slitt der. Anbefaler ellers Alberto Manguels "The Library at Night", en bok for bokelskere av en bokelsker :)

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Jeg har et ganske løst system, basert på norske eller utenlandske forfattere, skjønn- eller faglitteratur. Når jeg får større plass og flere bokhyller blir nok systemet bedre.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

For øyeblikket er det kaoset som råder hos meg og egentlig bare de nyeste bøkene som er oppe og står. Dette fordi vi ikke har hatt plass og vi har pussa opp hele huset. Men nå er det siste del av oppussinga som står for tur = bibliotek. Dog er jeg redd for om det blir nok plass i biblioteket til en stadig voksende boksamling... :S Time will show!

Når det gjelder system så har jeg på skjønnlitteratur praktisert alfabetisering etter forfatter og kronologisk innen forfatter dersom det er en serie, ellers alfabetisk etter tittel innen forfatter... Barnebøker står for seg, men under samme system. Det samme gjelder ungdomsbøker. Pocketbøker har i utgangspunktet stått for seg, men der er jeg usikker nå... vi får se... Reiselitteraturen har egen hylle og er sortert alfabetisk innen hver reisebokserie. Bokserier som Verdensbiblioteket, Århundrets bibliotek, Verdens beste romaner, Norges Nationallitteratur etc står for seg selv som en serie. Faktabøker er sortert noenlunde etter emne... hobbybøker for seg, hagebøker for seg etc. Utenlandske bøker står inniblant norske. Kjenner jeg gleder meg til ferdig bibliotek til våren!

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Hos meg er det kaos, men til en viss grad system i kaoset, for jeg vet alltid hvor jeg skal starte å lete når jeg skal finne en bestemt bok. Har store ambisjoner om å lage et system en dag ;)

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Har for lengst gitt opp å ha et system. Her står "dyp" litteratur sammen med Larsson og krim etc. Har hentet fram noen av barnebøkene (til barnebarna)igjen, og de står stort sett for seg selv, i lett tilgjengelige bokhyller. I tillegg mangler jeg hylleplass så noen bøker må dyttes inn, men synes det egentlig er greit, driver jo ikke bibliotek heller.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Jeg låner dem på biblioteket, så jeg har folk til sånt :p

Godt sagt! (7) Varsle Svar

hahaha, briliant ;p

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Bøkene mine står alfabetisk etter forfatter og kronologisk. Hundebøkene står for seg selv og er sortert etter navn, og tegneseriene står også for seg selv i et slags systematisk kaos.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Bøkene mine står sortert alfabetisk etter forfatter. Jeg prøvde en stund å ha de engelske bøkene for seg, men så vokste mengden engelske bøker veldig og da ble det til at jeg satt de sammen med de norske. Forøvrig har jeg altfor liten plass til bøkene mine selv om jeg har gjort om gjesterommet mitt til bibliotek. Alle gode forslag til mer plassbesparende bokoppbevaring tas i mot med takk!

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Hjelp! Her begynner det å bli kaotisk for alvor! Jeg har alltid satt bøkene alfabetisk etter forfatter. Men nå er huset rett og slett for lite. Jeg har ikke veggplass tilgjengelig lenger. Så nå har jeg digre fjell med bøker liggende på vent... Enten må jeg bygge på, finne et større hus, eller gi bort/selge bøker (det siste er ikke aktuelt, bortsett fra noen jeg har flere utgaver av).

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Kanskje bygge en liten toppetasje som er satt av til å være bibliotek? Det stemmer jeg for, hvis du er rik.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Da må jeg nok vinne i lotto først... Men jeg kan jo hive ut det meste av møblene, slik at det blir litt mer plass til bokhyller, kanskje...

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Jeg har alltid, helt fra jeg var ganske liten, sortert all skjønnlitteratur alfabetisk etter forfatter, akkurat som på biblioteket, men nå som jeg bor på hybel vokser boksamlingen min mer enn hylleplassen (jeg kan kaste ut skrivebordet for å få plass til en bokhylle til, men det spørs om jeg ikke heller bør sende noen av bøkene mine i eksil hos mamma og pappa). Uansett, jeg har ikke lenger plass til å sortere bøkene slik jeg helst vil gjøre det, så nå er det litt etter forfatter, litt etter høyde og litt etter farge (og noen bøker er gjemt bak de andre bøkene fordi det ellers ikke er plass til dem). Jeg klarer overhodet ikke å finne frem i bøkene mine lenger, og det er ganske trist.

Faglitteraturen hadde jeg også et fint system på så lenge jeg bodde hjemme - de var sortert alfabetisk etter emne på M. Altså var kokebøker sortert under Mat, en bok om katter under Mjauende dyr og ordbøker under Morsmålet mitt, evt. Morsmålet til noen andre hvis det var mer passende. Det bør kanskje legges til at jeg ikke var så veldig gammel da jeg utviklet dette systemet ...

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Dette M-systemet likte jeg godt, det var rett og slett veldig søtt!

Godt sagt! (0) Varsle Svar

hehe, mitt system er igrunn litt kaotisk, bare jeg som forstår systemet mitt. De er nok delevis satt opp etter genre og bøker av samme forfatter står gjerne etter hverandre. Men ellers så har jeg satt bøker jeg føler passer sammen sammen, også står innbundet forsei og pocketer for seg, også står de bøkene som jeg er stolt av og er mere meg en andre på et mer synlig sted en resten av bøkene. Og bokklubbbøker står for seg, og barne/ungdomsbøker står for seg, slitte gamle bøker står for seg osv osv. Et eneste stor kaos som bare jeg forstår :p

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Sist sett

Harald KAnette SRavnEster SStig TMalinn HjortlandAud- HelenHeidi BTheaTuridmajaBente L.RufsetufsamgeTor Arne MyklebustSilje-Vera Wiik ValeRolf IngemundsenTherese HolmMarianneNsveinTheresesiljehusmorTor Arne DahlKirsten LundCecilie69Ingunn SNtotheaCathrine PedersenWenche VargasAkima MontgomeryBjørg Marit TinholtReidun SvensliAnn ChristinBente NogvaIngunnJChristofferJohn LarsenSynnøve H HoelGrete AastorpChristin SillibakkenMalin