Jeg skal flytte til Frankrike for en periode og ønsker å sette meg litt inn i god fransk litteratur (på norsk/engelsk). Noen forslag?

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Viser 28 svar.

Har endelig vært på biblioteket og fylt en bærepose med franske bøker og filmer. Flere av disse norske oversettelsene har jo gått ut (!!!) Skulle f.eks. gjerne hatt min egen utgave av Sartres Kvalmen. Blir litt stresset av biblioteksfrister... Fant også flere franske lettlestbøker på fretex. Utrolig hvilke skatter som gjemmer seg der. :)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Sartres Kvalmen på norsk får du på bokklubbene.no, Den ble gitt ut i forbindelse med Århundrets bibliotek. De selger den på fransk i bokhandlere, jeg kjøpte den på Akademika, Blindern (Folio). Gled deg over denne boka, og god tur til Paris!

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Tusen takk! Kvalmen er dessverre ikke lenger å få på bokklubbens sider. Litt rart at bøkene i århundrets biblioktek går ut av trykk....

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Victor Hugo - Les Miserables! :) Bør leses på engelsk, fantastisk bok!

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Hmm.. hva lærte jeg i litteraturstudiene i Frankrike.... Balzac, Baudelaire (poesi), Bernanos, Camus, Celan (poesi), Diderot, Dumas (underholdning), Duras, Flaubert, Ionesco (Neshornet er kjempebra!), Hugo, Moliére, Sade (interessant lesning!), Sand (bonderomantikk), Saint-Exupery (Den lille prinsen er en udødelig klassiker), Verne (her har du sikkert lest noe), Stendhal, Zola, Sarraute (Enfance er fin) og Proust (ikke at jeg har lest noe av ham...), Sartre

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Dersom du setter pris på Erlend Loes naivisme vil du nok også like Jean-Philippe Touissants roman På badet.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Anna Gavalda er absolutt til å anbefale! De norske oversettelsene er på nynorsk, men skildringene av både personer og omgivelser er likevel fantastiske. Jeg bare lurer på hvordan de er på fransk (som jeg skulle ønske jeg kunne) :-)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Kan fortelle at de er veldig fine på fransk, har aldri lest den norske oversettelsen dog. Gled deg til å kunne lese alle disse anbefalte bøkene på originalspråket, lae!

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Kan anbefale Suggesjoner av Marie Darrieussecq. Leste den for litt over 10 år siden (da den kom ut på norsk) og likte den veldig godt. Humoren er svart; boka handler om en kvinne som sakte forvandles til en gris, fordi hun behandles som en..

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Min erfaring fra opphold i Frankrike er at forståelsen begynner å løsne etter to uker - så blir det mulig å snakke litt etter omtrent en måned. Etter dette er læringskurven vidunderlig bratt. Om du er like heldig som meg, møter du franskmenn som korrigerer (og mange franskmenn er opptatt av at de prater korrekt) så vil du også lære å prate godt. Etter ca 6 mnd vil du klare deg godt og det er tid for å øve inn bedre uttale og jobbe med grammatikken. Så til det du spurte om - fransk litteratur. Klassikere: Diderot - "la religieuse" - en av de korte 1800-talls franske romaner - ikke alt klosterliv var trist og leit... Marquis de Sade skriver også forholdsvis kort - "Justine" er litt på kanten (Sade er tross alt far til ordet sadisme;-) Flaubert - madame Bovary - hva som skjer når man leser for mye - kan være aktuell for flere her på dette nettstedet. Baudelaire - fransk poesi av godt merke Sartre - jeg elsker skuespillet "Huit clos" eller "For lukkede dører" som det heter på norsk - om livet i helvete.... "Kvalmen" eller "La nausée" og Muren "Le mur" er tyngre, men også gode. Beauvoir - "L´invitée - om da hun og Sartre lot hans elskerinne flytte inn. Boris Vian - "L´écume des jours" (Dagenes skum) er en vakker kjærlighetsroman med surrealistisk tilsnitt. (Vian har skrevet diktet Herr President) Marguerite Duras - "L´amant" (elskeren) er også vakker. Michel Houllebecq er en liten provokatør - skriver friskt og rått med mye sex og en del politikk. Gavalda - "Ensemble, c´est tout" (Saman er ein mindre aleine) er temmelig nytt og etter min mening en fantastisk roman. Ser at du har fått noen av de samme tipsene før - du vil i hvert fall ha en fin start på å bli kjent med fransk litteratur - lykke til både med språket og litteraturen.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Jeg bare spørre: skal du studere i Frankrike (jeg så av profilen din at du var i sannsynlig "studentalder", forstår du)? Og hvor i Frankrike skal du bo? (Det er mitt rustne franske grunnfag som fremprovoserte spørsmålene - avslør så lite eller mye du vil!)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Ja, det stemmer. Skal studere i Paris. Blir spennende, spesielt siden jeg ikke kan så mye fransk. Høres interessant ut med Sedaris. Takk for fine forslag! :)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Aha - men når du befinner det i Paris med fransk på alle kanter, så skal du snart se at du kommuniserer på frrrransk som bare dét. (Bare ikke fall til fristelsen å ty til engelsk, selv om det går trått på fransk i begynnelsen! Unngå dem som "lurer deg utpå" - det er nå du får sjansen til å lære deg muntlig fransk. Selv var jeg aldri lenge nok i fransktalende land til å få den skikkelige flyten når jeg snakker, og det kan du tro er fortærende....) Min favoritt i Paris er for øvrig Sainte-Chapelle (som jeg hører nå til dags er tjoka fullt av turister, takket være Da Vinci-koden - men likevel verdt MANGE besøk!) og Rue des Rosiers (som jeg først hørte om - og året etter oppsøkte - da jeg i tenårene leste Chaim Potoks andre bok om Asher Lev: "Asher Levs gave". Men Les for all del "Mitt navn er Asher Lev", førsteboken, før toeren, altså - om du ble nysgjerrig av dette.)

Ønsker deg et flott studieopphold - tips oss på bokelskere om franske bøker etter hvert, da!

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Tusen takk! :)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Ikke akkurat det du spør om, men amerikanske David Sedaris har skrevet veldig underholdende om hvordan han taklet (eller ikke taklet) å flytte til Frankrike og (forsøke å) lære seg fransk på språkkurs for utlendinger i Paris. Husker jeg hvilken bok jeg tenker på også, montro? Hmmm - ikke i farten, men skal se om jeg finner det ut, og redigere det inn i så fall.

Og så har svenske Bodil Malmsten skrevet underfundige "selvbiografiske" bøker der hun bruker av sine erfaringer som innflytter til Frankrike: Priset på vatten i Finistère er den første av dem. Anbefales - jeg har funnet mine i svensk-seksjonen på Norli i Universitetsgaten i Oslo. Malmsten har forresten en blogg også - http://www.finistere.se - der kan du sjekke om du liker hennes skrivestil, og lese om bøkene hennes!

Av franske forfattere har jeg sett at Marc Lévy blir omtalt og anbefalt på Oversetterblogg - visstnok en kjempepopulær forfatter i Frankrike, og altså utgitt på norsk for få år siden.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

.... Og så har jeg hørt mange skryte av Anna Gavalda - ikke lest selv, men senest i Dagbladets Magasinet i dag (lørdag 24.07.10) synger en av spaltistene (Trude Lorentzen, var det vel?) Gavaldas pris. Norske titler: Saman er ein mindre aleine, Lykka er ein einsam fugl, --- tror det er flere også, du kan jo google. Det er Samlaget som utgir dem på norsk, forresten.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Tusen takk for mange gode tips! :) Gleder meg til å sette igang!

Godt sagt! (0) Varsle Svar
[ Slettet av bruker ]

Eg for prøve meg på noko som ikkje er sagt eg då..

Raymond Queneau-stiløvingar Michel Houellebecq-Utvidelse av kampsonen Jean Cocteau-De skrekkelige barna Boris Vian-Dagenes skum Georges Perec-Livet bruksanvisning Maurice Blanchot-Dødsdommen Andre Breton-Nadja Francois Mauriac-Ormebolet Anais Nin-Venusdeltaet Andre Gide-Immoralisten

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Noen klassikere fra mellomkrigstiden

Kvalmen/La Nausée - Jean-Paul Sartre

På Sporet av den tapte tid/À la recherche du temps perdu - Marcel Proust

Reisen til nattens ende/Voyage au bout de la nuit - Louis-Ferdinand Céline

Den Fremmede/L'Étranger - Albert Camus

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Jeg elsker Adamsberg i Fred Vargas bøker, prøv dem!!

Godt sagt! (0) Varsle Svar

"Borgermesteren og andre noveller" eller Best short stories av
Guy de Maupassant.
"Når masken faller" av Simone de Beauvoir
"Elskeren" av Marguerite Duras
"Den blå sykkelen" av Regine Deforges

Nå har du fått mange gode boktips av Franske forfattere av flere her, så nå er det bare å sette i gang...

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Det franske testamente av Andreï Makine anbefales på det varmeste!

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Å ja - den hadde jeg glemt - den hadde jeg jo lyst til å lese! Opp på ønskelisten med André Makine - tusen takk for påminnelsen!!!

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Pinnsvinets eleganse!

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Aw, Frankrike!

Gamle klassikere:

  1. Balsac - Far Goriodt
  2. Flaubert - Madame Bovary
  3. Første boken av Marcel Prousts «På sporet av den tapte tid»
  4. Noen essays av Montaigne
  5. Den lille prinsen

Noen som gir et bilde av det nye Frankrike

  1. Kiffe Kiffe i morgen (Ungdomsbok fra slummen utenfor Paris)
  2. Livets bruksanvisning (Postmoderne roman fra fransk bygård)

Ikke glem tegneseriene:

  1. Astrix
  2. Sprint
  3. Alt av Enki Bilal og Pierre Christin
  4. Epileptisk - grafisk roman av David Beauchard

Kos deg!

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Marcel Pagnol har skrevet Jean de Florette og Manon des sources. Sammen heter de L'Eau des Collines, eller på norsk Kilden i Provence - kjempefine bøker! Disse er også filmatisert.

Victor Hugos Les Miserables/De elendige er også fantastisk!

Hvis du er interessert i krim, syns jeg Fred Vargas' bøker er supre, og for litt eldre mer klassisk krim kan kanskje Georges Simenon være noe? :-)

Godt sagt! (2) Varsle Svar

La condition humaine! Tror den heter "menneskets lodd" på norsk, skrevet av Andre Malraux.

Godt Frankrikeopphold!

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Sist sett

Therese HolmEgil StangelandJakob SæthreAud- HelenBård StørePiippokattaReidun Anette AugustinLailaHelena EGodemineritaolineHanne Kvernmo RyeMads Leonard HolviksomniferumStine SevilhaugAnne Berit GrønbechLars MæhlumJulie StensethAnnamarithcTonesen81Harald KTheaTove Obrestad WøienRufsetufsaKjetilJorund KorbiKjersti SLilith NagelIngunn SHeidi LSigrid Blytt TøsdalTuridmajaTanteMamieHilde Merete Gjessingmay britt FagertveitJoannMorten BolstadGrete AastorpTjommi