etter å ha lest De Elendige av Victor Hugo trodde jeg at jeg aldri ville finne en bok jeg syntes var like fin, helt til jeg leste Jane Austens fornuft og følelse. Jeg fikk boka i julepresang et år og begynte å lese den umiddelbart. Husker at jeg tillot meg selv bare å lese et kapittel pr kveld for at boka skulle vare så lenge som mulig. Men allting tar en slutt og jeg hadde store problemer med å finne ut hva jeg skulle lese etterpå. Hva kommer opp mot Jane Austen?

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Viser 5 svar.

Jeg liker også George Elliot´s Middlemarch - noenlunde samme tidsepoke. Ikke like fokusert om utvikling av kjærlighetsforhold som Austen - det er der også, i tillegg er det gode personskildringer, beskrivelse av samfunnet og ikke minst hvor ufritt mange levde på den tida. Andre romaner med mye dramatikk er jo skrevet av søstrene Brontë - både Jane Eyre og Stormfulle høyder innfrir - etter min mening. Likevel er det ikke til å komme fra at Jane Austen står i en særstilling - også for meg.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Det var kjempefint å lese ditt svar, jeg liker også Middlemarch veldig godt. Har i det hele tatt veldig sans for bøker fra samme tidsepoke. Har også lest Brontë også veldig bra. Men Jane Austen er "toppen", har lest romanene hennes flere ganger og de er like bra hver gang. Min favoritt er Fornuft og følelser. Det er spesielt Elinor jeg tenker på. Synes faktisk hun minner om Dorothea Brooke i Middlemarch.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Jeg har ikke koplet Dorothea Brooke og Elinor, men er enig med deg i at de absolutt kan minne om hverandre - en del likheter der ja... Må innrømme at jeg nok - som de fleste damer - er svak for Elisabeth Bennett i "Pride and Prejudice" og selvsagt Mr Darcy. Så tror jeg nok "Persuasion" kommer på neste plass - og så "Sense and senisbility". Likevel - det er herlige bøker alle sammen. Jeg er i tillegg hekta på film og har flere versjoner av filmatisering av alle Austens romaner - har sett dem alle flere ganger og nyter dem hver gang.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Mer Jane Austen! Her er det bare å kjøre på med "Stolthet og fordom", "Emma", "Overtalelse", "Northanger Abbey" og "Mansfield Park" (gjerne i den rekkefølgen).

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Nemlig! Det fine med Jane Austen er også at hennes bøker godt kan leses om og om igjen. Men:Siden du tydeligvis liker det anglosaksiske vil jeg slå et slag for Charles Dickens. Han har også et fantastisk persongalleri og smører tjukt på, men er fantastisk vittig og velformulert. Og det går bra til slutt. David Copperfield er en fin introduksjon, ellers er Dombey og sønn en av mine favoritter, eller hva med Store forventninger, Den gamle antikvitetsbutikken eller Lille Dorrit?

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Sist sett

Kirsten LundHanne Kvernmo RyeDemeterBjørn SturødEllen E. MartolSynnøve H HoelPiippokattaLinda NyrudLailaElla_BCarine OlsrødVibekeAkima MontgomeryHarald KrubbelHilde Merete GjessingAstrid Terese Bjorland SkjeggerudInger-LiseJarmo LarsenTine SundalTor Arne DahlTor-Arne JensenTone NorenbergReadninggirl30Trude JensenIngeborg GAnne-Stine Ruud HusevågVigdis VoldAliceInsaneBjørg  FrøysaaEgil StangelandKjetilsveinLisbeth Marie UvaagMorten MüllerVannflaskeBenedikteKarin  JensenAnn Christinbandini