Jeg befinner meg i Hamburgs arbeiderklassestrøk på 1930-tallet. Her følger jeg unggutten Hans-Jurgen Massaquoi i hans streben på å bli godtatt som den han er - halvt afrikansk, halvt tysk - dvs. svart i Hitler-Tyskland. Man blir glad i Hans-Jurgen, men man ler med en sorgtung snert da han gråter seg til å få et hakekorsmerke sydd på vesten, men likevel blir nektet medlemskap i Hitlerjugend. Den lille gutten Hans-Jurgen, som grøsser i avsky ved tanken på å komme i fysisk kontakt med jøder - mennesker han er blitt indoktrinert til å se på som moralsk fordervede, feige, uærlige, sleipe og fysisk frastøtende - er totalt blind for tanken om at rasehetsen skal komme til å gjelde han selv også. I gjennom sine barneøyne ser han på mørk hudfarge og krusete hår som tegn på overlegenhet. I hans begrensede univers, er verden vidunderlig og Føreren selv, en elsket gud og Tysklands redningsmann. Lite aner han om hva som skal komme - av redsel, frykt, trakassering og diskriminering.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Viser 2 svar.

[ Slettet av bruker ]

Akkurat nå leser jeg "Svart i Hitler-Tyskland" - en biografi om den afrikansk-tyske Hans-Jurgen Massaquois oppvekst i Tyskland på 1930-tallet. Boken er sår og gripende, men også varm og munter. Den gir et godt innblikk i hvordan tyskere så på Hitler - hvorfor de omfavnet nazismen, samt hvordan det var å vokse opp som eneste "neger" i gata - i en tid hvor frykt og glede gikk hånd i hånd. En meget god og viktig skildring om en spesiell skjebne.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Sist sett

Bjørg  FrøysaaHeidi HoltanBente L.Ellen E. MartolKrishHanneTine VictoriaKine Selbekk OttersenPiippokattaHeidiLinda NyrudTheaIngvild STone SundlandStine SevilhaugMonaBLVariosaHarald KTorFlettietteMonica CarlsenHilde Merete GjessingReadninggirl30DemeterPacosiljehusmorgretemorBjørg RistvedtHilde H HelsethStig TJarleLeseberta_23BenedikteHelena EGrete AastorpEileen BørresensomniferumLisbeth Marie UvaagTone HGrete Amundsen