Jeg samler på kokebøker. Elsker å bake og å lage mat selv. Har en del nye og fansy, men var på en bruktbokhandel her og kjøpte en gammel en, en oppskriftbok på kaker, altfra gjærdeig til marengs og bløtkaker. Den er slik typisk bestemor-gammel-kokebok. Slike man finner i skuffen til bestemor. Vanskelig å forklare. Uansett så var denne veldig bra. Mange nydelige oppskrifter her. Jeg leter stadig etter nye og gamle gode kokebøker til samlingen min og ønsker derfor litt anbefalinger og forslag til nettopp dette :)

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Viser 19 svar.

Jeg har en personlig favoritt kokebokforfatter, og det er Marit Røttingnes Westlie. Hun har ofte en liten historie til oppskriften, noe som gjør bøkene hennes ganske så sjarmerende. Spesielt godt liker jeg nok boken Nybakt, og boken Nybakt til jul! To store favoritter som jeg anbafaler på det varmeste:D

Godt sagt! (0) Varsle Svar
Godt sagt! (0) Varsle Svar

Vi har Henriette Schønberg Erken sin Stor kokebok utgitt 1916. Den inneholder gourmetmat og masse spennende oppskrifter. Vet ikke om den er å oppdrive lenger, men den har det meste. Eks Kold kjernemelksuppe, all verdens oppkrifter på sild, hummer etc.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Den kom ut på nytt for et par år siden. Mener at dette var en eksakt kopi av en utgave fra 50-tallet. Den er i alle fall fortsatt å få tak i.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Dersom du ønsker en "gammeldags" kokebok så kjøper du "Økonomisk kokebok" utgitt av Dreyer Forlag, min er fra 1976, men dette er 12. opplag, så boka er nok fra 50-tallet tror jeg. Her får du oppskrift på havregrynsvelling, hvordan du skal koke rosenkål, hvordan sylte og lage gele; ja jeg tror boka kan gi deg svar på alt du lurer på, - og det du ikke visste du lurte på, - eller har bruk for..:-)

"Den smårutete kokeboken" av Ingrid Espelid Hovig er også en klassiker.

Så må jeg reklamere litt for den lille kokeboka "Mat og trivsel" utgitt av LHL - Røros rehab.senter; en fin sak!

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Hørtes alle interesante ut :)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Samler også på kokebøker - både til bruk og til inspirasjon.

Mester i eget kjøkken, utgitt på Cappelen i 2004 er en bok jeg til stadighet slår opp i. Godt oppslagsverk over ingredienser og teknikker for både nybegynnere og de som kan mer...

Ellers er også både "Mat og drikke" og "Mer" av Tom Victor Gausdal og Ole Martin Alfsen flittig brukt :)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Glemte i mitt forrige svar å nevne den kokeboka som jeg bruker mest. Den heter "Hei mat" og er utgitt på Den norske bokklubben i 1975. Her finner du alt!

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Kommer helt ny kokebok om torsk og annen fiskemat i sommer. Fin-fin, og politisk. Bruk linken for mer info: http://www.sprakfolk.no/aktuelt/57-spr%C3%A5kfolk_for_torsk

Godt sagt! (0) Varsle Svar

En god og gammel kokebok fra min mors kjøkkenskuff er Haugesund husmorskoles kokebok. Den er svært velbrukt og høyt skattet på Haugalandet og deromkring, kanskje andre steder i landet også for alt det jeg vet. Oppskriftene er gode og velprøvde, som du sikkert skjønner av tittelen. Det skulle vel la seg gjøre å finne den i en bruktbokhandel eller på fretex, kanskje?

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Jeg bruker ofte ei kokebok jeg kom over på et antikvariat for noen år siden. Den heter "Matlære", og ble brukt i undervisningen i grunnskolen på sekstitallet. Den inneholder mange grunnoppskrifter i tilleg til generell matlære. Siden jeg sjelden følger oppskrifter slavisk, synes jeg denne er grei å ty til som utgangspunkt. Ellers er jo "Den rutete kokeboken" av Ingrid Espelid Hovig fin, da. (Den røde.) I tillegg har jeg flere kokebøker som jeg bruker mest til å se i - slike med fine bilder og som fungerer på samme måte som "vindus-shopping".

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Mine favoritter varierer litt, men vender stadig tilbake til "Mat og folk" fra Samlaget. Morsomt å se hvor forskjellige mennesker er, og jeg har prøvd mange av oppskriftene. Har også en godt brukt bakebok av Ingrid Espelid Hovig og Hensley-ekteparet.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Oh, sitter å ser på Rachel Ray show på tv, og hun har jo mye mat i programmet sitt. Hun hadde en gjest på besøk nå som har sin egen bok om mat, den virket bra. Hun lagde iskrem på tv, og da ble jo jeg helt solgt. "The Comfort Table" av Katie Lee Joel. Trur jeg må få meg den!

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Jeg har ikke kommet så langt som til å legge inn kokebøkene mine ennå - jeg prokrastinerer! Og befinner meg så vidt jeg husker et sted i krimhyllene mine.

Men for å ta et par kontrastfylte småglefs:

  • Prinsessornas Kokbok av Jenny Åkerström. Den er tilegnet de tre svenske prinsessene Margaretha, Märtha og Astrid, og særlig de respektive festkakene er fantastiske. Jeg fant boken i et antikvariat i Stockholm i sin tid, og eieren sa at nå hadde jeg flaks!

  • Nigella Express av Nigella Lawson. Kanskje den kokeboken jeg liker best. Kjappe og lekre oppskrifter som jeg faktisk har prøvd med hell.

Egentlig liker jeg bedre å lese bøkene enn å lage mat etter dem. Jeg foretrekker å finne på egne resepter.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Ja, det finnes jo uhorvelige mengder kokebøker der ute - noen mer egnet som litteratur enn som bruksbøker. Selv liker jeg begge deler! Den gang jeg var hybelboer uten eget kjøkken, leste jeg kokebøker til trøst...

Et oppslagsverk som jeg har hatt i årevis, og finner uunnværlig når jeg lurer på "hva-søren-ER-egentlig-rouille(f.eks.)", eller "hvordan-LAGER-man-egentlig-lemon curd(f.eks.)", er Larousse Gastronomique. Frykt ikke: jeg snakker om den engelske utgaven. Som ofte - vel, fra tid til annen, da - dukker opp på salg i norske bokhandler. Et matleksikon som også inneholder masse oppskrifter - helt suverent.

Hadde vært morsomt å vite tittelen på den gamle kakekokeboken du refererer til i tråd-starten?

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Interessant, skal sjekke ut den ;) Boka heter "Kaker som smaker" av Marit Bjerkås, Marianne Ravneberg og Ingeborg Thomassen. Det er av Gyldendal norsk forlag.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

"Kaker som smaker" har jeg visst ikke vært borti. Ennå! Men nå har jeg tittelen i bakhodet til jeg snubler over et eksemplar....

Men jeg kom på et par "norske" kokebøker jeg liker veldig godt:

  1. Bismillah! Mitt marokkanske kjøkkenav Anne-Marthe Barfod og Tone Solberg, utgitt på Cappelen (1997)
  2. Internasjonal kokebokutgitt av Kirkens Nødhjelp, (årstall ikke angitt, men jeg vil tippe jeg kjøpte den på slutten av 1980-tallet. Jepp - finlesing avdekker at den ble utgitt i forbindelse med TV-aksjonen "Hjelp uten grenser" - som wikipedia forteller var i 1986.)
  3. Innvandra matred. Arnhild Skre, Ingrid Espelid Hovig og Rainer Jucker, utgitt på Samlaget (1988). Her er det små portretter av immigrantene som har "levert" oppskriftene i boken - og mye god mat...

Og en "svensk" i samme gate, i norsk oversettelse:

  1. Lekker mat - fra Marokko til Iranav Helen Flink, utgitt på Cappelen (1992).

Det sier vel litt om hva slags mat jeg liker - både mellom to permer og på fatene fremfor meg...

Enda en - i en annen sjanger nå:

  1. Eplebokaav Astrid Grønsnes og Sara Grethe Eitrheim, utgitt på Samlaget (1994). En delikat og lesverdig bok om eplesorter, epledyrking, norsk eplehistorie(!), sagn og myter om og med epler, og med forskjellige epleretter til slutt - de jeg har prøvd, har vært veldig, veldig gode!!!
Godt sagt! (0) Varsle Svar

Her er det helt klart mye å velge i. Blandt de ca. 100 kokebøkene jeg har er nok dette de jeg bruker mest for tiden: "Det beste jeg vet" - Andreas Viestad "Familiekokeboka" - Tom Victor Gausdal, og hvis du er like interessert i å lese om spesiell mat som å lage mat må du prøve å få tak i "South-east Asian specialties" - Rosalind Mowe. Helt klart den mest spennende kokeboka jeg noen sinne har snubla over.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Jeg henger meg på anbefalingen av Familiekokeboka. Synes den er kjempebra!

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Sist sett

LilleviKarina HillestadTanteMamieKirsten LundTheaAstrid Terese Bjorland SkjeggerudVannflaskeAnne Berit GrønbechTone HEvaTor-Arne JensenKaren RamsvikMonika SvarstadTine SundalReadninggirl30Tore OlsensiljehusmormgeJarmo LarsenDinaStig THanne Kvernmo RyeAnniken LMads Leonard HolvikBjørn SturødBeate KristinHallgrim BarlaupTorill RevheimTrude JensenCecilieIngrid HilmerAnne-Stine Ruud HusevågMarianne  SkageHarald KFiolToveBertyBerit B LieLailaEli Hagelund