Da var nyåret i gang, og var du fornøyd med fjor årtes lesning? Satser du på å lese mer i år eller mindre?

Jeg er passelig fornøyd, leste mer året 2023, men da var også slikt at jeg leste en del tynnere bøker og hørte en god del flere lydbøker. Dermed startet jeg året med å allerede fullføre to lydbøker. Og jeg er i gang med julegave jeg fikk i fjor. Nemlig krimboken de overlevende av Jane Harper, har litt unna hundre sider igjen. Spent på hvordan det ender.

Hva leser du denne helgen?

Ønsker alle en god helg og håper du har en god start på året!

Godt sagt! (10) Varsle Svar

Viser 21 svar.

Jeg fikk lyst til å oppsummere 2024 som jeg er fornøyd med. Det er fire av de leste som stakk seg ut, og det er: Der det finst fuglar – Maren Uthaug: En mørk, medrivende roman om familiebånd, hemmeligheter og tilhørighet på en værhard utpost.
Serotonin – Michel Houellebecq: En skarp og dyster refleksjon over vår tids tomhet, lengsel og politiske uro.
Rådløshet – Richard Powers: En vakker og tankevekkende fortelling om naturens kraft og menneskets plass i den.
Hvit krysantemum – Mary Lynn Bracht: En gripende historie om søsterskap, offer og overlevelse under krigens brutalitet.
En bok ble jeg rett og slett skuffet over: Heroin Chic av Maria Kjos Fonn der historien manglet dybde, og jeg klarte ikke å engasjere meg i karakterene.
Ellers var jeg godt fornøyd med leseåret.
Godt nyttår.

Godt sagt! (5) Varsle Svar

Jane Harper er blant mine krimfavoritter, og jeg har visst lest denne også. Denne jula skulle jeg lese mest mulig, men tiden, tiden blir borte mellom hver tanke. Så "Bokens folk" av Joel Halldorf har jeg kommet halvveis i, hvis jeg ikke teller sidene med noter. Historien om skrifter, lesing, trykking og spredning av ideer, eller bygging av sivilisasjoner er et av mine favorittemner. Jeg visste ikke at Irland var så langt fremme med å spre Guds ord i Europa, før Luther og Gutenberg. Det var et utall munker som reiste rundt, og de var katolikker da. De hadde håndskrevne tekster, og spredde ordet, som noen sier nå. Kirken var ofte lokalt forankret på den tiden, og det var mulig å ta med bikkja i kirka. For vitenskapene, ensrettingen og byråkratiet var en følge av trykkekunsten, som kom med Gutenberg. Nå har jeg kommet frem til avlatsbrevet, som en trykker i Barcelona leverte 142 950 av til et lokalt kloster rundt år 1500, og Gutenberg leverte sitt første ark i 1492. Både katolikkene og protestantene så nytten av løse typer og faste tekster, siden det gikk unna med produksjonen, og alle tekstene ble like. Kineserne hadde funnet opp de løse typene og papir som kunne legges oppå hverandre og bli en bok, men de trykket ikke for allmennheten. Det er jo også interessant. Så det var starten. Gleder meg til å lese videre, men det er andre oppgaver som må gjøres først. God leseuke til alle som leser.

Godt sagt! (7) Varsle Svar

Godt nyttår!
Jeg er litt imellom bøker, gleder meg til nrk leseklubben starter opp igjen med Doppler. En fantastisk bok det er lenge siden jeg har lest.
Ellers må jeg si meg fornøyd med leseåret 2024, det blei 58 bøker! og den beste boka må være Heroin chic av Maria Fonn Kjos-en bok som sitter i meg lenge etter jeg leste den. På en god andre plass kommer Om natten lyser stjernene av Robert Steen om sin sønn Ibelin.

Gleder meg til ett nytt spennende leseår :)

Godt sagt! (10) Varsle Svar

Gøy med lesesirkel og Doppler ikke inst. 58 bøker er ikke verst, det er jo en god del. Gøy med favoritt som stakk seg ut. Håper du får en god lesning og ha en god søndag!

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Ønsker dere alle Ett Godt Nytt År. Ja, nå skriver vi inn 2025. For hundre år siden var ikke det så mange utgivelser av bøker som vi våre dager. Forfattere måtte holde seg innfor en viss grense når det gjaldt skildringene i bøker.

Norges litteraturhistorie:
Mellom 1900 og 1940 levde romantiske og realistiske impulser side om side, og et større modernistisk gjennombrudd kan man ikke snakke om før etter andre verdenskrig. Mellomkrigstidens store romanforfattere – Knut Hamsun, Sigrid Undset, Cora Sandel og Olav Duun – var primært psykologiske og sosiale realister. Poeten Olaf Bull skrev med rim og rytme, men diktene er ofte moderne i tone og tematikk. Kristofer Uppdal er den som i sin lyrikk hentet mest inspirasjon fra tysk ekspresjonisme. I 1933 debuterte Rolf Jacobsen, en av etterkrigstidens sentrale lyriske modernister.

Etter krigen var grunnen også i Norge beredt for modernismens kaotiske og angstfylte livsfølelse og formelle eksperimenter. Man visste ikke lenger hva man kunne vente av et dikt eller en roman. Romanpersoner ble mindre sammenhengende, romanintriger mindre viktige, og lyrikken var ikke lenger vakker, melodisk og inderlig. Tarjei Vesaas, Johan Borgen og Aksel Sandemose ble pionerer på prosaens område, og Rolf Jacobsen, Olav H. Hauge, Paal Brekke og Gunvor Hofmo på poesiens. En mer lekende og upretensiøs modernisme – ofte i dialog med populærkulturens sjablonger – kom til etter 1965. Jan Erik Vold var en representativ stemme, både som lyriker og kritiker.

På 1950-tallet ble forfatter anmeldt for utuktig skildringer i en bok. Tenk det! I våre dager er der forsåvidt ingen restrasjon - men dersom folk ikke liker skildringer / beskrivelser i en bok så er det dårlig butikk for forlag & forfattere.

Litteraturåret 1925 (en oversikt over utgivelser, hendelser, prisvinnere og personer med tilknytning til litteratur i 1925.)

Nå hvilken bok har jeg tenkt å begynne på? For meg er det et luksus (fra latin luxus) problem. Bøkene som ligger tilfeldig fremme er av Margie Orford (Blodroser, Pappas-folk,Til faste tider). Så jeg lar tilfeldigheten bestemme.

Godt sagt! (11) Varsle Svar

Ja det er mye utgivelser de siste årene ja. Spennende med litteraturhistorie. Hørtes ut som mye spennende. Håper du får en god søndag!

Godt sagt! (1) Varsle Svar

hehe ja, jeg vil si det flommer over av nye/"nygamle bøker". Å velge er særdeles vanskelig av de bøkene man man oppdager selv. Her inne på Bokelskere dukker det stadig opp bøker man ikke har fått med seg på nettet for øvrig. Trenger ikke gå lengre enn denne tråden og eldre "lesehelg" tråder.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Jeg er fornøyd med bøkene jeg leste i fjor. Mye av det jeg leste var bøker jeg uansett ville lese. Lite nytt og mye gammelt. Noen gode, andre sånn passe som det ofte blir. I år blir det forhåpentligvis mere krim. Savner det å lese en god krim, og vinteren passer godt til det. Fra 2024 var det noen høydepunkter som jeg hadde tenkt å lese i lang tid som Landstrykere av Hamsun, Ditte menneskebarn av Martin Andersen Nexø, Plattform av Michel Houellebecq og ikke minst Vita brevis av Jostein Gaarder. Sistnevnte er nok den som var den beste, og som jeg bare har gitt karakter 5, den skal være 6! De fire var nok høydepunktene for min del. Men jeg oppdaget også en forfatter som jeg ikke hadde lest tidligere, og det er Maren Uthaug som skriver utrolig godt. Håper på flere bøker fra henne med sin særegne skrivestil med mørk humor, dypt menneskelige temaer og skarpe observasjoner av mellommenneskelige relasjoner. Akkurat nå leser jeg Mayday av Grethe Bøe, og nesten halvveis ut i boka kan jeg allerede nå si at karakteren blir bedre enn 3 :)
Godt nyttår!

Godt sagt! (10) Varsle Svar

Hørtes fint å finne mye som er bra. Håper du får en god søndag!

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Jeg er greit fornøyd med leseåret, det ble 415 bøker- som er helt greit. Dette året ble det mange barnebøker da jeg jobbet mye i barneavdelingen, og det er greit å være oppdatert.
Årets leseopplevelse tror jeg ble : Når tranene flyr mot sør
Denne helgen så blir det rett og slett vampyrkjærlighet i boken Crush av Wolff

Godt sagt! (8) Varsle Svar

Wow 415 bøker er ganske mye. Gøy med deling av god leseopplevelse. Håper du får en god søndag!

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Godt nytt år!
Jeg leste/hørte færre bøker enn året før pga av øyetrøbbel, men har sett desto fler (til dels) kjedelige serier.

For tiden fordyper jeg meg i Bente Imerslunds bok om finske folkegrupper. Jeg tror interessen startet med Britt Karin Larsens serie om folk på Finnskogen, deretter har bøkene til Mikael Niemi og andre gjort meg mer nysgjerrig. Nå venter jeg på del 2 av Ingeborg Arvolas Sanger fra Ishavet, Vestersand som forteller om kvener (og samer og nordmenn) i Finnmark.

Lydboken er Skygger av Sara Strömberg. Hun legger handlingen lenger sør (i Åre-traktene), men det er kaldt, snø og øde skogsveier og det trives jeg med nå. Godt skrevet krim! Jeg er glad for at jeg har del 2 i serien klar.

Godt sagt! (11) Varsle Svar

Øyetrøbbel hørtes ikke gøy ut nei. Hørtes ut som mye bøker her, men det virker som det er mye spennende. Håper du får en god søndag!

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Godt nytt år!
Jeg er fornøyd med valg av bøker i leseåret 2024, de fleste med stor grad av verdi.
Jeg startet året med Song til mor - en pangstart! Jeg åpnet boken, leste inn i de små nattetimer, og la den ikke fra meg før jeg var ferdig. Ikke ofte det skjer. Takk til Margreth Olin for en nydelig leseopplevelse.
Kjekt å høre om dere andres gjøremål og valg av bøker, noen allerede satt på ønskeliste.
God helg alle!

Godt sagt! (11) Varsle Svar

Gøy med gode bøker. Ja song til mor har jeg hørt mye bra om, får nok sette den på leselisten. Håper du får en god søndag!

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Godt nytt år!
Jeg har lest færre bøker i år enn i fjor, 84 bøker mot 93…men er godt fornøyd.
Den jeg holder på med nå er på 646 sider, så det tar jo litt tid og til tider et snirklete og omstendig språk kan jeg ikke lese fort, men hva gjør vel det! Jeg leser en særs god bok som er skrevet i 1860. Det er så levende skildringer… Boka er «Møllen ved Floss» av George Eliot. (Mary Ann Evans). Dette blir en favoritt!

Ha en fin helg med kulde og snø, god gammeldags januar! Bare å slå «en god gammeldags floke» :D

Godt sagt! (10) Varsle Svar

84 bøker wow det er god del det også. 646 er noe tjukkere bok og dermed blir jo også mer tid å bruke, men hvis det er god bok så er verdt å bruke tiden. Håper du får en god lesning og ha en god søndag!

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Godt nytt år til alle bokelskere!

Ja, da er vi i gang med et nytt leseår, 2025. Jeg har startet opp med en bok som muligens blir "langlesing". Det er Erika Fatland sin bok, Sjøfareren. Hun har hatt en fenomenal salgssuksess med denne boka, og vant Bokhandlerprisen 2024. Jeg har lest to av hennes bøker tidligere; Sovjetistan og Grensen - begge veldig gode bøker (jeg ga terningkast 6). Så - jeg gleder meg til å lese om Portugals tapte imperium, og reisen hennes gjennom disse landene og stedene utover i januar måned.

2024 ble et veldig bra leseår for meg, og jeg håper jeg får lest mange gode bøker også i 2025. Jeg kommer til å følge The 52 Book Club’s 2025 Reading Challenge, en leseutfordring jeg har fulgt i noen år nå. Den gir innspill til å velge litt andre bøker innimellom, for på den måten å utvide horisonten. Dessuten er det gøy å prøve å matche alle punktene :)

Godt sagt! (13) Varsle Svar

Sjøfareren virker spennende, du får oppdatere hva du synes om den. Jeg står selv på venteliste på den på biblioteket. Jeg har lest både grensen, høyt og Sovjetistan, og jeg liker veldig godt alle disse bøkene. Synes hun skriver veldig bra og en lever seg veldig inn i de ulike historie og skrivemåten hennes er ganske bra. Ja håper du finner mange gode bøker i 2025. Ja leseutfordring kan være veldig gøy. Håper du koser deg med sjøfareren og at du får en fin søndag!

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Helga går til Underworld. Har gått til den aller enklaste metoden: delt sidetalet på kor mange dagar det er til «umulig lesesirkel» på Sølvberget. Då skulle eg lese ca ti sider om dagen. Er på side 124 etter fire dagers lesing, så har godt håp. Men kan nok hende den følger meg både neste lesehelg og den deretter…

Godt sagt! (10) Varsle Svar

Gøy med lesesirkel. Håper du får en god lesning og ha en god søndag!

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Sist sett

Kirsten LundPiippokattaDemeterLinda RastenHilde MjelvaelmePrunellaOleAnne Berit GrønbechHilde H HelsethDolly DuckToveTone Maria JonassenElisabeth SveeMonica CarlsenMartine GulbrandsenLailaÅsmund ÅdnøysiljehusmorAmanda ATanteMamieHeidi BBCamillaVannflaskeMarianne  SkageHeidi Nicoline ErtnæsBjørg L.Synnøve H HoelIreneleserMarianneIngeborg GEli HagelundJulie StensethGrete AastorpRolf IngemundsenSigrid NygaardKaramasov11LilleviIngvild SMartin