Viser 112 svar.
Har lest litt over 50 skjønnlitterære bøker hittil i år. Pensum kommer i tillegg. Har for eksempel omkring 20 bøker på pensumlistene dette semesteret, men dette varierer jo med emnene jeg tar. :)
Når jeg teller opp, oppdager jeg at jeg har lest drøyt tredve bøker hittil i år, og det tror jeg er temmlig representativt for de siste åra - med full jobb og barn og egne bøker som skal skrives rekker jeg kanskje 50-60 i året? Men det kan jo hende det blir flere framover fordi jeg skal ha skrivepermisjon i år :) Det burde gi rom for litt ekstra lesing også!
Jeg aner ikke hvor mange bøker jeg leser i løpet av et år - det varierer om det er faglitteratur eller skjønnlitteratur. Men jeg kan si litt om hva som skal til for å kunne lese mange bøker: Jeg leser normalt ut en bok på 500-600 sider på 5+ timer, dvs ca 100 sider i timen. For faglitteratur estimerer jeg 20-50 sider i timen i de rette omgivelsene. Farten skyldes rett og slett at jeg tok et kurs i hurtiglesing da jeg var 15 år gammel ... anbefales på det varmeste! Man husker ikke mindre av boka av å lese den raskere, nesten tvertimot fordi man får sammenhengen over en kort tidsperiode.
Jeg har ikke noen anelse om hvor mange bøker jeg leser i året, og derfor blir det så spennende nå når jeg kan registrere bøkene mine her, for DA kan jeg se hva jeg leser hvert år.:)
Jeg har røsket tråden din så langt off-topic som det går an å komme på denne siden av Mississippi, og beklager det. Men jeg ser at sola allerede har gått ned og folk skravler høylytt på barene nedi gata her. Denne cowboyen rir hjem igjen. Her vil de ha meg død eller levende, og prisen på hodet mitt er et visst antall bøker. Jeg har skutt på blink i blinde for lenge nå. Gresshoppene gir ikke lyd fra seg og jeg er er redd vi nærmer oss høsten. Et munnspill lyder fra en aktiv bokelsker med grønn hatt. Røykringer fra en pipe stiger opp mot stjernene. Selv lille my ser oppgitt ut, der hun skuler bort på en annonse. Farvel så lenge. Det er natt nå, og jeg må gå...
Vel, som mange vet, er det riktige svaret 42. :)
Det varierer veldig. Når jeg studerte ble det som regel med en til to bøker i året ved siden av pensumet (som gjerne var opp mot 30 bøker i semesteret). Når jeg ikke studerer så varierer det fra 10 til 50 bøker i året som regel.
Jeg må bare spørre dere som leser 100 eller flere bøker i året; hvordan har dere tid? 2-4 bøker i uka? Sukk, jeg skulle gjerne hatt mere tid!
Det kommer litt an på boka en leser. Ikke alle har like mange sider. Det skjønte jeg da jeg begynte å lese Arto Paasilinna ;) Før leste jeg bare tjukke bøker og det tar tid, ikke at jeg leser så mye nå heller (i forhold til mange andre), men du kan lese tre små istedenfor en stor hvis antallet er viktig :) Jeg prøvde å foreslå at sideantall skulle telles, men det ble visst ikke tatt seriøst :(
Har akkurat mottatt Tre- i en bok og lurer på om den teller som en eller tre ;) Det er Paasilinnas "Harens år", "Den ukjente mølleren" og "De hengte revenes skog" i en´ innbundet utgave. Gleder meg forresten til å begynne på den/ de. Må først gjøre meg ferdig med "Twisted River" av John Irving, og det vil ta litt tid.
Jeg leser istedenfor å se på tv, leser alltid et par timer før jeg sovner og leser har alltid en bok med meg i vesken når jeg er ute av huset.
Ingen fast jobb fra 8-16, ingen mann, ingen unger... :)
Hmm...har ikke unger eller fast jobb heller, og minst 8timer pr. dag er jeg helt aleine. Men takler likevel bare å lese 2-3 bøker i måneden. Men det er klart det varier veldig fra person til person. Jeg blir gjerne fort sliten i hodet, eller litt rastløs...så leser kanskje en 100 sider om dagen bare. Også tar jeg gjerne litt pauser hvor jeg gjør litt andre ting. Men jeg trur du må ha ånden over deg og virkelig ha leserglede skal man klare 2-4 bøker i uka. I det siste har jeg virkelig ønsket at jeg hadde taklet dette, for jeg klarer ikke å lese flere bøker på en gang men samtidig så er det veldig mange bøker jeg virkelig ønsker å få med meg nå. Så for min del så burde jeg nesten ha les 10 bøker jeg denne måneden for å få med meg alt jeg vil.
Ja, det varierer fra person til person hva man bruker fritimene sine til.
For meg blir de ofte brukt til lesing. Kan kanskje virke som jeg ikke har et liv utenom, men har det også. Er ofte ute på kafé med venner, kino, teater, fester, sitter hjemme og strikker eller driver med design eller andre kreative ting... noen ganger føler jeg døgnet mitt har rundt 30 timer faktisk, og det er jo ingen dum følelse! ;)
Mens andre ganger kan jeg ha en lesepause. Da er det rett og slett for mye som skjer, jeg er for sosial eller det er andre aktiviteter som tar overhånd, slik at det ikke blir rørt en bok på en dag eller to. Men det er godt på en måte det også.
Åtte timer per dag? Du er for ung til den type ensomhet. Selv bodde jeg langt pokkerivold utpå landet helt alene i et helt år. Jeg leste, skrev, leste og skrev. Det tok flere uker å venne seg til folk igjen, og jeg er fortsatt litt uvanlig og sær :D
Nå har ting forandret seg. Jeg dukker opp her og der. Litteraturhuset, Nationaltheatret osv. Jeg går til og med på kino (!)
Men jeg ofret altså et år av livet mitt for bøkene, og håper at det en dag vil gi lønn for strevet. Nå er jeg fattig og arbeidsledig, på jakt etter et noenlunde overkommelig sted å bo, en jobb i Oslo og en dør til litteraturstudiene. Times are tough. Det er liten tid til å lese. Kanskje en bok i uka. Kanskje mindre. Jeg har jo også datteren min fra tid til annen (hun leser forresten som en heltinne).
Så jeg tenker: Når Gyldendal har akseptert min genialitet, og halve Norges befolkning har et eksemplar av min bok i hylla, da skal jeg kjøpe meg et kråkeslott av en enebolig hvor jeg skal lese og skrive til krampene tar meg. Og selvfølgelig lære meg å spille piano.
Når de har reist en statue av meg ved siden av Ibsen og Bjørnson, blir ting så mye lettere. (Jeg prøver å overbise kjæresten min om det, men hun bare rister på hodet og sier "du må få deg lappen, så du kan begynne å kjøre post eller gjøre noe annet fornuftig". Men jeg insisterer på å bli rik og berømt eller dø som en mislykket kunstner. Uansett vil mine barn oppleve æren av å bære mitt etternavn når det blir kjent at jeg var et misforstått supertalent i egen samtid.
Ja, jeg tror at min datter vil stå der oppe en dag, og motta Nobels litteraturpris for sin avdøde far - Ove Karlsen - mannen som forandret skrivekunst for alltid.
Neida, jeg overdriver ikke. Men kjæresten maser fortsatt om at jeg skal søke jobb på kiwi, ta en yrkesrettet utdanning eller begynne å kjøre buss. Men hun skjønner ingenting. Jeg tilegner henne ihvertfall ikke boken min :p
Så jeg spiller The Beatles-låta "Baby, you can drive my car. Yes I'm gonna be a star. Baby, you can drive my car. And maybe I'll love you". Men hun skjønner ikke. Hun hører bare på Lady GaGa og Eminem. Så da spiller jeg "but you don't really care for music, do ya?" og hun smeller i dørene og forsvinner ut.
Det er ikke lett å være meg. Jeg ser ordentlig ut og kler meg ikke som en fjott, barberer meg hver dag og går jevnlig til frisøren. Så på nav blir jeg møtt med kryssede armer, i og med at jeg ikke kommer inn med spritånde og helskjegg.
Ja, nå har jeg fått låne en sofa da, hos en kamerat, og vi tar en dram sammen om kveldene. Han sier jeg har talent, at han ser noe der, noe helt unikt. Men hverken Cappelen eller Gyldendal har vært modige nok. Aschehoug står igjen. Hvis de ser muligheten, har de en kontrakt, og en kontrakt med meg, er penger i kassa, banna bein.
Men jeg står altså opp tidlig om morgenen, i denne sofaen (som klør, og ullteppet er for varmt). Kameraten min byr stadig på noe å drikke. Jeg nevner for ham at han drikker som en sjømann. "Kanskje fordi jeg er en" svarer han. Hver gang han drar til sjøs igjen, må jeg ut. Han stoler ikke helt på meg. Jeg har sittet inne for bedrageri, og røkt opium. Så når hans arbeidsuker starter, må jeg bo hos kjæresten min igjen - kjæresten som ikke forstår.
Og ja - jeg bare kødder. Men noe er likevel sant. Haha
Hehe, er du også ein av dei som kan stå i timesvis fremfor spegelen, å tenkjer at du kunne drukna i ditt eige speglbilete, medan sola, månen og mange stjerner krinsar rundt deg? ^^
Lukke til med Aschehoug! Stor tru på eiga evne er ein dyd!
Vel, ikke fullt så teatralsk, men jeg står opp, dusjer halvveis i koma, vekker datteren min for å få henne til barnehagen, går tilbake, tar en røyk, spiser litt, drikker kaffe, går til speilet og starter dagen to timer etter at den egentlig har begynt, bare for å si: Du, din syke faen, ditt dumme nek, din schizoide dust, deg elsker jeg.
Jeg spurte en vaskeekte guru en gang - "Hva skal jeg gjøre? Jeg vet ikke hva jeg skal gjøre. Hva ville du gjort?" "Skriv" sa han. "Bare skriv." Du er den andre som gir meg et lignende råd. "Sett igang og skriv, gutt!"
Greit! Jeg skal bare få meg en jobb i Oslo først. Kan jeg skrive en roman, må jeg vel få til en søknad :p
Hmm.... Barnehage eller McDonalds.... Oi, der er det en, telefonselger på kveldstid.... Nei, barnehage er bedre... Jeg synes jeg kan huske at Bjørneboe.... Vent litt! Bibliotekar! ....... Søren, der trengte man utdannelse..... Hotell kanskje..... Der vet jeg at en del forfattere stikker innom..... Kanskje det er min mulighet til å... Nææhhh..... Okey, jeg søker på barnehagen først...... Har jo jobbet i barnehage før.... Skal vi se.... Har jeg penger til toget da?..... To hundre..... Ja, det holder til et intervju......
Gode råd er dyre, og dette var spesielt kostbart. Nesten så jeg vil skrive det ned for hånd og legge det i lommeboka. Alt som er ekte har sin egen naturlige 'what happens next'-kvalitet. Alt som er sant klinger av stemning. Selvfølgelig. Jeg smiler til skjermen.
Og her har jeg sittet som en hagenisse og praktisert plastisk kirurgi med penn og papir!
Dette har virkelig vært min dag. I morgen er det fredag den trettende. Vi får se hva som skjer :D
Hehehe, fornøyelig lesning, om jeg får lov til å si så!
Jo takk for det! Men når jeg setter meg ned for å faktisk skrive, tenker jeg med èn gang "nå skriver jeg bok", og da blir alt mislykket (som du sikkert skjønner). Å rable noe ned på en nettside eller i en e-mail, er så mye enklere. En trøst er at de i fremtiden ikke vil gi ut "samlede brev", "brev i samling" og alt det der, men "samlede facebookstatuser", "samlede internettkommentarer", "mailantologien" og "samtaler på msn".
Jeg tror et tips for dem som vil skrive seriøst, er å ikke skrive seriøst. Lat som om alt er facebook og blogg og tull og tøys, så får du det til. Så gjelder det bare å følge eget råd :D
Ja jøss, for store forventninger til egen prestasjon har vel vært undergangen til mang en drøm, men akk, drømmer kan ikke dempes i styrke når de først er tilstede. 'Alt eller intet', eller hva denne Brand sa. Jeg tror min plan blir å okkupere en hytte og vandre under eikekroner for å søke inspirasjon, ja jeg er vel for mye romantiker til å gjøre noe annet. Hadde det ikke vært kjekt å bli forsørget av en eller annen fyrste i Bayern eller Luxemburg, slik som synes å ha vært vanlig i den gode gamle fortiden? Hehe. Du får jammen si ifra hvis - jeg mener selvsagt når! - du får noe antatt hos et forlag. ;-)
Jeg skal opprette Karlsen-stiftelsen og drive "Det Litterære Pensjonat" et eller annet stille og natuskjønt sted. Folk bare sender inn et par selvskrevne sider til vurdering, så vil de, hvis søknaden godkjennes, få opphold og mat og det hele gratis, med egne kontorer og egne soverom med franske balkonger, ehh, og lov til å røyke. Det kreves ingen formell utdanning, bare naturtalent eller eget engasjement. Et krav er at kandidatene innen to års opphold har produsert et publiseringsklart verk. Stiftelsen tar prosenter av utgivelsene, men ikke mer enn at forfattere selv kan leve godt og vel på tekstene sine, samtidig som pensjonat og ansatte kan holde det gående.
Jeg regner selvfølgelig med støtte fra statskassa, så det blir helt opp til økonomiske rådgivere og regnskapsførere å få alt til å gå opp.
Du er hjertelig velkommen til det fremtidige DLP for et toårig opphold. Det vil være nok av bjørketrær, benker og piker i gule kjoler i den gartnerstelte hagen utenfor.
Men dette var jo bare tull, hehe. Bær over med meg da.
Jeg har ikke lest et eneste ord av Knausgård forresten. Er litt kjip sånn. Selv heter jeg egentlig Ken Ove Karlsen, og vurderer sterkt å bytte, for akkurat nå føler jeg meg veldig ukomfortabel med det navnet :D
Ja, jeg har tenkt en hel del på et Kapittel-besøk i høst. Det hadde vært temmelig awkward å presentere meg for den mannen. Vi har et par fysiske likhetstrekk også. Jeg skulle ønske han aldri var født. Min onde tvilling. Man får konspirasjonsteorier av mindre :D
Lurer på om ikke jeg heller skal presentere meg for Petter Amundsen AKA Organisten, hehehe
3500 for festivalpass og overnatting på enkeltrom ser jeg. Hmm...
Hadde nå tenkt meg et halvårskort til Nationaltheatret da... Og det skal de ha 1600 for. Også et periodekort på NSB (som riktignok ikke blir aktuelt hvis jeg ikke kjøper halvårskortet). Det er noe helt spesielt med teateret i Oslo om høsten.
Men samtidig. Har aldri vært på noen litteraturfestival av noe slag. Skal jeg ringe min gamle far da? Eller har han glemt meg nå tro. Jeg hørte han hadde solgt huset. Kanskje jeg kan slå to fluer i en smekk her.
Hehehe :p Men har du virkelig sent inn manuskript til noen forlag da? Hva sa de? Du skjønner, jeg skriver faktisk på en bok som jeg håper å få gitt ut slik helt ordentlig. Men gruer meg til å sende det inn når det en gang blir ferdig. Og jeg sitter ikke 8 timer aleine hver eneste dag da :p Har to hunder faktisk :p og kjæresten min jobbe ikke vær eneste dag så har litt kvalitetstid sammen ;p og inne imellom hender det jeg tar meg en tur til bokhandelen, på kino eller til mamma...som ikke har sett meg på kanskje tre dager og har flere timers avhandling av ulike saker hun mååå snakke med meg om! Så kan ikke påstå jeg er ensom, litt aleine tid er mer som avslappning og terapi :)
Jeg hadde sikkert sendt inn manuskriptet hvis jeg hadde et :)
Sjekk ut http://ikkeslik.wordpress.com/ for gode, seriøse råd om manuskripter og innsending av disse. (Virkelig morsom lesning skrevet av en som jobber i forlag).
Lykke til!
Takk for tipset :)
Har ikke for alvor begynt å holde styr på den slags før i år, så jeg er ikke helt sikker. Hittil i år har jeg lest 37 bøker, og regner med jeg får lest en 20-30 til. Så rundt 60-70, kanskje?
Ca. 25 vil jeg tro. Jeg klarer neppe mer enn 2 i måneden. Jeg må tenke over setninger og filosofere litt og ta inn teksten slik at jeg kan se ting, situasjoner og mennesker for mitt indre øye. Og landskap, ikke minst. Det tar tid (for meg, da).
Det er litt opp og ned, men nå som jeg leser bøker i forbindelse med jobb også blir det nok rundt 200. Vanligvis leser jeg nok i underkant av 100.
Jeg har hatt noen år hvor det av ulike grunner ikke har blitt så mye lesing, men det er over nå. I fjor leste jeg rundt 80 bøker. I år har jeg som mål å lese 100. Hittil har jeg lest 48.
Jeg har lest mellom 30 og 70 bøker i året de siste årene. Skulle gjerne lest mer, for det er så mange bøker jeg har lyst til å lese, men det er vel så mye som jeg rekker... :)
Jeg leser ca 50 bøker i året - det har jeg gjort de siste årene. Skulle gjerne hatt mer tid til lesing, men det har jeg altså ikke:-)
Er heldig om jeg får lest 20 årlig. Jeg må være i riktig modus når jeg setter meg ned for å lese og når man går på skole med mengder av lekser som stresser er det ikke alltid forstyrrende tanker slipper taket, og det blir umulig å lese. Nå er det endelig sommerferie og det kan i det minste være litt lettere å finne roen. :)
Vanskelig å si... Kanskje rundt 120, litt ettersom... Jeg har ikke hatt tid eller ork til å liste opp alle de bøkene jeg har lest tidligere om årene, bare de jeg husker sånn på sparket, men skal begynne nå.
Ligger et sted mellom 60 og 70 bøker i året som regel, men hittil i år har det blitt litt færre bøker enn til vanlig (litt over 20). Det kan komme av forskjellige ting, men jeg har heller ikke noe mål om å lese x antall bøker i løpet av et år.
Jeg har ført en oversikt over hva jeg har lest i bloggen min. I fjor leste jeg 70 bøker og hittil i år har jeg lest 34 bøker. Er forøvrig veldig glad i lydbøker og lytter til det når jeg gjør husarbeid, jogger, går tur og når jeg kjører bil alene.
Oi, her var det mange ekstremlesere!Selv ligger jeg på rundt 15-20 verker per år, og de er gjerne tynne. Men hvordan dere klarer å kombinere både å lese (regner med det er fritidssyssel for de fleste og ikke profesjonelt liv?)og samtidige være aktive på nett er et mysterium. Etter jeg oppdaget dette nettstedet, har jeg knapt noe tid igjen til å lese selv, for jeg elsker å lese om andres leseopplevelser:-)Jeg er dessuten like mye en elsker av bøkenes ytre form (klappe på, lukte på, opptatt av papirkvaliteten, fonttypen, slapper av ved å sitte å se på boksamlinga mi)Og når ei bok er pent satt, lukter godt og innholdet tiltaler meg, da er jeg i himmelen!
Jeg må visst sitere Henrik Ibsen: "Man skal ei lese for å sluke, men for å se hva man kan bruke." Jeg er også imponert over mengden bøker som "slukes" her, hvordan få tid???
Gir deg en stjerne for det du skriver om å elske bøkenes ytre form og gleden ved å se på en bokhylle. Jeg er også glad i bøker som er lest, som har merker etter den som har lest dem, bretter, små komentarer osv..
Leser rundt 30- 40 bøker i året vil jeg tro. Har aldri ført regnskap over det, men nå gjør jeg jo det, gjennom Bokelskere.no.
Hei, jeg leser ca 80-100 bøker i året og jeg synes jeg leser mye. Men den gang ei, og jeg er dødsimponert over de nedenfor som leser så mange bøker. De må virkelig ha utviklet effektive leseteknikker. Jeg merker selv at leser flere ord i en setning samtidig, men for å lese så mye bøker må man virkelig kunne lese fort.
Hittil i år har jeg lest 96 bøker i følge oversikten på profilen min. Siden jeg begynte å registrere bøker her først i år så er det valdig få av de andre jeg husker når jeg leste, men har satt årstall på noen av de jeg husker. Derfor ser det ut som jeg har lest veldig lite før om årene.
Artig meningsutveksling nedover her :) Fra oversikten på bloggen min ser jeg at jeg i 2010 har lest 60 bøker 2009 har lest 115 bøker 2008 har lest 80 bøker Jeg føler selv at jeg leser mye, og merker at det er bare de spesielle bøkene som fester seg lenge i sinnet. Jeg tar ikke natten til hjelp, men ser ikke tv så da er lesing fin avslapping på kveldene.
Hittill i år har jeg lest 25 bøker utenfor pensum, hehe. Regner med man får bedre tid når man er ferdig med skolen. :)
Eh... nei... ;P
Barnet har blitt voksent og TV'en er kastet ut så da har jeg mye tid til bøker :-) har vel lest rundt 130 hittils i år.
Mon tro om ikke dette er smått på siden, men like vel...
...jeg har etter hvert oppdaget at jeg raskt når en form for grenseverdi ved lesing. Kort forklart innebærer dette jo mer jeg leser, desto færre minnespor etterlates til min tilgjengelighet; dersom jeg i løpet av en uke leser tjue bøker husker jeg like mye totalt sett som om jeg hadde lest ti bøker.
Litt sørgelig er det dog, å oppdage i perioder med overlesing at, hmmm, tja, vet da knapt om jeg har lest denne her...
Det variera nok, i fjor leste eg 2000 men til vanleg lese eg nok mellom 500 og 1000. men dette har litt med tvangstanker og ein særdeles fanatisk fasinasjon over litteratur..
2000 bøker betyr gjennomsnittlig 5,5 bøker pr. dag 365 dager.
ja det stemme bra det, det er klart at eg leste gjennomsnittleg 5,5 bøker per dag, det var eigentleg eit mål om å klare 1000 bøker men det balla på seg, det er forresten ikkje noko å anbefale, det var tidkrevande, og det vart lite søvn, i tilleg måtte eg ta fri i frå studiene det året.
Hvis du overfører interessen din til mer sportslige termer ville en nok kalle din enorme kapasitet for lesing ; å ha et utpreget konkuranseinstinkt. Og det er ihvertfall ganske vanlig blant unge menn.hehe. Ser jo ut som du er litt stolt av den uoffisielle rekorden din;))
Det kan hende det at det er eit lite konkuranseinstinkt der, men for all del må det ligge noko bak for å kunne drive slik "sport". Poenget er vel meir at eg gledar meg over litteratur. Kanskje litt stolt det kan du ha rett i hehe, men når ein jobbar hardt for noko eller mot noko mål så er det deilig å få litt for det utan at det eigentleg har noko å seie i prinsippet.. Men eg har slutta å lese så mykkje som eg gjorde før, eg er lenger ikkje avhengig av dette "jaget", no for tida har eg like stor interesse av å diskutere litteraturen framfor å lese så mykje..
Var ment som en spøk;) Ser ut som du klarere deg helt fint. Det virker som du er veldig god på litteratur, både å lage quizer (som forøvrig er altfor vanskelig for meg) og på diskusjon/ refleksjon over det du har lest.
Takk takk, var ikkje meininga å konfrontere. Skal prøve å gjere quizane litt enklare og kanskje vinkle dei litt mot eit breiare publikum..
Det høyres bra ut! Men; det er jo litt artig at dei er vanskelege òg! Utfordringar er alltid bra. I tillegg har dei fått auga mine opp for Paasilinna - takk igjen ;)
Berre hyggeleg det, kanskje quizane framover vil veksle mellom vanskeleg og lettare, poenget var nok som nemnt at ein skulle bruke litt tid på tenke og kanksje skape ein diskusjon rundt spørsmålet..
Eg gler meg;)
Det vet jeg egentlig ikke, men nå får jeg jo en viss oversikt, takket være bokelskere :) Jeg har 2 jobber og 4 barn så jeg rekker ikke lese allverdens selv om jeg skulle ønske jeg hadde enda mer tid til det. Jeg ser ikke på tv, det har jeg kuttet ut til fordel for lesinga og det gjør jeg med glede :D
Det varierer veldig mye hvor mye jeg får lest egentlig. Holder egentlig alltid på med en bok, men ikke alltid man har like god tid til å lese. I perioder hvor jeg har lite å gjøre kan jeg sluke bøker i løpet av noen dager, mens andre perioder kan jeg bruke en del uker på en bok.
I fjor leste jeg: 41
Så langt i år har jeg lest 13.
Jeg har ikke oversikt over hele året, men i løpet av de to siste ukene har jeg lest fem bøker og blir trolig ferdig med den sjette i kveld/morgen formiddag. Vil anta at jeg har lest i snitt 100-200 bøker pr. år de siste 20 årene, alt ettersom hvor lange og utfordrende bøkene har vært. Dessverre husker jeg slett ikke alle...
Det er vanskelig å finne balansegangen mellom å lese alt man lyster og å nyte og tenke gjennom det man har lest. Noen bøker er ren underholdning, mens andre kan være med på å forme livet og tankesettet ditt. Det er derfor vanskelig å være kategorisk her; noen ganger er det ok å pløye gjennom bøker, andre ganger bør man (etter min mening) ta seg tid til å reflektere over det man har lest.
Uff. Jeg som trudde jeg leste mye, og kjæresten min som er oppgitt over at jeg alltid sitter med nesa i en bok. Men så langt i år har jeg lest 11 bøker bare. Så nå har jeg litt dårlig samvittighet over alle de bøkene jeg skulle ha lest. Må nok få opp dampen hvis jeg skal holde opp tempoet med de under her.
Det er ingen konkurranse, det er viktig å huske på. Da tror jeg det er fort gjort å miste lesegleden, i alle fall for en periode.
Jeg er visst like treg som deg; har kun(?) lest 12 bøker hittil i år.
Kunne ønske jeg var i stand til å lese raskere slik at jeg fikk med meg flere bøker... men da hadde i hvert fall ikke jeg fått med meg språkbruken som jeg alltid henger meg opp i, og som egentlig gjør hele langsomheten verdt det :)
Neida Stine ! Ikke ha dårlig samvittighet !
Kanskje tygger du bøkene i stedet for å pløye gjennom dem. Eller det er kanskje slik at du rett og slett har funnet din måte å lese på som underholder og engasjerer deg mest.
Fortsett i ditt eget tempo.
I år har eg lese vanvittig mykje meir enn kva eg har gjort tidligare år. Telte igjennom og kom frem til 189 bøker + 34 teikna romanar til no.
Men eg kombinerar nesten alle andre aktivitetar enn lesing med lydbøker, så bøkene går fort unna =)
Det varier veldig. Jeg har og gjør alt det Tone ikke har/ gjør (barn, jobb og ser på tv) i tillegg bruker jeg en god del tid på nett, som begrenser tiden min, men har jeg tid og en bok fenger bruker jeg noen dager på en murstein på 600- 800 sider. Liker å drøye en god bok. Poenget for meg er ikke å lese fort og flest, men kose meg og å få en god opplevelse.
Poenget for meg er ikke å lese fort og flest, men kose meg og å få en god opplevelse.
Det er et godt poeng, men for meg er det litt motsatt. Det er så utrolig mange bøker jeg har lyst til å lese, så da må jeg nesten forte meg litt for å få tid til alle (selv om jeg vet det er umulig å lese alt man har lyst til). Men hvis jeg liker en bok veldig godt bruker jeg en del lengre tid på den for å nyte den da. :)
Jeg har forståelse for det, og ser at du er ganske ung (utålmodig ;)) Du har et langt liv foran deg. Nyt det. Husk det er en tid for alt.
Tror mange her inne lever livene sine gjennom bøker og er, som jeg har skrevet i tidligere innlegg, skeptisk til det. Det er selvfølgelig lov til å drømme seg bort, og jeg som alle andre har gått inn i forskjellige roller, som ofte er mye mer spennende en det A4- livet jeg lever.
Etter å ha vært medlem her en liten stund ser jeg jo at mange leser veldig mye, og de fleste som leser mye er ganske unge. Undrer meg på hvorfor... Er det fordi de er genuint interessert eller er det fordi de fungerer dårlig ute i samfunnet??? Er bøker terapi eller bare underholdning og kompetanseheving? Tror jeg skal starte en tråd om det;)
Hadde vært interessant å gjøre en undersøkelse på hvor mange som leste mer enn en bok i uken i snitt. Evt 3-5 bøker i uken??
Alle muslimer er terrorister, alle politikere lyger og alle unge menneske som les meir enn 3 bøker i veka fungerer dårleg i samfunnet! Slik er verda! Eller kanskje ikkje?
Det er mogleg du er uenig, men eg meiner i alle fall, at det finnes aktiviteter som er meir skadlege for unge menneske enn litteratur. Til dømes: dop, gjengvald, sodomi og politikk.
Eg trur heller ikkje at folk som leser gjer det fordi dei fungerar dårleg i samfunnet, men fordi dei har ein lidenskap for bøker og likar å dyrke denne interessa. Det finnes nok nokre unntak, men dette er nok ei heller lita gruppe.
Når det gjelder lesing som flukt frå realiteten så har eg sjølv aldri oppfatta litteratur på ein slik måte, eller, vel det er eit unntak. Den gongen, for lenge sidan, då eg var ung, respektlaus, misjonerande anarkist ønskte eg veldig sterkt at Da Vinci koden var verkeleg og verdsreligionane skulle bli styrta (det skjedde heldigvis ikkje, og eg har eit litt "sunnare" syn på religion i dag).
Sjølv les eg vanlegvis meir enn 5 bøker i veka, men dette er stort sett ein syssel som foregår på kveldstid. Etter ein dag på farten, er det utrulig deilig å kunne synke ned i godstolen med ei velfortjent bok, og du ville bli overraska over kor mange "lesetimar" ein dedikert lesehest med lite søvnbehov, har til rådighet i løpet av ei natt ;)
Jeg blir stadig imponert over hvor mange bøker enkelte klarer å lese på kort tid. Jeg er nok en sakteleser selv.
Noe som undrer meg er når dere "superlesere" skal forsvare dere så er dop, vold og andre uloveligheter brukt som alternative eksempler til lesingen;) Andre sjikanerer andre ekstreminteresser som fotball og dem som trives best ute i naturen... Jeg er bare interessert å lære litt om andres oppslukende fascinasjon av lesing og hva som får noen til å bruke så mye tid på dette.
Jeg går inn i noen fine uker nå med ferie og mye lesing, men hele året... Nei.
Lite søvn er forresten ikke bra for helsen;)
Jeg har bare vært medlem av Bokelskere.no i et par måneder, men har likevel merket meg din respons på ulike innlegg og vil derfor gjerne gi deg tilsvar.
Du har ved flere anledninger kritisert andre, bl.a. fordi de har brukt uttrykk som ”fotballidioter”, snakket om tullinger ”som flyr rundt i skauen” og fordi de (etter din smak) leser for mye. Du sier selv at du har familie, jobb og andre interesser - derfor leser du ikke tunge verker, og heller ikke like mye som dem du kritiserer. I et innlegg til en annen bokelsker sier du også at de som leser mye ”forsvarer seg” ved å henvise til andre, mer helseskadelige aktiviteter man kan foreta seg om man ønsker virkelighetsflukt. La meg poengtere at det var du selv som spurte om lesningen for enkelte var terapeutisk. Stiller man et spørsmål, bør man gi den som svarer respekt. Videre sier du: ” Jeg er bare interessert å lære litt om andres oppslukende fascinasjon av lesing og hva som får noen til å bruke så mye tid på dette” – tilsynelatende sier du at du er interessert i svarene, ikke bare i å kritisere dem.
Som lærer gjennom mange år har jeg erfart at ungdom (og andre) som har problemer kan lære mye og komme seg videre gjennom å lese bøker. Mange mennesker opplever perioder i livet de synes er vanskelige, virkelighetsflukten en kan finne i bøker kan da være til hjelp. Atter andre flykter inn i boka for bokas egen del – det er ufattelig mye å lese og lære her i verden! Ei bok kan få deg til å forandre tankesett og få deg til å se deg selv – og verden - fra en annen vinkel. Er det skadelig? Når du sier at bøkene for deg ikke er annet enn underholdning (og enkelte ganger kompetansehevende), synes jeg nesten synd på deg – hva er vel kosestunden med boka mer enn en pause (og virkelighetsflukt) fra hverdagen, uansett hvor tilfreds man er med den?
For meg virker det som om du er ”bekymret” for alle som har et annet forhold til bøker enn du selv har. Etter å ha gått inn på profilen din vil jeg anslå at vi er på omtrent samme alder. Gjennomgangen av bøkene i bokhylla di sier meg at vi ikke leser de samme bøkene, ei heller har du lest like mye som meg. For meg spiller det ingen rolle, men ifølge din virkelighetsoppfattning vil det (tilsynelatende) si at jeg ikke lever et like sosialt rikt liv som deg. La meg forsikre deg; meg er det ikke synd på. Jeg har et flott liv – jeg har familie og venner jeg vil gjøre alt for, jeg har en jobb jeg er glad i og som jeg føler jeg lykkes i, jeg går på kino, teater, kunstutstillinger, jeg reiser… og jeg leser mange bøker - rett og slett fordi de gir meg en ekstra dimensjon til alt det jeg ellers opplever!
Ja, jeg får vel legge meg helt flat. Det er tydeligvis et sårt punkt for flere. Tror ikke jeg har uttrykt meg slik du skriver, men har jeg det beklager jeg. Og det er selvfølgelig ikke meningen å såre noen. Bekymringen overfor unge mennesker som ikke gjør annet enn å lese er oppriktig. Jeg har selv sett flere falle gjennom sosialt (er også lærer).
De som svarer på dette innlegget er tydeligvis ikke der, selvfølgelig. Noen er eldre og de fleste ressurssterke, oppegående fornuftige mennesker og mange sikkert klokere enn gjennomsnittet.
Jeg er ikke ufeilbarlig og ikke lever jeg noe "perfekt" liv heller;) Dete er mange av dere som har engasjert seg i dette som er mye mer sosiale enn meg. Energien må være på topp hos mange av dere og jeg er misunnelig.
Min intensjon var heller ikke å dømme, . Det hele begynte med en ung mann som, i mitt hode, virket som han søkte en form for veiledning/ hjelp i forhold til det livet han levde.
Tviler på at jeg har skrevet noe om at jeg ikke leser "tunge" bøker fordi jeg har andre interesser/ familie. Jeg leser det som interesserer meg og som passer i den situasjonen jeg er i.
Da er vi kanskje ikke så uenige, likevel?
Ja, hurtiglesing er ein dyd ;)
Orsak om du oppfattar svaret mitt som eit angrep, men eg følte at du kanskje var litt snar til å skjere alle oss "superlesarar" under same kniv, noko eg synes var litt unødvendig, sidan eg tvilar på at sosiale skavanker og lesing som primær hobby går hånd i hånd. Og om det skulle vere nokre slike tilfeller her på bokelskere, trur eg kanskje dei kunne oppfatte det som litt sårande å få slengt det i fleisen (sjølv om det er tilfelle).
Hehe, kanskje unødvendig å ty til store samanstillingar, men eg har alltid sett på lesing som ein sunn hobby.
Sidan du ønskar innsikt i ein "storelesars" lesevaner kan eg fortelje deg litt om mine. Eg studerar (mellom anna) litteratur og nordisk, noko som fører til ein god del lesing av skjønnlitteratur gjennom studiene.
Vidare har eg alltid ein mp3spelar med lydbøker innan rekkevidde, og høyrer bøker slik andre høyrer musikk, på veg til eller frå noko. Eg har også ein del hobbyar som maling, trening på studio, friluftsliv, etc... som lett kan kombinerast med lydbøker. På kveldstid synes eg det er kjekkare å lese bøker enn til dømes sjå på tv som andre kanskje gjer.
Heilt frå barnsbein har eg interessert meg for gode historier og forteljinger, og eg synes det er kjekt å kunne flette slike inn i kvardagen. Eg oppfattar det ikkje som ein røyndomsflukt, men som kjekke innspel.
Som jeg svarte AnjaE er er jeg misunnelig på energien og engsjementet. Var selvfølgelig ikke meningen å skjære alle over en kam. Uttrykker meg muligens litt bastant og klønete til tider, beklager det.
Takk for innsikten i en storlesers hverdag :)
Noe som undrer meg er når dere "superlesere" skal forsvare dere så er dop, vold og andre uloveligheter brukt som alternative eksempler til lesingen;)
Det er vel ikke noe mer å undre seg over det, enn at du hinter til at "superlesere" fungerer dårlig i samfunnet?
Jeg vet ikke hvor mange ganger jeg har hørt folk snakke om rusmisbruk og vold og den type aktiviteter blant ungdom spesielt i USA, og at det ofte er fordi de ikke har noe annet å gjøre. De kjeder seg og finner ikke noe å fordrive tiden med, og da er det lett å havne på feil spor. Da trenger man en hobby, enten det er lesing eller fotball. Jeg ser ikke hvordan fotball og friluftsliv er så mye bedre enn lesing. Fotballmiljøet er ikke akkurat sukkerspinn og kjærlighet på pinne det heller, og friluftsliv er ikke nødvendigvis mer sosialt enn lesing.
Andre sjikanerer andre ekstreminteresser som fotball og dem som trives best ute i naturen...
Jeg synes nok du har en smule ovenfra-og-ned-holdning i akkurat denne diskusjonen, du også...
Tror jeg har nevnt dette i en annen tråd her inne, men kan sikkert nevne det igjen. Jo,jeg tror fortball er mer sosialt enn å lese bøker, og jeg tror det er sunt å oppholde seg i naturen. Det betyr verken at jeg liker fotball eller er mye i naturen, men at jeg innser at når mange mennnesker holder på med noe samtidig og deler en felles "greie" virker det sosialiserende. (Er forresten ikke særlig glad i patriotisme, så fotball er ikke noe for meg, og spesielt ille i disse VM-tider). Å være ute i naturen er for de fleste en sunn og bra aktivitet (så sant du ikke har en form for allergi) MEN la det ikke " bikke over", var mitt poeng.
Jeg har aldri skrevet at fotball ikke er mer sosialt enn lesing, jeg bare stilte spørsmålet om det nødvendigvis er så mye bedre. Det er ikke sånn at så lenge man er sosial så er alt greit, eller at sosialisering bare er positivt. Jeg har drevet med både ridning og håndball, og det var sosialt nok det, men ingen skal få fortelle meg at det var sunnere enn å lese, for det var et nedtrykkende miljø der "eliten" og de utadvendte egoistene hadde det enklest, og alle andre havnet utenfor.
Når det gjelder å være ute har jeg hund og går mye tur, og jeg er helt enig i at det er sunt og bra for de aller fleste. Men det blir ikke mindre sunt av å ha en lydbok på øret. ;) Bare mindre sosialt.
Tja eg har støyt på fleire som oppfattar seg sjølv som "eliten" innan snobbelitteratur, ein tittel dei gjev seg sjølve fordi dei ikkje har lese noko som er utgjeve etter krigen. Eg synes litteratureliten, er vel så kvalmande som dei flinke hestejentene (eg gjekk på riding i første klasse, og alt då merka ein kven som trudde dei var flinke) og flinke fotballgutane. Heldigvis ikkje (så mange?) litteratursnobbar her inne =)
Hundetur kombinert med lydbok er verkeleg to fluger i same smekk! =)
Jeg vet det finnes litteratursnobber også, men de er jo veldig mye lettere å unngå enn lagkamerater på et håndballag man trener med to ganger i uka, f.eks...
Ja det skjønnar eg kan bli litt kjedeleg, du får setje dei på plass med nokre gode boksitat.
Eg kom på ei gruppe som eg synes er verre å diskutere med enn snobbane, og det er dei som leser "fine" bøker. Satt i eit grillselskap her om dagen, og høyrte på korleis, "damene" diskuterte bøker; "Øya... åh, den er så fin!", "Drømmehjerte.. ja den er skikkelig fin", "La oss synge deg stille sanger", ja, enig den er veldig fin" og slik gjekk det unna, men det var stor einigheit, om at mange bøker var fine.
Sjølv har eg aldri lese bøker eg ville definere som "fine", eg har lese gode bøker og dårlege bøker, bøker som var betre enn venta og bøker som var skuffande, bøker eg først ikkje likte, men plutseleg byrja å like etter ei stund og bøker som eg aldri likte, eg har til og med lese nokre kokebøker, sjølv om matlaging ikkje heilt er mi greie.
Uansett, så er denne gruppa veldig vanskeleg å diskutere med, sidan dei er så enige om at bøker er fine. Synes du at bøker er fine?
Det er ofte ikke alltid like spennende å diskutere noe når alle sammen er enige hele tida, uansett hvilket adjektiv man bruker.
Nettopp! Å diskutere med folk som er enige om det meste kan vere litt slitsomt, sjølv om det også kan vere artig å vere uenig med fleirtalet. Føle seg litt som ein folkefiende =)
Jeg bruker det også innimellom om gode bøker jeg liker (men sier naturligvis mer om den enn kun "Ååååh, den var FIN ja! Sukk, sukk!"). Synes det dekker noe av det jeg har følt da jeg leste den, og har egentlig aldri tenkt noe mer over ordvalget før. Men kunne jo likegodt ha brukt ordene i punkt 1 f.eks.
fin (sen norr fínn 'blank, glatt', opph av lat. finis 'ende', eg 'avsluttet, fullendt')
1 utsøkt, ypperlig, god
2 ren
3 av høy ætt, fornem
4 nobel, edel, omsorgsfull
5 småkornet, findelt
6 følsom, nøyaktig
Fint kan være så mangt! :)
Artig Tone =) eg skulle til å kveruler litt på lista di, og hevde at lista ser annleis ut på nynorsk, men nynorskordboka hadde ein del fleire forklaringar på ordet fin, så eg lot det vere.
Det var vel ikkje i grunnen bruken av ordet fin som satte meg litt ut, men mangelen på variasjon. Uansett (som den kranglefanten eg er) vil eg hevde at ordet fin (nytta etter punkt 1.), er eit feminint ord som mest blir nytta av kvinner, i dei fleste kontekstar.
Sjølv nyttar eg berre ordet når eg får teikningar av små barn, og når eg er med veninner på shooping og er litt lei.
Ja, jeg synes av og til det beskriver en god bok. Samme som å si at noe er kos/ koselig. Litt sånn samlebegrep for dem som ikke er så god på fagterminologi innenfor litteratur. Er selv ikke så god på å beskrive hva som er bra med en bok utenom selve handlingen. Ser mange skriver om driv i språket og andre finurligheter. Dette er kanskje ikke like naturlig del av alle bokelskeres vokabular.
Det motsatte til fin er dårlig, evt kjedelig;) Du kunne jo spurt damene om hva som var fint, evt hva de mente med det:)
Tja du er kanskje inne på noko, og no må det også nemnast at "damene", hadde fått i seg litt meir vin, enn kva damer i den alderen skal ha i seg. Så ordforådet var nok kutta ned til berre det basiske =)
Å vite kva som er bra med ei bok kan vere skikkeleg vrient. Eg leser ganske mange bøker, og ein del av desse etterlater lite spor, så kva skal ein synes om slike. I ein slik samanheng kunne eg vel sjølv ty til litt simpel skildring som "Boka var heilt grei" eller "Litt kjedeleg", men "damene" snakka om bøker som hadde gjort inntrykk, og dermed burde ein få ei litt større utgreiing, enn ordet "fin" (dei skjønte seg i mellom, kva som låg i dette ordet, og eg ville ikkje bryte av deira intime idyll, derfor lite innspel frå mi side ;) ).
Kanskje jeg må investere i noen lydbøker... Ser ut til å være i tiden;) Hører ellers bare på lydbøker i bilen på langturer. Pga ungene, før dvd-spillernes tid, har jeg hørt mest på barne/ ungdomsbøker. Kjekt med den felles opplevelsen det er å lytte til en bok, men dessverre er den tiden forbi:(
Jeg er enig med Tone. At man leser mye betyr ikke at man fungerer dårlig i samfunnet, eller slutter å leve sitt eget liv og lever andres liv gjennom bøker i stedet. Å lese bøker er en hobby og en interesse, ikke en erstatning for å leve livet på egen hånd.
Når det er sagt så er kanskje det å lese bøker en hobby som outsidere har lett for å like. Sånn er det i alle fall for min egen del. Jeg interesserer meg ikke for og har ikke lyst til å gjøre alle tingene som det er forventet at en 19-åring skal gjøre. For eksempel synes jeg shopping er grusomt, jeg går ikke ut og drikker i helgene, og jeg trives best i mitt eget selskap. Det betyr ikke at jeg fungerer dårlig i samfunnet - heller at jeg ikke helt passer inn i den knøttlille rammen for hva som er normalt. Jeg ville ikke "levd" (på den måten andre på min alder lever) verken mer eller mindre hvis jeg sluttet å lese bøker. Jeg er den jeg er uansett. Jeg vet mange synes at måten jeg lever på er kjedelig, men det går begge veier. Så lenge jeg gjør det jeg har lyst til er det vel revnende likegyldig hva andre synes. :)
Kan bare svare for meg selv, men for meg er det ikke "et annet liv" eller hovedsaklig som terapi eller fordi jeg fungerer dårlig ellers, i alle fall. Det er rett og slett fordi det er hovedinteressen min, og jeg dermed da prioriterer å bruke mye tid på å lese. Og det er igjen grunnen til at jeg også har valgt å gå videre med lidenskapen min og nå studerer litteraturvitenskap/nordisk på universitetet. Ja takk, begge deler!
Ser jo at det kanskje ikke virker sånn i innlegget mitt, men har et liv utenom også med fest og venner, kino og teater, trening flere ganger i uka, strikker og syr og sysler med andre hobbyer + at jeg har noen småjobber på si (som også har med litteratur å gjøre). Egentlig rart jeg får tid til alt... ;)
Men spennende om du lager tråd om det, ja! Har aldri tenkt over den problemstillingen så nøye før, må jeg innrømme.
Jeg har faktisk telt de siste årene for moro skyld.
Nå skal det sies at lesing er favoritthobby nummer en. Jeg ser nesten ikke TV og har f.eks. ikke barn som må oppdras, 8-4-jobb og andre ting som tar mye tid i hverdagen min. Jeg føler meg i alle fall heldig som har så mye lesetid til rådighet og ofte kan kose meg med bøker, selv om jeg ikke sitter med nesa i en bok hele tiden heller (det kan kanskje virke sånn, hehe).
Wow. Det betyr at du har lest 0,85 bøker hver dag i gjennomsnitt i år!
Ja, det er litt merkelig egentlig å tenke på det sånn, at det er nesten en bok pr dag. Men det går jo helt av seg selv, så... ;) Er mange pocketbøker med i tellingen da og de er jo raske å lese ut, hadde jeg lest bare tykke mursteiner så hadde summen blitt veldig mye lavere, hehe.
Det er sant. Kanskje vi heller burde talt hvor mange sider vi leser hvert år, hehe.
Det er jo en funksjon som teller hvor mange sider en har lest totalt. Kanskje et forslag til bokelskere.no å innføre en funksjon som teller antall sider pr år også c",).
Jeg holder på med min 54. for i år. Det er nok flere enn jeg har lest de siste 7-8 årene til sammen... Jeg skylder på Bokelskere. :)
Faktisk så er det noe av motivasjonen min for å være med her hos bokelskere.no; å få en slags oversikt over hva jeg leser. Jeg har aldri tidligere hold telling, men sålangt i 2010 har jeg lest 11 bøker. I tillegg kommer bøker jeg bare har lest utdrag av (noe jeg gjerne gjør med gamle favoritter), enkle noveller og korte tekster i samlinger, og liknende småtteri.