Jeg tror jeg blir ferdig med «Maskiner som tenker» av Inga Strumke denne helgen.
Boka handler om kunstig intelligens.
Starten var tyngst - jeg leste og tenkte så jeg nesten fikk hodepine-der hun forklarer hvordan datamaskiner og kunstig intelligens er bygget opp. Jeg skal ikke påstå at jeg forsto, men jeg føler at jeg i hvertfall har fått et visst overblikk. Usannsynlig interessant. Når det har gått en stund har jeg planlagt å lese en ny bok om samme tema så den nye innsikten kanskje får festet seg litt.
Siden i boka ser hun bla på forskjellige etiske problemstillinger som kunstig intelligens stiller oss ovenfor. Denne delen er minst like interessant, og samtidig lettere å følge med på. Det er problemstillinger her som jeg aldri har tenkt over at eksisterer.
For eksempel: Siden en selvstyrt bil som er styrt av en datamaskin som kan ta superraske avgjørelser, langt raskere enn hva en menneskehjerne kan, må vi har fortalt den hva som er rett avgjørelse å ta i endel utenkelige situasjoner.
Men hva er rett å gjøre i enhver situasjon?
Et barn løper plutselig ut foran bilen. På høyre side er det et stup som vil ta livet av sjåføren. På vestre side er eldresenteret ute på tur langs landeveien . (Kanskje barnet er et barnebarn som ble med på tur?)
Skal du redde barnet framfor sjåføren/bileier/passasjer (teknisk sett er h˚n vel ikke sjåfør siden datamaskinen kjører)
Er et ungt liv mer verdt enn et gammelt liv?
Er et ungt liv mer verdt enn 5 gamle liv?
Bør alderen til sjåføren inn i beregningen for hvem som får leve? Antall passasjerer? Kjønn?
Oi, oi. Nok mat til hjernen i massevis mellom to permer. Innimellom slagene, før hjernen kollapset, har jeg slappet av med spenningsboka «sjakalen».
Viser 5 svar.
Hørtes ut som mye å forhold seg til og tenke på. Men spennende det du skriver. Håper du har hatt en god lesning og ha en fin søndag!
Sjakalen, det er litt av en reise tilbake i tid, 1963. Har boken og har lest den for så lenge siden (2009) at jeg har glemt alt. Må finne boken igjen. Takk for påminnelsen.
Fra virkeligheten - Der var en person som som ble kalt "sjakalen" som ble tatt til slutt >> «Sjakalen» eller Ilich Ramirez Sanchez som han egentlig heter har sittet i fengsel siden 1994. Terroristen soner sine to livstidsdommer. Etter å ha stått bak en rekke spektakulære terroraksjoner i Europa og Midtøsten på 1970- og 80-tallet, blant annet kidnappingen av elleve oljeministre under et OPEC-møte i Wien i 1975, ble den venezuelanskfødte venstreekstremisten i 1994 pågrepet i Sudan og utlevert til Frankrike.
Etter en litt treg innledning for å sette leseren inn i omstendighetene og verdensbildet rundt hendelsen, har boka godt driv og bra spenningsnivå synes jeg.
Blir spennende å høre hva du synes hvis du leser den nå igjen, 15 år etter..
Må finne boken først. Men hvor den befinner seg blant mine 7000 bøker er en annen sak. Særlig når de er ikke alle sortert enda, hehe det er å lete etter nåla i høystakken, men da blir noe gjort ....
Interessant. Må innrømme at når jeg ser en bok innen den sjangeren + bokomtalen (forlaget) virker det svært tørt > har jeg veket tilbake. Hmmm når du tar fram moralske & etiske problemstillinger som blir diskutert i boken da bli tema mer av en interessant art. Kommer til å følge med å lese dine erfaringer av det du leser & får ut av bøkene. Ser fram til neste bokomtale av nevnte sak. Inntil da sitter jeg på gjerdet. :)