Denne helgen skal jeg fortsette på Welcome to the Hyunam-Dong Bookshoop av Hwang Bo- Reum jeg har kommet litt i gang, men ble ikke helt ferdig forrige helg. Derimot ble jeg ferdig med alle andre bøker jeg hadde, men det var ikke mine egne og til å med fullført andre bøker. Men det haster ikke dette er bok jeg eier selv dermed er ok å begynte litt fram og tilbake.
Hva leser du denne helgen?
Ønsker alle en god helg!
Viser 16 svar.
Vel overstått helg alle sammen! Jeg har vært bortreist i helgen, men fant tid til å lese Trude Teige sin sjette bok om Kajsa Coren, Aldri tilgi. Lettlest og spennende. Terningkast 5.
Jeg fikk Marta Breen sin - får jeg ikke danse, er det ikke min revolusjon og andre feministiske sitater i posten. Så den skal jeg kose meg med, men leser også Post Mortem av Tor-Håkon Gabriel Håvardsen
Hørtes ut som spennende bøker. Håper du får en god helg!
Jeg er kommet et stykke inn i «Åh, William» av Elisabeth Strout. (Forfatteren av Olive Kitteridge- som jeg liker veldig godt)
Først og fremst:
1) Jeg har oppdaget at det finnes en bok om hovedpersonen Lucy fra før:
«Jeg heter Lucy Barton». De to skal kunne leses uavhengig av hverandre, men jeg tror jeg burde begynt med den første boka. Det henvises endel til «men dette har jeg skrevet om før» og det er litt forvirrende (i hvertfall fram til jeg oppdaget at det faktisk allerede var skrevet en bok om Lucy )
2) Jeg hører boka som lydbok og jeg tror det er en ulempe.
Så, når det er sagt- jeg synes faktisk boka er ganske rotete og dårlig skrevet? Setninger og avbrutte situasjoner som spriker i alle retninger? Jeg ser at mange rett og slett elsker boka og språket, så antagelig burde jeg 1) lest bøkene i riktig rekkefølge og 2) lest på papir så ikke oppleseren knudrer til språket.
Til tross for at jeg synes den er både rotete og dårlig skrevet, så har Strout en evne til å male mennesker som gjør at jeg (halvveis i boka) gir en middels 4.
Og igjen- kanskje jeg hadde hatt en annen leseropplevelse hvis jeg hadde lagt den opp på en bedre måte
Jeg har lest 4 av bøkene om Lucy Barton så langt. Den nyeste, Amy og Isabelle, har jeg ikke lest ennå. Jeg har likt alle bøkene (veldig) godt, og har gitt de terningkast 4-6. Oh William er bok nummer tre, terningkast 5 fra meg. Det er nok en fordel å lese bøkene i rekkefølge, og personlig så må jeg innrømme at jeg foretrekker å lese bok, ikke høre på lydbok. Jeg finner bøkene om Lucy Barton lettleste, men jeg tror allikevel at de kan kreve noe refleksjon og pauser som man da lettere får ved å lese på papir.
Kan være at jeg misforstår deg, men jeg kan ikke se at Amy og Isabelle er del av serien "Lucy Barton". Måtte til Norli for lese bokomtalen til nevnte bok. Boken er hennes debutroman i 1998. Jeg har bestilt de første 3 (pocket) som kommer snart og som jeg gleder meg til å lese. Hennes andre serie Olive Kitteridge er den like god? Sistnevnte serie får jeg opp på Librarything består av 3 bøker:
Olive Kitteridge
Olive, Again
Tell Me Everything
Nå kan det være jeg har funnet en forfatter som jeg ønsker å lese mer av. Det har aldri hendt meg før. En stabil forfatter som leverer hver gang > dersom den andre serien er like god da.
Jeg likte i hvertfall Olive Kitteridge veldig godt. Solid 5 fra meg. Har ikke lest de to siste i serien.
Du har helt rett, Amy og Isabelle handler ikke om Lucy Barton. Jeg var litt rask i svingene der. Jeg leste den første Olive Kitteridge, og likte den godt, men jeg har ikke tenkt å lese bok nr. 2 om Olive (foreløpig). Det er alltid moro å finne en forfatter som er ny for en!
Ja det er herlig å finne en ny forfatter som er totalt motvekter til det jeg leser nå.
Både nye & noe eldre litteratur fra WWII + rettsoppgjøret som er kommet på markedet nå gir et bedre & bredere syn fra den tid. Begge mine foreldre fikk føle å ha nazister i nærheten. De ga meg noen små glimt av og til, på deres premisser. Deres generasjon holdt tilbake deres opplevelser for i 50-årene var det en ny tid medfølgende optimisme for framtiden.
PS! Her er en link til 11.mai – Russiske fanger slippes fri! min mor & søstre fikk matpakker som de gav de russiske fangene. I retur fikk de fugler utskjæret i tre, fordi de russiske fangene kunne ikke motta noe uten å gi noe tilbake. Tror barn ble brukt, muligens fordi tyske soldater ikke jaget vekk barn.
Nå har ikke jeg hørt på lydbøker, men jeg har noen jeg kjøpte på salg. Leste at en person som prøvde å lese samme bok son han hørte som lydbok. Han oppdaget at oppleseren oppet over noen setninger her og der. Dere som hører på lydbøker, har dere opplevd det samme ?
For mange år siden lånte jeg kassetter på Biblioteket som hørte på - desember måned - mens jeg gjorde julepresanger ferdig. Den eneste jeg husker i farten var Fiskerjenten av Bjørnstjerne Bjørnson, tror den hadde 6-8 kassetter.
Jeg har aldri opplevd at oppleseren hopper over setninger, men det er nok ikke ofte jeg har lest og lyttet samtidig …
Men oppleseren har mye å si. En god oppleser kan gjøre en middels bok til en kjempeopplevelse. Samtidig er det oppleserstemmer som gir meg gnagsår i hjernen :D
Jeg har kuttet ut endel bøker fordi jeg ikke trives med oppleserstemmen, samtidig som jeg har søkt opp bøker jeg ellers kanskje ikke ville lest, fordi jeg liker innleseren.
(Jeg tror dette er første gang jeg mistenker måten hun leser på gjør hele fortellingen mer forvirrende, som om hun ikke helt har oppfattet forfatterens måte å skrive på så pausering og trykk havner litt tilfeldig. Det er en oppleser jeg ellers liker godt)
Interresant det du skriver her om lydbøker. Jeg har lest mange av Strout, men ikke hørt de på lydbok. Oppleseren kan virkelig ødlegge en god bok med å legge til en annen toneleie og at den har tolkning av teksten som blir lagt inn uten at det er meningen at oppleseren skal gjøre det. Jeg synes hennes bøker er veldig bra, men det er smak og behag. Håper du får en fin helg!
Enig med deg :)
Måtte bare sjekke opp både bok & forfatter som er ukjent for meg. Det er en serie med 5 bøker:
1. Jeg heter Lucy Barton
2. Hva som helst er mulig
3. Åh, William!
4. Lucy ved havet
+
5. Tell Me Everything
Vet ikke om du fikk med deg anmeldelse av boken Åh, William! på NrK. Jeg fant den nettopp.
God Helg til dere alle. Dagen startet med regn og Yr varslet regn hele dagen, men de skinte opp og temp. med.
I dag plukket jeg med meg "Boken med glemte navn" av Kristin Harmel. Den begynte jeg på kort tid etter og fortsetter med etter jeg kom hjem fra handleturen.
Paris, våren 1942: Den unge Studenten Eva må flykte fra Paris sammen med sin mor fordi faren blir arristert. Flukten fører dem til en liten landsby i den såkalte frisonen, hvor Eva blir tatt opp i en motstandsgruppe som smugler jødiske barn over grensen til Sveits. Mange av barna er foreldreløse og for at deres opprinnelige navn ikke skal bli glemt, fører Eva og hennes venn Rémy dem inn med en hemmelig kode i en gammel bok.
Mange år senere arbeider Eva som biblioteker i Florida. En morgen faller blikket hennes på et fotografi i et magasin. Hun stivner, der er et bilde av en bok hun ikke har sett på sekstifem år - en bok hun husker som Boken med glemte navn. Boken inneholder noen hemmelige koder, men forskerne vet ikke hva kodene betyr. Bare Eva har svaret på gåten ...
Boken med glemte navn er basert på en sann historie fra andre verdenskrig.
Jeg har også en annen bok fra andre verdenskrig:
De likviderte : historien om "rottearbeidet" under andre verdenskrig av Eivind Sæther (2023)
Under andre verdenskrig ble mer enn 80 sivile nordmenn likvidert av motstandsbevegelsen. Mange av dem var politimenn, noen var agenter for tyskerne, andre sjåfører, vaskehjelper eller kontoransatte. De ble drept på åpen gate, på trikken, på kontoret eller hjemme i sine egne stuer. Noen visste at de var i livsfare, andre ante ikke hva som ventet dem.
Hvem var de unge mennene som ble satt til å utføre disse drapene, «det mest krevende arbeidet»? Hvem var ofrene, de som motstandsbevegelsen kalte «rotter»? Etter krigen sørget mektige menn i det offisielle Norge for at navnene på de som hadde utført likvidasjonene aldri ble kjent. I stedet valgte vi å fortelle en annen historie om krigen. «De likviderte» forteller endelig hele historien om «rottearbeidet», om de som valgte feil side og om agentene som måtte påta seg en av krigens tøffeste oppgaver.
Denne velskrevne og grundig dokumenterte krigsboken tar deg tett på dramatikken. Det er en fortelling om ofre, gjerningsmenn og motstandsfolk og om de vanskelige valgene de alle måtte ta da det gjaldt som mest.
Hørtes ut som var mye interresant her og viktig tema. Håper du får en god lesning og ha en god helg!