Denne helgen har jeg startet på bok Emily Wildes Encyclopeadia of Faeries som jeg synes har hatt en grei start og spent på resten.
Hva leser du denne helgen?
Ønsker alle en god helg!
Viser 19 svar.
Denne helgen leser jeg en bok hvor handlingen er lagt til renessansens Italia.
Denne klassikeren sies å være en medvirkende årsak til at Pär Lagerkvist fikk Nobelprisen i 1951.
Dvergen handler om makt og ondskap, så det blir interessant å se hvordan fortellingen utarter seg.
Foreløpig sitter jeg med en litt uhyggelig følelse…
Veldig hyggelig da, å lese om deres leseopplevelser. Jeg har allerede latt meg inspirere :)
Jeg holder også til i vest, i vær som gir rom for lesing i sofakroken. Må innrømme at jeg faktisk har fyrt i ovnen, men det skyldes vel mest at jeg insisterer på å gå kledt sommerlig i juli :)
God helg, godtfolk!
Hørtes veldig spennende ut. Uff, fyre ovn i sommer, da er kaldt. Håper du får en god lesning og ha en god søndag!
Pascal Engman har noe ekstra i seg som krimforfatter. Det vil si, han skriver i sjangeren mellom krim og thriller. Handlingsmettede historier hvor han også gir hovedpersonene kjøtt på beina i form av tanker og følelser både til saken(e) og privatlivet. Bok nummer to som jeg avslutta forrige helg heter Rottekongen og handler om menn som hater kvinner, i denne boka med to ulike utgangspunkt. Mer av Engman blir blir lest inniblant fremover.
Etter en vond historie fra Stockholm kunne det sikkert vært spennende nok med Bobsy-barna eller Olav H Hauge. Men, neida, da hoppet jeg videre til Råskapens Europa av Keith Lowe. Denne forfatteren, som absolutt kan sammenlignes med Anthony Beevor, har tatt for seg historien fra og med siste år av 2. verdenskrig og årene derpå. Mye er ikke fortalt før, eller har blitt underkommunisert. Og det er kanskje ikke så rart når det kan dokumenteres hvilke hevnaksjoner (og annet) som f.eks uskyldige tyskere og andre som ble anklaget for krigens ble utsatt for på tampen av krigen og de første årene etter. Massedrap, omfattende voldtekter av både kvinner, jenter og også barn. Men dette gjelder også i Østerrike, Polen, Tsjekkoslovakia, Italia, Hellas, Romania og på Balkan. Hjerteskjærende historier blir brettet ut fra Lowe sin hånd, og jeg har bare passert 200 sider foreløpig.
Om jeg veit mitt eget beste er jeg herved i tvil om :-) Ønsker like fullt alle her inne ei ny god leseuke :-)
Interresant det du skriver om Engman, han er på min liste når jeg kommer dit. Spennende med historie og veldig viktig å aldri glemme den. Håper du får en god lesning og ha en god helg!
Hei! Nå er det fellesferie og det merkes her hvor jeg bor på vestlandet. 15 grader og overskyet, men ingen mørke skyer i horisonten som jeg kan se mellom dalsøkket mellom to fjell og nesten vindstille. Kunne vært verre - 9 grader og nordavind i juli som ikke er ukjent her. Temp. stiger i neste uke, lovet av yr . no.
I går hentet jeg boken jeg nå vil starte opp med å lese -
Kilder til trolldomsprosessene i Finnmark av Liv Helene Willumsen.
Ikke noe liten bok nei 32 cm bred og 22 cm høy - så den vil ligge godt på fanget. Ikke noe lystig lesing, men viktig norsk historie. Det er første gang disse historiske kildene publiseres i modernisert norskspråklig utgave oppdelt i kapitler. Omhandler helt vanlige mennesker som levde i små fiskevær i en tid da frykten for trolldom var stor. Leste en plass på nettet at loven for heksebrenning på bål ble først slettet i 1842.
Boken gir førstehånds kunnskap om hva som foregikk i rettssaler i Finnmark for 400 år siden. Hva tenkte de anklagede om trolldom og onde makter? Hva tenkte andre om det å bli mistenkt for trolldom? Hva skulle til for å bli dømt?
Rettsreferatene som utgis i denne boken, er det eldste materialet i Statsarkivet i Tromsø – et meget verdifullt materiale som er en del av UNESCOs register for Norges dokumentarv.
Takk Kristin for at du ennå en gang skriver utfyllende og inspirerende om ditt valg av litteratur.
Herved er ‘Kilder til trolldomsprosessene’ bestilt :)
God lesing og god helg!
Kanskje - Hekser: Fra Fortfolgelse Til Fortryllelse by Rune Blix Hagen - kan interessere deg også.
Det er normal format på denne boken.
Heksenes kulturhistorie er ikke bare en harmløs fortelling om fantasifigurer. Dette er en bok om mennesker som ble forfulgt, torturert og brent. For bare noen hundre år siden ble over 300 mennesker henrettet for hekseri i Norge. Men heksenes historie handler også om en meget populær underholdningsfigur som vi finner i folkelesningen, i fabler og på filmlerretet. Skikkelsen er både tidløs og verdensomspennende. Her kan du lese om hekser fra antikken til romantikken, hekseprosessene i Norge og Europa, demonologi, moderne heksekult, Sagaen om Isfolket og Disneys hekser. Du får også møte noen av heksas nære slektninger i form av demoner, trollfolk og sjamaner. Rune Blix Hagen er historiker og har skrevet en lang rekke artikler og kronikker om hekseforfølgelsen i Norge og Europa.
Dessverre kom jeg noe sent til bordet og andre bøker er ikke å oppdrive. Tenker på heksebrenning i Europa. For å få et videre perspektiv på nevnte sak. Jeg konsentrerer meg om en bok om gangen, fordi det er heavy saker om levde liv. Det er ikke lett å søke på heksebrenning fordi man får opp - for meg - mye useriøs / seriøs - så er det å skille disse fra hverandre uten noe særlig helpestoff tilgjengelig (omtale om boken).
Takk for tips. Kjenner godt til Blix Hagen. Jeg er vokst opp «Ved porten til Helvete» og heksemuseet så interessen for temaet er kommet med morsmelka, som det heter, men denne boken av Willumsen hadde jeg ikke hørt om. Blir interessant å få dette historiske innblikket.
Hvor er dette (nysgjerrig) ? Har du bøker å anbefale?
"Ved porten til Helvete" + Heksemuse har jeg ikke hørt om - interessant. :)
Heksemuseet eller heksemonumentet ligger på Vardø. Det sies at porten til helvete skulle befinne seg på fjellet Domen, som ligger på fastlandet mellom fiskeværet Kiberg og Vardø.
Blix Hagen har skrevet en bok om trolldomsprosessene med tittelen «Ved porten til Helvete».
Ellers vil jeg anbefale «Inn i elden» av Aina Basso. En skjønnlitterær fortelling, men veldig troverdig i forhold til kilder om heksebrenningen. Det var usedvanlig lett å bli både anklaget og dømt for trolldomsvirksomhet.
Inn i elden av Aina Basso har jeg notert meg. Derimot Ved porten til Helvete får jeg ikke tak i - ny / brukt - har prøvd mange forskjellige plasser. Forskjellige forfattere fokuserer ulikt på heksebrenning, prosessen, tortur-virkemidler osv. Der en skriver mellom linjene, skriver en annen omfattende om tema og en får god forklaring.
Ser ut til at du kan lytte til den hos Storytel :)
15 grader og overskyet,puff omtrent samme her , kanskje til og med kaldere. Oi det hørtes ut som du leser en større bok. Håper du får en god lesning og ha en god helg!
Den høres interessant ut. Håper du deler hva du synes når du kommer i gang.
Ser nå at jeg kommer ikke til å lese boken under ett, men deler den opp med pauser. Dette er tross alt mennesker som har levd et liv på jorden, selv om det er lenge siden. Andre tanker har også meldt seg - nåtidens heksejakt - vel ikke heksebrenning men dog opplever flere ubehagelige hendelser + sanksjoner når de står fram.
Tar sikte på å lese Nullpunkt av Jørn Lier Horst - det er tross alt en "oppdiktet" historie på jakt etter/nøste opp - who's done it.
Jeg holder på med «Den hemmelige historien» av Donna Tartt, etter at jeg har sett den nevnt et par ganger i lesehelg-kommentarer. Tiiden før, underveis og etter et mord. Boka er tykk men velskrevet.
Ellers koser jeg meg fortsatt med «Who killed Roger Acroyd» av Pierre Bayard, noen avsnitt av gangen. Etter å ha sett på teknikker en forfatter bruker i en detektiv roman (noe jeg synes var ganske morsomt i seg selv), har han nå gått løs på selve historien i «Doktoren mister en pasient» av Agatha Christie. (Jeg tillater meg i all ydmykhet å være uenig i mange av de tingene Pierre peker på, så i hodet mitt forfatter jeg en forsvarstale for Poirot mens jeg leser :D )
Veldig underholdende!
Den hemmelige historien er en klasse for seg selv. Veldig spennende og godt skrevet. Interresant det du skriver om den andre boken du leser også. Håper du får en god lesning og ha en god helg!
Jeg planlegger å starte på Lucinda Riley sin roman, De syv søstre. Denne serien har jeg ikke lest før, men mange andre har tydeligvis det :) Så jeg er spent på hvordan boka er. Den passer også godt til et punkt i leseutfordringen jeg gjennomfører i THe 52 Book Club, «An author «everyone» has read, except you». Ønsker alle en god helg.
Interresant å lese de syv søstre, spent på hva du synes om det og om du vil lese alle bøker utgitt. Håper du får en god lesning og ha en god helg!