BØKER SOM MEDISIN ** Jeg innrømmer at jeg har hatt tanken inne men å si det rett ut , se; det har jeg ikke hatt mot til. Som den gamle mann jeg etter hvert er blitt , er der uvegerlig stunder jeg ser på mine -etter hvert- alt for fyldige bokhyller. Og tenker, hva skal jeg nå med alt dette ? Det samme har jeg tenkt -år etter år- på som noe negativt i mitt livsløp. Så faller mine øyne på dette innlegget av Kirsten Lund - i det som var en sen nattetime i min ungdom , nå i nokå voksen alder en tidlig morgentime- og jeg våkner , jeg blir våken ! For jeg innser noe som har ulmet i bakhodet en stund; og ordet er: "MEDISINSKAPET" **. Da går det opp for meg, da rulles et gardin opp fra mine øyne. Og det gir mening!
Og assiasjonen går mange år tilbake. Til et gammelt sår i en dårlg brukt ungdom. Jeg sitter en dag der alene i verden, på gulvet- foreldreløs med ett , forferdelig ensom og svært redd og nedfor -for å si det på en mld og pyntelig måte. Sitter der med det eneste jeg på en måte eier her i verden, en stor kartong bøker. Fra min fars samling. Hva har jeg annet å gjøre ; åpner esken og husker hver eneste tittel enda. For jeg leste dem , hver og en, og nå går det opp for meg at jeg tok den medisn jeg hadde for hånden. I dag mener jeg ut fra situasjonen og tidsbildet i mitt liv, at innholdet , medisinen var så god , ga meg på en måte noe livseleksir , som fikk meg til å reise meg, gå videre i livet , tross så mye vondt på den tiden, den sårbare tiden i et ungt liv.
Bøkene var ( for spesilt interesserte, kan være noen , så må de være her på dette nettstedet, ? ) : Tolstois "Anna Karenina ", Videre "Raskolnikov" av Dostojevkij ,("Forbrytelse og straff" heter den visst nå). VIdere ( i den rekkefølge jeg den gang mener å ha lest dem, ivrigere og ivrigere, mer og mer sulten på å lese disse , skattene, som de straks ble for meg- der og da!.: Therese Raqueng ", av Zola, Lord Jim" av Joseph Conrad, og da uunngålig; "Don Quiote" av Cervantes , videre uten nølen, heldigvis: " Fedre og sønner, av nok en klassisk russer, Ivan Turgenev ! Ikke å forglemme "En amerikansk tragedie" av Teodore Dreiser. Og; Thackerays herlige perle hvor emneordet ligger så foreffelig i selve tittelen " Forfengelifghetens marked "! Så nok et sprang; " Selveste Goethe med "Wilhelm Meister" . Og sannelig , jeg var så i siget at jeg også leste "Jøden Süss" av Feuchtwanger ( tror jeg han het). Flere av romanene var i to , ja til og med i tre bind så hyllen virker mer "fyldig"/rik enn man kan tro. Jeg trenger ikke stusse på noe, for bøkene , ser dere, er det bare å gå gjennom noen dører i huset fpr å finne, de har en solid og fremtredende plass i mine hyller, med sine flotte rygger i skinn , noen litt slitt i ryggene , bruk setter spor, særlig når bøkene er gjenbrukt gang på gang videre i slektsleddene . Senere finner jeg ut at disse bøkene ble utgitt i 1937 av Gyldendal som kalte dem " Verdenslitteraturens mesterromaner" 18 bind! som min far tok seg råd til å abbonnere på, han måtte være bitt av samme basillen som meg . Men på den lille hybelen, nesten uten møbler fordi hybelen var leid møblert, var denne esken , malplassert i en kartong midt på gulvet , ( noen hylle fantes dog ikke) OG! disse bøkene ble , ganske riktig det jeg leste her i dag ; Ren og skjær medisin. Sårt tiltrengt til og med . Og nå går jeg inn i "biblioteket" og ser , noen dager etter fylte 80 år, : sannelig blir jeg beroliget av at ennå er medisnbeholdningen stor nok.; Ingen er gått ut på dato. For littertur har ingen slutt. Ingen grense . Ikke en gang for alder .
Nå er dagen her! Søndag morgen, klokken på veggen sier 0525. Og jeg er våken, og mer enn det. Tenk det, Kirsten Lund !

Godt sagt! (24) Varsle Svar

Viser 11 svar.

Fint innlegg. Har du lest Moon Palace av nylig avdøde Paul Auster? Hans romanfigur i den romanen befant seg etter diverse hendelser helt alene som ung student med kun esker fylt av bøker som arv og holdepunkt. De bøkene ble viktige for han - på en måte en redning. For øvrig er Moon Palace en favoritt-roman hos meg. Har lest den flere ganger.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Jeg takker deg for ditt svar. For din interesse -ikke minst.) Dessverre har jeg ikke lest boken du nevner. Men, jeg noterer den , og håper den kommer i min vei på en eller annen måte. For der er en slags likhet med egne opplevelser , ingen tvil. For selv om det dukket opp flere esker med bøker etter hvert, og selv om jeg gikk til innkjøp av mange , og leste hver og én ; De bøkene som jeg nevnte i mitt innlegg som lå i esken , ble for det første helt klart en slags redning for meg. For det andre ; Når jeg etter alle disse årne setter hendelsen i et salgs perspektiv- Det gjorde meg i høy grad interessert i å lese mer av de forfatterene som på denne måten ble valgt ut for meg. Særlig må jeg i den forbindelse trekke frem min interesse for "de gamle russere" , altså de som skildret tiden i Russland før revolusjonen. Noe som vises klart i "mitt bibliotek". Tolstoj , Turgenjev og kansskje i srørst grad "filosofen" Dostojevskij. På grunn av min interesse for teater , måtte jo Anton Tsjekov inn på min scene , og så kom de i rekke og rad, Gogol , Solugub osv. Kanskje jeg aldri hadde oppdaget denne litteraturen , var det ikke for denne esken. (?). Sikkert er det at fra før -selv om jeg tidlig ble en ivrig leser - hadde jeg ikke lest noe av dem, knapt hørt om dem. Og det får meg til å tenke nå : Kanskje dette kan føre til en "tråd", spalte eller lignende, hvor en bokelsker kan legge frem en hendelse , noe bestemt, som gjorde vedkommende til , ja nettopp det, en bokelsker ! For jeg ble det så avgjort der og da ! Jeg gikk fra å være en som leste bøker , til å bli en elsker av bøker !

Godt sagt! (5) Varsle Svar

Håper du leser Moon Palace av Paul Auster (gled deg). Som sagt, så fikk innlegget ditt meg til å tenke på den romanen. Ikke minst på grunn av romanfiguren og at det er stor litteratur. Paul Auster hadde nok en god del flere romaner han ville skrive, men slik gikk det dessverre ikke (til min store sorg).

En tråd, som du foreslår, kunne definitivt bli spennende. En bestemt hendelse som førte til å være bokelsker kan kanskje ikke påpekes av alle. For mange var det kanskje små drypp, litt input her og der, tilfeldigheter eller ren kunnskapstørst og nysgjerrighet som kom gradvis. En tråd som sier noe om veien til bokelsker? Og en tråd hvor bokelskere også kan fortelle om hvilken bok/hvilke bøker eller hvilket forfatterskap som førte til å være bokelsker kanskje?

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Rolf Ingemundsen, jeg kan kun gi deg en stjerne. Hadde det vært mulig skulle jeg gitt deg et hjerte for din kommentar.
Akkurat som deg var det tider der bøkene betydde utrolig mye for meg. En tid med sykdom. Når man ikke er diagnosert riktig iht stoffskiftesykdom og B12 mangel går man rundt i en evig døs/hjernetåke (influensa lignende tilstand). DET forsvant når jeg leste, fordi da var jeg konsentrert - her & nå tilstand. Den ene boken etter den andre - fortløpende i flere år. Når man leser så er der så mange ord og uttrykk som inspirerer en - bevisst & ubevisst og ordforrådet øker.

Godt sagt! (7) Varsle Svar

Tusen takk for stjerne,og hjerte! Jeg var i stek tvil om å være så personlig. Og i det hele tatt skrive noe som helst. Men jeg angrer ikke.For i og med ditt svar budskapet om lesing av bøker virkelig KAN bedre sykdom ,plager og lidelser nå ut til trengende, er mye gjort. Så er håp tent! Og: Veldig flott av deg og stå frem med ditt her! Takk nok en gang.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Det var en nydelig beskrivelse av bøkenes betydning i ditt liv.

Godt sagt! (9) Varsle Svar

Jeg takker for at du ser det slik.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Jeg sier meg så enig med Randi. Takk for at du deler denne personlige opplevelsen.
Det er en god alder du har nådd, og som jeg skjønner er du fortsatt i ditt eget hjem, og i tillegg aktiv på dette nettstedet, det viser at «medisinen» har hatt god virkning.
Jeg må innrømme at et innlegg som ditt også lyser opp min hverdag, og bringer med seg håp og glede i en verden preget av litt for mye dårlig nytt.
Noen ganger trenger jeg en påminnelse om at det kan være mye helbredelse i å være «nærsynt», og rett og slett ikke se lengre fram, eller utover, enn til sin egen bokhylle.
Det er søndag morgen og jeg skal gripe tak i en bok og dagen!
Ha en finfin dag Rolf og Kristin og Randi og alle dere andre som leser dette :)

Godt sagt! (8) Varsle Svar

Jeg takker så mye for gode ord.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

For en vakker beskrivelse av litteraturen betydning. Takk for at du deler. Jeg er en generasjon yngre enn deg, og er fremdeles ikke foreldreløs. Men jeg gjenkjenner likevel tankene og følelsene - og trodde til og med at jeg satt med den samme bokserien. Jeg måtte gå og se, og jeg har «Gyldendal’s (sic) bibliotek. Hovedværker af verdenslitteraturen» fra 1928-1930 i 52 bind. Dette er en arv fra min morfar som døde før jeg var født, men som sammen med resten av hans bibliotek har fått meg til å føle med nær ham og knyttet til ham. En bok kan være en markedsplass der man for første gang møter nye tanker, som andre har møtt tidligere og som er individuelle og allmenne på en og samme tid. Jeg elsker at min sønn som nå er i sitt spede voksenliv kommer og «raider» bokhyllene mine, og møter tanker og ideer som om de aldri tidligere er tenkt.

Godt sagt! (10) Varsle Svar

Tusen takk for at du skriver dette til meg. Og jeg takker for at du deler. Den esken med bøker som ble så viktig for meg. Det var og en arv. Men ikke er alle så heldige! Så derfor må jeg si at du skal være glad for at din sønn "raider" dine bokhyller, både det du arvet og det som kom til. Ikke alle er så heldige som jeg, du og din sønn. Ikke alle har økonomi til eie bøker. Og de må vi ikke glemme. Så derfor er jeg glad for at vi har våre biblioteker ! Det viktigste er å lese. Min boksamling , hvorav det av betydning ligger på min profil, er bygget opp av arv fra far ( mer kom til siden av bøker fra ham), etter hvert kjøp gjennom Den norske Bokklubben, så kjøp ettersom jeg hadde råd, (mye på avbetaling!), og i mange mange år nå: Gaver ! Til jul og fødselsdager , fra min kone, mine fire barn og etterhvert barnebarn også. Og, merkelig nok jeg har til gode å få en bok jeg ikke hadde fra før. (En viss interesse for mine bokhyller må ha festet seg!). Takk igjen. Jeg er en av de heldige, og jeg passer på å vite det!

Godt sagt! (8) Varsle Svar

Sist sett

HeddaMIngunn SKirsten LundSynnøve H HoelHarald KVannflaskeBjørn SturødJane Foss Haugenandrea skogtrø egganTove Obrestad WøienEvaTor-Arne JensenFrode TangenKristine LouiseTheaLailaMorten MüllerThereseHilde H HelsethReadninggirl30SolveigKaren RamsvikGunillaBeathe SolbergLabbelineHeidiHeidi HoltanMetteRuneEli HagelundMarit HåverstadBertyVibekeLaila StenbrendenBerit B LieMonica  SkybakmoenLars MæhlumChristin SillibakkenStine SevilhaugMona Hagen