Skal reise gjennom Storbritannia i sommer, og turen vil blant annet gå gjennom London, Nottingham, York og Edinburgh. Har noen litterære verk å anbefale fra disse byene?

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Viser 25 svar.

For York, prøv Cassandra Clark The Red Velvet Turnshoe. Spennende historisk krim. For Edinburgh, les Sir Walter Scott. Handlingen i Dr Jekyll og Mr Hyde er egentlig lagt til Edinburgh, selv om han sier i boken at det er London. Antageligvis kjente han Edinburgh bedre. Ian Rankins bøker er alltid bra - det finnes en bytur man kan melde seg på for å følge i Rankins fotspor ... God tur!

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Takk for gode tips! Dr Jekyll og Mr Hyde er allerede lest, sammen med alle Rebus-bøkene til Rankin. En bytur i hans forspor høres spennende ut!

The Red Velvet Turnshoe skal straks legges på ønskelista:)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Jeg henger meg med på Bryson, bare les de på engelsk, mye morsommere da. Anbefaler Jerome K. Jerome sin "Three men in a boat", en veldig morsom bok om tre men som reiser ned (eller kan skje opp?) the river Thames.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Får bare mer og mer lyst til å lese Bryson! Jerome har også havnet på ønskelisten min - takk

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Jeg skal også til Storbritannia til høsten, og da tenkte jeg å få gjort unna noen av Charles Dickens bøker. Den viktorianske luringen har snoket i hyllene mine lenge, så jeg tenkte det passet fint å lese ham når jeg nå en gang skal dit. Og jeg vil også få anbefale Bill Bryson. Det er lett å havne på Bryson-kjøret!

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Gleder meg til å stifte bekjentskap med Bryson - har jo sett bøkene med bowlerhatten i hyllene på flyplassen, nå er det på tide å få lest en av dem!

Dickens er en gammel kjenning. Great Expectations er en av mine favorittbøker (fantastiske Miss Havisham!); om du ikke har lest den, anbefales den sterkt! Selv om jeg har lest noen av bøkene, gjenstår det mange. Kanskje det er på tide å lese gjennom Our Mutual Friend?

Takk for tipsene ;)

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Ja - så enig med dem som anbefaler Bryson!

Charles Dickens kom jeg jo på etter at jeg logget meg ut i går. Og dermed dukket Israel Zangwill også opp i minnet - han var kjempepopulær i sin samtid (slutten av 1800-tallet), og ble kalt the Jewish Charles Dickens. Noen av bøkene hans er nå å få tak i i nyutgave - pocket. Jeg har så langt lest Children of the Ghetto og The King of Schnorrers - Zangwill beskriver et London som ikke fins mer, på samme måte som Dickens: Zangwills tema er østkantens fattige jødiske immigranter og hvordan deres liv i London kunne arte seg. For dem som elsker London, er dette en interessant innfallsvinkel til byens historie.

Og - for good measure - så har du fra samme del av byen i nyere tid Monica Alis Brick Lane (som jeg ennå har på vent selv...) Og tråden din inspirerte meg (tusen takk til deg for det, AnjaE!) til å hente frem noen bøker jeg kjøpte i fjor av Rachel Lichtenstein - nå er jeg allerede langt inne i hennes On Brick Lane, som beskriver Brick Lane-området i fortid og nåtid (og da er jeg altså tilbake i det ikke-skjønnlitterære igjen). Velskrevet og interessant om hvordan Brick Lane og tilstøtende kvartaler har gradvis endret populasjon fra jødisk til bengalsk til dagens stadig hippere og mer turistdominerte dominans. (Heisan - det var en ridende rytter til hest så det forslo - jaja, den får få lov å stå.)

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Wow - er skikkelig imponert over din research! Nå har jeg utrolig mange bøker å velge i - tusen takk, igjen;)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Når det gjelder London, så anbefaler jeg - selv om det ikke er skjønnlitteratur - Tor Åge Bringsværds bok om London. Veldig, veldig bra om min favorittby - jeg pleier å finne den frem før hver Londontur, faktisk.

Og generelt om England - heller ikke skjønnlitterært, men jeg kan bare ikke la være: Kate Fox - engelsk sosialantropolog som har skrevet underholdende OG lærerike bøker om "den engelske folkesjel" - og ikke minst om alle de små og store tingene som er klassemarkører, og om slikt som hjelper en "ytlending" til å navigere mer smertefritt rundt på besøk der borte. Watching the English er den som generelt gir deg mest bredde-innsikt, om man kan kalle det det. Men hun har også gitt ut boken The Racing Tribes - det kan virke sært å lese en bok om livet på og rundt tribunene på engelske travbaner - men dette er faktisk en veldig interessant bok selv for oss anglofile med null peiling på hest - fordi du får så mye informasjon om det engelske samfunnet i seg selv. Omgangsformer og sånt, tenker jeg spesielt på da.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Jeg har vært mye i England opp gjennom årene. Har blant annet besøkt Brighton, Eastbourne, Hastings, Oxford, Bath, Jersey, Sark, Torquay og selvsagt London (tror jeg har kommet over ti besøk til hovedstaden nå). London er og blir min favorittby - tror aldri jeg kommer til å gå lei. Har noen faste ting jeg må gjøre/steder jeg må besøke (f.eks ta en tur med London Walks, besøke Tate Modern, handle i Carnaby street og på Camden Marked, ta en rolig lunsj på Covent Garden...), men prøver å oppleve nye ting også.

Både Bringsværd og Fox er notert - det er alltid gøy å finne ut mer om sine reisefavoritter. Igjen; tusen takk

Godt sagt! (1) Varsle Svar

London er min favoritt også og da har jeg en bok av Richard Herrmann som heter "Mine gleders by" som du kan se litt nærmere på.

Der forteller han London's historie og du blir med på en tur i byen's gater med historisk bakteppe, det være seg spesielle puber, bygninger, "kjente" mennesker's gjøren og laden og mye mer. Den boka har jeg lest flere ganger og er en av mine favorittbøker. Jeg skal dit seinere i år.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Fra Edinburgh har man jo noen bøker av Alexander McCall Smith - han med No. 1 Ladies' Detective Bureau (eller var det Agency). Edinburgh-serien hans begynte som en søndagsserie i en Edinburgh-avis - jeg har bare lest den første, som jeg syntes var "ålreit tidtrøyte" uten å være storveis - men så har jeg da også bare vært en enslig dag i byen. Kanskje med mer lokalkunnskap... Du kan jo sjekke ut disse bøkene, og se hva du synes: 44 Scotland Street heter den første boken i den serien jeg sikter til.

Men i tillegg har jeg registrert at vår med-bokelsker Sara Pihl har god kjennskap til Skottland og skotsk litteratur - du kan jo snoke i bokhyllene hennes og se om du finner noe av interesse (jeg fant både det ene og det andre som havnet på ønskelisten min, jeg!).

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Jeg lurer på om jeg har lest en av de bøkene av McCall Smith (The Sunday Philosophy Club - skal sjekke på smussomslaget hva den egentlig handler om!). 44 Scotland Street høres ut som ei passende lett bok å ta med på ferie,

Takk for tipset om Sara Phil - snoking er under planlegging ;)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Og så synes jeg for øvrig at du er kjempeheldig: å reise rundt i Storbritannia slik du skal står på min reise-ønskeliste; en dag, en dag....!

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Jeg gleder meg kjempemye. Har som sagt vært en del steder i Storbritannia, men det er første gang jeg skal bevege meg nordover. Besøket skal blant annet innbefatte Murder Mystery Weekend i Nottingham - skikkelig gøy for en krimfantast som meg!

Godt sagt! (1) Varsle Svar
[ Slettet av bruker ]

Elsker Rebus-bøkene, har lest alle! Vurderer å ta med meg ei eller to på turen, for Edinburgh er like tilstedeværende som en av de menneskelige karakterene. Det var bl.a. disse bøkene som gjorde at jeg fikk lyst til å reise dit

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Har ikke noe å komme med til dine byer - men dersom noen skal sørvestover i England - type Dorset, Devon, Somerset, kan jeg anbefale Thomas Hardy. De fleste av hans bøker tar utgangspunkt i byen Dorchester i Dorset, og han bruker landskap og omgivelser nærmest som en egen karakter i bøkene - kan særlig anbefale The Mayor of Casterbridge og Tess of the d'Urbervilles.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Leste litt av Hardy for mange år siden, et er tydligvis på tide å ta han fram igjen. Takk for påminnelsen!

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Etter et studieopphold i York fikk jeg boken The Sweetest Thing (av Fiona Shaw) i avskjedsgave av min landlady. I følge henne gir den et veldig godt bilde av York fra viktoriatiden. Jeg har enda ikke fått lest den selv, men kjenner nå et stikk av dårlig sanvittighet og flytter den langt opp på leselisten min.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Det samme skal jeg gjøre! Takk ;)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Er du intressert i historiske romaner bør du kikke litt på Berhard Cornwell's 3 bøker: Det siste kongeriket, Den hvite hesten og Jarlene fra nord. Det er en fortelling fra 800 tallet og handler om Kong Alfred's vei til makten. Kampen mellom danske hedenske vikinger og kristne engelske hærmenn. Store deler av handlingene forgår på diversse steder på østkysten og ned til London.

Jeg personen i bøkene er Uhtred som er engelsk, men som vokser opp blandt vikingene. Bøkene er fulle av hendelser, mange dramatiske slag men også mye varme, vennskap og klokskap.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Dette høres spennede ut! Bøkene føres sporentrekts opp på min "skal lese"-liste;)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Notater fra en liten øy av Bill Bryson er verdt å få med seg. Dersom du ikke har prøvd Brysons reiseskildringer har du virkelig noe å glede deg til :)

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Bill Bryson noteres. Takk;)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Sist sett

Harald KNicolai Alexander StyveBård StøreAlice NordliAnniken LKirsten LundEmil ChristiansenSteinar HansenToveTor-Arne JensenEileen BørresenMarianne  SkageBenedikteMartinEster SRufsetufsaBjørg L.Bjørg RistvedtTanteMamieVariosaCecilie69Dolly DuckNeraHilde Merete GjessingPiippokattaKetilVanja Solemdalingar hSiljeKristine LouiseSynnøve H HoelBeathe SolbergSolTatiana WesserlingHilde H HelsethArne SjønnesenGroMonica CarlsenGrete AastorpEirin Eftevand