Hvem hevder Palestina var folketomt og udyrket i 1948? På 1800-tallet derimot var dette tilfelle. Les for eksempel denne reiseskildringen: https://bokelskere.no/Tralte/boksamling/3953454/
Er ikke det mer troverdig enn Ilan Pappe som ikke levde da?
Viser 13 svar.
Nå har jeg lest boken du anbefalte, Tralte, "The Innocents Abroad", riktignok en i en sterkt forkortet norsk utgave fra 1940, "Troskyldige globetrottere". Jeg har også lest mer om boken. Hvis du er interessert i hva jeg synes, finner du min omtale her.
En vits for en jødehater.
Det finnes ikke belegg for jødehat i noe av det jeg har skrevet. Jeg har trukket frem bøker som diskuterer og kritiserer sionismen og staten Israel. Det å stemple en meningsmotstander på denne måten, er et forsøk på å drepe diskusjon og kritikk og hører ikke hjemme i et land med ytringsfrihet.
Det er du som tar i bruk ordet vits for de som tar Twains bok på alvor.
Du må bare ytre deg. Det må jeg også få lov til ved å si det.
Det har bodd mennesker på denne landstripen øst ved Middelhavet i tusenvis av år. Også på 1800-tallet da Palestina lå under Det osmanske riket og den sionistiske immigrasjonen startet.
Ilan Pappe skriver:
«… som et land åpent for endring og modernisering, begynte Palestina å utvikle seg til en nasjon, lenge før sionistbevegelsen kom. (…) Som den rake motsetning til ørken, var Palestina en blomstrende del av Bilal al-Sham (landet i nord), eller datidens Levanten. Samtidig betjente en rik jordbruks-industri, småbyer og historiske byer en befolkning på en halv million, like før sionistene innvandret.
Ved utgangen av 1800-tallet var dette en anselig befolkning, hvorav som ovenfor nevnt, bare en liten prosentandel var jødisk.» (side 23)
Det var altså ikke Pappe, men sionistledere som tok i bruk uttrykket «et land uten folk til et folk uten land». Uttrykket skulle rettferdiggjøre den sionistiske immigrasjonen, og ble videre brukt aktivt i diskusjonene rundt opprettelsen av staten Israel, også av norske politikere og Israel-venner. Ideen om et folketomt Palestina skulle berede grunnen for opprettelsen av den nye jødiske staten. Dette er hva Pappe kaller en myte, og er en av de ti mytene om Israel han slår hull på i sin bok.
Ellers er jeg litt usikker på hvilken bok du sikter til Tralte. «The Innocents Abroad» av Mark Twain? Har du lest den? På siden din har du skrevet at du skal lese den.
Mener den boka. Han er en av flere som skrev reise-beskrivelser på den tiden. Les for eksempel her: https://miff.no/historie/2011/04/29det-hellige-land-slik-en-norsk-prest-saa-det-i-1881.htm
At det er et palestinsk folk som har lang historie er noe som ble oppfunnet etter seksdagerskrigen.
Det er mulig at det kun er jeg som reagerer, men jeg skulle ønske at denne diskusjonen ble holdt i andre «tråder». Dette er en «tråd» om hva ulike deltakere leser denne helgen og Lillevis opprinnelige innlegg dreide seg om det. Såvidt jeg kan se forsøkte hun å holde diskusjonen utenfor denne «tråden».
Både Lillevis og mitt dreier seg om hva som står i bøker. Slike anklager mot jødene bør også omtales.Kunne skrevet om flere som det at det har foregått etnisk rensning av palestina-arabere.
Ja, men her er tema hva/hvilke bøker man leser DENNE helgen så da kan du kanskje som et minimum starte med å fortelle det…?
Leste denne artikkelen i kveld. Er det kun bøker som skal omtales overskriften sier jo ikke det. Akkurat nå leser jeg en bok kristen bok av Thoralf Gilbrant som handler om hva Newton skrev om de bibelske profetiene. Det er også kontroversielt. Ikke lest i den i helgen for har hatt mye annet å gjøre.
Takk for svar og hygg deg med videre lesing.