Hei!

Når jeg følger en forfatterlink fra en bok, eller søker på en forftter i søket oppe til venstre så er det veldig tilfeldig hvilke bøker som kommer opp. Av og til kommer bare den boka jeg hadde fremme i første omgang opp når jeg følger linken. Etter å ha brukt søkerfeltet kommer det gjerne opp bare deler av forfatterskapet.

Jeg er ikke sikker på om dette er en bug eller om det er andre måter man skal søke på forfattere på?

Mvh

Beate (som er veldig fornøyd med bokelsere)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Viser 3 svar.

Når jeg følger en forfatterlink fra en bok, eller søker på en forftter i søket oppe til venstre så er det veldig tilfeldig hvilke bøker som kommer opp.

Forfatterlenkene kan oppføre seg noe uforutsigbart.

Det er fordi personer ikke har en unik identifikator som bøker som regel har (i form av et ISBN-nummer).

Folk som jobber med bokdata løser dette dilemmaet på forskjellige måter: Amazon, for eksempel, slår over på navnesøk når man klikker på en forfatterlenke hos dem.

Den norske bokbransjens dataleverandør har opprettet en egen type identifikator for mennesker, og den bruker vi når det er mulig.

Det gjør at f.eks Stephen King kan identifiseres også under pseudonymer.

Når vi søker gjennom bokdata fra Amazon (slik, f.eks: http://bokelskere.no/finn/?finn=stephen+king&hos=amazon.com), så har vi ikke en identifikator for mennesker, og da gjør vi det slik at klikk på forfatterlenkene ved slike søk fører til http://bokelskere.no/finn/?blant=forfatternavn&side=1&hos=amazon.com&finn=Stephen+King, som er et søk gjennom forfatternavn hos amazon, sortert etter en kombinasjon av salgstall og aktualitet hos dem.

Når vi "henter" bøker til vår lokale database, oppretter vi en ny person for hvert aktørinnslag på en utgave hvis det ikke følger en identifikator med aktøren. Hvis en slik følger med, kobler vi aktøren til en eksisterende person.

Dette er fordi navn i boksammenheng er lite egnet til å identifisere en person.

Å koble sammen deltakere på et verk til fysiske personer er noe et menneske bør gjøre.

(Det er lett for et menneske å skjønne at Rowling, JK er den samme som J.K Rowling, men vanskelig å instruere en maskin til å gjenkjenne dette som samme person)

Dette vil igjen si at klikk på et forfatternavn der denne fulgte med en utgave fra amazon ikke vil være koblet til andre verk.

Det samme er tilfelle i de tilfeller der den norske bokdatabasen ikke har opprettet en identifikator for en person ennå, eller der aktørene er registrert mangelfullt. (Hilde, som jeg er gift med, er registrert som aktør på flere bøker: http://bokelskere.no/finn/?finn=hilde+nesse&hos=bokelskere.no, men ikke alle disse aktørene er koblet til rett fysisk person)

På sikt vil vi gjøre forsøk med å la bokelskere koble utgaver til verk og aktører til personer.

Det er imidlertid en utfordrende oppgave med flere datakilder.. :-)

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Takk! Det var oppklarende! Er det noen måte vi kan hjelpe til med dette på?

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Absolutt! Når vi får opp et grensesnitt for å koble forfattere til rett person trenger vi klare blikk og skarpe hoder til å hjelpe til.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Sist sett

Trude Jensenmay britt FagertveitKirsten LundEmil ChristiansenVibekeHarald KFarfalleLailaLars Johann MiljeEirin EftevandrubbelDagfinn JakobsenMette-MLene AndresenNora KjærstadTom-Erik FallamarithcRonnyRandiAKetilRisRosOgKlagingHanneGodemineAjiniakraPi_MesonTor-Arne JensenHilde H HelsethIngvild RosslundPiippokattaBeathe SolbergDolly DuckgretemorAstrid Terese Bjorland SkjeggerudLisbeth Marie UvaagAnn-ElinTanteMamieLinda RastenMads Leonard HolvikAnn EkerhovdBerit B Lie