Er du glad i engelsk historie som meg, er dette den perfekte innføringen og for de som ikke er spesielt historisk interessert, kan den leses som en roman. Richard Herrmann skriver så levende om de kongelige. Her er ingen tørre fakta, og mange opplysninger som sikkert ikke er i historiebøkene i det hele tatt. Festlig lesning!
Viser 5 svar.
Til dere som liker Richard Hermans sine historie skildringer fra Tudor tiden fordi de gir en lettfattelig og godt skrevet skildring av epoken kan jeg på det varmeste anbefale Philippa Gregory sine bøker. Hun har skrevet om Dronning Elizabeth i boken the virgin’s lover.
Gregory skriver om kvinneskikkelser i tiden under rosekrigene og i den etterfølgende Tudor perioden (men hun har også utgitt bøker som ikke er fra denne perioden). Hun skriver fengslende bra og jeg blir revet med i handlingene. De kan leses som virkelig gode, interessante, spennende og til og med lettleste romaner, som litteraturmessig står helt på egne ben uavhengig av det historiske perspektivet. Samtidig gir de en grundig historieundervisning, både i form av viktige historiske hendelser og skildringer av hverdagslivet på hoffet.
Sammenlignet med Herman sine bøker skriver Gregory mer lettlest og bøkene er først og fremst romaner fremfor dokumentariske skildringer. Bøkene er absolutt trofaste mot de historiske hendelsene, men perspektivene, som til dels er i jeg format, tilsier at forfatteren tar noen antakelser og friheter på det indre følelseslivet til persongalleriet. I hendelser hvor det hersker historisk uvisshet om der faktiske hendelsesforløet har hun valgt en av flere mulige og sannsynelige teorier.
En av hennes bøker, Søstrene Boleyn, ble nylig filmet og fikk stor publisitet.
Jeg tror noen av bøkene er oversatt til norsk, men stort sett må de nok leses på orginalspråket.
Vedlagt følger en oversikt jeg har laget over hennes bøker i nevnte periode. Jeg har lest de fleste av dem, men foreløpig ikke alle.
Rosekrigene:
The White Queen (Om Elizabeth Woodville, konen til Edward IV)
The red Queen (om Lady Margaret Beaufort, mor til Henry VII)
Tudor tiden:
The constant princess (om Cathrine of Aragon, Henry VIII’s første kone)
Søstrene Boleyn / The other Boleyn girl (om Ann Boleyn og hennes søster, Henry VIII’s andre kone)
The Boleyn inheritance (om Anne of Cleves og Cathrine Howard, Henry VIII’s fjerde og femte kone) The queen’s fool (om Mary I)
The virgin’s lover (om Elizabeth I)
The other queen (om Mary Stuart)
Jeg fullførte denne boken i går, og må si jeg er imponert over hvordan Herrmann kombinerer historiske fakta med lett, underholdende språk, og litt humor. Jeg er interessert i denne perioden av engelsk historie, men har måttet gi opp et par fagbøker fordi jeg ikke klarte å få med meg alle slektskapsforhold og kompliserte intriger. I denne boken ble alt forklart på en så lettfattelig måte at det ikke var noe problem overhodet å henge med i historien. Han tar også med en del kuriøse opplysninger det er morsomt å kunne skryte litt med, det er ikke den type informasjon man finne alle andre steder.
Tidligere har jeg bare lest en annen bok av Herrmann, Mine gleders by, men det er så lenge siden og jeg har glemt så mye, at jeg nok må lese den igjen. Jeg tror også jeg skal forsøke å finne flere av hans bøker, for det var et hyggelig bekjentskap dette.
Praktisk talt alt av R. Hermanns produksjon finnes også som lydbøker. Selv om du skulle være en av dem med et anstrengt forhold til nettopp det (som jeg mener å huske) er det vanskelig å ikke like hans opplesing. Han har jo et langt liv som kåsør bak seg.
Du har helt rett i at jeg har et litt problematisk forhold ti lydbøker, jeg vil, men får ikke til. Jeg har hørt mye bra om lydbøkene av Herrmann der han leser selv, så jeg har tenkt at neste gang jeg skal på biblioteket og gjøre et nytt forsøk med lydbok får det bli en av hans. Takk for tipset.
Skrev i tråden "fotball og litteratur" der jeg anbefalte ei bok av Richard Herrmann om englands fotballhistorie. Jeg er veldig begeistret for hans forfatterskap og hans biografisk-historiske bøker, fantastisk underholdende lesestoff. Han ervervet seg stor kunnskap, og med sin hengivenhet til London og dens innbyggere opp gjennom tidene ble det mange gode og opplysende bøker.